Kemusykilan Arah Kiblat..

Entry ni aku buat disebabkan ada kemusykilan sikit pasal menentukan arah qiblat kat tempat kerja aku ni..
.
Rata-rata kini dapat kita lihat pelbagai percanggahan dan pertikaian berkenaan isu penetapan dan penentuan arah kiblat di negara kita. Pelbagai usul dan hujah diutarakan demi mencapai satu kata putus yang sering tidak kesampaian di antara ahli falak mahupun ahli astronomi. Seiring dengan kemajuan dan perkembangan zaman yang lebih berteknologi dan berinteraktif, manusia kini lebih berpegang teguh dengan keupayaan teknologi berkomputer untuk dijadikan tempat rujukan atau penyelesaian sesuatu perkara termasuklah dalam penentuan dan penetapan arah kiblat.
Namun begitu, kemampuan, keupayaan dan pandangan ahli fekah adalah amat tidak patut diketepikan begitu sahaja. Jika dapat kita renungkan semula terjemahan ayat Al-Quran dalam surah Al-Baqarah ayat 149 dan 150 yang bermaksud:
"Dan dari mana saja kamu keluar, maka hadapkanlah wajahmu ke arah Masjidilharam, sesungguhnya ketentuan itu benar2 sesuatu yang hak dari Tuhanmu. Dan Allah sekali-kali tidak lengah dari apa yang kamu kerjakan"(149)."Dan dari mana saja kamu keluar, maka hadapkanlah wajahmu ke arah Masjidilharam, dan dari mana saja kamu berada, maka hadapkanlah wajahmu ke arahnya, agar tidak ada hujah bagi manusia ke atas kamu kecuali orang yang zalim di antara mereka. Maka janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada Ku. Dan agar Ku sempurnakan nikmat Ku ke atasmu dan supaya kamu mendapat petunjuk."(150)
Sememangnya kita perlu mendapatkan arah menghadap kiblat dengan setepat yang mungkin, namun ia tertakluk di atas usaha kita dalam menentukan arah tersebut. Biarpun ketepatan yang kita yakini hingga dalam bacaan saat, jika sedikit sahaja tikar sembahyang kita berubah, maka beratus kilometer kiblat kita akan tersasar. Dan kita perlu fahami sedalam-dalamnya apa yang dituntut di dalam ayat di atas tadi. Selagi mana ianya diistilahkan diHADAPAN kita, maka kita tidak perlu berbalah atas satu isu yang tidak ada kesudahannya ini.Pelbagai usaha yang kita laksanakan dalam memastikan kejituan ketepatan arah kiblat kita, namun seperkara yang harus kita ingat, bahawa "Sesungguhnya Agama Islam itu mudah."
Wallahua'lam...
. Oraitt.. Untuk rakan-rakan se'office'ku sekalian.. Chewahh poyo pula rasanya, Hehee!! Saja aku nak kongsi sikit. Jangan marah woo.. Kat bawah ni adalah plan view office kita. So line yang berwarna merah adalah arah qiblat sebenar iaitu arah ke Masjidilharam. So, from our office it's not truely straight.. Ade skit (sikit ke) senget ke kanan. Kita zoom skit.. Taraa..!!! Kalau nak ikut dari rumah aku, memang 100% arah qiblatnya tegak.. Kerana pembinaanya follow rotation surau sebelah rumah.. Jadi rumah aku tak boleh dijadikan panduan qiblat walaupun rumah aku berdekatan dgn office kerana laut memisahkan kita.. Hehe..
For our information only.. Thanx guys.. :)
Bagi anda yang ingin melihat arah qiblat di kawasan tempat anda klik sini..
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

58 komen:

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Heehee.. Yela yela yela.. Saya tidur laa nih.. Hysman.. Tlg watkan arah kiblat utk tmpatku juga blh?? Blh laaa.. Heehee.. =)

Kamoo keje TM Jay Bee ke dulu??? Keje bhagian mana??? Heehee.. Ku ada rmai bopren di sana.. Ooppss.. =p

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Thanks arr hysman, bagi the info... veri gud..mmg ramai yang confused actually...hehhehehehehe...akak jugak x ketinggalan...

Pe pun really nice entry...

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

HysMan....

Hang nih baguiiiiih betul arrrrrr.....

Semestinya...............Gua takkan lepaskan setiap ENTRY LU.....

Lu nyer BLOG adalah dalam GUA nyer LIST RAKAN TERDEKAT BLOG GUA

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Kat rumah cek arah kiblat pakai kompass je... Masa kat tempat keje dulu, main solat je ikut arah kiblat yang dorang dah buat. Tapi bila cek ngan compass, tengok2 dah lari lak...huhuhu. Camno tu...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

ni aku suke nieh..

baik utk aku..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
pukul 3 tak tidok lg kaa??
aiyaaa..
ok,den cekkan tp bukan arah qiblat tp arah ke rumah den ler..
ehe..

mane ade keje TM tp den Timbalan Menteri (TM) Bual Kentang..
haha..
woww..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
sama la kita..sebab tu la tercetusnya entry nih..

thanx.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
Lu punya blog pon gwa da keep as favourite blog maaa..
hahaha..
tocheh..tocheh...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sis Lela,
sama ler dgn den ni haa..
sure dgn arah yg diberi tapi bila timbul kemusykilan opismate tanya betul ke..so try cek map kat google..
sahih terpesong so bawak ler kompass qiblat tuu..
ahha..
kita tak tahu tak salah rasanya kot..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
baek utk ko??
hehe...
baek utk ku jua..
:)

Tanpa Nama berkata... [Maklum Balas]

hehehe..
thanx for the info and photos bro..
sib baik arah kiblat dari umah family kite betul..
dr ofis memang la tersasar...tu la main agak2 jek.. :)

kak anne

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

akak dah cuba...
very suka!!!
:)

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Timbalan Menteri.. Timbalan Menteri nak wat kan arah ke rumah TM??? Wah.. Bertuahnya badan.. Ehem ehem.. Alang2 wat jek jambatan dari perak ke johor.. Jgn lupa 7 dulang hati nyamuk.. Ooppss.. Mcm puteri gunung ledang dgn sultan mlaka lak.. Heehee.. =)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

baek untu naz juga..
hahaha..
(eh?? sesat ke fina??)

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

kamu panggil cikgu lili??
suke gak nama tu.
hiks~

lili suke entry ni.
lili pun guna kompas je.
kat sini lagi kena ada kompas sendiri.
sebab arah kiblat tak dinyatakan pon.
terutama klo g hotel.
camni lili kena duk uma je la.
ghee~

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Anne,
tersasar jauh kak oiii..
hehe..
takpelah..pikir +ve..
kita tak tahu kan..kan???
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Ku suka juga..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
jambatan perak ke johor??
umakkk oiiii..
panjang gaban wooo...
klu ku sultan melaka aka akim af7 ok gak tp ku tidakkkkk...
hehe..
takyah pakai jambatan gunalah air asia saje..
tambang da murah..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ya bettollll baek utk Naz juga..
baek die tak de tolok bandingnya..
:)
Fina sentiasa sesat dlm gelita..
hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
nak gak..
nak confirm kan kat opis baru aku...
huhu..
mase first time aku solat kat opis aku..
aku salah kiblat..
nasib baik satu waktu je..
huuhuhu..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lili,
sekiranya begitu,lebih baik tuan puteri lili duduk berselubung dalam rumah pakai baju ujan sambil2 mengelakkn virus yg tak terkawal kini meresapi tubuh cikgu lili..
hehe..

~guna kompas,murah jo beli kat paso malam... :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ko ok satu waktu yg aku ni da berwaktu-waktu baru tahu la nih..
adoiiii...
anggap kita tak tahu aje..
boleh ke??
:)

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

virus-virus yg merbahaya.
haha.

lili skrg dah jadi doc.
pantang nampak budak selsema,
habis halau balik.
tadi ade sorg budak bersin2 dalam kelas.
lili kata mlm ni g klinik.
duk uma sampai sihat.
kurantin!
haha~

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Wau! Aku suka ini http://www.qiblalocator.com/... Thank You!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lili..
uishhh!!best ar cikgu lili nih..
siap bg coti lg..
nak ler ku kembali ke sekolah smula..
tak abo rasanye nak kena kuarantin..
hahahaaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam..
kamu suka den kat sini lagi sukaaa...
hehe..

U're welcome bro..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hari2 ko g kerja naik feri yer Man..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
tak ah aku naek concord..
hahaaa..
mane ade bro,aku nek moto cepai aku ler..hehe..

knape ko ckp aku naek feri plak??

Naz berkata... [Maklum Balas]

ok tu, jimat petrol.. :)

aku ckp mcm tu pesal aku baca petikan ko ni
'Jadi rumah aku tak boleh dijadikan panduan qiblat walaupun rumah aku berdekatan dgn office kerana laut memisahkan kita.. Hehe..'

;p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

aik??? naz tuka gambo??

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

xtau xpe..
nasib baik da tau skg..
man..
wat kan opis aku gak mcm opis ko..
tunjuk arah kiblat..
bleh x??
bleh laa..
=)

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Ape?? Air asia?? Huuhuu.. Duit gak.. Kalo kamoo mau support takpelah gak kan.. Heehee.. =p

Alah.. Takpe laa..

Sorang di utara,
Sorang di selatan,
Walau jauh di mata,
Kat hati dekat kan???

Heehee.. =)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
owh..maksud aku tu selat johor yg memisahkan aku dgn tmpat keje aku..tapi ade jambatan..tak perlu naek feri bro..
naek moto kapcai aku..minyak 2minggu 5hengget..save giler..
wakakakaaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ha'ah..hensem beb..
pi tekel Fina..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
aku mane tau opis ko kat ne??
tak pon ko try klik kat atachment yg aku bg kat bawak link tu..
nnt ko boleh type tmpat ko keje den dpt tau arah qiblat yg betul..
hehe...

~boleh sekiranya hang payung syurga cinta..wakakakaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
support kamoo??no hal tapi 1 way je la..balik nnt pandai2 kamoo la ye..
ehehe...

TV9 dekat dihati..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina..
aku tukar lagi... hahahaha...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man...
oooo... ada jambatan rupanya. 2 minggu 5 hengget? dekat betul opis ko tu Man..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

ok..
nanti aku try..
opis aku kat larkin perdana..


jom2..
tgk syurga cinta..
=)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
awat hang tuko gambaw lagi bro??

yupp,5hengget utk 2minggu..
dekat ler..tak sampai 5minit kot dr umah..bagun pagi kol 8.15pg,siap 8.29pg..
8.30 sampai opis..
hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
larkin perdana dekat dgn KFC ke??

yok!!arini..
mu payong..muahahahhaa..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
yup..
ofis aku atas kfc..
mmg xcukup elaun aku sbb slalu mkn kfc..
hehe..

jom2..
arini?
dmana???
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku selongkar gambar2 kat hdisk aku. saja2 jer nak tukar2 avatar. asyik gambo mamat termenung jer. boring ler. sesekali layan gambo mamat tengah tunggu teh tarik kat gerai tepi laut pulak...

perghh... dekat giler. bagus3x. jimat duit, jimat masa. ;)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

naz byk gambo kat hard disk??
gambo zaman bile tu??

man,
takel??
takleh...
nanti ade yg marah..
huhu

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
o..atas KFC..
sbb ade mmbr aku keje atas KFC gak..
tp aku lupa nama companynye..
kem salam kat brader2 n awek2 KFC yo..
nnt boleh ler ko payung aku KFC..
hehe..

oh tidakkkk!!!
poket ku bocor..
mcm air terjun la nih..
hehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
tepi laut mane bro??
surrounding mcm gempaq je..
fuh ni pekena kat stulang nih terangkat woo..
hehee..

muka ko klu skali pandang da mcm lecturer kimpal aku weh..
gerun budak klas gwa dgn die,skali die sound demam 5hari weh..
larikkkkk..huahahaaa..

jimat apenye weh,opis mmg dekat tapi klu balik keje mesti tangan gatal nak press moto pusing JB..
hehe..jd 5hengget utk 2hari..huhu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
sape yg nak berani marah??
Kak Nazarina??
ko jgn gerun sama itu olang..
aku back up beso ko oraitt..
hang jgn takoot k..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

uih!!!!!!!!
mulut hang tadak insuran ka??

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina... gambo tahun gajah ada, gambo tahun arnab pun ada... pilih mana ko nak...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man...
tu gambo kat tanjung harapan, port klang. tngh skodeng awekszzz.. hahaha...

agaknya lecture tu kembo aku kot? ada gambo dia? nanti aku sound dia suruh jng garang2...

kalo nak lagi jimat, jln kaki jer Man. boleh buat senaman kaki. bukan jauh sngt pun kan? hehehe....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
mulut ku ada insuran..
etiQa lorr..
hehee

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
arnab tahun aku wooo..
ada kaa???
hehe..bak kasi kitorang tgok..
huhu..

oo..port klang..
takpe nnt klu aku ade pojek nek port klang aku rojer ko k kasi satu gelas ais jagung..payung kombang..hahaa..

aku da lepas da..so takpe lah..
lagi bagus die garang skrg coz bebudak skrg tak makan saman..
hehee..

uih,takkn aku nak menapak nek jambatan Permas tu weh,malu den org dok tengok..kurus aku nanti da takde bahan..hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

wuih.. ko tahun arnab ker? ada ciri2 playboy.. hahaha... gambo aku yg tahun arnab x leh publish. censored woo... ;p

ais jagung? boleh3x... x der hal punyer. alang2 tu jom kita soru kat Muara Ikan Bakar. famous tempat tu...

tu cuma cadangan aku nak cut cost petrol ko yg dah sedia jimat tu... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oit,aku manenye playboy bro..
aku baek woo..suci lg bersih..
censored???hang jgn jd cam kak eli kita udah la ye..huhuu..

Muara Ikan Bakar??bunyi kedai macam best..yok bro......!!!
jgn janji tinggal isi udah..
huhuu..

ish,elakkan aku jd kurus je da tak laku..huhuu..

Naz berkata... [Maklum Balas]

lupa pulak ko ni lelaki Melayu terakhir... memang suci tanpa was2. apa kes kak Eli? aderkah???

memang best. hari tu pokcik aku menang cabutan premium. dia buat open table kat sana. aku mkn smpai nak muntah. sedap mkn ikan bakar fresh2...

hang ni mana boleh x laku. perintis senyum kalo senyum sikit jer, 46 awekz cair...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oh kak Eli tiada kaitan..hehee..
saja..ko juga lelaki Melayu Terakhir.slagi tak berpunya..hahaa..

perghh!!!ikan bakar bro..mantopp sedapp woooo..nak lagi cicah sambal asam..terangkat woo..ko nih klu da makan sodap2 mesti sampai nak muntah den tak nak ajak plak..
bikin panazzz ajo..huhuu..

Astagfirullah,kalau la betul ape yg ko cakap tu Naz,aku da buat kenduri 7hari,7malam..tapi itu suma tak benar belaka. klu depa tengok je muka aku,depa suma larikkkk jauh...tak mau pandang pon..org ade masalah mata je yg stay..hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku kalo bab makan pree, laju aja. kalo ko lalu kat depan pun aku x prasan. hahaha...

ala, x mengaku konon... cuba tengok hp hang tu. ntah2 berderet2 list no aweks...