Tak Ku Sangka Akhirnya Begini..

Haritu ada seorang member minta bantuan aku.
Tolong buatkan satu buku skrap tentang laporan tahunan aktiviti KRT zon beliau.
Menurutnya, ada pertandingan buku skrap paling kreatif.
Buku skrap ni merupakan penyertaan beliau dan keluarga. 
Aku pun dengan niat nak tolong, merelakan diri.
Padahal esoknya dah due date. Mana boleh buat dengan tergesa-gesa.
Ibu dia tahu pasal pertandingan tu last minute.
Gigih ni nak join, kata beliau. Hahaa...

Balik kerja, aku terus singgah di pejabat ibunya.
Teckle mak dulu, mana tahu boleh jadi menantu. Hahaa...
Jadi aku pun cuba memberi pandangan dan idea ikut selera aku.
Mana yang cantik, mana yang tidak. Konon-konon powerlah. Hehe...
Siap semua edit tinggal print. Printer kat office tu pulak rosak.
Jam nunjukkan dah pukul 11 malam, mana ada kedai bukak.

"Takpe cik, esok saya kasi anak makcik kat opis yer"
Makcik tu kata "Tak sempat pesal due date esok sebelum 9 pagi dah kena hantar".
"No worries cik, insyaAllah sempat. Kita buat dia iye dak," jawab aku.

Balik rumah aku buatlah final touch up.
Pagi-pagi aku naik office, terus print siap binding dan laminate.
Fuh, semangat betul aku. Hahaa... Akhirnya sempat juga ibunya hantar.
Alhamdulillah...

Tengaharinya, member aku ni bagilah RM200 tanda upah tolong.
Aku cakap tak nak (jual mahal konon). Hehe...
Iyalah tak tahu lagi kalah menang, banyak tu sampai RM200.
Dah main sorong-sorong akhirnya aku tarik jugak tapi tarik RM100 jer.
Tak sampai hati pulak nak ambil RM200. Niat pun nak TOLONG.
Tapi dalam hati geram jer. Gurau... :p

 Inilah hasil kerja lebih kurang 8jam nak siapkan. Tebal jugak buku ni.

Minggu depannya, keputusan pertandingan diumumkan.
Beliau kata buku skrapnya jadi JUARA.
Seronok betul dia sekeluarga. Aku tanya hadiahnya apa...
Hadiah UTAMA - Wang tunai RM2000, Plag dan Sijil Penyertaan.

Baca betul-betul RM2000 weihhh....
Ruginya aku tak ambil RM200 haritu.
Bengang betul. Ishh! Man, ikhlas Man, hehe...
Kira OKlah hasil kita ada orang hargai juara pulak tu. Sedapkan hati.
Alhamdulillah, semua rezeki Allah... Syukur, ahaks...

**Tahniah dan terima kasih buat Ustazah dan keluarga. Nak lagi RM100 boleh? Hehe... Tak adalah gurau jer...

Best Regard,


Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

26 komen:

IMANSHAH berkata... [Maklum Balas]

buatnya ustazah baca blog ni..dia kata hang buruk siku..hehe


alhamdulillah hasil koja diiktiraf

HEROICzero berkata... [Maklum Balas]

hahaha tersenyum baca ayat last tu. masih rasa ralat? ikhlaskan diri. rezeki dia lebih. yang penting bila menang, rasa nya lain kan? lebih dari rasa milik rm100. =)

nunama berkata... [Maklum Balas]

hahaha. melepas rm100 lagi.
xpe2, akan datang plak eah. :)

E.d.Y berkata... [Maklum Balas]

mintak la lebih sikit..xkan 100 je....huhu

Dinas Aldi berkata... [Maklum Balas]

tu diaaaaa hadiah buku skrap tu sampai RM2K?! dahsat mahsat tuh!

takpa dik, yg penting ikhlas. lagipun dengan bakal mak mertua tak payah berkira..kihkihkih! manalah tau kalau dah jodoh kan :D

white rose berkata... [Maklum Balas]

hahahaha...
man, "harap2 jadi menantu makcik"...
ko xdpat rm200 pun xpe kan, asalkan dapat jadi menantu makcik...

miahahahaa...

ikhlas???
yeke?
akak tak nampak pun...

hahahahaha...


KEIKHLASAN tak nampak dgn mata kasar tapi bole dirasai melalui hati...

ikhlasnya kita hanya ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI...


memang cantik pun buku tuh...

Areef Ibn Naim berkata... [Maklum Balas]

salam,

tahniah, wlu bkn ko yg mng tp ko yg wat kan, hehehe...

takpelah, in sya allah di akhirat nanti akan dibalas dgn ganjaran yg setimpal...

tp, rasanya maybe dorang akan belanja gak ko, hehehe... hopefully!

hysman berkata... [Maklum Balas]

@IMANSHAH
die tak taw kewujudan blog nih..
tp klu die taw,mampuih gwa kena rembat dgn cemati..
ahhaha

hysman berkata... [Maklum Balas]

@HEROICzero
hasil kita klu org lain iktiraf,rase awesome....takde nilai dgn wang ringgit.. hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

@nunama
bila la erk akan dtg tu..
hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

@E.d.Y
ish,demand plak tu...
elakkan die mintak balik je bro..
haha

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Dinas Aldi
biasalah anjuran kerajaan kak...
ish tak mungkin kak...
iyelah anak die ustazah,saye ni bdk jahat..
cheewahh..
hehe...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@white rose
ikhlas le tu kak....
tak baek woo...
hahaa...
mcm akak,komen mmg ikhlas kan..
ahaks..:p

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Areef Ibn Naim
waalaikumussalam wbt...
bsyukur dgn ape yg tuhan beri...
klu diberi rm2000 tu pon masih tak cukup....hehe...

NzA berkata... [Maklum Balas]

kelakar weh......2lh jual mahai sgt.

bintangku berkata... [Maklum Balas]

Tu ler.... len kali jgn juai mahai sgt. Org kata, rezeki jgn ditolak. Pape pun, tahniah yer.... Hasil tgn anda membuahkan JUARA.

sahromnasrudin berkata... [Maklum Balas]

assalamualaikum..KRT ni mcm JKKK gak kan cume KRT nie untuk perumahan taman kan

nabilah_2908 berkata... [Maklum Balas]

ha...

rezeki jgn di tolak..maut jgn di cari..kalau tk..dapt dh 200.. :)

pape pun tahniah..mesti rasa puaskan..lagi2 menang lak tu.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BIRTHDAY DD

Naz berkata... [Maklum Balas]

kiranya rm100 tu ko niat sedekah jer lah. 1 mender kita buat dgn ikhlas, 10 tuhan akan balas balik kat kita. InsyaAllah sok lusa ko dpt rm1000 (rm100 x 10).... :D

niesz berkata... [Maklum Balas]

wow!hebat nye..nie mesti mmg hasil bgus giler nie..nape x tunjuk cni..niesz nk tgk..hehe..

Afzainizam berkata... [Maklum Balas]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

buku skrap aku buat masa aku sekolah dulu pun tak ade sampai berharga 2K wehhh.... ko mmg kreatif lerrr.... pinjam tangan ko bolehhh...

aku kalau toreh getah sampai melecet tak dapat nyerrr RM 2000 untuk getah skrap

Citarasa Rinduan berkata... [Maklum Balas]

salam..
malam nie baru kak sempat singgah sini

peeh.......bagusnya hasil kreativiti kamu...terbaik

tak apa, mana tau, lepas nie ramai yang tempah dgn kamu..sure boleh jadi disgner part time..

kak ayu nak minta kamu buat header lah...rasanya?? okey tak??bayaran macamana??

Sham berkata... [Maklum Balas]

wah bukan kecik2 anak tu...bolehla 10% tu... ;P

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

tunggu minggu depannya

KONPEM ada rombongan dtg meminang kamu

sbg balasan kemenangan...

suka x??


agagaga

=_=

Afzainizam berkata... [Maklum Balas]

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
uihhhhhh mana lahhhh tau ramaiii yang berminat lagi.... rezeki tuuuu jangan di tolakkkk.

twinscraftlife berkata... [Maklum Balas]

Hi! please do visit our blog! we sell
purely handmade products such as pouch,
earrings, cards et
http://twinscraftlife.blogspot.com/