Cinta dan Sekufu..


Cinta Tak Sekufu..
Sekiranya terjadi pada kita, apa yang akan kita buat?

Usaha menjadi yang terbaik, cari lain yang lebih baik atau berdoa berserah semoga segalanya menjadi lebih baik tanpa usaha, 
"Ah! lantaklah, dah macam ni hidup aku dia kena terima aku seadanya.." 
Boleh macam tu? 
Jika niat kita tidak ikhlas dalam mengejar cinta yang suci, yang suci pun boleh jadi 
tak murni.

Sekufu? Apa tu?
Kafa'ah atau kecukupan (competency) iaitu tak sama taraf, atau kedudukan dengan pasangan. Lebih kurang latar belakangnya, lebih kurang tahap ilmunya, lebih kurang hala aqidahnya. Ia bukan syarat sah, namun jika dua-dua redha, kira sahlah pernikahannya.

Bagi si perempuannya, Rasullullah s.a.w bersabda yang bermaksud:
 "Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang kamu redha terhadap agama dan akhlaknya, maka terimalah lamaran pernikahannya. Jika kamu tak melakukan demikian, maka akan terjadi fitnah di atas muka bumi dan kerosakan yang besar. Baginda mengucapkannya tiga kali". (Riwayat al-Tirmizi)

Dan bagi si lelakinya, dari Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu dari Nabi Shallallahu ‘Alaihi Wa Sallam, beliau bersabda : “Perempuan itu dinikahi karena empat perkara, karena hartanya, keturunannya, kecantikannya, dan karena agamanya, lalu pilihlah perempuan yang beragama niscaya kamu bahagia.” (Muttafaqun ‘Alaihi)

Kita diberi hak untuk memilih. Kenapa perlu sekufu?
Ianya penting, sekirannya pasangan tidak sama taraf atau terlalu jauh bezannya, ditakuti timbulnya salah faham. Pasangan yang tidak setaraf ini perlu masa untuk lebih pengertian dan penerimaan, maklumlah beza ketara dari sisi itu dan ini. Kerana itu kita perlu mencari yang sekufu, jika tak diperoleh, perlu kuat dan istiqamah membina keserasian.


Islam menggalakkan penganutnya mencari pasangan yang sekufu yakni setaraf. Kalau hendak mencari, biarlah pasangan itu tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah tarafnya dengan diri kita.

Adakah benar omongan bahawa rendahnya taraf lelaki itu bakal mengundang perkahwinan yang tidak akan bertahan lama? Bagi kaum hawa, ianya tiada masalah. Namun bagi lelaki, ini adalah beberapa kemungkinan yang bakal mereka hadapi semasa menjadi pasangan suami isteri.

Pertama, si isteri bakal menanggung perbelanjaan isi rumah termasuklah perbelanjaan si suami. Kedua, si isteri berpotensi besar untuk menjadi seorang “queen control” kerana kuasa membeli terletak di tangannya. Ketiga, orang ramai yang mengetahui perkahwinan mereka akan bercakap di belakang. Maklumlah, perbezaan mereka bagaikan langit dan bumi. Keempat, kalau tiada kesedaran yang cukup tentang agama, si isteri akan melawan si suami kerana semua perlu ditanggung oleh beliau. Kelima, si suami yang bosan dengan kerenah isteri, akan bermain kayu tiga dengan perempuan lain. Keenam, lama- kelamaan, kalau masalah sentiasa datang dan masing- masing tidak dapat mencari kesesuaian, mereka akan bercerai.


sumber gambar - incik gugel...

Cinta itu buta. Iya memang... Ada sahaja benda mustahil yang boleh berlaku di dalam percintaan. Namun, kita berpijak di bumi yang nyata. Sesetengah perkara yang tidak logik di dalam percintaan biasanya berlaku di dalam cerita Bollywood.

Oleh itu, tepuk dada tanya iman...



Best Regard,
Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

15 komen:

hazlin nazri berkata... [Maklum Balas]

cinta.. semua memerlukan cinta..
hihi

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

man

kita x sekufu man

hahaha

Batu Adventure berkata... [Maklum Balas]

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

saifudin abu izzudin berkata... [Maklum Balas]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

Muhammad Taufiq berkata... [Maklum Balas]

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

nuna berkata... [Maklum Balas]

JOM JOIN GIVEAWAY SAYA. TAMAT PADA 30 APRIL 2014

http://kasutkaca15.blogspot.com/2014/04/giveaway-saya-nak-skirt-free-itu.html

akmal amil berkata... [Maklum Balas]

perkahwinan tidak sekufu memerlukan lebih banyak kesabaran..

Syafik Kamaluddin berkata... [Maklum Balas]

cinta itu buta.
cinta itu melengkapi antara satu sama lain.
cinta itu indah jika betul acuannya.

Dewi Aja berkata... [Maklum Balas]

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

شركة المثالية berkata... [Maklum Balas]


شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

شركة المثالية للتنظيف
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر

شركة مكافحة حشرات berkata... [Maklum Balas]



شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

شركة مكافحة حشرات berkata... [Maklum Balas]



شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات براس تنوره
شركة رش دفان بالدمام

شركة مكافحة حشرات berkata... [Maklum Balas]


خدمات شركة ركن الامثل بالمنطقة الشرقيه 0502644550 وتقديم كافة الخدمات المنزلية

شركة كشف تسربات المياه بالاحساء
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالطائف
شركة الصفرات للتنظيف بالرياض

شركة مكافحة حشرات berkata... [Maklum Balas]


شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

شركة مكافحة حشرات berkata... [Maklum Balas]


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام