Leptospirosis..

Sejenis Jangkitan Penyakit Yang Terbaru - Lep-to-spy-RO-sis
Pengenalan Leptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).
.
AL-FATIHAH
Ia berlaku begitu pantas, pergi ke klinik 8/April, diagnosi sangkaan demam biasa. 4 hari kemudian pada 12/April pergi ke hospital apabila mula sukar bernafas. Tahan wad selama 12jam, apabila keadaan tambah kritikal di pindah ke unit rawatan rapi (ICU) selepas 20jam Allah telah menjemput beliau.
Muhammad Muadz Md Akhir (28/10/1992 - 14/04/2009) MRSM TAIPING – FORM 5 .
Faktor risiko termasuklah:
• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
• Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab. .
Tanda dan Gejala Gejala:
1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.
3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
4. Loya, muntah dan cirit-birit (50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
5. Radang selaput mata.
6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.
Tanda dan ujian makmal:
1. Ujian sel darah putih (WBC).
2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.
9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari. .
Harapan (Expectations)
Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.
.
Komplikasi:
• Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
• Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
• Perdarahan yang teruk.
• Respiratory (distress).
• Kegagalan fungsi hati.
• Kegagalan fungsi buah pinggang.
.
Rawatan
Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah. .
Pencegahan
Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.
.
p/s: Thanx to Kak Anne for sharing dis info. Btw, rumah sapa yang ada tikus tu elok benor ler bela kucing.. bela kucing yg cute2.. Huhu..
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

43 komen:

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Wah.. Ada org sudah mempelajari ilmu2 medik juga sdikit sbanyak.. Ku suka.. Heehee.. =)

Leptospirosis pny fever trgolong dlam fever of unknown origin.. Slalunya fever more than 3 weeks.. Jadi nasihatnya, bg sesape yg demam tu, jgn laa self-medication okey.. Pegi klinik.. Kita tak tau ape sbnrnya fever yg kita ada tu.. Ok semua.. (aik.. dah macam blog sendiri lak membebel kat sini.. haha..)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
ehem..ehem..
terbatok plak..hehe..

tapi kdg2 klinik la nih tau nak duit je..
dtg2 juz ckp demam bese tak sampai seminit trus klua bagi ubat..adoii..
bayo 50hengget..mak oiii..
byk dusta ler..
harap2 kamu nnt jd doktor jgn cekik darah nnt ye..
nnt ku tiap2 minggu dtg klinik kamoo..haha..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Hysman.. Nape trbatuk nih.. Meh kita pi klinik meh.. Wat org risau jek tau.. =p

Lorh.. Pi private clinic mmg camtu slalunya.. Kalo nk bgus, pi klinik ksihatan krajaan, wlpn lama kene tggu tapi bagus, slalunya kalo dorang syak pape mst tros wat blood test, urine test, sume2 test laa.. Kalo ade mslh dorang refer tros hosp.. Kalo private practice ni ssh nk cari yg btol2 bgus..

Akan ku brusaha mnjadi doktor trbaik.. Saya takkan cokik darah kamoo, x smpai hati laa.. Hak hak.. Tapi nape dtg tiap2 mggu? Dtg laa hari2.. Heehee.. =)

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

gud info..
aku br citer kat mak aku td..
tp xreti nak sebut pnyakit tu..

en kucing kene duk dlm umah laa pas ni..
cian kat aku..
huhu..

aRaBeLLa berkata... [Maklum Balas]

ehh ni adik kawan sis..hysman kenal ke??nama abg dia Hafiz atau org panggil Epit..keje TM gak..

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

pelik2nya penyakit sekarang.
semuanya mengerikan.
pasni keluar uma kena berselubung.
mencegah lebih baik dari merawat.
hiks~

Idalara berkata... [Maklum Balas]

Agaknya dah nak akhir zaman ni mcm2 penyakit timbul..risau dibuatnya bila anak2 demam sikit dah tak tentu arah nak bawa jpe doktor..bgus info ni man..akak ni jrg sgt bc paper..tak sempat..tp hapdet blog sempat lak..hehehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

maklumat bagus ni. mencegah lebih baik dr merawat. tq Man..

Naz berkata... [Maklum Balas]

sedekahkan al-Fatihah utk arwah...

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Huuuuu...nak carik kucing la lepas neh...

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Oh assalamualaikum.. Abg man.. Ooo abg man.. Abg man.. Hahaha.. Saje nk kaco org yg kaco kita.. Hidup saya org johor.. =p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
tapi hospital gov susah ank dpt coti lorr..
hehe..itu yg tak bezz..
confrem nnt tiap2 hari kita dtg,bukan takat hari,setiap detik ade kat sana..
hahahahaa...



Minna,
sebut betul2.. Lep-to-spy-RO-sis.
hehe..
nak baek ko kena selalu belai kucing baru takde alahan lagi..
haha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Arabella,
tak kenal ar sis..
abeh tu kamoo pi melawat tak??



Cikgu Lili,
pakai baju ujan ler tak pon pakai uniform astraunaut mcm sheikh muzafar syukor trus naek soyus..hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
iye lah kot tu kak...
tp ilmu tak penoh di dada lagi ler..hmm..
Majulah blog utk negara,agama dan bangsa..!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Aminn..Aminn..Ya Robbal Alamin..
U're welcome bro..
ilmu utk dikongsi..
gosip jgn dicari..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
Haluuuuuuuuuuu sis Lela...
Hahaa..
kasi pecah sama ini blog haaa...
mintak mr.Naz kucing lorr..
umah di melambak giler kucing..hehe..



Farhana,
Waalaikumussalam.. ohh Waalaikumussalam cik Farhana..
pagi2 buta nak nak kaco lagi kaa??
pi tidok laa..org Johor tidok awal naa..
hehe..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Hysman.. Heehee.. Turun dari tingkat atas.. Singgah sini jap.. Ape??? Nak dtg setiap detik??? Pengsan ku dengar.. Huk huk huk.. Btol nie?? Ku pgang dan ku kunci kata-katamu dlm peti simpanan eden kat bank.. Janji yo.. =p

Okey2.. Nak pi tido laa ni.. Ngantuk daa.. Penat wat report.. Huuhuu.. Selamat malam.. Ooppss.. Pagi daa.. =p

aRaBeLLa berkata... [Maklum Balas]

akak tau pon mase dia dah meninggal..akak x de la kenal adik dia tapi mase dia bagitau dia hantar emel dgn pic adik dia nih kat kitorang..

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Betoi kaaaa...awat dia tak habaq. Nak kena la tu...kekeke.

Aku kasi pecah betul2 kang, ko jangan nangeh lak...muahahaha (gelak jahat)

Naz berkata... [Maklum Balas]

gosip?? meh aku gosipkan ko dng 'tuut' nak? hahaha...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Lela...
jng perchaya dng ckp Man tu. rumah aku mana ada kucing. anjing liar kat luar rumah tu ada la..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man, aku suke n3 nie...
napela ko tak jadi wartawan surat kabo je??

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

isyh..
mmg xbleh..
xyah ckp belai2..
aku dekat skit je..
mata aku da merah..
cian aku kan???
=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
simpan bebaik dlm akaun jgn kena black list pasai songlap plak udah la ye..
hehe..

Selamat malam..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Arabella,
o iye ke kak??sebelum terlambat kem salam takziah utk keluarga berkenaan ye..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
aik,kan Naz tu low profile..
hehe..pasai kucing pon nak di sorok2.hehe..ape lagi lela kenakan die..
muahohohoho.. (gelak gajah..)

ni jiwa kental ler,takkn nages punya..
huahohohohohoooooo... (gelak jin kepala toncet)
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
nak..nak..nak..
tak sabo aku nak dengor beb..
cepat ler citer..hehe..
klu rasa bumi nih taknak kena earth hour lagi buat ler..
hahahaaa...

klu ade anjing liar lagi baguih bro..larikkkss suma tikus segala keturunan tikus kat umah Lela..
hahaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
aik..merli nampok..
huhu..
idupku selain ilmu akhirat,ilmu dunia bertemakan kejuruteraan saje dlm kepalaku..tak terlintas lg nk tuko profesyen ke wartawan..
tak minatttt..hehe..
aku tgh dok tunggu novel ko..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
alaaaa..kesiannye die...
takpe nnt klu ko alah dgn kucing soh minta pokcik Naz bwk anjing liar dpn umahnye utk halau makmentik tersebut..
hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

laa..
nape x ko je yg tolong aku halau tikus2 itu..
hehe...
ko kan handal..
x gitu en hysman??
=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ish, compius aku. bunyi mcm nak, tp auranya mcm x nak. panas2x... bumi dah semakin panas. tolong2x...

ooo, korang nak kenakan aku yer? cubalah, klu rasa bumi nih taknak kena earth hour lagi buat ler.. (tiru ayat ko td)...
muahahaha....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
aku mmg handal..hee..
klu aku sonang ajo..
bakar trus umah kasi setle..
haha..
konklusinya jgn amek jln mudah bahaya utk agama bangsa dan tanah air...
kekeke..

boleh kaa??muktamad??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
pandai la ko...
simpang malaikat 44..
hehe..gwa tak suka gosip2 nih..
panas2x... bumi dah semakin panas. tolong2x...
hehe...(ulang tayang)
Muahohohohoh..(golak jin tonchet)

aku buat nih..haa..aku buat nih..
jaga ko..haa..aik muka da pucat..
kihkihkih.. (golak rozita che wan)

armouris berkata... [Maklum Balas]

info tentang kegagalan buah pinggang kat sini - Kegagalan Buah Pinggang

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Thanx armouris..
info yg berguna..
:p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

wah..
drastik sguh tindakan kamu..
seperti kata pepatah..
marah kan nyamuk..
kelambu dbakar...
=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tapi kelambu kecik sangat baek bakar umah trus baru puas hati..
hehe..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

ceh..
bakar umah..
rugi laa..

member aku pnah citer..
sepupu die yg br 6thn, tensen sbb byk sgt tikus kat umah..
ape yg die wat ialah..
die tulis surat..
"dear mouse,pls go from my house after u bite my mom's leg"
n die letak kat tong sampah..
esok pagi..
mak die kene gigit ngan tikus..
n after tu umah die mmg xde tikus..

hebat kan??
=)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

yoyo'oo je ko Minna..
bercerita maunya gempaq je..
hahaha..
cerdik beno tikus skrg ye..
hahahaa..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

rasa teperli ke man???
aku cakap benor man, ko ade bakat terpendam tu..(chewah!)

novel aku lame lagi nak terbit la man.. tunggu beberapa tahun lagi kowt.. huhu
bizy la bro..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bakat terpendam yg da nak terendam dgn clorox..da nak kondem da pon..
hahaaa..

adoii..lamanye weh..
takpe ku sangup tunggu di sini..
di sini ku berjanji..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

btol man???
kata org, kerbau berpegang pada tali, manusia berpegang pada janji..
(btol ke ayat tu???)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

i swear..cheewahhh!!!
bagai kerbau di cucuk idung laa..
hihikk...

~kobau mane ade tangan nak pegang tali tu...huhu