Bila Tayar Kereta Pecah..

1. Sebaik sahaja tayar pecah JANGAN PANIK dan JANGAN TEKAN PEDAL BREK!!!
2. Pasang signal awas, lepaskan minyak dan pegang stering kuat2 dengan kedua2 belah tangan.
3. Turunkan ke gear rendah apabila kereta telah stabil spt 5-3-2 atau D-2-L dan bawa kereta ke tepi jalan.
4. Berhentikan kereta dengan membrek perlahan-lahan di gear 2.
5. Pastikan kereta berhenti di luar garisan tepi jalan dan tukar tayar kereta.
.
Jika tidak menekan brek, insyaAllah semuanya akan selamat walaupun tayar pecah pada kelajuan 150 km/j. Jika ada penumpang di sebelah anda, minta bantuan untuk memegang stering semasa anda turunkan gear. Jika tayar kereta anda botak, jangan memandu terlalu laju semasa cuaca panas. sekian.
UTAMAKAN KESELAMATAN.
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

27 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

ooo.. baru aku tau takleh tekan brek bila tayar tiba2 pecah... tq Man... tips ni akan sentiasa aku ingat masa drive. malang x berbaukan... :)

miss oren berkata... [Maklum Balas]

info yg sanagt berguna terutamanya yg no 3..xtau pon ape fungsi 2 & L tu..haha

miss oren berkata... [Maklum Balas]

info yg sanagt berguna terutamanya yg no 3..xtau pon ape fungsi 2 & L tu..haha

bintangku berkata... [Maklum Balas]

thanks 4 da info. Tp kalo dah panik, kaki leh t'tekan brek.

imanshah berkata... [Maklum Balas]

Bab2 tayar pecah ni, aku ada pengalaman kat Batang Kali jam doblas malam..Dah lah dalam keta ada budak2 kecil..Agak panik, tambahan gelap dan tak bawak lampu suluh, tepi hutan lagi..ALhamdulillah, mujur ada hamba Allah yang kerja di Genting Highland on da way balik ke rumah sudi membantu..Jazakallah.

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

acu penah kena 2 kali tayar pecah nie...huhuhu...
nasib baik le si dia byk bg tips2 if berlaku saat2 yg x terduga mcm nie...spt yg Man ckp,jgn brek..Alhamdulillah kedua2 keadaan acu selamat walau pun time tu tgh drive sorang2...

hazlin berkata... [Maklum Balas]

mintak dijauhkan perkara begitu....
Aminnnn.

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Ku kembali.. Rajin hapdet yerk.. Heehee.. Kotak dalam yerk man??? Hehehe.. =p

Ku pernah accident 6 bulan yg lepas kat highway pedas linggi.. Semuanya sebab tayar kete ku pecah tambah plak drive laju giler.. Maka brpusinglah 360 darjah daku atas highway tu.. Dari lane tgh kete ku brpusing trus ke kanan dan langgar divider tgh2 tu.. Sgt mengerikan.. Nsib baek takde kereta time tu.. Syukur Allah masih sayang.. Thanx for the tips man.. At least ku tahu sesuatu kalau trjadi kes seperti ni lagi..

Man oh man.. Heehee.. =)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Jangan tanya akak pasal kereta...
satu habuk pun akak tak tau...
hanya pandai drive jer....

info begini, berguna tuk org seperti akak...
:)

ustazah dyLLa berkata... [Maklum Balas]

bgus ni...stakat ni lom pnah kena...waspada laa kta ye...

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

sharing is caring..
harap tak berlaku pada aku.. ngeri nak bayangkan kalau kita dah ada dlm keadaan yg panik!!
TQ

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

kalo x silap aku la kan..
ade satu alat yg boleh pam spare tyre
la b4 anta g bengkel..
untuk thn sekejap la..
xingt nme ape bende tu..

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

salam bro..
nak tanya,
tu tayar kereta kamu ke?
=p


bawak keta pon baru dua tiga kali..
ala,
lesen baru dapat je..
so mmg xbrapa taw bab2 ni.
btw,
thanx for the info ya..


bro,
nak gitaw satu menda ni..
blog lamaku telah hilang di alam web ini..
so kudah bertukar ke link yg baru:

http://missgazza.blogspot.com/

jemputla jenguk cam slalu pasni ya..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

...
erm..
aku tak tau pasal kreta.
tapi da ade lesen p..
=P.. hehhe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ehehe..
u're almost welcome kawan..
klu boleh berbau..world perfect..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss oren,
ahaa..sama2 la kita beringat..
peace.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bintangku,
hehe..ikat kaki..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

imanshah,
wahh malam2 ade juga org yg mmbantu..
syukur..alhamdulillah..
tp gerun juga klu org yg ingin mmbantu bukan bernyawa..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

acu sayang,
waa...naseb baek ade si dia..
klu idak..hehehe..
berhati2 acu k..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
Aminn..
Ya Allah qabulkanlah..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Hana WanAbe,
Waalaikumussalam..
bila kamu kembali gementar rasa hati..ku rajin pasal mu takde..
eheheeli.. =p

Syukur kamu takde pape..
jgn pandu terlalu laju laen kali..
ingatlah org tersayang..
:)

~knape dgn ku??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
waaa...Getz biru itu kena amek tau gak kak..
nnt meragam sape mau bikin??
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ustazah dyLLa,
insyaAllah..
sama2 la kita berwaspada..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TeD|,
kena berjaga2 sebelom terkena..
sharing is caring..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
yupp,ade..
aku pon ada tau gak..
tp aku lupa apa nama..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA,
salam kembali miss GAZA..
idok la,itu gambaw ana cilok dr pokcik G..hehee.. =p

2,3 kali??
byk la tu lebeh 2 kali..
ehee..

patot la sy coba link da takde..
tuko link ghupernyer..
insyaAllah akan ku melekat di sana..
tp knape yea bertuko??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
P stand 4 percobaan..
slow2 kayoh nnt pandei ler..
:p