CTKD..

Liku kehidupan seharian adalah diari realiti kita. Tak kira Ceria, Tangis, Ketawa dan Duka kita perlu berdepan dengan kronologi kehidupan tersebut. Apa yang aku rasa, aku payah untuk hidup tapi aku kena juga berdepan dengan realiti. Aku tak tahu apa masalah aku kesekian lama aku tak update blog ni, nak kata aku sibuk, poyo pula bunyinya. Kat luar sana berbillion-billion orang lagi sibuk tapi ok saja, hidup makin bahagia, makin sihat dan kaya. Aduhh.. Actually, tak ada masalah yang tak boleh diselesaikan kerana Dia ada untuk kita. Haha..
Persoalannya, kenapa aku tak sedap hati sejak dua menjak ni. Setiap hari aku ada rasa naik turun, apa yang aku cuba sampaikan berkenaan mood aku. Apa aku lihat, apa aku rasa, apa aku fikir, buat aku tak sedap hati dan sering berfikir bukan-bukan. Perangai aku makin 'sick' dan cuba lepaskan marah aku kat orang lain. Darah muda barangkali. Dulu aku tak macam ni beb. Mungkin sejak situasi kerja aku sekarang ni buat aku jadi macamtu rupa. Protokol? Apa ada dengannya?? Sekadar salingan..
Mungkin aku tak sampaikan secara 100% ceritanya tapi cukuplah sekadar 10% aku lepaskan dalam kepala otak aku ni nak mengadap hari esok. Aku cuma pegang rasa tanggungjawab sebab tu aku bertahan sampai sekarang ni lagipun aku 'suka' kerja ni. Lantak pi la yang lain.. Walaupun aku tak suka dengan situasi ni aku kena tutup telinga untuk menyedapkan hati 'beliau'. Yang penting kerja yang aku buat, aku ikhlas. Yang lain.. Just let it go with the flow.. Apa yang penting.. KERJASAMA..

Tetiba aku teringat lagu  Aishah - Merenung Bulan.. Setiap kali aku 'down' pasal kehidupan yang tak pernah putus masalah, lagu ni yang aku pasang kat handphone. Kita fikirkan kesusahan kita, tapi ada orang lebih susah dari kita. Yang penting bersyukur dengan apa yang kita miliki kini. Dah lepas aku dengar lagu nih, baru aku nyanyi sokmo lagu "Halimah Jongang.." Hahaa..

Terleka aku Melihat Kemesraan
Mereka Berpasang-pasangan
Bersenda Keriangan
Bertanya aku Pada Diri Sendiri
Mengapa Kutersisih
Diulit Mimpi Sedih

Haruskah aku Membandingkan
Nasib Diri dan Tuah Orang
Haruskah aku Melupakan
Segala Kurniaan

Entah Mengapa Mataku Ini
Halaman Orang Nampak Berseri
Laman Sendiri Berwarna Warni
Tak Bererti
Terlalu Asyik Memandang Bintang
Merenung Bulan Tinggi Di Awan
Bumi Dipijak
Rumput Yang Hijau Kulupakan

Entah Mengapa Sering Terlupa
Rahmat Yang Tiba Berbeza-beza
Untuk Semua Kurniaan Nya Tak Terhinggga
Janganlah Asyik Memandang Bintang
Merenung Bulan Tinggi Di Awan
Bumi Dipijak Rumput Yang Hijau
Dilupakan







Kadang-kadang aku 'jeles' tengok member-member berjaya dengan bidang dipilih. Walaupun ada orang kata pulak 'jeles' tengok aku. (walaupun aku tersasar jauh bidangnya). Mungkin dorang tak rasa apa yang aku rasa macam tu juga sebaliknya. Apa yang perlu aku yang buat sabar dengan rezeki Allah dan berusaha. Sebab manusia itu tak sempurna, tapi aku rasa kalau tak sempurna takkan Allah pilih manusia sebagai khalifah di bumi Allah. Huallahualam..


Best Regard,





Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

22 komen:

skY Hayyat berkata... [Maklum Balas]

Sabar n tabah okies..InsyaAllah Allah permudhkn..
Btw, bwu pasan aq x follow ko.. so, bwu klik follow.. haha.. All d best!! =)

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

yo! ptutla down jer.. sik dgr lgu aishah tu jer. cube try lagu 'trouble is a friend' hahahaa
kiddin'

moga mndapat keberkatan Allah swt xkire dimane ko brada. insyaAllah..

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

cam cam cabaran dan masalah

dan
klu dapat atasi
akan jadi lebih hebat

jom atasi

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

firstly.. aku nak cakap thanks sbb muke aku n adik aku jd hiasan..
secondly.. tp aku nmpak selekeh laa..hehe..

lastly.. relax r man.. jgn difikir fikir sangat ape yang org ckp.. pastu jgn wat masalah sbg halangan hidup ko.. chaiyork man!...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

yati,
perghhh..aku dah lame add blog ko,sampainya hatimuuu tak add kat blog aku..ni gwe nak marah ni..grrr....
btw,thanx babe.. insyaAllah anythin' gonna b wokeyy ASAP.. sames to u too gurlz...
:)

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Sheh,
aku dengo lagu halimah jongang la..ko penah dengo tak lagu tu?? meh aku kasi dengo.. hahaha

thanx babe..insyaAllah moga2an yg terbaik utk kita.. kita?? hahaha..
:p

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

joe,
klu kita berjaya atasi itulah pengajaran sbg guru yg terbaik utk kita rujuk klu berlaku lg dimase mendatang.. insyaAllah..:)

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
hahahaa..kasihmu ku terima.. tp bkn ke ko mmg selekeh.. oopssttt..aizad ampunnn..hihikk

aku tak pikir ape org ckp babe,tp aku pikir ape yg aku nk ckp kat org.. glurpp... :p

sI tEDI berkata... [Maklum Balas]

kenapa apalah si budak kentang ini!

jadi.. tenang2 kan hati ye hysman!

satu lagi2 ari2 update okey.

ekekekek

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

si Tedi,
bUdak KeNtAnG dah kena lenyek kat kayEpSi jd kentang putar.. hahaa

insyaAllah..akan cuba tenangkan walupun tak penah tenang.. lamak.. insyaAllah akan cuba.. :)

FarhanaDr berkata... [Maklum Balas]

Budak kentanggggggg!!!! Hahaha.. Saje jek nak jerit nama hang sini.. Lama wo tak nmpka hang dlam dunia ni.. Ngeee.. :)

Ku tak tahu ape msalah hang, tapi walau ape pon, smoga kuat, kuat dan kuat.. Chaiyok.. Hang ade kitorang ni sume yg best2.. Pokcik Naz, Minna, Kak Nurul.. Dan daku yg paling comel.. Heee.. ;p

Senyum slalu Hysman.. :)

~ ku pny komen sistem tu kalau line tenet slow mmg payah.. heehee.. maap yo..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku dpt rasa apa yg kau rasa tu, pesal aku pernah laluinya dulu. mungkin tugas yg berbeza, tp rasa x best tu mungkin ada persamaan sikit2...
lawa woo gambo n3 nie. gambo cik Mynna pun ada sekali. aku ingat korang nak wat rombongan cik kiah... hehehehe....
aku teringat sebuah buku yg pernah aku baca karya Napolean Hill. terjemahannya bunyinya mcm nie.. 'setiap situasi yg x diingini ada benih kesenangan di masa hadapan'... maksudnya lebih kurang mcm pepatah berakit2 ke hulu.... sambung bro... ahaks.. ;)
pepehal, ko roger jer aku... x der hal punyer... chow!! :D
~cik Hana boleh kasi nasihat pesal medicdan kesihatan. penting hal tu... ;)

hazlin berkata... [Maklum Balas]

salam n selamat kembali bersiaran..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

salam dokter Hana,
tuan rumahnya ade,cuma mendiamkan diri seketika bg iklan minyak urut cik Hana dilariskan dulu baru la teman masok line.. hehe.. saje guraw.. ;)

biarlah masalah ku ini ku sendiri tanggung,berani buat bherani tanggung..thanx 4 u guys fe ur support..insyaAllah moga yg terbaik utk kalian..amin..

~kdg2 ke blog cik Hana hanya membaca tp tak komen pasal tak boleh send,mmg kena join da club dlu baru boleh lps ke komennya cik Hana??adehh..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
thanx beb pasal paham..semua aku dah cite.tp nmpk tak matang bila kita luahkan geram.nmpk tak gentle rite..hurmm..
tp ape boleh buat..dah itu dinamakan kehidupan..redha n tawakal saje..

gambo time ni kitorg kat atas bukit bendera,penang.rombongan cik kiah ke umah mokcik org asli ade awek cun gilerss..hohoo..

berakit dahulu,berenang kemudian,
bersakit dahulu,bersenang kemudian..itulah yg diharapkan,mudah2an..insyaAllah..
takut ko plak yg pening time aku roger ko karang..hahaa..

~cik Hana lg arif bab chenta laa Naz..hehe

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
salam kembali.. insyaAllah dr sini saye mula menjalinkan ukhwah dan saye cuba teruskan sehingga nyawa dikandung badan.. ;)

nza berkata... [Maklum Balas]

salam, lama xdngar khabar adik syg bucuk sorg ni..dh kerinduan lak si kakak kt sini.

Di mana saja kita, keperitan, kedukaan, rintangan n halangan ttp ada. Itu akn menjadikn kita kuat..mkn byk dugaan kita akn mkn kental n tabah.
Apapn keje dugaan ttp ada, dr seorg buruh kasar hingga ke peringkat trtinggi. Dlm pd itu sntiasa ada duri yg menyucuk2 kalbu...trkdg kita kuat n trkadang tewas....yg penting diri kita...kita lakukn kerja krn rezeki halal n juga sbagai ibadah...Teruskn hidup n jgn peduli ada org kt w.pn trkdg kena prduli.....
Ok, dik, don't give up......

alhaqimi berkata... [Maklum Balas]

hurmm, ada pasang surutnya mood ni.. tapi sabar n redha itu satu kemestian untuk terus berjuang.

teruskan ceria ok! =]

Idalara berkata... [Maklum Balas]

salam man..mula2 akak nk komen kt gambo man kat atas tu..nampak man tambah hensem..

bersabar..biasanya itulah kata2 yg biasa akan keluar dari sesiapa pun kepada kita yg menghadapi situasi ini..kak ida dah terlalu sinonim dgn kata2 itu..
rasanya keadaan kita sama tk serupa..kak ida hadapi masalah anak perempuan, masalah wf bekas arwah dn berbagai2 lagi..kdg2 rasa mcm tak tertanggung..menyebabkan mood kita makin bertambah down..hnya kita yg tahu apa yg kita tanggung..namun jgn dilepaskan rasa itu pada org sekitar kita..luahkan saja di sini spt yg man lakukan..
dan yg penting bersyukur dgn apa yg kita ada..dan perbaiki lagi untuk masa depan kita..
insyaallah mengadulah pada DIA pasti Dia akan mendengar dan membantu kita.

Qarl berkata... [Maklum Balas]

Aishah mmg legend

thanx bro..

1st time dgr Merenung Bulan

qarl byk gk layan lagu2 Aishah tp never come across dis one

chill

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

i love aisyah...JANJI MANISMU tetap d best!!

nape man?
jgn down2 mcm nie..x elok utk kesihatan...byk2 besabar..berdoa semoga segala nye dipermudah insyaallah...

syukur dgn apa yg ada ;-)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

salam man...maaf sebab lama tak tinggal jejak di sini....

membaca n3 man ni, akak sedikit sebyak rasa bersalah...akak tau, akak pun ada saham dalam kputusan man dulu.....

apapun, akak doakan...apa sahaja yang mdatang, tabahkan hati mu dik...ingatlah, kita telah meminta petunjuk dari Dia...jgn biarkan rasa ragu2 dan sangsi menyelubungi....

anyway, all the best tuk awak man.....akak doakan!