Ofisku Disamun!!!

Tersentak aku, baru balik solat Jumaat tengahari tadi suma staff pompuan & bos aku berdiri depan pintu dok tergamam. Aku tanya ape pasal?? Belum sempat akak ofis aku tu bagi jawapan, mata aku terus terpana ke pintu kaca yang terbuka luas tanpa berfungsi dgn hasil cungkilan pada alat security pintu ofis yg telah terkopak dgn keadaan wayarnya yg telah dipotong kemas..
Disamun plak daa.. Sapelah yg laknat sangat gi samun ofis aku nih weiii?? Cilako betul depa.. Takde keje lain ke depa nak buat.. Habis diselongkar suma.. Handbag staf pompuan jgn dicakap, suma habis dikeluarkan.. Termasuk meja aku skali.. Nasib baik kunci motor aku tak diambil dalam laci meja tertindih dgn CD, kalau tak senang2 je moto aku depan ofis dilarikan syaitan tersebut.. Ceh.. Geram betul aku.. Nasib baik PC Acer kesayangan aku nie dan 5 bijik PC lain tak diamekk.. Mungkin beso sangat kot. Kalu tak naya je..
Aku dgn geng2 (termasuk staff pompuan) aku keluar ofis kol 12.40pm, bos aku plak masuk semula ofis kol 1pm, boleh dibayangkan dalam masa 20minit je dorang boleh larikan 3 biji laptop, 1 handphone, kamera digital, duit, gran kereta, thumdrive, beg galas & byk lagi... Itu suma barang yg disedari hilang, barang lain yg tak diketahui lagi, ntah ape lg.. Sampaikan spek mata Nike (dengar cerita harganya RM5++) pon dikebas yg tinggal hanya casing je.. Ceh.. Kuang ajar betull.. Mungkin dorang tau lunch hour ari Jumaat panjang kot..
Setelah bape jam kejadian, rupa2nya kedai sebelah ofis aku (jual hardware komputer) pon turut dirompak. Menurut jurujual dlm kedai berkenaan, suspek adalah 4 orang lelaki berbangsa India.. Hmm.. Takde bicara lain, balik keje tadi terus buat report.. Member & bos aku sama2 garok kepala coz laptop latest Acer edition yg baru berusia 4 bulan lebih da dikebas dgn sekelip mata je.. Bermaksud suma file2 projek, drawing, tender dll hilang mcm tu.. Tergamam jugak.. Tapi takleh buat ape la. Pasrah je ler.. Lepas kejadian suma terus takde mood nak keje. Bos ajak turun bawah minum2 kat kafe..
Setelah dibaiki..
Alhamdulillah, nasib baik mase insiden nie takde staff yg diapa2kan..
Esok aku bertiga je kat ofis yg lain suma gi course.. Aku sorang je lelaki, so kena stanby dgn pistol mainan nih..
Sediakan payung sebelum hujan..
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

7 komen:

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Hui! Dlm 20 mnit je buleh samun sebanyak tu? Hampeh tol depa ni... Takde keje lainlah tu... Mmg kurang aja! Geramnye aku... kalu dptlah nak gak tonyo2kan muka dorang ni... hantu biawak tol...

apa nak jadi ntah dorang ni... nampaknya xleh buat apo lah ye? melanguk je la... keje2 yg dlm laptop tu dah kene buat balik...

sabo je lah Man... Mungkin ada hikmah disebaliknya...
hari ni hari dia... esok lusa dia plak kene balik... Allah tu maha adil...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Waalaikumussalam bro..
Geram + terkejut..
bayangkan kalu kitorang ade kt dlm tu,senang2 je dorang masuk..elakkan dorang bawak parang (india biasenya bwk parang@pedang samurai) taknye kene tetak kitorang..
mungkin die tau ari jumaat lunch our lame kot..

nasib baik pc@desktop 6 bijik tu die tak bolot skali..kalu tak..kosong da ofis nih..
ceh..geramm bangat..

ApEz ""MaTTeNo"" berkata... [Maklum Balas]

takpe....allah tarik 1 kebaikan, nanti die balas dengan 10 kebaikan lain...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

InsyaAllah apezz..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku paham perasaan ko bila jadi camtu. opis aku dah kena dua kali dah.. so, apa yg boleh buat? just buat balik kerja2 yg boleh dibuat balik. yg x boleh, x boleh buat apa. kalo bos ko ada budget, letakkan 1 security jaga opis time siang dan malam.

Idalara berkata... [Maklum Balas]

terok tu...zaman kegawatan ni ramai yg dah kena berhenti keja so..diaorg buat keja merompak pulak..kna berhati2 bila tinggalkan ofis atau rumah walaupun rasa sekejap je..
Semenjak dua mnjak ni kotaorg pun sgt berhati2 wlupun semasa berada dlm ofis..pintu gril sntiasa berkunci..takut ada org yg tk diingini masuk dan berlaku insiden mcm ni..
apa2pun..apa yg bertlaku ada hikmah yg mengajar kita.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
buat ler ape yg termampu..
hmm..
mak oii,kaye bos aku nak hired safety guard..hehe..
tak boleh bro,coz ade sebab2 tertentu yg melarangnya..hahaa..





Kak Ida,
Manusiakan suka ambil kesempatan kak..lumrah hidup.zaman kegawatan ni ler waktu yg sesuai..hmm..
Kdg2 kak kita berhati2 tapi org yg tak bertanggungjawab yg tak kenal erti hati2 tu..(ape punya ayat..)
hehe..
mcm kes ni,pintu da kunci kak,tp ade org yg pro bab2 security lock door ni jadi diputuskan wayer setle..
yes i agreed wif u sis,ade hikmah disebaliknya.. thanx sbb prihatin..
hehe..