Minta Jaga Adab!!!

Hari ni sesak betul jalan di Johor Bahru. Selalunya aku bertolak dari rumah ke tempat kerja ambil masa 15 minit tapi hari ni mahunya 1 jam sampai ofis. Bawa kereta sambil menyumpah seranah tapi nasib baik 'punchcard' tak merah. Adoii.. Aku tertanya apa pasal banyak sangat kereta hari ni, plat kereta semuanya S pula tu. Tapi yang peliknya pagi tadi kawasan dikediaman rumah aku (memang sedia maklum terlalu banyak kereta Kaum Singa kat sini) semuanya statik tak bergerak semua parking terisi dengan kereta mewah. Aiseymen.. Aku lupa harini 9 Ogos hari merdeka Kaum Singa seberang.
Perghh!!! Memang angin satu badan aku, sana cuti sini jadi magsa keadaan. Dah lah sesak, dari 3 lane jadi 1 lane. Ditambah lagi kereta-kereta Kaum Singa potong Q lagi. Parking kat double line tak usah cakap penuh dengan Kaum Singa. Boleh kata suma tadi kereta berplat kuning hitam merah putih saja lah. Mereka ni ada segelintir yang agak kurang ajar, buat kepala sendiri di negara orang. Kita sendiri takut nak langgar undang-undang tapi mereka ni main langgar tak ingat orang kiri kanan asal lepas dari sesak. Iyalah apa dorang kisah, kena saman bayar saja lah bukan mahal mana pun kalau ditukar duit dorang ke duit kita.
Hinggakan ada orang tempatan bawa kenderaan perlahan disebelah kiri jalan turut dihon. Dah lah masuk lane kanan tak beri signal, bawa laju pula tu. Teruk betul segelintir Kaum Singa  ni. Nak balik juga satu hal, tadi berdekatan kastam Johor (CIQ) sesak teruk disebabkan kereta Kaum Singa ni boleh mati tengah-tengah jalan. Harap saja kereta besar. Aduh, jemmmm lagiiii!!!!
Kepada Kaum Singa seberang, kalau rasa nak bercuti datang ke tanah air tercinta Malaysia, datanglah dengan penuh beradab sopan. Kalau rasa diri tu dah tak boleh nak beradab sangat sila jangan datang ke Malaysia khususnya Johor, sila terjun laut ye.. Tak pun sila berkelah di pulau yang korang kejar-kejarkan sangat dulu, kan best dapat tengok keindahan rumah api. Buat apa masuk Johor Bahru, buat semak sesak jalan. Negara gah kononnya negara kaya, naik flight sajalah. Walaupun keluar masuk Kaum Singa menjana ekonomi / perlancongan Malaysia, aku kisah apa. Kalau jaga adab, kami terima kedatangan dengan tangan terbuka tapi kalau dah kurang ajar, berlagak pula.. Kirim salam aku nak hormat. Aku bangga jadi anak Malaysia, KAU ADE!!

* Edisi lepas geram. Maaf ya.. Huh..
Best Regard,
 
Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

14 komen:

Azuan berkata... [Maklum Balas]

tue la pasal..
prof aku pun ada cakap..
bila kat negara sendiri tahu pulak ikut undang3..mai negara orang buat pale pulak..huhuu

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

salam bro..
ini bkn kwn sorg ckp mcm tu barangkali ramai lg warga johor yg tak bkenan.. tp ape daya kite... terima aje laa seruan kerajaan...
1 Malaysia, 1 Negara.. :(

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

marah btoi ni...
:)

salam ramadhan man...
lama tak 'borak2' macam dulu...
memasing sibuk....
:)

molmolla berkata... [Maklum Balas]

OMO!!!! Emosi sungguh. Tapi diorang tuh beragak ah. Bukan negara diorang kot. OMO!! Tumbuk kang. Hahahah :D

FarhanaDr berkata... [Maklum Balas]

Betul kate kak nurul.. Lame tak borakssss.. Heehee.. :)

Man.. Hang kene bawak motor.. rempit sajerrr.. Heee.. Sabar ye man.. Jangan makan orang.. :p

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

sabar...sabar..(ayat klise)
tapi kalau acu pun tak boley sabar..sekajang maki hamun yang keluar..hehehe

nza berkata... [Maklum Balas]

dia org kalu masuk msia bawa kereta lupa diri..maklum la kereta depa besor2 weh....

Tanpa Nama berkata... [Maklum Balas]

hurm...
terkejut aku bace n3 ko kli ni...

Fina

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak nurul,
mmg saye marah pasal mmg saye TAK BERKENAN kaum depa nih.. seyes...

~itulah saye gak..tp ape boleh buat..masa tu membataskan.. ;) insyaAllah satu day nnt.. ehe

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

achu,
dorg dtg sini ckp omputih sungguh belagak..kite org sini ckp melayu tak paham diherdik oleh kaum tersebut balik... grr...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

hana wanAbe,
bwk moto lg bahaya dihimpit balik oleh kaum2 dorg nih yg berkereta@moto beso2....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

acu sayang,
sokong!!! hehehe.. sabo ye pose.. :p

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak nza,
kereta dorg beso2 pon kete sewa kak.....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Fina,
jgn terkejut..sesunggunya aku lg terkejut..hehehe