Bahaya H1N1..

Beberapa hari ni aku tak berapa sihat. Demam, selesema, batuk, pening kepala semuannya berlarutan selama 5 hari bermula dari minggu lepas. Musim demam rasanya tapi bagi aku, mental aku kena kuat dan semangat pun mesti ada untuk lawan. Jangan dilayan sangat demam tu. Rasa cuak jugak takut aku terkena virus tu. Tapi alhamdulillah kata dokter semuanya ok (boleh caya ker?) selepas aku ke klinik swasta untuk dapatkan rawatan. Baik kita berjaga-jaga sebelum terkena iye dak?? Syukur skali lagi mintak2 tak ada laa. Aminn..
Jumlah kematian kat Malaysia disebabkan virus tersebut semakin hari semakin meningkat jumlahnya. Takut woo bila gwe dengo.. Ini menunjukkan virus ni sedang merebak dengan pesat dan banggannya tanpa segan silu menyelinap masok melalui ruang udara yang mikro ni. Jadi berwaspadalah kita dengan keadaan sekeliling. Elakkan ke tempat yang menjadi tumpuan ramai dan pakailah topeng yang disarankan. Mencegah lebih baik dari tak buat pape. Cerita pengalaman kat bawah ni aku dapat dari kotak dalam (inbox) aku. Juz wanna share.. Layanzz..
Pengalaman orang yang ade family dijangkiti H1N1. Untuk panduan bersama.
Nak dpt pandangan since u dh ada pengalaman.. Apa symptom virus ni? Melalui pembacaan dan rakaman berita, seolah2 tiada symptom yg khusus terutama demam. Demam x teruk pun bole dp jangkitan. Boleh share info tak? Pengalaman family berhadapan ngan virus ini.
Take care & be careful with H1N1.
Virus tu very strong... sape kena memang suffer nak recover. No vaksin.. cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus. Can hide in our body difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action. Can kill the person if the body imune does not strong. For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to M'sia in Nov-Dec. So far yg I nampak hanya lelaki dewasa can fight the virus, woman might be 70%, children most probably will die. High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman. Beginner stage Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat. Second Stage, susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena... Masa ni kena kuarantin at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. Hospital tak cukup katil & bilik kuarantin. Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.
Macam kes adik I. Critical Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral.. Very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata... normally die. My brother hari ni genap 8 hari.. still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis.. Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan... Sampai dia give up. Sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia... Itu lelaki tu.. Imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin... Tak blh masuk dlm bilik kuarantin... Dr & nurse aje boleh masuk... Siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia al-quran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air Yaasin... Alhamdulillah pastu dia ok sikit. Ada hikmahnya. All the family member unite to support my brother fighting the virus. Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young.. The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well... 1 doktor 5 patient kat gov hospital... Kesian.. Berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali.. So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa. Very efficient. Very quick action. Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience, dia org tetap work hard give the best treatment to the patients.. Sampai tak balik rumah... Tidor kat hospital. Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...
Take care You & Your Family
Ada pihak tertentu yang tak ambil endah akan keseriusan virus ni barangkali kerana yang terkena wabak ni adalah orang awam. Kita tunggu saje klu VVIP da terkena, aku rasa baru ada tindakan drastik yang bakal akan diambil.. Huallahualam..
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

21 komen:

bintangku berkata... [Maklum Balas]

mmg bahaya virus nie. Itu baru sikit Allah bagi...
Smlm ada dpt email... pemberi email tu br blk dr thailand. Dia kata, kat sana buat ubat utk virus nie. Caranya, rendamkan kurma dgn air kelapa. Biarkan sejam dua, pastu minum air kelapa tu bersama kurma.
Wallahualam...

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

patutlah lama menyepi.
2 minggu lepas puteh pun demam teruk.
hampir seminggu baru kebas demam.
3 kali gak la pegi klinik.
sampai arini masih minum air madu.
jg kesihatan tau.
banyak minum air.
puteh doa kamu cepat sembuh.

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

huh!
mmg kena jaga2 sunggohla skarang ni..
dah spread laju sgt da kat negara kita..
nak takut pon xde gunanya..
Allah dah atur da pon sapa yang nak kena..
tapi usaha kita mencegah dari awal tu la yg terpenting skarang..
tanda kita ikhtiar dan x kalah ngan ujian camni..
moga kita sama2 dijauhkan dari musibahNya..
Ameen~


btw bro,
thanx for sharing da info ya..
n for the doa sekali..
jenuh gak nak ngafalnya depan pc neyh..
hafal pi la mana taw kot brguna nnt2 ni..
huhu


eh,
kamu tu..
take care ya bro..
jg kesihatan jg diri..
xbestla klaw kamu menyepi..
=)

Naz berkata... [Maklum Balas]

lama ko menyepi dan lama kita tak ym... rindu gue kat lu... skrg ni kan dah musim demam pesal cuaca slalu sngt panas. so, ramai yg keliru dan risau takut terkena virus H1N1.. bagus la ko dah cek kat doktor. kalo dia kata ok, insyallah ok.

pu3 balqis berkata... [Maklum Balas]

huhu..
riso sgt sal h1n1 nih..

apa pon kena pakat2 jaga kesihatanla..
;)

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

terima kasih atas perkongsian.. kadang2 terasa ngeri sbb hari2 ada sahaja pertambahan kematian yg banyak..

imanshah berkata... [Maklum Balas]

Saya hari2 bergaul dengan pelajar yang ramai, tambah2 lagi depa dok kat asrama..takut juga..ramai btol yg batuk2..terpaksa pakai mask ke sekolah

nza berkata... [Maklum Balas]

akak pn tramat risau cz kwnsan brhmpiran dh serius..em, risau ttg ank2..jg kesihatan adik skali ye...

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

Ada pihak tertentu yang tak ambil endah akan keseriusan virus ni barangkali kerana yang terkena wabak ni adalah orang awam. Kita tunggu saje klu VVIP da terkena, aku rasa baru ada tindakan drastik yang bakal akan diambil.

--->> btol3
so, pakaila mask kalo g tmpat awam yer.. sbg lgkah pengcegahan!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bintangku,
kak boleh pakai ke petua tu??
la ni susah nk cari kurma..tunggu musim pose nnt ler gamaknye..
hehe..
buah tamar da lame tak pekena..
sama2 la kita berjaga2..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lily,
kamu pon demam??
jgn lupa minum byk air..
terima kasih..
dan kamu juga kena jaga kesihatan..
skrg ni byk penyakit menular..
so take care..

~nape link ke blog kamu slalu missing??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA,
aminn..
betul kata kamu tu..
ini suma ujian dr Allah SWT..
ajal maut di tangan Dia..
kita hanya berusaha mencegah tapi Dia yang tentukan segalanya..

ape kate kamu print sajer ayat tersebut,
jd mate kamu tak ler sakit asek terpandang ke teratak buruk ambo nih ha..ehee..
terima kasih juga pasal sudi menjengah ke sini..
:)

terima kasih atas prihatin..
kamu juga jaga diri..
jaga kesihatan juger..
ambo sunyi ke idak sama je miss..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku dok tunggu ghambutan n dorian..
kate ko nk courier ke sini..
aku dok tunggu2 takdak juger..
chieess!! hehehe..
aku malas nk cek gak,abestu opismate aku suma paksa soh gi cek dokter..sampai aku kena pulau mehhh..ceh..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

pu3 balqis,
utk ingatan kita bersama..
berwaspadalah..
sama2 la kita yer..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TeD|,
u're most welcome..
bthol3x..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

cikgu imansyah,
betul tu,byk punca sekolah ditutup adalah bermula dr pelajar asrama yg terkena tempias wabak ni..
so berjaga2..
jgn lupa pakai mask..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nza,
akak kat segamat yea??
bebaik kak,anak-anak kecik imune badan tak kuat so senang terkena..
elakkn ke kawasan tumpuan ramai..
moga akak n family sehat n jaga kesihatan k..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
ape yg bethol..eleh..
eheee...

insyaAllah..
akan aku memakainye..
ko plak jgn memungkirinye plak..
hahaha..

Darleena Yusof berkata... [Maklum Balas]

nk tau pengalaman dr bekas pesakit +ve h1n1?dalam blog sy ade catatkan sedikit..saya baru keluar ward semalam.tp sekarang ni still lemah lg..urmm memang menyakitkan.Bagaikan Mati hidup semula...Alhamdulillah selamat.Air Zam Zam penawar saya,bagaikan sakti.

Darleena Yusof berkata... [Maklum Balas]

saya ada asthma,sbb tu senang dijangkiti.

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

missing?
hilang ke mana?
np gitu...
huuu~