Gelora Hidup..

Hahaa.. Maluuu la weiii.. N3 aku kali ni nampak macam keibu bapaan dan sometime macam tak sabo je nak kawen kan?? Gatai ka mamat ni?? Hahaa.. Ape aku peduli?? Ade ke org yg nak aku?? Huhu.. Weiii lambat lagi ar.. Idung berhingus lagi ade hati nak kawen.. Hmm.. Orait kali ni aku nak share ada sikit bab2 Munakahat lor.. Tak salahkan?? Ntah dari mane aku dapat?? Hehee.. Member aku bagi linknya, dia soh aku baca dan selami dalam2 sebelum membuat satu2 keputusan.. Sape ye?? Kenapa 'die' bagi aku?? Biarlah rahsia... Lagipon 'die' baru abes kursus pra-perkahwinan last week..
Hope, sama2lah kita saling ingat-mengingati antara each others oraitt..
(maaf ler,bahasa rojak.. :p) sekadar gambar hiasan.. >>

1. KETIKA MENCARI CALON Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita, janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita. 2. KETIKA MELAMAR Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis. 3. KETIKA AKAD NIKAH Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah. 4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka. 5. KETIKA MALAM PERTAMA Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat. 6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri. 7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan. 8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK Cintailah isteri atau suami anda 100%. 9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%. 10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri. 11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita. 12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMI Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan anda. 13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERI Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan. 14.KETIKA MENDIDIK ANAK Jangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak, kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak. 15.KETIKA ANAK BERMASALAH Yakinilah bahawa tidak ada seorang anak pun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya. 16.KETIKA ADA PIL Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat. 17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONIS Gunakanlah formula 7 K 1 Ketaqwaan 2 Kasih sayang 3 Kesetiaan 4 Komunikasi dialogis 5 Keterbukaan 6 Kejujuran 7 Kesabaran

InsyaAllah..

p/s: buat Kak Lin dan Bro DJ Epoi kalu ade borang kekosongan jawatan meh bagi saya isi.. tak kisah ler sepupu sepapat ke.. i'm single now.. Wakakakaaa..
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

14 komen:

Idalara berkata... [Maklum Balas]

Info yang sangat baik buat sape2 yang rasa teringin nak menamatkan zaman dara dan terunanya..bagi kak ida..dah lepas dan terlepas..tapi mana tahu berulang kembali..Allah jua Maha tahu..dan info ini akan jd panduan membina rmhtangga buant kali kedua hingga akhir hayat..
Buat hysman...msti praktikan bila dah jadi hubby...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
InsyaAllah kak..
hope kita dpt memilih org yg sebetulnya dgn kita dan harap kekal hingga akhir hayat..

a'ah ,bila pikir balik tajuk ni da macam mak bapak org la plak..
hehehh..tapi takpe lah..
juz want to share je..hahaa..

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

baguslah n3 ni hysman...
segan plak akak membacanya...
ahaks!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Tukang cerita,
Sebenarnya org yg empunya badan link ke saya ni,da nak kawen..
tak sabo2 menghitung hari..
die bagitau saya pon senyap2 je..
isyyyhhh jgn bgtau org lain..
ini rahsia kita...
hheheheheheheheheeee....
:p

kalau akak segan saya lagi 10000x segan..hahahahahaaaa..
wanna share...

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam man,
Cam x sao nak kawen je ni? Duit dah cukup? Tanggungjawab beso beb! hihi

Naz berkata... [Maklum Balas]

Aku suker gambo tu. Hahahahaa. Agak2 apa yg pngtin laki tu pikir sampai happy giler camtu hah?

off topik: aku akan masukkan blog ko tu dlm list. sambil2 tu buat tips2 yg ada dlm blog aku 1 lg tu. Good luck

hazlin berkata... [Maklum Balas]

hysMan,
bunyi-bunyi nya macam dah kedengaran,tp masih samar-samar.
Manalah tahu bila gendang dipalu, ke JB lah kita nanti, makan nasi beriyani gam dan telur pindang.

besar pengorbanan hidup berumahtangga ni dik oiii.

p/s : borang kosong banyak. nak kaler putih? hitam? atau kuning? hehehhe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro amirul,

Waalaikumusslam bro..
mane ade bro..muda lagi..
juz want to share..
skrg ni aset mesti kena ade,takde kete,uma takleh kawen lagi..
huahahahaaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
muahahahahahahaaaa..
ape ye????
mungkin die dok suka lepas dgn satu lafaz je kot..
hmm.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,

samar bayangan lagi le kak..
hahaa..tak terpikir pon..saja..
kak,dont worry lagi 10 tahun meh ler dtg jb baru btul2 kompang dipalu..
hehe..aset penting.. :p
otak2 jb pon dsediakan..(idaman DJ Epoii)

borang merah ade??borang utk berani mati...hehe..

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

sempat lg promote diri ek dgn kak lin & bro DJ...hehehehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

acu syang...
kwn tak promote la cu..
taste kak lin n Bro Dj asal pandai masak je boleh djadikan ipo..
wwawawawaaaaa.....
terlebih sudah...

Zamz berkata... [Maklum Balas]

kelakarnya tgk gambar mamat tu hahah

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hehe..
a'ah ler,ape yg die dok suke sgt ek??hehe..