Kawan Rupanya Lawan..

Arini mood aku tak stabil.. Knape?? Aku sendiri tak tau.. Rase diri tak berguna, menyusahkan, kecil hati, dan kadang2 aku rase benci, marah dan geram dgn org sekeliling aku.. Aku manusia biase yg tak sempurna.. Aku sedar tu suma.. Mungkin aku banyak berpikir. Tapi knape orang2 di sekeliling aku memandang aku dgn sinis? Suma mata memandang dengan curiga dan seakan menuduh. Adekah dunia ni telah menghukum aku?? Inilah perasaan di saat orang2 kat sekitar aku tidak bersahabat. Kebijaksanaan yg aku keluarkan selalu ditentang. Kadang2 ianya berakibat buruk sehingga kebijaksanaan itu menyerang diri aku sendiri. Terasa diri bodoh dan tak diperlukan oleh org sekeliling.. Bagaimana boleh terjadi macam tu?? Adekah aku tak layak bersahabat.. Aku berniat baik dan aku anggap sahabat tapi rupanya yg kite anggap sahabat mengutuk aku dgn hanya nyatakan ko tak boleh 'masuk' dgn aku .. Knape?? Aku tak penah nak marah, naik angin kat ko.. Kalu aku marah pon aku senyap dgn mendiamkan diri.. Walaupon niat ko nak berjenaka dengan menaruh nyawa aku, tak sepatah pon aku bersuara.. Tapi apehal hanya sebab ko tak boleh 'masuk' dgn aku, ko nak canang2 keburukan aku kat org lain?? Nasib baik org yg ko lemparkan keburukan aku lebih kenal aku berbanding ko yg aku da anggap kawan baik aku sendiri.. Perit, sakit ati bila manusia tu sendiri bagitau aku face to face ape yg dah ko da bagitau die.. Aku terkejut tapi aku tak kesal kawan dengan ko, terima kasih sudi kawan dengan aku walaupon hanya (#)tahun.. Walaupon ko tau aku dgn perempuan yg ko anggap kekasih tu hanyalah kawan baik aku, tak lebih dari tu.. Aku rase mungkin itu reasonnya. Kawan, aku takkan amek hak ko.. Aku masih boleh berpikir secara rasional dan mantiknya sape aku yg tak seberapa ni kalu nak di bandingkan dgn ko.. Come on la. Matang sikit.. Walupun kiri kanan org asek dok ckp ko tak matang macam budak2 tapi aku deny kan. Tapi skrg ni aku da tau sebenar2nya ko.. Sehinggakan ko boleh buat suma org buang aku dgn hanya sekelip mata dan peliknya pada ari terakhir takde sepatah ayat pon dari kuncu2 ko.. Tapi aku tetap anggap korang sahabat aku dunia akhirat..
Thanx buddy..
insan tak sempurna - hysMan Ubahlah perasaan ini menjadi penuh persabahatan. Ubahlah semua orang ingin bersahabat dengan kita. Jalin hubungan erat dan kedekatan.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

30 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

Ayat yang biasa manusia ucapkan bila seseorang ditimpa musibah ialah 'Bersabarlah'... Aku ada gak pengalaman mcm ko, tp bukan kerana kaum hawa. Pasal lain... maleh nak post mot term. Persahabatan, percintaan dan hubungan sesama manusia bagaikan graf kat osiloskop. Ada time stabil dan adakalanya berombak mcm tsunami. Yang penting kita tau saper diri kita. Apa orang nak kata... peduli apa... Enjoy yourself :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Salam Naz..
Da lame aku bersabar naz..
Makin aku diam makin anti die kat aku..Aku tak tau ape puncanye..
psl reason kat atas ni kemungkinan..aku xsure lg..
Bila die kat depan aku,muke die biase je..kat blakang..hmm..
Tapi tak pe lah,kite cuba je lah buat baik dgn die,da mmg salah kite..kne sedar..da lumrah kehidupan.
thanx bro..insyaAllah akan cuba bersabar lg..
thanx.. :p

p/s:kita tau diri kita tp org yg tgk perangai kita lebih tau peragai kita barangkali..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Lupa plak bg salam... hehee...
Member ko ni jenis kuih ker... ala kuih talam tu. Yang selalu org bagi kiasan 'talam dua muka'. Aku agak itu lumrah bagi org yg bengang tp pengecut. Tak berani nak cakap depan2. Itulah masalahnya kalau kita sendiri x tau apa punca utamanya.

Aku ada baca pasal 7 habits (Tulisan Stephen R Covey). Kata dia dalam kehidupa kita ada 2 lingkaran (bulatan). Iaitu bulatan prihatin dan bulatan pengaruh.

Jika kita tertumpu pada bulatan prihatin, ruang lingkup kita akan terfokus kepada masalah. Maknanya kita akan menjadi reaktif. Memang susah nak keluar dr bulatan tu jika ia semakin membesar. So, cuba kecilkan bulatan itu dengan membesarkan bulatan pengaruh.

Kita akan jadi semakin proaktif jika kita meluaskan bulatan pengaruh, iaitu melakukan perkara2 yg kita boleh buat. Contoh, jika kita ada masalah, cuba fikirkan adakah masalah itu boleh kita atasi atau tidak. Jika tidak, just tumpukan pada perkara lain spt study atau sebagainya. Jika masalah tu boleh diatasi, buat seberapa cepat untuk settle.

Chewah... macam pakar motivasi pulak aku ni. Ayat pun tunggang langgang. Mana tau apa yg aku tulis tu dapat membantu...

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

satu perkataan je yg acu boley cakap ..."SABAR"

so,sabar la ye...

jefrey berkata... [Maklum Balas]

Man, itulah lumrah dunia. Takyah nak kata among friends even among family members pun berlaku. So my advice pekak kan telinga, just focus on what you want to do. Coz kalau nak pk benda remeh ni tak kan kemana. As long as u know u r innocent cukup. Tuhan tahu u r right. Kawan byk man, bukan 'budak2' tu je. Dats y my advice 2 u as your brother bila berkawan biar berpada becoz kita x tahu sapa mereka sebenarnya, then only kita selamat. 4 u man... don wary we all support you. Be happy ! 'Gambatte Kudasai!! '

aminah amin berkata... [Maklum Balas]

en hysman..
sabar yek..
kdg2 klu kite diam pon salah..
kdg2 bile kite diam..
org leh menafsirkan ke"diam"an kite..
n tafsiran tu mestilaa yg buruk2..
so..bwk bsabar..

dr saya yg comel..

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Ini apa kes ni?
Bebenyakkan bersabar ye... kalu rase mereka tidak sudi berkawan ngan ko... maka pasrah saja... tak perlu berkawan dgn org mcm itu... buang masa je... kawan boleh dicari... usah peningkan kepala... kalu dia gentleman... dia akan bersemuka ngan ko bgtau apa sebenarnya... ini tak...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Thanx Naz..
Yes bro,tak ade masalah yg tak boleh diselesaikan..Tapi bila kita tumpukan pada benda lain like study pon die still tak puas ati klu kita lebih dari die..
Aku cari jln utk diamkan diri,pon die tak senang..ntah ler..
Sometime timbulnya masalah kadang kala mematangkan kita supaya sentiasa berhati2..bila da berhati2 nnt orang akan kate plak kita cerewet dan memilih..pening pale..da ler malas aku nak pikir.. Terpulang pada die.. Aku berdoa utk kebaikan die..hmm..
Thanx bro.. :P

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Salam Acu..
Thanx..
Sabar separuh drpd IMAN..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Salam Abg Jef..
Hahaa..thanx bro coz prihatin..
Kate org,berkawan biar beribu sebab itu masih tidak mencukupi..Tapi
jauhi seorang musuh kerana itu sudah tlebih mencukupi..
btw,jadi diri sendiri dan berserah diri pada yg SATU..
IsnyaAllah..
Thanx.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Salam Myna..
Aik,ko pon ade komen jugak..
Hehee..Thanx..
Kdg2 bila kita berdiam diri org lain akan ambil kesempatan atas kediaman kita..camne tu..
hehehh..
Hmm..jagalah persahabatn ko,anis,dayah n yati bebaik k..
Somtime org yg kita jumpa pg,ptg,siang n malam kita tak kenal perangai sebenar..Tapi bila kdg2 kita jumpa kita akan kenal sedalam2nya..
Thanx myna..:P

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Salam bro mirul..
Thanx for ur comment..
Tapi bro nak cari kawan tu payah..
apetah lagi sahabat..
mane kwn yg ade la ni akan cuba dijaga dan hargai..
bkn senang kita nak berkawan..
ade kwn yg merosakkn ade kwn yg membimbing jln yg betul..
saya akan mencuba jadi rakan yg berguna dan sama2 membimbing ke jalan yg d redhai oleh Allah swt
Tak kisahlah die nak kawan dgn saya ke tak..tapi saya akn tetap berkawan dgn die dunia akhirat..
InsyaAllah..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

terima kasih semua atas keprihatinan korang...
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

hmm... agak poyo gak member ko tu. aku ada try 1 kaedah yg dipanggil 'kaedah diam'. memang menjadi, tp memerlukan masa. ada dulu sorang member bengang dng aku pasal x ajak dia balik kg aku time cuti sem. bila kat hostel, dia buat tarik muka ketat kat aku. bila aku panggil, dia wat bodo jer. so, aku mendiamkan diri selama 2 minggu (kt dia sajer).

1 hari tu dia hulur tangan kat aku dan cakap sorry. dia ckp dia mimpi aku tarik tangan dia time dia nak lemas. pasal aku jenis x simpan dlm, aku just senyum dan mintak dia blanja kentaki. hohooo... sungguh berbaloi... oh ya, slama 2 minggu tu aku langsung x pikir pasal dia. kalau trpikir pun, aku cuba pikir mender2 yg positif spt pertolongan dia kat aku, ingatkan adik dia yg cun, dll...

*biar org buat jahat ngan kita.. apa kita beri, kita akan dpt balik. itulah hukum karma... mcm lagu wings la pulak..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahaha..
wallaweii,dpt kentaki beb..
btw,sempat lg tu ko igt kat adik die yg cun..haha..
klu gitu aku nak wat jugak ler tapi adek die pompuan bru 5thun,camne??? :)
pndai pancing la ko ni..
huhu..

Gila darjat
Gila nama
Gila kuasa
Gila Harta
Semua gila

Buat baik berpada-pada
Kata org tua
Buat jahat jangan sekali

Engkau takkan rugi
Mulia dibalas syurga
Dosa 'kan sensgara
Ini HUKUM KARMA..

ngeee.. :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku bukannya dpt adik dia pun. buat cuci mata time lepak2 kat ghumah dia jer.

'diam' sebenarnya adalah kata kerja yg beerti melakukan sesuatu. lebih baik diam kalau masalah tu tidak dpt kita selesaikan... habis ikhtiar. tp yg penting jaga minda kita agar sentiasa positif. kerana getaran dr otak kita tu akan tersebar ke segenap pelusuk alam maya ini. org yg jauh beribu batu juga akan merasainya terutama org yg ada kena mengena dng kita. itu sedikit sebanyak yg aku tahu...

pergh.. siap ada lirik lagu 'hukum karma' tu... aku ada modified sikit. nak baca?

buat baik berpada2... kata org tua..
buat jahat jangan sekali... buat bnyk kali...

heheeeh... amaran dr kerajaan : dont do it at home :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Hehehehe......lawok ar ko ni..
Amaran bkn dr gov tp dari alien Naz Milky Way Galaxy Solar....Hahaa..
Di mana??wakakakaka...

weh bro klu boleh mmg sejak azali nak buat byk kali tapi da hukum karma menyatakan kita buat kita yg akan terima balasan baik buruk,org lain ape peduli??kan..kan..
klu diam nnt org ckp tak boleh 'masuk'@campor..

Naz,ko ahli falsafah pe??huhu..
opinion ko buat aku teruja sat..
baguih laa ko.. :p

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Thanks to All Of You...

Brader2 ....
Makwer2
Bapek2

Tima kasih bebanyak....buat semua Follower hYsMan....
Tabik spring kat lu oarang sumer....!!

Bagi Gua selepas
Gua belek2......
Gua Tilik2......
Komen Lu orang sumer...
Rasanya semua tips2 dah korang Skrewwwwwwwwkan kat si hysMan heheheh..

Man Shabas Buat Lu.....!!!
Rasanya semuanya yang terbaik dah Lu lakukan.....

Jadik Bertawakal...
Agar sahabatmu dibukakan hati dan tahu menghargai erti persahabatan....

Kalau dah spesis nih... yang jenis Buta Hati......kau lupakanlah si mamat tuh!!!!
Banyak lagi kawan2 lain!!!

Man !!!!
INGAT...!!!
Lu TAK....!!!
KESEORANGAN...

P/S Naz.....amboiihhhhhhhh baikkkk Punya MOtivasi hang bagi nooooooo!!! ( Shabas beteh!!! )

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku masa sekolah menengah dulu minat gak falsafah2 ni. last2 jadik falsampah yg boleh dikitar semula. actually dulu aku amik engineering tp skrg tersesat dng business plak. hai.. mcm2 lah donia ni...

berbalik kpd topik 'diam'. jng ler hang diam x memasal. nanti ada yg kata ko ni 'mental' ataupun dlm bahasa ibunda disebut gila atau kurang siuman.

actually aku pun suka gak buat jahat jangan sekali (buat ler berkali2). bila pikio2 mati x kira tempat. ish.. kalaulah x dan nak tobat... nauzubillah...

pasal pendapat aku tu sebenarnya secara spontan. ntah kenapa aku nak tulis kat sini aku pun x tau? maybe kat kepala otak hang ada memancarkan signal yg sampai kat kepala hotak aku. huhuhuu... misteri sungguh... boleh masuk misteri nusantara...

to Dj Epoi : aku kasi motivasi ni secara x langsung aku tngh memotivasikan diri aku sendiri. ntah la berkesan atau tidak. kena R&D dulu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Dj Epoi..

Salam bro..
Wa tabik spring kat kawan2 suma termasuk kat lu bro..
toi..toi..toi..

Thanx bro,wa akan cuba..wa respek kat lu yg lebih makan asam garam kehidupan ni dr wa,lagi banyak cabaran akan dtg..hmm..

Lu skrg da jadi ahli nujum kaa??
hehehehehh..
Trima kasih bro..
Wa akn buat yg sebaik mungkin utk jadi sahabat@manusia yg disenangi org sekeliling..
Tapi manusia tak sesempurna Rasululah SAW..mesti kite ade kelemahan..Akan cuba memperbaiki kelemahan..

Bro,kawan yg buta hati kdg2 perlu kita membimbing supaya sama2 menasihati mane yg betul salah..
Tak sampai hati nak biarkan die mcm tuh..kena pd saya tak kisah..
klu kena kat org lain??tak kesian ke kat org tu..

Sokongan rakan2 cyber amat saya hargai..Terima Kasih..
InsyaAllah saya akan skrew dalam2 ape yg telah d'adviced'kan oleh korang suma..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz..

Ko engineering dlm course ape??
Aku pon engineering gak..huhukk..
fuyoo,businessman la ni??kayo la hang..

hahahhaha...manusia tak terlepas dr buat jahat..da sekali,buat lagi..buat lagi sekali..jalan lagi..hahaa..Jalan lagi sekali,amek ko jalan terus.........tit..tit...tiiiiiiitttt..

signal mcm piring astro ka??
tapi la ni jb musim ujan,byk chanel astro tak clear..hehehe..

Aku dengar 2 kilang Panasonic pon da ditutp kat sini,so camne nak buat R&D sedangkan departmentanya da ditutup???

aku da melalut..huhuhukk..
da petang2 ni otak pon da semacam..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku dulu amik 'diee'. electronics eng. memang dah mati pun. mender yg aku blajo dulu langsung x praktik time kejer dulu (masa kejer makan gaji). ada pun cuma 0.00348% jer. persen tu aku kira pakai scientific calculator yang ada sin tangen tu.

kayos?? hahahaaa... (stail gelak org angkuh). x lar kayo mana pun. ada rezeki, x der rezeki pun kita tetap kena syukur. tu semua belas ikhsan dr Dia.

ko amik eng aper? kat shah alam pun boleh tahan hujannya. smalam lebat smpai jln air naik tepi. panasonic sini still ok, tp depa cut giler2. aku tau pasal jiran aku kerja sana.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

wakakaka...
accurated ar pengiraan ko..
asal ko tak buat robot..
best oo...

btul tu beb,ape yg Dia bg kite mesti bersyukur..am i rite???

Aku amek mechanical pure engineering hahaa..pecah kpale beb..so skrg tak sambung dok keje eng gak..tp oil and gas..hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

nak buat robot? mcm bidang mechatronics tu. molek gak cadangan ko tu. ok, aku wat circuit, ko buat body dia. kita celen robot asimo. mana tau boleh kalahkan depa. wawasan kena tinggi...

ko keje kat petronas ker?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

wawasan tinggi tapi klu ckp aje susah jugak bro..heheh..

tak ar,aku keje company kecik2 je..
tak ler segempaq ko..
hmm..tp syukur... :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

kompeni aku pun kecik gak. kita stat dr yg kecik dulu. bak kata pepatah yg telah aku modified, kecik2 lama jadi abg chik. ntah hape2 tah..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

haha..abg chik sape??ko pe??
hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

bukan da.. maksudnya, time budak2 dulu memng kecik. bila dia dah dpt adik baru dia naik title jd abg cik. so dah besau la dia tu. sekian...

noramsein berkata... [Maklum Balas]

emmm
mcm kes berat...
ko nk aku cr kan awek????
=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz..
hehe.. sekian..
panjang bebeno..

Am..
awek???