Allah Beri Sekira Hambanya Memohon..

 "Man kau ni takde baju lain ke, dah setahun tiap-tiap minggu akak tengok baju batik yang sama jer kau pakai", luahan Kak Bedah.

"Ada aku kesah? Asal baju saye basuh ok la kak, abaikanlah apa orang nak cakap. Kalau saye gaji beso tak kesah la jugak nak tuko baju bagai", ujar aku.

Tapi semenjak dua menjak ni dah selalu kena 'sound' baru la aku ambil 'port' tentang kenyataan 'officemate' aku kak Bedah tu tadi. Haha. Baju kemeja aku memanglah banyak tapi baju batik memang aku kurang, cuma dua pasang. Jadi baju tu la aku pusing-pusing pakai tiap hari Khamis selama 365 hari. Nak beli baju batik kat pasaraya Giant, macam sayang saja duit. Baik duit tu aku pergi 'enjoy' beli Snack Plate Ayam KFC atau makan kat Restoran Senibong, lagi sedap... Hehehe.

Apa? Pasaraya Giant? Tak ada 'taste' la kau ni Man. Hahaha... Tak apa itu sememangnya aku, aku bukan 'high maintenance' punya orang. Asal rupa baju aku sauk saja. Baju jenama apa aku pakai bukan orang pandang aku pun, jadi biar bersederhana sajalah.

Ingatnya gaji bulan lepas, 25 haribulan nak pergi cari baju batik baru. Cari punya cari, umargghhhhaiii... Mahal-mahal semuanya. Akhirnya duit habis ke tempat lain dah tak jadi beli baju batik lagi bulan ni. Tak apalah mungkin gaji bulan November (10hb yer??). Hahaa...

Semalam abang aku datang rumah aku. Alhamdulillah, rezeki Allah. Abang aku macam tahu-tahu saja aku memerlukannya. Abang aku bagi dua helai baju batiknya. Katanya baju tersebut masih baru tak pernah dipakai lagi dari hadiah orang bagi. Abang aku tak pakai sebab saiznya kecil, dia berilah kat aku. Alhamdulillah. Kuasa Allah SWT, tahu apa kemahuan hambaNya.


Kainnya aku tengok bukan kain biasa, senang kata tak sama jenis kain baju batik yang aku beli kat Giant tu lah. Hehee... Aku jakun sikit pasal aku ni budak kentang. Menurut kakak aku, baju ni harganya mahal. Dua pasang makan beratus ringgit juga. Hurmm...

"Bang, baju ni tak sesuai la dengan orang. Ini 'patern' baju pegawai macam abang, orang kuli jer", teriak aku.

"Kau ni Man, ada kena back hand abang nanti, pakai ajerlah. Nak tak nak?", pekikan abang aku.

"Nak, nak... Amin insyaAllah orang satu hari nanti akan jadi pegawai jugak", sambil tesenyum tengok akak aku.

~ Terima kasih tak terhingga buat kekandaku. Bolehlah aku melaram jadi Pegawai Khamis ni.. Hahaha.


Best Regard,


Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

29 komen:

imanshah berkata... [Maklum Balas]

man awat tak habaq kat abng..cewah ist time aku bahasakan diri abang..

kalau tak boleh belikan masa pg kelantan hari tu,,haa

alahai kak bedah tu kaki propa betul..hikhik

amirul berkata... [Maklum Balas]

Man... nak beli satu mulanya... dpt free 2 terus... hehe... rezeki tue... syukur alhamdulillah... :)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

assalamualaikum....

man, wahh..alhamdulillahh... rezeki. dulu aku kat MRSM setiap hati rabu pakai baju batik yg sama takde org kesah pon? hihihi

ijatnuar87 berkata... [Maklum Balas]

insyallah...rezeki allah ni kiter xtau kan..

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

akak pun samalah...
baju batik yg sama je dok ulang2...
tu pun bukan batik ori yg harga ratus2 tu...

tp tak pe...
akak pun macam man gak...
tak kisah lah...janji tutup aurat...
penting sangat ke gaya tu?

* kalau gaya je lebey, tp keja hampeh, camna? hahhahahhah.....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

cikgu imanshah,
klu kwn ghoyak pon mcm ler cikgu nak belikan..hahaha..

~mmg die kaki segala kaki,kaki ngulorr...hehe

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

bro mirul,
alhamdulillah..
hehee...rezeki..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

@FiNa
waalaikumussalam...
hehe..aku dlu kat asrama pkai baju batik gak,outing jer gi toilet salin baju.. ko pon camtu jugak kan??? kehkehkeh..
:p

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

@ijatnuar87,
betul3...alhamdulillah...
;)

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak Nurul,
eleh yeye je kak..
mintak ler sponser dr en.TU
hehehe...
buat loan lah..
huhu...

kita tak kesah kak tp org yg bz body ni slalu dok kate..klu ade soletep dah kasi tutup..huh..
yg pntg tutup aurat betul tu kak...

*kualiti most importan dr kuantiti..huhu

Wahida Nasution Thakhrim berkata... [Maklum Balas]

baju batik tak semestinya pakai hari khamis aje.. kalau ada acara penting yang perlu berbaju batik boleh la pakai.. tak rugi rasanya kalau beli.. sekurangnya kak bedah tak boring tgk awak.. he3

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

klu saye pegawai mmg ler penting baju tu.. tp klu takat bese2 jer tak bape nk penting kot.. hehee...
pesal saye pon mmg suka propa dgn kak bedah.. huhuu...

Wahidah berkata... [Maklum Balas]

wah rezeki kan..tk yah beli..2 helai sekali dpt...

cantek warna die

syaza kelyza berkata... [Maklum Balas]

Alhamdulillah , rezeki tu :)

noramsein berkata... [Maklum Balas]

man.. aku 5 thn belajar tiap2 khamis pakai baju Batik maktab aku je.. hahah=)

Naz berkata... [Maklum Balas]

jgn jadi pegawai saja bro.. jadi bos kpd itu pegawai x lama lagi... apa2 pun baju hijo tu memang cun.... ;)

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

wahidah,
hahaa..
alhamdulillah... ;)

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

@syaza kelyza
alhamdulillah..heee..
;) salam kenal....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

am,
belajo n keje lain bro..
huhuhuhu....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ntah bape lame bro nk jd bos kpd pegawai..
tp insyaAllah rezeki Allah..
keje sendiri lg best!!!
hahaaa

Naz berkata... [Maklum Balas]

krja sndri memang best, tp time merundum... sendri mau ingat... hehehe...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

klu mcm tu aku boleh mintak ajor dr ko bro..
hahahhaa.. buleh pak??
waka waka

Naz berkata... [Maklum Balas]

boleh..boleh.. x der masalah. janji ada minat...

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

erk..ada beza ke baju batik pegawai & baju batik kuli???

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
minat mmg Naz ade tp rezeki belum ade...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Acu,
ade la acu....
jenis kain, corak n baju yg mampu dibeli pegawai kelas atas berlainan dgn jenis kelas bawahan.. tak caya,try perhatikan dan rasa tengok..
hahaaa

hazlin berkata... [Maklum Balas]

tiap-tiap hari pakai baju batik sebab stok batik banyak sangat!

Perghhhh ayat belagak gak gak...
hehohehoheho...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

hehoheho...
akak tiap2 ari pkai kain batik kann... :p

hazlin berkata... [Maklum Balas]

kain batik?
tu buat kain basahan je..