Konvokesyen ke-11 PJB..

Assalammualaikum pembuka bicara..
Stadium Perbadanan Pasir Gudang, 14/5/2009 - adalah tempat dan tarikh konvokesyen aku lepas 3 tahun aku belajar, lepas 3 tahun aku tension, lepas 3 tahun aku mengadap buku yang tak berape nak best, lepas 3 tahun aku berhadapan dengan masalah perhubungan sosial dan korupsi orang2 besar serta macam-macam lagi!! Dah nama pun belajar, perlulah berkorban sedikit bagi menjamin masa depan bukan untuk diri orang lain, tapi untuk diri aku juga. Jadi hari ini adalah hari untuk aku menghadiri hari penganugerahan Diploma Kejuruteraan Mekanikal dari Politeknik Johor Bahru setelah setahun aku meninggalkan institusi pengajian tersebut. Alhamdulillah, syukur semua berjalan dengan lancar tadi.
Beberapa hari yang lepas, aku terlalu sibuk untuk menyediakan pelengkapan sempena meraikan hari tersebut (kerja last minute memang style aku hehe..) termasuk juga keluar hang out dengan member2 rapat setelah sekian lama tak berjumpa. Bukan apa, pada mulanya aku tidak merancang untuk pergi ke majlis tersebut (tanpa sebab). Tapi setelah dipujuk oleh rakan-rakanku semua, aku melayankanlah juga untuk turut berkonvo. Jadi minta maaf sekiranya aku terlepas untuk meninggalkan komen dalam blog korang semua dalam beberapa hari ni.
InsyaAllah, jika ada kesempatan aku akan cuba cari masa untuk melanjutkan pelajaranku dalam bidang yang sama, Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal pula walaupun belajar jarak jauh sekalipun. Tapi bukan sekarang (duit tak cukup lagi hehe..).
Hari ini juga aku terima Pingat Anugerah ketua jabatan (same mcm dekan ler). Alhamdulillah.. Berbaloi dengan apa yang telah aku usahakan selama 3 tahun nih. Walaupun hari ini aku datang berseorangan tanpa ditemani oleh kaum keluarga, tapi aku perlu bergembira dan meraikan kejayaan aku sendiri bersama sahabat handai sekelilingku. Aku syukur.
Walaupon orang kata graduan politeknik takde standard, aku tak kisah.. Yang penting bebudak macam kami nih (50% teori & 50% kemahiran) boleh pegang Spanar 70, biasa bermain dengan minyak hitam, bisa menjadi mekanik jalanan, berjemur atas kren di bawah terik matahari, boleh mengendalikan lathe & milling machine, welding n CNC kalau nak dibandingkan dgn graduan lain yang hanya pandai mengarah dan duduk dalam opis berhawa dingin tanpa memikirkan perasaan orang lain yang berada di bawah..
Bukan melepaskan geram tapi saja mengikut pengalaman org lain yg bercerita kepadaku. Hehe..

Semua geng2 & lecturer yang aku jumpa cakap aku da gemokk.. Muka tembam.. Adoiii.. Ni kena lari 5 round setiap hari..

.

Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

79 komen:

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Kacak sungguh si jejaka,
Berbaju melayu bersamping segala,
Tahniah ku ucap pada si dia,
Semoga berjaya di hari muka..

Heehee.. Comel laa.. Pingat tu.. Bukan tuannya.. =p

Selamat menempuh alam yg setrusnya hysman.. Best of luck.. =)

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

bro..
tahniah2..
tp siyes nampak tembam...
hehehe..
bestnye merasa graduation..
xsabar den..

congrates again....=)

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

tahniah.
moga masa depan yg cemerlanng menanti.

(^_^)

Kelebar Malam berkata... [Maklum Balas]

semoga tercapai semua hajat di hati...sukses selalu...

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Ehem ehem.. Kamoo budak yg org kate gemokkk.. Jom kita lari sama-sama.. Heehee.. =)

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Salam

Tahniah HysMan

Walaweeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiii....
Hebat......
Gua sker statement yang last sekali tuh!!!!
Gua sokong 100%....
Gua sendirik ponk budak bengkel jer sebelum nih......
Gua budak IKM...alhamdulilah berkat kesungguhan dirik sendirik ........gaji dah lebih dari budak U......saper cakap budak Bengkel takder standard.....

Cayoooooooook!!!! Bro

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Tahniah3x...Alamak rupanya kita saudara lerrrrrr...hehehe akupun Bekas POLI Gak Sama Bidang Yang Ko Ambil Diploma kejuruteraan mekanikal...Cuma Aku Masuk Dekat POLITEKNIK PORT DICKSON N9... KONVOKESYEN KE-9/2001

P/S: Bagi Aku Biarlah Apa yang Orang Nak Cakap Buat Bodoh Je Aku Pun Sama Macam ko...Ada Sesetengah Orang Plak Memandang Rendah je yang Kita Ni Budak POLI...

hazlin berkata... [Maklum Balas]

Salam...

Man, Epoi dan Amirul... akak pulak cikgu kat SM Teknik...

hahahaha....

apa kena mengena hahahah?????

yang penting..

akak dah kenal korang macam sejak dari azali...

Man,
congratulations...

nanti sambung belajo tau.. sementara belum kawin..

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

semuanya kacak2
auuwww

Naz berkata... [Maklum Balas]

TAHNIAH !!!!! hebat la lu Man. dpt anugerah dekan tu... corse engineering bukan calang2 bidang. kalo x kuat minda mau terkantol di tngh jalan, mcm kebanyakan member2 aku. sungguh bergaya ko dlm gambar yer. agak2nya ramai aweks2 yg cuba nak curik gambo kat n3 ni....
aku juga sokong Epoi, pasal last statement ko tu. depa cuma tau arah2 org jer, cuba suruh depa turun wat kerja... baru tau langit tu tinggi ker rendah... hahaha....
aku sokong ko sambung wat deg jarak jauh. sambil2 kerja, sambil2 blajar. tup2x dah grade.. time muda ni la kena grab seberapa bnyk peluang. kalo dah berumur nnti bnyk tanggung jawab, mana ada masa nak study... anyway, n3 yg paling membanggakan nusa dan bangsa... ;)

aRaBeLLa berkata... [Maklum Balas]

btw betul kata awk tu hysman, macam kat sesetengah sykt korporat cam TM contohnye mmg amik banyak dka Poli. Hysman tak nak try ke? skg tgh open vacancy sbg Technical Asst.huhu

p/s-huhuh tambah ensem pakai baju melayu..yg pakai kot tu boleh tahan gak..wakakakkaka

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man!!!!!!!!!!!!!!

aku pon bakal amik mecha gak...

huhuu...

tak sabo rasenyer...

tapi, pompuan biole bawak tak agak2???
itu la persoalan yg sering menjadi persoalan di kotak soalan aku tu.. hhuhuhuuu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
Terima kasih..
tp pingat pon comei kaa??
hehe..



Minna,
Terima kasih kawan..
jgn cakap tembam,cukup makan..
hehe..dolu2 time blajo tak cukup makan..skrg terlebih pula..
adoiii..
Alhamdulillah..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili Puteh,
Terima kasih lili..
sama2 la kita..
:p



Kelembar Malam,
InsyaAllah bro..
Thanx..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
Jom..
kita round bumi nak??
ade bran???
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
Waalaikumussalam bro..

Terima kasih bro..
Suma budak kemahiran IKM,ILP,Kolej Komuniti dsb mmg gwa respek..
gwa solute giler..coz depa suma boleh diharap dan otak kreatif..

Thanx bro..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam..
Iye ke??sekapal la kita..
hehe..
Bro,den dengo brita konvo kat Poli PD awal mei lepas ade sorang graduan xciden mati kena langgar selepas 2jam majlis konvo berakhir..al-Fatihah..

~sesetengah org itu termasuk pensyarah universiti awam Malaysia sendiri..kutuk depan2 ex-student poly..hmm

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
Ade kena mengena kak..
majoriti 80% budak poly adalah keluaran dr sekolah teknik..
hehe..ade kaitan ler..

Terima kasih kak..
InsyaAllah kak,ade rezeki ade laa..
tp kat dlm kepala ni pikir mcm2..
emm..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

kak lin..
nak nyampuk gak..
kite pon dak sek teknik..
hehe..
tp amek akun..
mcm mana tu??
hehe..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Terima kasih geng..

"kalo x kuat minda mau terkantol di tngh jalan, mcm kebanyakan member2 aku"- maksudnya selain kwn2 ko,ko tak terkantol la kan..mesti dapat terbaek juga kan..hehe..
tahniah juga utk ko..

dgn kawan2 je la tempat aku melampiaskan kegembiraanku sbg kenangan hari tersebut..parent aku tak dpt dtg..

pensyarah2 poly ramai juga yg Master holder,depa suma ramai x-student poly dr bwh sijil-keje-diploma-keje-ijazah-keje-master-keje.. jd dorg paham situasi mcm kitorang..jgn memilih kerja..buat je dulu utk timba pngalaman..
tapi bebudak cam aku slalu diperkecilkn oleh budak U..hmm..
nak buwek camno..

tapi klu nak sambung jarak jauh mcm lama sgt la pulak..hehe..

Thanx Naz..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ArabeLla,
TM ade kosong ke??
TM mane branch ye??
nnt den try survey ler ye..
hehe.
Thanx bella..

~yg pakai kot tu ade link blognya dlm Blog Geng - Sengenggam Bara..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
iye ke??
cuba try ler apply..
tak salah klu cuba..
ko nak amek mecha ape??
jenis mecha byk..
manufacture,material,pure,mechatronic etc ler..
klu course mekanikal bahan,mekatronik dan pembuatan ramai pompuan tapi mekanikal am tak ramai pompuan,lelaki ramai..
up to u la..
klu suka ape saje dirasa mudah..
yg penting add math,fizik kena power ler..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ok ape amek akaun..
baguih ler..
tp ko budak pandai..
aku ingat lagi kat skolah dolu2..
haha..

~ko praktikal 3bulan,beruntung woo..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
mana ko tau aku pandai?
memandai je..
hehe..

-apsal lak beruntung 3bulan praktikal?...xsempat nak blaja byk2..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Iyelah..
klu tidak awat boleh masok mrsm..aiyoooo...

~dlm hati ko mesti sonok..
blajao kat skolah pon boleh blajo..
hahaha

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Man...............Gua nasihat Lu....

Terus contineu belajaw........
Gua dulu cakap nak sambung balik...tup...tup....tup...
Bila dah dapat pegang RM/GAJI hampeh,com.....

P/S - Gua tgh sambung belajaw skank nih.....KOS sains rumah tangga...hehehhehehehehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
aku mana pnah masuk mrsm..
tp klu Maktab Rendah Sekolah Majidi (MRSM gak)hehehe...
=p

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Round bumi? Tak best lah.. Jom kita pi bulan.. Tak brani pn kene pi gak.. Heehee.. Jom jom jom..

Btol kata Dj Epoi.. Ramai org kalo da keje bila nk study blk, rasa maleh.. Tp kalo nawaitu dlm hati da ttap, u noe u can do it.. And I noe too u can do it..

P/S: *oh ye.. rmainya awekz dia.. haha..*

*blh tak encik framekan gambar itu.. blh saya ltak di kpala katil.. haha..*

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
InsyaAllah ade kesempatan nnt gwa sambung tapi sape nak bayo duit karen n air???
hehe..
gwa pikirin pon gwa nak sambung amek KOS sains rumah tangga..
boleh kaa sifuu'??
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
oit salah tulis bukan mrsm tapi matrikulasi ler..
aiyaaa..
huhu

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

isyh ang ni..
mamai la ni..
da p tdoq..

-xde maknenye matrikulasi dpt masuk sbb pandai..pastu masuk U pointer trus drop..da mmg xde harapan nak dpt anugerah mcm ko tu...uhuk3..=(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
yok..tak sabo ni nak naek soyus..
hehe..
InsyaAllah farhana..hati mmg keras mengatakan still nak sambung belajo tapi keadaan sekeliling tak membenarkan..da dapat tapi terpaksa tolak sebab2 tertentu..
insyAllah,teman pon doakan anda supaya dapat title DR. itu..hehe..

~awek2 itu suma kawan sekepala yg sanggup berhujan panaz keranaku..
saat susah senang bersama termasok yg lakinya..nak frame??takyah ler takot 1000hari tak lena tidokk..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
bukan mamai tapi tersasol..
hehe..

aku dapat pon naseb badan..
dpt kawan2 yg pandai2 mcm ko..
haha

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
harap2 pasni pointer aku akan naik laa sbb aku kwn ngan dak yg dpt anugerah dekan DKM PJB ni..hehe..
=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

InsyaAllah Minna..
tapi bukan sebab aku tapi sebab doa ibubapa ko, kuasa Allah SWT...
hehe..
Aminnn..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

Aminnn..
iye laa..
tp pengaruh rakan sdikit sbyk menyumbang...
hehe..
cuak den tgu result ni..

bg skit tips belajar...=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku hampir terkantoi di 3/4 jalan. tp kuteruskan juga... hehehe

x per, jnji ko dah membuatkan keluarga ko bangga dng pencapaian cemerlang ko.

ko wat x tau jer dng budak2 U. depa ingat depa tu bagus sngt? depa tu cuma tau teori sajer.

memang la lama? kalo ko dptkan biasiswa, mungkin ko boleh full time degree. fikir2kanlah apa yg terbaik buat future ko. lagipun ko muda lagi...

sama2 kasih... :)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

yang tu aku tak pk lagi..
nanti2 la aku pk...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
tips blajo aku??
buat lawok ar ko..
haha..

~ yg penting ko kena berkawan dgn org yg terpelajor..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hehe..eleh ko..
tapi bila sampai 4/4 trus dpt 4flet..haha..

uishhh!!
marah betol ko kat budak U..
lek ar..sama jer..

ni bukan masalh muda ke tak Naz,ini masalah keluarga yg memerlukan aku bayo duit api,air etc..klu aku tak keje takkn nak arapkan bapak aku yg da tua tu keje je..tak sampai hati aku..
:(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
aiyaaa..lu nak pikir ape??
da mmg masa ko nak apply UPU mmg da dikhususkan nak amek kos mecha ape..bahan ke pembuatan dsb..
hmm.. apalah ko...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

tu laa..
tp aku kwn ngan sume org..
xmo laa org kate aku memilih kwn lak..
huhu..=p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

ntah...
aku tgk kat upu aku tu dorang tulis
'diploma kejuruteraan mekanikal' je...
takde pon tulis mekanikal ape..

camne ni???
huhuuu
takde pengalaman la...........

Naz berkata... [Maklum Balas]

alhamdulillah, dah rezeki Tuhan nak kasi kat aku. tp x lah smpai 4flet.

aku x la marah sngt, nnti terkena btng hidung sendiri. marah2 sayang jer.. hahaha...

ooo... kalo camtu, apa kata ko serius sket dng adsense. insyaallah dlm 5,6 bulan lg ko buleh dpt income 4 angka. amacam bro? boleh settle itu problem.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
mmg ler tapi kne rapat skit dgn org yg tak kedekut ilmu n payong beso dan kembang baru idop terjamin..
haha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
klu dlm borang tu hanya ade tulis Diploma Kejuruteraan Mekanikal maksudnya TULEN atau AM la..
sama cam aku..
subjeknye pon boleh pecah kepala juga..kuatkan semangat ye..haha..

asal ko tak amek with pendidikan??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Tahniah bro atas title pelajar cemerlang sebelum aku terlambat wish kat ko.. :p

dikau juga budak u kan??
hehe..da terkena da pon..
haha..

nak serius camne beb,aku tanya ko taknak jawab..aiyaa bro... :)

Naz berkata... [Maklum Balas]

cert aku dah berabuk kat dlm frame... hehehe..

aku budak u merangkap budak teknikal. so, x lah terkena sngt... hahaha..

hehehe... aku sebulan dua ni malas sungguh nak masuk forum. ntah kenapa. mungkin 6th sense aku membisikkan supaya ahli2 forum mencari alternatif2 lain utk memajukan diri...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

biarkan berhabok tapi jgn musnah udah la yea..hehe..

ade juga u nye..huahahhaa..

aik,aku tanya kat email bro..
hehe...
takkn nak cari alternatif lain juga..
ahakk..

Naz berkata... [Maklum Balas]

kan aku dah jawab. ada lagi pertanyaan ker selepas tu? mungkin aku x perasan. kotak email aku hari2 sesak la bro. sorry kalo aku x prasan... cuba ko upkan balik bro :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ade lagi bro lepas tu..tapi takpe ar,abaikan..aku da putus harap..
hehe...
aku tanya pasal ape ek??ha..pasal adsense tu jugak tang prosedur ikot step yg betul..
hmm..takpe ar weh,abaikan je..
:)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

uish!
macam bes je adsense...
nak tau gak...!

Naz berkata... [Maklum Balas]

prosedur apa Man? pesal google indeks ker?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
nak tau lebih lanjut tanya abang hensem kita nih haa..mr.Naz..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
bukan prosedur yg betul dr A smpai Z..aku selalu reffer dr blog ads3ns3 ko..tapi kdg2 aku ikot step byk yg ter'skip' laa..mcm ada somting yg tertinggal..
jd bila aku nak buat blog baru berporak peranda..konfius skit..
takpelah..aku saje je tanya ko aritu..
abaikan je bro..
nnt aku ikhtiar sendiri..
okiesss...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hmm.. tp basic tu ko tau kan? slow2 kayuh bro. kena bnyk bereksperiment dan try an error.. step2 aku tu cuma guide line jer. mcm mana rupanya blog ko yg dah porak peranda tu?

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina, ko berminat?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ntah ler..aku nak cakap pon susah coz aku pon tak bape pandai istilah2 komputer nih..tak pe like u said juz now pelahan2 kayuh..pasti sampai destinasi... :) thanx bro..

Naz berkata... [Maklum Balas]

lagi pun mender ni just sampingan jer. bila ada masa baru buat. :)
sama2..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

sampingan pon boleh buat duit beriban2 woooo..hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu rezeki namanya... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tuah ayam nampak dikaki,
tuah manusia sapa yg tau..
hehe..
hanya DIA yg menentukan segalanya..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

yang penting, kita bersyukurkan?? :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

yezz..u r rite buddy...
syukur..syukur..sykur..
ya Allah..
(petikan dr lagu raihan..)
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

:)

>aku skrg bz sket bro. x bleh nak cotcet2x panjang2... :)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

susah tak adsense tu??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz..
lek ar bro..
no worries..
gwa tak kesah..
gwe sempoiiiii....

~Fina la jd mangsa gwe nak goreng..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
mudah sangat Fina..
ko juz dok bertenggek depan PC dan memerlukan kesabaran..
IQ pon maen peranan..
nak tau lebih lanjut tgk blog Naz..30minit..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

huhu..
nanti spek aku bertambah tebal plak...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man...
akhirnya aku berjaya curik masa utk layan komen2 kat sini. pas ni aku nak tido, mengantuk giler... kerja x habis lg ni. smbung esok pulak...

Fina...
adsense x susah kalo ikut tips yg betul. actually smbil2 layan internet, boleh wat side income. boleh try, mana tau rezeki ko ada kat situ...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
takpe biar tebal skrg..nanti duit ko da tebal ko buat rawatan laser mata kasi betol..
aku cakap betol ni..
like old man speak,hard now and it can be easy in future lorr..hahaha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
lek ar bro..take ur time..
keje kasi setle dulu..
da siap baru berbloging..
oraittt geng..

betol ape yg diperkatakan Naz tu Fina..chaiyokkk!!!

FiNa berkata... [Maklum Balas]

tapi aku kan nak sambung stadi da nieh, sempat ke bro??

p/s: pc aku tinggal kat umah lak tu...huhuuu

Naz berkata... [Maklum Balas]

mlm ni aku ada pree. so, aku boleh bertenet dng jayanya... yahooo...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

heppy nampak bro..
monang tender ker??
huhu

Naz berkata... [Maklum Balas]

x lah. x menang apa2 pun. cuma saja nak menghappykan diri...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

baguih la happykan diri bro..
jgn selalu tension nanti muka nampak tua..
selalu senyum bio awet muka..
oleh itu selalulah menjenguk smilemyfta..kahkahkahhh..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ok.. aku hari2 dtg ke Smile MyFta. buatkan aku sentiasa tersenyum dan tersengeh sorang2...

cIk sHa berkata... [Maklum Balas]

syonok konvo ek
lenkali upload la byk2 gmbr ckit utk tontonan umum hehe