Oh Ayamku!!

Aku memang hantu ayam. Memang semestinya tiap-tiap hari kat rumah aku mesti ada lauk bertemakan ayam. Hmm.. Yang pasti Ayam Masak Merah kena ada dalam menu setiap minggu. Bagilah aku hidangan ayam masak apa saja, semua aku makan. InsyaAllah, asal halal tanpa was-was cara masakannya.
Semalam aku ke satu kedai untuk beli ayam basah. (Sendiri mahu makan sendiri beli la). Ayahanda aku nak buka puasa ayam masak sup katanya. Harga sekilo semalam RM6.70. Fuhh!! Mahal sungguh. Itu aku tak berapa kisah sangat. Biasalah nak musim raya kan. Yang menjadi persoalan dalam benak aku, badannya lengkap 'full' pakej tapi mana pergi semua kepala ayam tersebut. Bukan nak kata aku makan kepala ayam beb.Gilerr ape.. Aku bukan carnibal dowhh. Yang ada hanya tinggal leher dan badan saja. Kepala ayam tersebut semua hilang entah ke mana. Selalunya bila kita beli ayam, masa kita sudah pilih ayam tersebut baru si penjual buang kepalanya. Betul tak? Kalau aku silap tolong beritahu.
Atau aku baru saja perasan, memang ayam sebelum ini keadaan macam itu juga? Hurmm.. Kalau betul dari dulu macamtu keadaannya, nampak sangat aku ni tak 'alert' dengan prihal sekeliling aku.
Aku rasa was-was, adakah salah satu punca untuk mengelakkan cara penyembelihan diketahui, kepalannya dibuang siang-siang??
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

57 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

topik yg sangat bagus ni... bila ko utarakan isu ni, buatkan aku berfikir. betul juga... kenapa ada sesetengah ayam dging, kepalanya dipotong habis. biasanya, mesti ada sekali dng kepalanya yg ada kesan sembelih di lehernya tu... kalo was2 lebih baik x payah makan... atau tanya sendiri kat tokeyh tu, dr mana dia perolehi ayam trsebut..

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

aiyak..
aku pun mcm ko gak.
makan aym tiap2 ari tp xpenah tau beli ayam tu kene ade kpala ke x..hehe!

sila siasat...hahaha

bintangku berkata... [Maklum Balas]

akak selalu beli ayam, mesti belek kat leher tu betul2. Yer ler... kalo beli kat pasaraya, mana ler tau saper yg sembelih kan. Kalo cam kat pasar borong selayang tu, kita leh tgk life lagi upacara sembelih tu. Kalo dah was-was, jgn mkn.

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

erk! dia mematikan ayam dengan memotong kepala terus?

selalunya kepala mesti ada di sorok dalam perut sekali... sebagai bukti ayam itu tidak di suntik atau di potong kepalanya...
kena berhato2 selepas ini.

r-mean @ bLa3 berkata... [Maklum Balas]

aq penah ar beli ayam..
stahu aq mmg ayam 2 kepalannya dibuang siang-siang..

masa kita sudah pilih ayam 2..
biasenye penjual tanye nak potong ke x..
potong 4,8..bukanye potong kpalenye..

apasal ko xtanye kat penjual 2???

imanshah berkata... [Maklum Balas]

huhu kat kampung ayh aku sembelih sendiri je.. ntah lah kita selalu makan kat restoren ke, kat gerai ke, tak tahu pun sama ada ayam tu sembelih ke tidak

FiNa berkata... [Maklum Balas]

aah la man, nape ko tak tanye kat penjual tu terus?

erm.. aku pon ta penah perasan sebelum nieh.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
itulah yg sepatutnye aku rasa laa..
mesti ade kepala dgn kesan kelar di leher ayam tu..
tp kini kepala trus takde..
tak taw la kat jb ni je ker atau suma tmpt..hehee..
nak was2 camne bro..da mmg hantu ayam..makan sajer la yg pntg baca doa dijauhkn bnda2 yg shubhah..
ehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
mu gi kat JAKIM soh depa siasat..
hehee..kita sama la gemo makan ayam..pergghhh...set..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Sha,
buleh tgok live ye kak??
waaa...lagi bagus nih..tak menimbulkan keraguan..
tp klu kepala trus takde nak belek camne kak lehernyer..da kena tetak..hmm..

Suryani berkata... [Maklum Balas]

rasanya memang sejak dua menjak ni ayam dijual tanpa kepala..tak taula sebab apa..tapi secara +ve nya, nanti time kita beli pun kita mintak tokey ayam tu buang kepala..agaknya da semua orang tak makan kepala..so, dia awal2 da buang..senang sikit keje dia..
agaknya la kot...=)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TED|,
bukan mematikn dgn cara memotong kepla.itu tak pasti..yg pasti kepala da hilang tinggal leher je..takde kesan sembelih,cucuk or suntik..hmm..

haaa..see??slalu mcm tu la gaya beli ayam kat paso kan??..la ni takde lg nk sembunyik kepala dlm perot daa..musykill..

I am Karl berkata... [Maklum Balas]

bro

mmg sgt critical dlm bpikir

dats good

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

r-mean @ bLa3,
aku tanya daa..
alasan diberi pembekal bg camtu..
hmm..takleh watpo ahh...

mmg la kita tnya nk potong bape,tp slalunye mmg ade kepala utk kita pastikn ayam tu tak dilemas,dicucuk or disuntik..
kan buleh kenal ayam tu disembelih ke tidak klu tgk tang lehernye bersama kepala..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

cikgu Imansyah,
yeah itu betol,kita tak taw samada kat gerai tu smbelih ke tidak..
tp nk watcamne kan..mkn jugak..hmm..
klu la aku dok kg,pasti tiap2 ari masok reban tangkap ayam kasi sembelih sendiri..tak timbul syubhah..:P

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Suryani..
yer..betul skali secara +ve nyer..
tp scra -ve nger kite tak berpeluang meneliti leher ayam tersebut samada disembelih,dilemas,dicucuk or disuntik..hak kita s pengguna pn da berkurang.. iye dak??hehee..
tp takpe la we juz +ve k..
tak baek kita menuduh..kita juga dpt dose.

Thanx yea sudi ke teratak buruk saye..:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Karl,
sekali pikir,sehelai rambut gugur..
hahaa..
critical pd masalahan..haha

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

klu timbang skali dengan kepala ayam
xuntung r

dieorang sembelih
insyallah

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Selalu beli ayam kat kawan jek. Dia ketua kampung kat sini...ekekeke. Dah kenal orangnya, jadi takde la rasa was2 nak beli...hehehe. Siap buat penghantaran kat depan rumah lagi tu...wakaka. Tapi macam kes Man, kalau tak yakin...jangan beli. Sekarang ni dah banyak kes pasal ayam yang tak betul sembelihnya...huhuuuu

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Sembelih sendiri jer man...

~pnah praktikal sembelih ayam dolu2..
:)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Naz berkata... [Maklum Balas]

hantu ayam erk?? aku pun sama juga tau. tp x lah smpai hari2 nak kena pekena ayam ajer. harap2 ayam yg ko beli tu di sembelih dng sempurna... amin...

nza berkata... [Maklum Balas]

hai spesen cam ank2 kak nza..xleh idup tnpa ayam..ayam n ayam...

jom terjah blog kak nza ..apa farouk buat first dy posa. mesti hysman meleleh air liur...hi,hi,hi...

nza berkata... [Maklum Balas]

hai spesen cam ank2 kak nza..xleh idup tnpa ayam..ayam n ayam...

jom terjah blog kak nza ..apa farouk buat first dy posa. mesti hysman meleleh air liur...hi,hi,hi...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
klu takat masukkn skali kepala ayam bape sen sgt la beratnye..

insyaAllah..hopefully.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sulela,
Perghh...kawan dgn ketua kampong tu..hebat la kak..
tp ditake advantage pulokk daa..
hahaha..haiya...
ade yuran delivery tak?? haha

pasal tu la..harap2 sembelih laa..
insyaAllah.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
aik,nak curik ayam idop katne??
klu reban blkg umah ade tak kesah jugak..hahaha..ini dok umah taman..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
owh ye ke??hehe..bagus bro..
makan ayam tiap2 ari tak bagus juger.nk lg ayam enjek..tak bagus.
kat uma aku tiap2 ari mesti ade ayam..hahaha..

insyaAllah,aminn..
harap2 laa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

masa muda2 ni, ok lah kalo nak sesah ayam hari2. kalo dah berumo, x boleh. kolestrol bnyk... hehehehe... ko ckp pasal ayam, aku teringin nak mkn kfc la pulak... ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nza,
perghhh!! nampak terliur farouk makan kak..hahaha..
ish,saye pose kak..
elek3..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
tp mase muda2 la jga kesehatan nnt da warga emas da kental impak dr muda2 dolu2..hehe..
Naz,yok pekena KFC..aku pn da lame tak pekena. hot spicy maa!!! waaaa... :)

Naz berkata... [Maklum Balas]

taw x per... masa muda masa memilih penyakit sewaktu tua... hehehehe....

yok... ptg karg dlm kul 6 aku nak singgah kfc kota kemuning shah alam... hahahaha...

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Sila jgn makan ayam selalu yek. Nanti sakit.. Sape susah.. Tutttttt gak susah.. Okeyyyyy Hysman WanAbe??? Heeeheee.. =)

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Hehehe...memang dia buat penghantaran ke rumah orang yang order ayam kat dia. Kak dan suami dah kenal dia sebelum dia jadi ketua kampung lagik...wakakaka... Meh la kalau nak order ayam kat dia. Untuk kenduri kawen Man pun boleyyy...ahahahaha

Naz berkata... [Maklum Balas]

Lela... promote baek punyer ha... hehehehe... mcm abg sedara aku jugak.. jd tokey ayam segar kat Melaka... memang dia akan hantar aym proses ke rumah... tp, letih... sendri mau ingat...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku tunggu ko kat KFC kemuning td takde pon ko..aku da balik naek fligh daa siap buka dlmnyer..hahahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cik Hana WanAbe,
Kamu la yang susah Dokter Hana..
hahaha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sulela,
jgn ckp saje kak,nnt saye tempah betul2 ternganga chief village terseboott..takpe tunggu lg 5tahun saye booking dgn akak yea..pasti dpt 70% diskaun..
tunguuuu..hahaa

~Naz,
bisnez mane yg tak penat bro,iyer dak..perlukan pengorbanan like u said b4 dis..hehee

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku lepak2 kat dlm playground dlm kfc sambil melantak peha ayam. ko duk mana? hahahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

lohhh..patut la tak jumpaa ko..
aku tunggu ko kat dapo KFC tgh dok mkn kepak ayam.. haiyaa...
hahaha

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko ngorat awek kfc yg masak kepak ayam tu erk??? muahahaha...

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Ni cakap betol la neh...pelbagai kaum order ayam kat dia kalau nak buat kenduri kawen tapi transport sendiri mau ingat la...harharhar

Naz, bukan promote...saje bercerita. Takkan la Man jejauh batu tu nak order ayam kat dia lak...hahahaha...

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

YAp!!! Topik yg sangat menarik!!

Bagi Gua....skank dah ramai pendatang2 asing yg berkeja sebagai tukang sembelih nih.......ada gak lah.....yang Memotong Ayam ngn Iklas....tapi yg spesis jenis CUKUP KONG nih......yang nih... yg susah!!
Kerja dari 4pagi hingga jam 12 tghhari...dapat satu Kong Kerja( Dapat Bayaran utk satu hari )....pastuh kerja ikut suka diaorang jek!! pernah Gua nengok dalam beberapa minit ntah sampai 5 6 ekor yg disembelihnya.....entah ker betul caranya tuh....ker takat main sembelih kluar darah ayam mati jek!!! siut!! betut!!


Wah ......lpas nih.....harus pompuan2 Aweks!! yang Expert masak " TEMPE , SOTO " kecewa pasal tak tau nak masak "Ayam Masak Merah" huhuuuuuuuuuuuuuuuuuu

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

assalamualaikum bro..

dasat tul cara kamu pikir ya..
tak terpikir lak bab2 kpala ayam tu sblm neyh..
dan tiba2 trdetik gak rasa was2 dan musykil sprtimu..
erm..


waaa!!
sapa yg nk tolong siasat ni??
soh edisi siasat gi terjahhh bleh..?
=P

Naz berkata... [Maklum Balas]

Lela...
rasanya kat Kluang tu ramai tokey2 ayam yg sudi buat special delivery kat Man ni... order jer... berdesup smpai dpn rumah... hehehe...

Redynne™ berkata... [Maklum Balas]

huwaaaaa!!

Red disini hari2 menyaksikn pembunuhan ayam yg kejam(bukan sembelih..tp dipancung..) smpai dh x lalu nk mkn ayam...

*dah bole kenal suara ayam yg bakal jadi mangsa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hahaa..a'ah.. aku ngorat..
tp tak dan lg die da terbang dgn kepak2 nye..hehee

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Sulela,
aik,ingat teman ni tak leh dtg Perak kaa??teman ni pntang dioffer kak..lautan api sanggup direnangi..
heheee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
sabo bro..
hmm,isu mcm nih la yg patut diketengahkan..
kdg2 kite yg nk beli was2..
hmm..harap lepas nih ade pantauan..

TEMPE SOTO masak merah pon sodap hehee...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA,
waalaikumussalam w.b.t..
saye sndiri tak taw knape saye terpikir..hahaa..
ntah2 saye je yg nyibuk nak taw kisah org yg tak bersalah..
hurmm...

blen,soh edisi siatan edisi cina terjah..hahaaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
uik,jauh beno Kluang nk mai JB..
klu da kat Kluang beter aku gi Perak je dtg nginap ke umah Mokcik Lela..
hehee..mudah2an dpt pree..
hehee...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Redynne,
waa..area sane pon ade ayam yg kena tetak kaa??
sblh mane??
mesti die delivery serata JB..
adehh tak lalu makan daaa..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko ni ngorat awek ker ngorat ayam? aku kompius ni... :p

Redynne™ berkata... [Maklum Balas]

x kot... ni kedai kecik je.. dia supply utk foreign worker yg tekak longkang mkn kucing tu..

tp mmg nmpk real ooo.. ayam tu dia pgg kt kepak n kepala diletak kt kayu alas tetak tu.. kennntangg!! ha..tu diaa..beceraila kepala dari badan.. sadis sungguh tatkala melihat ayam tu disiat kulitnya saat mengelepar kesakitan..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
awek tu jadian si ayam..
da hot chick...
hahaaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Red,
Area mane kejadian tu??
asal tak buat repot..
kasi heboh woo..

Naz berkata... [Maklum Balas]

waaaa.... mcm best jer...