Kisah Jangan Tamak..

Kisah ini boleh dijadikan pedoman supaya kita menjadi saorang yang tidak tamak...
.
Pada satu hari, Pak Ali pergi ke hutan untuk mencari kayu api. Pabila lalu kat kawasan tasik, Pak Ali tergelincir dan kapak buruknye terjatuh dalam tasik tu. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali. Pari Pari: Kenapa dengan kau? Pak Ali: Kapak aku terjatuh kedalam tasik. Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak perak. Pari Pari: Inikah kapak kamu? Pak Ali: Tidak. Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama kapak emas. Pari Pari: Inikah kapak kamu? Pak Ali: Tidak, kapak aku buruk sahaja. Pari pari pun menyelam dan kembali bersama kapak buruk. Pari Pari: Inikah kapak kamu? Pak Ali: Ya, itulah kapak buruk aku. Pari Pari Tasik suka sikap Pak Ali yang jujur itu lalu memberikan ketiga tiga kapak itu kepadanya. Pada hari lain pulak. Pak Ali berjalan di sekitar tasik yang sama bersama isterinya. Kali ni isterinye plak yang jatuh kedalam tasik. Pak Ali susah hati. Maka datanglah Pari Pari Tasik kepada Pak Ali. Pari Pari: Kenapa kau bersedih? Pak Ali: Isteriku jatuh kedalam tasik. Pari Pari pun menyelam dan kembali bersama Christina Aguilera. Pari Pari: Inikah isteri kau? Sambil menangis Pak Ali menjawab... 'ya, itulah isteriku...' Pari Pari pun marah, 'Sungguh ku tak sangka, kau yang jujur satu masa dulu telah menjadi tamak'. Sambil menahan pilu Pak Ali menjawab, 'Aku bukan tamak, kalau aku kata 'tidak' pada Christina Aguilera... kau akan bawakan pula Britney Spears...kalau aku katakan 'tidak' juga, barulah kau bawakan isteriku...bila aku kata 'ya', kau akan berikan mereka bertiga padaku...'. Aku yang miskin ni tak mampu tanggung mereka semua'. Hehee.. Tension ni woo.. :)
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

64 komen:

I am Karl berkata... [Maklum Balas]

siot je

hahahahahaha

karl nk jessica alba

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

kakakaka
aku suke cite ni versi ni
kekekeke

Bla3 berkata... [Maklum Balas]

pandainye..haha..
bak kata pepatah org tamak slalu rugi..
isyaAllah aq takkan jd srng yg tamak..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

haha..
lawak gile..
nway...
Pak Ali yg bijak..
berpandangan jauh..
tp cian kat bini die..
=P

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Kuang kuang kuang.. Moral of the story bkn jgn tamak.. Tp buat laki2 skalian, kalo tau diri x mampu, jgn nk kawen smpi 2,3,4.. Tettt.. Haha.. Anyway.. Enjoy the story laa.. It's fun.. =p

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

wah.
ni cite versi moden.
lawak la..
hiks~

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

lawak..lawak..
suami yg baik..hehheehe

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,

hahaha...amboiii Pak Ali tu bukan main gi bosar seleranya bini dia jatuh dalam tasik terus tukar jadi org putih kakaka...

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

hahahahhaa..
boleh menghilangkan tensen aku
utk paper esk..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ni yg aku nak jadi pencari kayu api ni... hahaha....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Karl,
fuyooo jesica laba??
kena jadik fantastic 4 dulu..
haha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
ko suka aku lagik sukaaaaaa..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bla3,
haha..
bagus niat tu..
tapi takot melepas la plak..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
klu ku jadik pak amin pon gerenti aku buat benda yg sama..
fuh!!!berpeloh beb..
hehe..

~camne pula dgn pak amin anda??
haha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
tapi saya mampu....
tett!!!!
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili,
den nak buat anda tergelak sejurus anda berkecil hati ttg ape yg tercoret kat blog anda tempoh hari..
hehe...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Acu,
mcm ku jua...
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
itulah pasal..
kita nak kesian ke nak tumpang gembira ke atas pak ali nih..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.sheh,
gud luck beb..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
yok kita bukak biz mencarik kayu api..
haha..
kayo zahir batin..hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
jap2..
ko nak jd pak ali ke pak amin?
pak amin mestilah setia kat pn nora..
=)

Naz berkata... [Maklum Balas]

jom.. nnti kita buat2 jatuhkan kapak dlm air. mana la taukan, kalo2 ada pari2 menjelma... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
aku pon ade kawan bernama nora..barangkali aku setia dgn kawan aku itu..hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
kapak ape barang kawan..
kita jatuhkan Fina n Minna la..
klu pari2 klua kita untung mana tau yg klua nicole kidman..
tapi klu pari2 tu tak klua kita juga tak rugi tolak depa berdua tu..
hehehe..
mmg tamak aku nih..
hehe..

~juz 4 laugh..
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

ish.. naper aku x pikir ha?? jom kita jatuhkan depa tu dlm air. hahahaha....

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
kwn ang nama nora tu nama panjangnye..noraminah kan?
hahaha...

wei..
sesuke je nak tolak aku n fina..
klu kuar nicole kidman..
ang kene berebut ngan si naz...
padan muke..
=p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

eh?? apahal nama aku naik lak???
ai??
jadi mangsa keadaan lak??
takleh jadi nieh!!!

takde3!! aku tak terlibat!!
tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

Amina...
time berebut tu yg best. hahaha...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina...
ala, malu2 pulak. nak kata kan nak.... hahahahahaharr...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
yok kita tolak depaaaaa...
dushhhh!!!!
hahaa...gumbira sungguh ati beta..
muahahahaaa(gelak gajoh)..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
noraminah??awat pelik je..
yg sambung 'minah' blakang tu tak masok carta..hehe...

betol tu,time berebut tu yg best..
itu baru tercabo kami punya kesetiaan..tapi kami balon aje..
huahahahaaa...
hang ja;es kaa??
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ko secara automatik akan disebut dlm forum nih sbb ko yg paling nakal..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Fina nak tu..
u jump i jump..haha..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hahaha... dah basah kuyup dah depa berdua tu... hahaha...
eh, mana si pari2 ni? lama gak kita tunggu ni. Depa tu pun dah x timbul2...

kalo u jump, i just take a sit jer.. hua3x...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
dats my name..
hehe..

aku xjeles pon..
aku tau fina pndai berenang..
aku xgusar pon..
hahaha...

xdpt aku bayangkan..
ko ngan naz berebut..
hahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
wuuuyeahhhh!!!
syukur pari2 tak muncul..
klu begitu aman dunia dr kelibat depa..hehehhh...
jgn mare haa..nnt kena jual..

samo la den..u nak jump,u jump sorang2 i nak tidokk..
haha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
Fina berenang kuak lentang belom sampai tebing da pancit..
hehe..
hang perlu gusar..
:)

nak tgk kami berebot??
cuba try test kami tolak yg bernama itu dulu..
hahaa

Naz berkata... [Maklum Balas]

agaknya depa tu dah jadi ikan duyung kot?? hahaha...

jom kita brebut Man. kita wat ikan 3 rasa.. hhahaha..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

oitttttttttttttttttt!
hampeh...

korang ni memang nak kena..
takpe2..
ada hari ada bulan..
lain bulan lain tahun...

aik??? amenda aku mrepek nieh???

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,duyung??
yok kita lotak jaring kat 3 penjuru..
bio die tersangkut kat dasar laut tak muncul2..
hehe..

fuh..sodapp tuhhh..
yok..
goreng rangup2 skit..
bila makan krechhhhhh!!!
waduh..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
anda da mula untuk menggoreng??
haha

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

xmo laa jd ikan duyung..
seksi...
ade x ikan duyung yg pkai tudung??
hehehe..

korg ni smpai hati ke nak tolak kami berdua??
da pk masak2?
da pk profit n loss nye??
(alamak da masuk bab akaun lak)...=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

hehehe.. yok... tp kasi la depa naik ke darat. baru kita boleh tangkap dan buat lauk ikan 3 rasa. yum2x...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ade..klu ko jd ikan,ko ler ikan bertudung itew..hehee..

~bab2 akaun aku tak paham...
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
naik ke darat nanti kang depa menjadi rebutan si orang kampong..
kita juga yg rugi..
hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

ngah cube bayangkan ikan duyung bertudung?
agak2 tudung ape yg sesuai dpakai?
tudung ala waheeda?tudung ala wardina?tudung ala ekin?
hehehe...

Naz berkata... [Maklum Balas]

jng la naikkan ikan duyung tu kat jeti. kita naikkan kat kat tmpat yg terselindung sikit dr pandangan org kampung. hahaha...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Amina...
ikan duyung tu pakai tudung bawal.. ;)

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

wah tudung bawal ke?
tudung bawal yg batu 1 ke 2?
mahal tau..
hehehe..
=p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

mengong...
takpe.. korang naekkan kitorang kat pentas ratu cantik..
hehhehee..

btol tak kak myna??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
gaya tudung ala Tok Ti.........
huahahahaha...
tak pon style Tok Rapidah,Rocemah dan Shajijat ok gak..
ya aduhhhh!!!
im sorryyyy!!!
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
kita masokkn trus dlm kotak fiber..
takde org nampak..gerenti sesak napaz..
haha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ratu cantek??
fuyooo ade hati juga itu...
haha

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

xtutup aurat tu..
hehehe..
tok rafidah pkai tudung ke?
teettttt...
soalan cepu gangsa...
=p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

takde hati pon...

p/s:susah2 je...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man, pas tu kita masukkan dlm peti sejuk. kita setkan temperature -30 degre. hhehehehe...

Fina... ok, nnti aku cari mana tempat ada pentas ratu cantek. masa ko dan Amina kluar, korang kena gelek2 ala2 tarian fadang fasir... hahaha...

Amina... ntah, x tau pulak pokcik tudung tu ada brapa batu. hamtam saja la, batu seremban buleh?? ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mina,
ko tanya aku soklan tu bukan takat dpt cepu gangsa aje..dapat cepuk pingan belanga melayang..hehe..




Fina,
yoyo'ooo je kamu..
setiap insan dinamakan pompuan msti nak masok cuma tema cara pertandingan je yg laen..
haha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Pabila da keras mcm batu..kita hempas ke lantai..berderai..
musnahlah suma kotoran degil..
berkecaiiiii..
heheee..
jgn mare ye..

ku ingin menyaksikan gelek fadang fasir laaaa...
hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

yok kita bergoyang....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

marilah bergoyang inul...
bapak2,ibu2..mari bergoyang yuk..
hehee..ku coba bayangkan..
haha

Naz berkata... [Maklum Balas]

eh, kita berdua jer bergoyang. mana ikan2 duyung tu? tak join ker? hahaha...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

goyang???
aku takmo tambah dosa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina...
ko goyang dlm bilik air sorang je. hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ko jgn ler goyang gerudi Fina..
goyang bese je..adehh!!!

ikan duyung tu suma tgh menyelam sambil minum air..haha..