Kesian Si Cepai..

Assalammualaikum..
Salam semua.. Lama sudah tuan rumah menghilang. Sudah beranak pinak sang lebah membina mahligai sesawang di teratak yg malap ni. Hahaa.. Maaf semua, dalam berapa hari ni aku tak ada mood nak 'online'. Pasal apa? Aku sendiri tak tahu apa hal. Mungkin mood raya dah habis barangkali. Adoii.. Dengan masalah modem lain ceritannya. Nak lagi akhir-akhir bulan ni, kelat semacam muka. Paham-paham saja la fulus makin berkurang, dugaan yang diberi bertubi-tubi. Tapi aku sempoi tak mudah melatah. Cheewahh!!! Poyo!! Aku tetap bersyukur dengan apa 'tragedi' yang telah menimpa mungkin ada hikmah disebalik yang berlaku dan mungkin juga ianya sebagai ujian dari Allah yang masih sayang kat aku dengan memberi peringatan padaku. Alhamdulillah.. ;)

Tragedi lain pula yang berlaku minggu ni yang mencabar paradigma.. Aku masuk ke Jusco tak sampai 20 minit untuk membeli sabun basuh Daia (nak murah punya pasal ehee..). Keluar saja pintu, aku dapat rasa ada yang tak kena dengan kedudukan motor aku. Area belakang park Jusco tu memang tak banyak motor, ada la dalam 4 @ 5 biji motor time tu. Gaya semacam ada orang cuba nak melesapkan motor aku. Bila aku tengok saja fork lock, adoiii!! dah kena pecah tapi tak terburai lagi (retak menanti belah..). Mungkin line tak clear time tu jadi dorang terus cabut. Aku cuba masukkan kunci, nahas tak boleh buka. Mati kutu aku kat situ sorang-sorang tak boleh buka.

Last-last aku dah fedup hampir setengah jam aku kat situ dengan cuaca panas lagi aku geram aku tendang & hentak sama itu fork lock terus terbuka dengan sendirinya. Kuasa Allah, nak menduga tahap kesabaran aku. Hahahaa.. Alhamdulillah. Nasib baik perampok tersebut tak sempat sepak terajang, kalau tidak dengan mudah lesap motor aku. Hebat juga aku ni ek.. Hehee.. Actually, fork lock tu yang tak bagus. Syukur motor aku selamat. Apa lagi beli fork lock baru la gamaknya yang mahal, (mahal sikit jer).. Duit lagi.. Adoii..

Esokkan paginya, motor aku pancit pula.. Aku pergi ke pam minyak berdekatan isi angin. Sempat lagi terus ke tempat kerja. Bila time tengah hari aku nak beransur pergi ke solat Jumaat, dah tak ada angin lagi. Sekali aku baru terperasan skru sebesar tidak tala kat tayar aku. Fuhh!! Dahsyat.. Terpaksa menolak sampai ke kedai motor berdekatan (jauh actually..)

Sampai kat kedai aku beli tiub baru, aku dapat tengok yang si tukang kedai ni bikin macam tak senonoh & tak. Aku was-was tapi aku layan saja pasal aku nak cepat dah nak masuk waktu Zohor. Last-last kena cas RM10. Aku tanya kat tukang kedai apa hal murah sangat selalu RM12-RM14, dia jawab bagi diskaun kat aku pasal aku selalu datang ke kedainya. Aku apa lagi, terus press motor menuju ke masjid yang agak pedalaman. Keluar saja masjid aku tengok motor aku sekali lagi pancit. Astagfirullah.. Menolak la aku ke kedai tadi balik adalah dalam 2km jauhnya. Dengan panas terik, ceruk pedalaman aku menolak motor (azab beb..). Sampai saja ke kedai tadi aku sound si tukang kedai apa ini bikin, dia kata tayar aku dah tak bagus. Tapi rasional ke? Tak boleh pakai. Aku rasa baru awal tahun ni aku tukar tayar. Bila si tukang kedai ni buka balik tayar ada kesan koyakan akibat tersepit batang besi bila time proses dia masukkan tiub ke tayar tadi.Aku berangin satu badan tapi masih boleh tahan lagi. Aku sound si tukang kedai, tapi si apek ni buat muka tak bersalah. "Mana mungkin, saya buat takda penah jadi ini macam. Sulah ramai datang ini kedai suma ok saja, takda komplen". Perghh!! Aku sabar, hari Jumaat woo.. Aku malas nak banyak bunyi aku tukar tayar terus. Total semua aku kena bayar RM70 lebih tapi aku cuma bayar RM50 dan terus ambil langkat sejuta cabut.. Hahaa.. (Teruk giler perangai gwa) Cekik darah betul ini apek. Lepas ni sungguh aku tak nak jejak lagi kedai kau. Rasa in...

~ Walau apa pun cabaran dan dugaan, muka si Budak Kentang masih tersenyum gembira melayari kronologi kehidupan yang bakal ditempuh (poyo!!). Apa-apa pun, aku tetap sayang kau wahai Si Cepai.. Hehee.. Peace yaoww!!
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

13 komen:

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

mahal kot
len kali bekki sendiri

ku da kena curi
;(

FiNa berkata... [Maklum Balas]

ksian ko.. aku bace pon dah mencarut2 da.. astaghfirullahal'azim...

selamat kembali..

p/s:nape ko taruk word varification ni balik?

sI tEDI berkata... [Maklum Balas]

cooooobaan!! sebbaik motor ko x kena curik..kalau tak bukan takat rm70.. lebih dr itu wooo.. ekekkeke

nza berkata... [Maklum Balas]

kesiannya...sudah jatuh ditimpa tangga. Bkn kena timpa tangga je ttp ditimpa tipu helah si apek..kesian sungguh!!!!!

Idalara berkata... [Maklum Balas]

ler..siannya..bnyk betul dugaan yg datang bertimpa2..tkpe anggap itu sebagai peringatan buat kita untuk lebih berhati2..

p/s thanks..singgah kat blog akak..

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Dak kentang.. Tumpang naik motomu.. Hoho.. Kang pancit lagi laa plak.. Takpe laa.. Len kali saja.. Hehehehe.. ;p

Man oh man.. Kamu bad mood ya.. Kamu sedang bersedih hati ya.. Kamu geram ye.. Tapi masih senyum.. Baguihlah.. Bak kata dewa19 hadapi dgn senyuman... Heehee.. ;)

Ape laa dia ni.. Brkira sgt dgn Si Cepai.. Kata syang maa.. Lain kali tunjukkan laa kasih sayang dgn membeli barang2 yg mahal dn tahan utk dia.. Nnt kalau dia dh takde, nak mnangis mnyesal pn dh tak gune.. Kan kan kan??? Hehehe.. Dh mcm org lak.. ;)

Hoho.. Exercise mgkn utk kamu.. Hoho.. Supaya lebih mantop dn sasa tubuhmu itew.. Hak hak hak.. Tu laa.. Lain kali pakai basikal, tak pn beca.. Snang.. ;)

Walau ape pn skali yg trjadi, igt laa daku sntiasa di sisimu.. Ooppss.. salah dialog lak.. Hahaha.. Walau ape trjadi, truskanlah snyum sbb snyumanmu mmg manis.. hehe.. manis ker??? ;p

skY berkata... [Maklum Balas]

sbr ye..
kalo x ley sabo, g mkn eskem..
Allah lbh mengetahui=)

imanshah berkata... [Maklum Balas]

Takpe lah ujian tu, haha, tapi yg tak syoknya ujian datang ujung2 bulan ye..hehe..saya dulu eksiden lagi teruk total lost keta..huhu

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

waduh2!
kecian ah si cepai... kamu enggak ape2 kan? mau aja kamu siku-in malim2 itu if jumpa! heheheh

hazlin berkata... [Maklum Balas]

salam,
kesian..
apa lagi nak dikato?

tapi lagi kesian dengan tuan punya cepai...
apo nak dikato?

banyakkan bersabar...
hehehe

Al Quds Travel berkata... [Maklum Balas]

PROMOSI MUSLIM TOUR
“Maghi Pakat Gi Jale”
Tel: 609-747 9999

TIANJIN-BEIJING
6DAYS 5NIGHT
HARGA DARI RM340

Naz berkata... [Maklum Balas]

Alhamdulillah... masih panjang jodoh si Cepai dng ko. kat sini pun bnyk kes hilang moto dan keter. aku fikir pasal kes terdesak. barang makin naik harga, segala kos expenses pun dah semakin melambung. so, cara paling mudah... mencuri. Astagfirullah...

dulu2 moto aku selalu pancit pesal langgar paku, skru, plat besi dan mcm2 lagi. pernah dlm 1 bulan, 3 kali kempis. last2 aku tukar guna spot rim dan guna taya tube less. Alhamdulillah dan 6 bulan pakai, cuma 1,2 kali jer kempis. kos tampal pun x semahal tukar tiub baru...

~kalo ada kedai moto org kita, g lah buat kat sana. asyik nak kayakan org depa jer.. hehehehe... kalo x der pilihan... hantar sajalah....

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam man...
senasib plak kita ye....
akak plak, skirt getz, masih blum ganti2 lagi....
maklum sajalah....gaji lambatttt lagi.......

apapun, sabar...ujian Dia.....

~man ni, mcm Tukang ubat.... membara camna pun hati tu...sengih je lagi...kekadang, akk plak yg ajar dia, cuba jd tegas skit...nanti org tipu...pijak kepala.... man pun samalah... kalau perlu tegas, perlu tegur..perlu claim...jgn diam je.....