Jangan Makan Ikan Keli..

Dari Cerita Seorang Kawan,
Assalamualaikum.. mungkin anda yang baru dengar masalah ini akan terkejut tapi tidak kepada sesiapa yang dah tau hakikat sebenar.. Aku bukan nak menjatuhkan sesiapa atau nak memburukkan syarikat mana2 pun.. Artikel aku ni sekadar untuk berkongsi maklumat yang aku perolehi.. ikut kisah lanjutnya..
Pada baru2 nih sekitar hujung bulan Ogos yang lepas, aku diminta ke J-Biotech atau nama penuhnya Perbadanan Johor Bioteknologi dan Biodiversiti yang beroperasi di MTDC-UTM. Aku ke sana sebab nak hantar invois. Sesampai saje aku di sana, aku terpaksa tunggu untuk berjumpa pegawai yang bertugas kerana katanya sedang meeting.
Aku pun tunggu di ruangan menunggu bersama beberapa ahli perniagaan bumiputra yang tengah rancak berbincang.. Aku pun duduk dan dengarlah perbincangan mereka.. rupanya mereka sedang bercakap mengenai pembiakan ikan keli.
Pengarah urusan syarikat apa pun aku tak ingat tapi ada akuakultur lah dibelakang nama syarikatnya itupun berpandukan baju kemeja f1 yang dipakainya.. Menurut beliau, ikan keli memerlukan 2 paket makanan untuk membesar seberat 1Kg dari anak benih. 1 paket makanan berharga Rm2 lebih jadi modal makan sahaja dalam Rm4. Tapi macamana tokey ikan keli cina dapat jual RM1.80/Kg? Jawapannya setiap hari tokey cina ni akan masuk ke reban ayam dan amik bangkai ayam yang mati untuk dijadikan makanan ikan keli. Ikut kajian, 2% ayam akan mati di Malaysia setiap hari, jadi jika ayam ada 200,000 jadi dalam 4000 ekor ayam akan mati dalam sehari. Perghh.. ini dah cukup banyak untuk diberi makan kepada ikan keli.. Jadi modal makanan yang ditanggung tokey cina adalah RM 0.00!!!
Ditambah lagi, ikan keli memerlukan masa berminggu2 untuk membesar kepada 1Kg/ekor.. Jadi cara untuk mempercepatkan pertumbuhan ikan keli adalah dengan memelihara ikan keli dalam air kumbahan (samada kumbahan manusia @ haiwan). Katanya jika dipelihara dalam air kumbahan, ikan keli akan membesar dalam masa yang cukup singkat.. Tapi kenapa ikan keli yang dibeli bersih jer??? jawapannya ialah selepas ikan keli cukup besar dalam air kumbahan, ia akan dipindahkan ke kolam kuarantin air bersih selama seminggu… SEMINGGU???.. Ya kerana untuk menjadikan ikan keli itu nampak betul2 bersih.. Gila betul…
Jadi kos operasi oleh tokey cina hanya untuk bayar gaji pekerja, kos penghantaran dan beli benih ikan.
Setahu aku, beza ikan keli yang dipelihara dengan betul dan yang kotor adalah, ikan keli kotor akan dijual dengan saiz yang besar dan banyak lemak sebab makan ayam mati. Kalau nak makan jugak ikan keli, belilah dikampung2 atau yang kecil2 dan berwarna hitam..
Mencari yang halal adalah fardhu bagi umat Islam.. Dari meja pengarang.. Hehehh.. :P

0 komen: