Web Site Palsu For BANK‏..

Dari sebuah cerita yang benar-benar berlaku di Malaysia, tahun 2009 .
Peace be upon all.
Teman sekelian tentu telah notice akan pelbagai makluman dari Bank Negara Malaysia dan PDRM berkaitan dgn online bank transactions aktiviti yg dilakukan oleh pihak tertentu yg bertujuan utk mencuri info dari pelanggan akaun online banking. Disini, ingin share skit dua link yg saya sendiri terima yg betul betul menyerupai M2U dan HLB sites dihantar melalui mail dgn alasan saya harus memperbaharui info didalam akaun saya. Sila perhatikan dan lihat perbezaan masing masing.
.
Website palsu M2U

Website ‘ori’ M2UWebsite palsu Hong Leong

Website ‘ori’ Hong Leong

sila klik utk besarkan gambar..
Tak nampak perbezaannya, rite. Memang sukar utk mencari perbezaannya. These ppl are very good at their job copying the original site.
The only difference is to refer to the address bar. The web address should refer to the bank’s address dan juga sila pastikan tanda icon kunci (mangga) ada pada site itu coz itu confirm that it is a secured site and not a fake site.
Sila berjaga jaga ya coz once they have ur id and password, penat-penat duit dan simpanan yg diusaha boleh hilang sekelip mata. .
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

13 komen:

xuen adyla berkata... [Maklum Balas]

thats y i hate online banking

i assume those do it on9 have lotsa money

i assume u r one of them then

belanja makan la
hahah

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Thanks 4 the Info... actually saya pun dah banyak terima e-mail camni... buat x layan je... YANG PASTI jangan link apa2 link di e-mail itu... kalu nak online banking... just go to web browser dan type bank link address... pasti selamat!

Naz berkata... [Maklum Balas]

nak elak kena scam dng pishing website mcm tu ialah dng cara jng clik link kat email atau mana2 website yg kita x kenal. guna url rasmi saja. depa ni memang pandai buat website clone. memang nampak sebijik, tp tang url tu kita boleh tau tulen atau x selain tanda kunci mangga kat bawah explorer. n3 ni boleh bukak mata saper2 yg belum biasa dng internet banking ni. bagus2x... :)

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

thanx bro for the info.
btw,
btul kata en naz.
n3 ni leh bkak mata pada sapa2 yg blum biasa dgn internet banking.
yg gna atm mcm saya ni lah..
huhu

yg psti,
saya takde akaun di M2U dan Hong Leong Bank sbb saya tak kaye mcm kamu..
lalala~
:p

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Dulu, sorang kawan akak gelakkan akak, ~sentap ati ooo...~ bila akak cerita, akak tpaksa beratur pjg sebab nak byr bil....
dia kata, sekrg ni semua dh online...akak jer ketinggalan...

tp, bila bc n3 ni, tak perlah...ketinggalan pun ktinggalan lah...janji duitku selamat...
:P

FiNa berkata... [Maklum Balas]

woooooooooooooo...

manyak duit mu man...

bile nak menyunting bunge????
kak nazarina udah lame menunggu... awwwwwwww

Naz berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA...
guna internet banking x serumit mana. lebih jimat masa dan tenaga. saya pun x bnyk duit mcm Man tu...

Naz berkata... [Maklum Balas]

FiNa...
ko nak suruh Man sunting bunga aper? bunga taik ayam ker? hahahaha...

I am Karl berkata... [Maklum Balas]

wahhhh

ini menakutkan

thanx bro 4 d info

nnt leh karl update my parents & siblings

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Ke hadapan tuan blog yg lama mnghilang tanpa berita.. Heehee.. Sehatkah kamu? Huhu.. Ape cite encik skarang? =)
(budget macam 10 tahun tak jumpa.. ahakz..)


Wow.. Bak kata sarimah, mnakutkan.. Kannnn.. =p

Maka, hati-hatilah kamu.. Zaman skrg kita tak tau ape yg org mampu buat.. =)

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

kadang2 diaorang nie antar link ke emel kita konon2 bank arahkan kita utk updet info kita...

jgn le sesekali klik link yg ada dlm emel yg di antar tu...nnt abis semua duit kita lesap...huhuhu

FiNa berkata... [Maklum Balas]

naz,
bunge taik lalat...
adeke???

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina..
mungkin ko ada tanam kot? hahahaha...