Pengalaman Teman..

Assalammualaikum..
Every weekend, masa aku merilekskan badan setelah 6 hari bekerja. So tired i tink. Tapi apakan daya. It's juz like a force to me maa.. Aku da lama tak hapdet blog. Asik promote dari kotak dalam (inbox) saja. Banyak cerita aku nak cerita tapi gwe sekarang ade penyakit 'M'. Ahahaa.. Killer statement same wif Tukang Cerita loe. Hehee..
Semalam aku baru habis bace buku yang bertajuk 19 HARI SESAT DI GUNUNG TAHAN PENGALAMAN NUR UMAISARAH SAMEAUN yang diberi pinjam oleh Cik Amieyna setelah berbulan-bulan beliau pinjamkan kepadaku. Hahaa.. Sorry Mynna, ko kenal aku kan?? Actually, aku nih bukan jenis yang suka membaca sangat nak lagi buku berupa novel. Kalau diberi soalan math dan komik atau majalah Apo, Gila-Gila, Ujang or seumpamanya insyaAllah aku akan baca berulang-ulang kali. Hehee.. kalau la aku dapat ganti komik tersebut dengan membaca senaskah al-Quran berulang2 kali, SubhanaAllah..:(.
Oleh yang sedemikian.. Cheewahh!! Kesimpulannya buku ni ok la. Banyak pengalaman yang mahu dikongsi oleh Cik Umaisarah ni untuk para pembaca selama 19 hari beliau tersesat dalam hutan Gunung Tahan. New experiance to me beb dengar pengalaman ganjil beliau. Terkesima ku seketika tatkala membaca. Kalau plak aku dalam situasi macam tu, haru biru jadinya woo.. Hahaa.. Elakkn terserempak Cik Pon dan Puan Chong saje. :p
Mungkinkah kita dapat bertahan di dalam kawasan gunung selama 19 hari tanpa makanan dan hanya meneguk air sebagai menghilang lapar dan dahaga? Tentu ramai yang mengakui tidak sanggup malah mengimpikan pun pasti tidak mahu. Kan? Jadi, percaya atau tidak Nur Umaisarah Sameaun atau lebih dikenali dengan nama Umai telah berjaya melepasi halangan itu. Berbekalkan semangat yang cukup kuat, beliau yang sesat tatkala mahu menikmati panorama indah kawasan bonsai di kawasan berdekatan, meneruskan perjuangan merentas kawasan hutan rimba.
Walaupun pelbagai dugaan yang menimpa dalam usaha beliau untuk mencari jalan keluar hingga tersasar jauh membuat beliau semakin kental setelah apa yang dilaluinya berjaya diharungi. Dalam buku ni banyak berunsurkan islamik dan rohani. Dengan berbekalkan lirik lagu dari pelbagai kumpulan nasyid popular Malaysia sebagai salingan bagi merilexkan minda pembaca .
Umai ni member aku sekolah agama dulu. Hehe.. Pasal tu aku ade minat nak membaca nak tau kisah member sendiri. Hmm.. Kalau tak, takde maknenye aku nak baca. Hehee.. Aku juz tolong promote saje. Hahaa.. Yang dalam bulatan merah tu beliau laa dan yang bulatan hijau tu sendiri mau ingat. Hahaa.. Thanx Mynna, nanti aku pulang.. Hahaa..
Korang baca la sendiri yea. Untuk menimba dan menambah pengetahuan u'all sendiri juga. Senaskah hanya RM16.50 sajer, Peace yaoww..
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

20 komen:

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

ko punye pun jenis top up ek?
ataupun aku silap tekan ni.. ha ha ha ha

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam dikkkkk...
hahahaaaa......
baik nya promote suh org beli...
dia sendri pinjam tak pulang2....

Minna..apalagi.....!!!
:)

~akak bukan 'M'...tapi, tak sempat... bz maaaaa.... lagipun, ari tu. modem akak mengong tetiba... :)

hahahaaa....tetap taknak ngaku sindrom M tu, alasan!!!
:)

hazlin berkata... [Maklum Balas]

salam...
diriku malas jugaaaaa..

sambil tengok cerita pendekar bujang lapok...

teringat kat hang yg dah berlapok...

jangan mare.. nanti kena jual!

honeyamirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,

Kisah benar yang dibukukan... akak pun banyak kisah benar yang nak dibukukan... nak baca? tunggu lain tahunlah nampaknya...

apepun... usaha dalam membantu promote kengkawan sifat yang amat terpuji... :)

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Salam...Man....

Kalau Gua hilang kat situ...gamaknya Hilang Terus siut hehehehhe

Memang Budak pompuan tuh memang walaweii tahap Gaban siut!!!

Kalau Lu camana?
19 hari beb!!
Bukan 19 saat!!

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
b4 aku komen..
izinkan aku gelak dulu..
tgk muke ko masa sek agama..
hahaha..

pulang buku ni..
jgn dengan tgn kosong lak ek..
hahaha..
(men2 je)..

Naz berkata... [Maklum Balas]

mcm mana agaknya duk 19 hari kat hutan rimba erk?? cekal sungguh adik tu...

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalmualaikum.. Hana WanAbe kembali menceriakan suasana Smile Myfta yang kian suram dek kerana tuan blognya sibuk sgt bercinta nagn orang tuttttt.. Kah kah kah.. Dush2.. =p

Man.. SubhanaAllah ke MasyaAllah man??? Heehee.. =)

Daku masuk hutan pun takut, apatah lagi sesat.. Waduh.. Honeymoon ajak suami honeymoon dlam hutan pn ok gak kan??? Kah kah kah.. Kalau sesat pun sesat sama2.. Wakaka.. =p


Bulatan hijau.. Skema budak tu.. Tapi comel.. Patut laa dah besar segak, kacak, bergaya.. Huhuhu.. =p

Peace man.. Hohohoho.. Gelak gajah khas ku dedikasikan buat kamu.. Hohohoho.. =p

bintangku berkata... [Maklum Balas]

19 ari dlm utan? hu hu hu... kalo aku.. tak tau ler leh thn ker tak.. dok umah sehari suntuk pun rasa biol2... kalo dlm utan tu... lg ler...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TeD,
uik,ko salah tekan dowhh!!
ko igt top up celcom kaa??
hahaa..pop up la dehhhh!!
hehehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Salam kembali kak......
uik,sy dok diam je kak
tp si mynna yg promote kat sy so take advantage laa ni..hehe..
itu la pasal,sindrom 'M' kena tuko ke sindrom 'A',ALASAN..ahaa..

~takpe mynna,nnt aku payung kentaki..iye..hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
ish..
umurku bru 22 manade lapok..
fresh lg trang tang tang taw..
jgn jelezzz..
hehee..

~kena jual kat paso rabu ok gak..
dpt coci mate..ahaa.. ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

kak Honeyamirul,
ok gak..somtime bro mirul dok tulis kisah cinta kamu berdua dlm blog bergolek2 berguling2 ku ketawa terbahak2..penoh gelak tawa..
klu akak buat buku kisah benar versi lawak antarabangsa pasti malatops di pasaran..
hehehee...

~buku ni pn sendiri pinjam kak..
kihkihkih..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
salam kembali bro..
walllaweiiii...
budak tu mmg tahap dewa2 walaweii gaban gurls..hahaha..

byk kisah misteri yg budak tu jumpa..batu pn boleh terapung woo..
hehee..

klu gwa da tejun sungai mandi...
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
uishh!!
ape gelak2..
itu budak berzanji no 2 sekolah taw..
hahaha...
siuuuutt je ko..
huh.. :)

aku paham maen2 ko la actually ko minta pulang tangan berisi kan?? kan?? hahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
klu ko baca mmg ko pn tak sangka..
mcm2 kesah dikongsikan..
pelik dan misteri..
dan yg penting tips2 cara servive dlm utan turut dikongsi..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Dr. HanaWanAbe,
Waalaikumussalam WanAbe..
da 2 kali gwe kena sound pasal Subhanallah or MasyaAllah..
kdg2 konfius gwe..
Subhanallah - Maha Suci Allah
MasyaAllah - Allah Yang Maha Agung
lebih baek Astagfirullahalazim..
ntah ler,kamu kaji la sendiri..
hehe..

aderkah malang suami terseboot kalu die sndiri tak tahu nak buat apa..hahaaa..

Daku soh kamu tengok yg bulatan merah daa..haiyaa..

Gwe plak gelak dinasour..
Huahohohihihuhuhehehahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bintangku,
kak,dlm utan sekurang2nya hantu merayap tp kat dalam umah hantu takleh klua lg takutt..
konklusinya moh ler kita dok utan..
hahaha..

ustazah dyLLa berkata... [Maklum Balas]

salam...bgus gak buku 2 ek...nti cri laa...skrg ngh pulun buku ISKANDAR BKN ZULKARNAIN...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeha...
aku susah nak update blog.sebab internet excess xdpat2..