Penemuan Menarik Berkenaan Babi..

Edisi Jumaat..
.
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."
Hal ini penting untuk diketahui, terutama oleh pemuda-pemuda kita yang sering pergi ke negara-negara Eropah dan Amerika di mana daging babi adalah makanan asas dalam hidangan mereka. Dalam kesempatan ini, saya fikir kembali kejadian yang berlangsung ketika Imam Muhammad Abduh mengunjungi Perancis.
Mereka bertanya kepadanya mengenai rahsia diharamkannya babi dalam Islam. Mereka bertanya kepada Imam, "Kalian (umat Islam) mengatakan bahwa babi haram, kerana ia memakan sampah yang mengandung cacing pita, mikroba-mikroba dan bakteria-bakteria lainnya. Hal itu sekarang ini sudah tidak ada.Kerana babi diternak dalam peternakan modern, dengan kebersihan terjamin, dan proses sterilisasi yang mencukupi. Bagaimana mungkin babi-babi itu terjangkit cacing pita atau bakteria dan mikroba lainnya.?"
Imam Muhammad Abduh tidak langsung menjawab pertanyaan itu, dan dengan kecerdikannya beliau meminta mereka untuk menghadirkan dua ekor ayam jantan beserta satu ayam betina, dan dua ekor babi jantan beserta satu babi betina mengetahui hal itu, mereka bertanya, "Untuk apa semua ini?" Beliau menjawab, "Penuhi apa yang saya pinta, maka akan saya perlihatkan suatu rahsia."
Mereka memenuhi apa yang beliau pinta. Kemudian beliau memerintahkan agar melepas dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina dalam satu kandang. Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling membunuh, untuk mendapatkan ayam betina bagi dirinya sendiri, hingga salah satu dari keduanya hampir tewas. Beliau lalu memerintahkan agar mengurung kedua ayam tersebut.
Kemudian beliau memerintahkan mereka untuk melepas dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini mereka menyaksikan keanehan. Babi jantan yang satu membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnnya, tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya.
Selanjutnya beliau berkata, "Saudara-saudara, daging babi membunuh ghirah' orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada kalian. Seorang lelaki dari kalian melihat isterinya bersama lelaki lain, dan membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan seorang bapak di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing, dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan was-was, kerana daging babi itu menularkan sifat-sifatnya pada orang yang memakannya."
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

37 komen:

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

salam jumaat

Puteh berkata... [Maklum Balas]

mmg b**i.

penemuan jumaat yg menarik..

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam man...
Setiap pengharaman Dia itu pasti ada hikmah tersirat....
Manusia saja tak mahu menggunakan akal yg diberi tuk mencari hikmah tersebut....


Semalam, tgk rancangan halaqah pun, ada kupasan pasai b*** ni....
glamer dah minatang ni yer...
:)

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Hmmmm...sama la ngan perangai orang2 yang makan daging babi ni ek...huhuhu

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum hysman.. Ooo hysman.. Heehee..

Artikel yg punya erti yg mndalam.. Harus direenungkan oleh semua2 insan brnama lelaki.. Adakah hysman??? =)

Oh yerk.. Kamu lelaki yg punya rasa cemburu tak? =p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

salam..
bgus info..
patutlaa org yg mkn "khinzir" ni..
xkesah pon..
rupenye da xrasa cemburu..
siap leh tolong lg..

-cemburu tandanya sayang-
am i rite???=)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Joe,
salam jumaat juga..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Puteh,
absoloutly babi ler..
tapi la nih nama die da sedap Influenza..manis skit..
hahahha..tak leh blah..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Waalaikumussalam kak..
yezzza' ure rite kak..

kat dalam utan pon 'die' da glamer skrg..kawan2 suma panggil 'die' Influenza..
huahahhaaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
betttol..bettoll..bettol..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
Waalaikumussalam...ooo farhana..

tak juga lelaki cik dokter oiii..pompuan pun sama la nih..
cheeewahh!!!hahaa..

klu da nama sayang mesti ade perasaan cemburu..
lumrah manusia..
betol ytak doktor???
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
mmg ler tanda sayang tapi klu da lebeh2 sgt sampai all da time nak merepot..
adoiiiiii!!!
ku tak leh trima itu sumaa...
huihui..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

btol2..
cr ckp mcm de pngalaman..
hehe..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Lelaki=perempuan.. Saling mngingati.. Pasti bahagia khidupan.. Heehee..

Minna.. Mmg laa ada pngalaman cik abg hysman nih.. Bkn ke kumbang yg sorang ni dah brpunya.. Huuhuu..

Btol hysman.. Mmg lumrah manusia, cemburu ialah simptom pnyakit sayang.. Jadinye.. Tak elok cemburu sgt2, nanti sayang akan jadi terminal illness yang menunggu masa untuk pergi.. =)

*ku cemburu sikiiit jewk*

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ku berkta atas pengalaman dr sorang teman...
takde kaitan dgnku..
cheewahh!!!
sungguh!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
kdg kala dgn family pon kita boleh cemburu tak semestinya dgn kekasih..am i rite dokter??
hehe...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

chewaahhh...
iyola tu..
leh caye ke?
mcm xleh caya je..
ngeee...=P

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

amazingly.. my fwen pon baru cakap bende yg same!
satu kebetulan..
bagus2..

Naz berkata... [Maklum Balas]

memang babi punya khinzir... jawapan yg bijak untuk soalan yang bodoh dr pemakan babi yg tegar. agak2 org kapir tu makan babi tak lepas tu??

hazlin berkata... [Maklum Balas]

salam Man,

pemakan babi.. bila dah tua ... mukapun cam binatang tu...

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Sory... lama xkunjung... bukan pe... susah nak bukak page Lu ni... asyik2 OPERATIN ABORTED! Hampeh tul internet 2/3 hari ni...

Good Info... keep going on!

P/S: Lobster ngan udang sama kah? Coz aku kuat makan udang owh! Lobster ini udang galah kah?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
boleh caya laa..
klu tak caya try tanya Tok Ti..
Percayalaahhhhh!!!!
hahahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
suratan atau kebetulan..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
oit,ape beze babi dan khinzir??
tak sama kaa??
tak lepas ape bro??gwa tak dpt tangkap la beb??
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
Waalaikumussalam kak..
hahaa...
bettoll3x..
hahahaaa..sejibik mcm Influenza..
(nama manja bg babi skrg)..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam bro..
mmg slow giler tenet 2-3 ari ni..
gwa punya broadband pon da masok spital..hahaa..

lobster udang galah..udang bese takpe kot..
huhu..
gwe jugak suma udang tp tak sehebat ayam gorengggg!!!
:)

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

walaupun namanya manis,
tapi tetap pahit ditelan.
huhu~

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Saling cemburu lah kita yaaa... Sesungguhnya cemburu itu rupanya sesuatu yang sungguh bermakna..

Naz berkata... [Maklum Balas]

babi dan khinzir sama jer maksudnya, cuma spell nyer yg lain...

maksud aku, agaknya org kapir tu berhenti x makan babi, lepas kena khutbah dng org alim tu?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lili,
iye betol tu..
pahit yg susah utk ditelan dan tak akan tertelan selagi IMAN di dada..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
Cemburu tanda sayang kak..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ntah la ye..aku rasa depa terus katakan 'tidak' pada Influenza A tersebut..huhuhu...
makan ayam lagi sodapp!!
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

betul2x.. skrg pun biz babi dah merundum. semua org kapir dah beralih kpd ayam atau lembu. biar semua tokeh babi tutup kedai...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tokeh kedai boleh la tutup kedai..
itu haa kat slangor yg jd perbualan dahulu kala tang kandang ternakannya,agak2 bila boleh tutup??
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

semoga akan ditutup tahun ni jugak ketika isu H1N1 jd isu dunia skrg ni...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tapi skrg mcm da slow sikit..
riuh pasal tanah runtuh..
kejadian alam juga lagi..
hmmm....
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

tp kesannya masih ada. org2 kapir ni kebanyakannya dah stop makan babi...