Hipokritkah Diri Ini..

Kita manusia memang HIPOKRIT,
Kadangkala memang susah nak jadi Tok Jujur,
Payah nak tunjukkan perasaan sebenar,
Oleh itu, kita tak layak nak membenci orang yang hipokrit,
Kerana kita juga 2x5 macam mereka..
Kita manusia memang pelik beb,
Macam-macam kita tak suka kat dia,
Dan macam-macam kita tujukan caci maki pada si dia,
Kalau disuruh untuk memberi ulasan negatif,
Rasa buku 555 pun tak cukup..
Padahal..
Diri kita sendiri mempunyai sifat yang kita sendiri tak suka,
Pada orang yang kita tak suka tadi,
Bezanya, besar atau kecil saja sifat negatif itu..
Kaitan antara kedua-dua pernyataan di atas,
Kita selalu hipokrit dan susah nak berterus-terang sifat buruk yang kita tak suka,
Kononnya mahu menjaga hati perasaan,
Tapi lepas itu, kita lepaskan perasaan tak suka kita itu kat orang lain menyebabkan orang lain pun bersangka buruk dengan orang yang kita tak suka tu.
Kawalan itu penting..
Lebih baik kita berdiam diri dan biasakan diri untuk memberi komen yang positif pasal orang lain. Bersangka baik itukan perkara yang baik, jadi keadaan sekeliling juga baik.
Kebiasaan yang selalu diamalkan akan menjadi tabiat dan sesungguhnya amatlah sukar kepada individu untuk mengikis sesuatu yang dipanggil tabiat..
Keikhlasan cermin kesucian hati,
Sabar itu penahan derita ketenangan hati tanda redhanya jiwa..
.
Hadis riwayat dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda :
Jangan kamu saling dengki mendengki, jangan kamu menipu pada jual beli, jangan kamu bermusuh, jangan kamu saling tidak bertegur sapa dan jangan kamu berjual beli di atas jual beli orang. Jadilah kamu semua hambah Allah yang bersaudara, jangan menzaliminya dan jangan menghinanya dan jangan memboikotnya. Takwa itu terletaknya di sini, sambil baginda menunjukkan ke dadanya 3 kali, mengikut kejahatan seseorang yang menghina saudara Muslimnya. Setiap individu Muslim ke atas Muslim yang lain itu diharamkan nyawanya, hartanya dan kehormatan saudara seagama dengannya.” - Riwayat Muslim
.
Sedarlah, kita semua tak sempurna. Tak layak untuk kita membenci sesama kita.
.
Aku ngaku somtime aku memang hipopkrit.. .
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

31 komen:

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam adik.....
Kenapa ni? lain macam saja....
Hysman yg akak kenal melalui alam maya, bukan begini orgnya.....
ada apa ni, sampai berang benar man....?

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Itu lumrah manusia. Susah nak carik manusia yang sifat jujurnya di tahap teratas.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Salam kembali kak..
takde ape kak,mane ade berang kak..
hahaha...

saje nak mencoretkan sesuatu yg dah lame dlm hati..
tp makin kita diam buatkan ianya payah utk dipendam lagi..
cheewahh..
tp blog buakan tempat saye nk berbincang bab2 sebegini kak..
beter silence..iye dak..
hehe..

takde ape la kak..
juz ignored..hahaa

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

betul.. kadang2 kena hipokrit sebab nak menjaga hati. depan cakap ya sebalinya di belakang tidak.

sukar untuk berterus terang menyatakan kejujuran hatta kepada diri sendiri juga

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sis Lela,
bukan teratas yg dipohon kak tapi kita ni sama sajer..
jgn la membenci sesama sendiri..
hmm.. :)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

kekadang macam faham....
kekadang macam tak faham....
belek2 blog, belek2 fb, macam faham... tp, kmudian jadi tidak faham.....


kekadang, berdiam diri lebih baik...drpd kita bersuara dan ia akan mengeruhkan keadaan.....
man lebih kenal diri man kan?

Ceria2kan diri.... jgn marah2...
nanti lekas tua, berkedut...
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TED|,
nape sejak 2 menjak muram saje yer..hehee..
kamu ade dak Utih,tp ambo takde sape..
hehe..juz kiddin'..

abaikan saje..saje nk kluakan n3 nih...hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
pepandai sajer akak ni yea..
hahaa..
bkn ape kak,saya malas nak amek port ttg ape yg dibincangkan dlm blog ke fb ke..sape saya nak bersuara hanya insan kerdil yg esok lusa ke liang lahad..

yg pntg saya cuba buat yg terbaek utk sahabat2 sekeliling saya..
mungkin ade yg tak berpuas hati..
tapi itu saya..bagi yg tak kenal saya,saya tak kesah..tp klu org yg da kenal kita pon maseh downkn kita..hmm..

saye sentiasa ceria kak..
tp klu rupa licin pon tak tentu org suka beter jd berkedut..
hehe

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

ok ....
akak pun tak nak komen lagi.... takut salah menafsir...salah menduga... tak pasal2 dapat dosa plak..... :)

apapun, pesan akak, apa saja yg mndatang, tanganinya dengan berhikmah... guna akal fikiran, jgn bertunjangkan emosi.... :)

sapa kata tak der sapa nak kat awak???
muka hensom...ramai yg mau... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

terima kasih kak atas kata2.tapi tidak sampai la akak yg dapat dosa,takpe saya tarik dosa akak ke saya..hehe..

insyaAllah,saya akan cuba bertunjuangkan akal fikiran..berfikir dgn waras kak..
saye cuba..

saye hancor la kak..
hanya Allah saje yg taw kehodohan saya..terima kasih kak atas keprihatinan.. :)

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

jgn sbb kite benci org tu..kite tarik org lain tuk benci org yg kite benci..

itulah hipokrit..

nasihat untuk diri sendiri sbenarnya...

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

wah.
dah macam motivasi pagi.
tp puteh baca malam.
jadi motivasi malam lah.

betul2.
hipokrit tu ada pada semua.
sebab manusia ada ego.
ego buatkan kita lalai.

ampunkan dosa mokcik ye.

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum encik smilemyfta.. Nmpknya entry kali ini bukan tntang info barangkali.. Bukan dari kotak dalam juge ku duga.. Hmmm.. Entry luahan hati.. Ku ingatkan hanya daku yg jiwang ni saje suka wat luahan hati ni sume kat blog.. Huhu.. =)

Kamu ni.. Wat laa entry ni esok lusa ke, mggu dpan ke ape ke, tak pn tahun dpan.. Status ku smalam di FB baru saja pasai ini maa.. Nnt org igt kita brhentam dan brcakaran dua org plak.. Adeh.. Statusku sbg ahli lelap harusku aktifkan sbntar.. =p

Ku tahu diriku juge tak sempurna.. Ku hanya meluah ssuatu yg tak trluahkan, nak diluah tkut ku brgaduh plak dgn mamat tu di hadapan public, sebesar-besar luahanku smlm xde laa smpi ku caci maki.. Sob sob.. (saya kene marah ke???)

Pape pn, trima kasih atas teguran kamu man.. =)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
nasehat utk sesama kiter sbg manusia..

~setle k.. ;)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cheqgu Lily,
motivasi pagi buleh petang buleh malam pon buleh..
bergantung pada keadaan..
hehehe..
saje je buat n3 nih..
abaikan sajer..
hahaha...

betul suma yg kamu coretkan..
peace yaoww..
salam ramadhan..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

settle..

meh aku belanja pizza..

tetibe je..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Waalaikumussalam Cik Hana wanAbe,
lama kita tak berdiskusi..
baru skrg nampak muka cik Hana..
hehehe..
ini bukan luahan hati tp juz berkongsi ape yg bermain dibenak..
haha..
juz ignored laa wokeh..

iye ker??tak taw plak pokcik status kamu smlm..pasal bnda yg sama ke??hmm..
alaa..klu org tak kenal ape yg nak dikesahkan,dorg bukan taw kita mmbr blog pon..hahaa
klu kamu rase die mmg hipokrit so rilexkan minda cool beb..
wokeh..

mmg tak sampai ke caci maki tapi perasaan benci tu makin hari makin menebal..apekah si empunya diri mampu buat??hanya berdiam diri cik Hana??hmm..buang perasaan benci tu walupun takde sedetik perkataan caci maki k..

saye menegur ke??tidak laa..
saya hanya berkongsi cik Hana..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mynna,
tinggal lg 2hari nak pose agak2 ko biler nak payung aku pizza??
esok yea..hahahha..

~yg sure kamu bayo 100% tak mau 50-50..hahhaa

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

da kate belanja..
mestilaa 100%..
hahaha..

lg 2 ari nak pose..
lg 4 ari daku nak balik..
huhu

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Korang dua ni tak abes2 payung.. Kang ku bagi payung pasar malam.. Haa.. Payug la ekau duo orang.. Muahahaha.. =p

Kata daku kamu juge ku tak nampak btang idung.. Sibuk brcintan, ku mana nak ngaco beb.. Kan kan kan??? Heehee.. Ape man??? Org mane tu man??? Tetttt.. Dush dush..

Yg tak knal mmg tak knal.. Yg knal kita dua.. Haaaaa.. Jeng jeng jeng.. Huhu..

Ku udah cube rilexkan minda.. Lagipun nk bulan pose dah pn ni, ku taknak laa membenci org.. Penat beb.. Huhu.. Maceyyy atas prkongsiannya Hysman WanAbe.. Heehee..

*daku pn nak payung.. mane pokcik naz.. kate nak bagiku combo KFC.. Muahahaha.. =p

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

pesal ni beb?

aku xbrape stuju utk komen yg positif psl org len..
itu hipokrit nmenye..
yang baik pun aku ckp, yg buruk pn aku ckp!

hehe.. tu atas aku la..
org len kn tak same.
terpulang la pd diri yg menilai!
PEACE NO WAR!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

hmm... hypocrite.. cuma ada 3 suku kata, tp impaknya bisa memusnahkan... mungkin ada perkara yg boleh kita nasihat walaupun kita x se perfect mana. aku juga bnyk yg x betulnya, tp kalo ada org buat mender2 yg x elok.. aku tegur baik2. tp, apa kes ko kali ni? ada kaitan n3 ni dng life ko sehari dua ni ker Man?? bagusnya blog ni, kita boleh luahkan perasaan... kalo simpan lama2 pun x elok.. ye dok?? apa2 pun, selamat menanti ketibaan Ramadhan dng tenang dan tawadhuk. kalo ada silap dan salah, aku minta maaf dr hujung rambut smpai hujung kaki... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
mlm ni la yea..
lepas baca yaasin..
huahahahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Hana wanAbe,
ok kamek tunggu payung paso malm mu itu..mane ha??tipu doser..
:)

Biarlah rahsiaaaaa...hahahaa..
ku tak hipokrit wokeh..
klu jd ku jemput..hahaa..

Itu yg menjadi persoalan kitak wahai dr.Hana..

Bulan pose sama2 kuatkan ibadah kita kepadaNya..hope sumanya berjalan lancar dan mendapar rahmat dariNya..InsyaAllah..

U're most welcome beb..

~nnt saye tolong tuntut kat pokcik Naz yea..ehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
takde ape la beb..no worries..

yeah..i loike ur statement..
same ar gwe camtu gak..
hehee..
peace yaowww!!! :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
3suku kata,tapi suku kata terakhir mcm nk ditambah lg satu suku kata baru..hahaa..
aisyhhh..takde ape la dude..
takde kaitan pape pon.ni masalah umahtangga hehee..poyos gwe..
aku pon tak taw ape nk jadi blog aku nih..da mcm rojak..
rase cam nak tutup je blog nih.
hahaa..lgpon blog ni da ramai yg taw,so da tak privacy..hehee..

yer..sama la aku juger..salam Ramadhan al Mubarak..hope kita dpt pertingkatkan lg ibadah kita pada Yang Maha Esa.. Aminn..
;p

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo ditambah lagi, jadi 3 suku lah jadinya... hahahaha....
mcm rojak tu yg sedap. mcm2 ada... pastu dpt pekena cendol pulak... perghh... x hengat donia langsung...
carry on jer blog ni. jng tutup kedai.. memang ramai dah tau blog ko ni termasuklah Menteri di jabatan multimedia... muahahahaha...

ok, sama2 lah kita cuba dpt markah penuh masa poser nanti... amin...
lagu dah update bro... ;)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

cendol pak akob..
terngiang2 lg dibenak gwe..
hahahaa...
perghhh klu teratak aku jabatan multimedia dah taw,teratak ijau ko n purple lg pokcik spider dpt taw..hahaha..

insyaAllah sama2 dpt full mark..
aminn..
~aku da komen da pon..hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

x lama lagi cendol Pak Akob akan bergenang2 kat tekak ko pulak... slurrpp...
wuihh pokcik spider? rasanya teratak ko ni pun dan dirayapinya juger... muahahahaha....

aminn....
>tq kasi komen yg menaikkan semangat aku tu... ;)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man, ko ok tak nieh?

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

hipokrit?
haha


stujula dgn kamu bro..
kita ni x layak nak mmbenci sesama kita..
sapala diri ni nak pangkah2 org semua..
1 org kita benci 10 org lg benci kat kita..
huu


penah je hipokrit..
tapi tgk tmpatla..
klaw perlu baru "guna"..
tuk maslahah sstgh org xsalah rasanya..
dan x rasa salah pon nk hipokrit tym tu..
huhu