Bagaimana Rupa Sebenar Nabi Muhammad S.A.W.?

MUHAMMAD MANUSIA AGUNG KENALI NABI MUHAMMAD S.A.W. SECARA LAHIRIAH
Begitu indahnya sifat fizikal Baginda, sehinggakan orang ulama Yahudi yang pada pertama kalinya bersua muka dengan Baginda lantas melafazkan keislaman dan mengaku akan kebenaran apa yang disampaikan oleh Baginda. Di antara kata-kata apresiasi para sahabat ialah :
- Aku belum pernah melihat lelaki yang sekacak Rasulullah saw
- Aku melihat cahaya dari lidahnya..
- Seandainya kamu melihat Baginda, seolah-olah kamu melihat matahari terbit.
- Rasulullah jauh lebih cantik dari sinaran bulan.
- Rasulullah umpama matahari yang bersinar.
- Aku belum pernah melihat lelaki setampan Rasulullah.
- Apabila Rasulullah berasa gembira, wajahnya bercahaya spt bulan purnama.
- Kali pertama memandangnya sudah pasti akan terpesona.
- Wajahnya tidak bulat tetapi lebih cenderung kepada bulat.
- Wajahnya seperti bulan purnama.
- Dahi baginda luas, raut kening tebal, terpisah ditengahnya.
- Urat darah kelihatan di antara dua kening dan nampak semakin jelas semasa marah.
- Mata baginda hitam,dengan bulu mata yang panjang.
- Garis-garis merah di bahagian putih mata, luas kelopaknya, kebiruan asli di bahagian sudut.
- Hidungnya agak mancung, bercahaya penuh misteri, kelihatan luas sekali pertama kali melihatnya.
- Mulut baginda sederhana luas dan cantik.
- Giginya kecil dan bercahaya, indah tersusun, renggang di bahagian depan.
- Apabila berkata-kata, cahaya kelihatan memancar dari giginya.
- Janggutnya penuh dan tebal menawan.
- Lehernya kecil dan panjang, terbentuk dengan cantik seperti arca Warnalehernya putih seperti perak sangat indah.
- Kepalanya besar tapi terlalu elok bentuknya.
- Rambutnya sedikit ikal.
- Rambutnya tebal kdg-kdg menyentuh pangkal telinga dan kdg-kdg mencecah bahu tapi disisir rapi.
- Rambutnya terbelah di tengah.
- Di tubuhnya tidak banyak rambut kecuali satu garisan rambut menganjur dari dada ke pusat.
- Dadanya bidang dan selaras dgn perut. Luas bidang antara kedua bahunya lebih drpd biasa.
- Seimbang antara kedua bahunya.
- Pergelangan tangannya lebar, lebar tapak tangannya, jarinya juga besar dan tersusun dgn cantik.
- Tapak tangannya bagaikan sutera yang lembut.
- Perut betisnya tidak lembut tetapi cantik. Kakinya berisi tapak kakinya terlalu licin sehingga tidak melekat air.
- Terlalu sedikit daging di bahagian tumit kakinya.
- Warna kulitnya tidak putih spt kapur atau coklat tapi campuran coklat dan putih.
- Warna putihnya lebih banyak.
- Warna kulit baginda putih kemerah-merahan.
- Warna kulitnya putih tapi sihat.
- Kulitnya putih lagi bercahaya.
- Binaan badannya sempurna, tulang-temulangnya besar dan kukuh.
- Badannya tidak gemuk.
- Badannya tidak tinggi dan tidak pula rendah, kecil tapi berukuran sederhana lagi kacak.
- Perutnya tidak buncit.
- Badannya cenderung kepada tinggi,semasa berada di kalangan org ramai baginda kelihatan lebih tinggi drpd mereka.
.
KESIMPULANNYA:
Nabi Muhammad sa.w adalah manusia agung yang ideal dan sebaik-baik contoh sepanjang zaman. Semulia-mulia insan di dunia... untuk mengingatkan kita.. Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam. "Bolehkah saya masuk?" tanyanya. Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, "Maafkanlah, ayahku sedang demam," kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, Siapakah itu wahai anakku?"."Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya," tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang. "Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut," kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakan tangisnya. Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut bersama menyertainya. Kemudian dipanggillah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini. "Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?" Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. "Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti rohmu. Semua surga terbuka lebar menanti kedatanganmu," kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan. "Engkau tidak senang mendengar khabar ini?" Tanya Jibril lagi. "Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?" "Jangan khawatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Kuharamkan surga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," kata Jibril. Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang. "Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini." Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka. "Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?" Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu. "Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal," kata Jibril. Sebentar kemudian terdengar Rasulullah mengaduh, karena sakit yang tidak tertahankan lagi. "Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku." Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera mendekatkan telinganya. "Uushiikum bis-shalaati, wamaa malakat aimaanukum - peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu." Di luar, pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan. "Ummatii, ummatii, ummatiii!" - "Umatku, umatku, umatku".
Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allaahumma sholli 'alaa Muhammad wa'alaihi wasahbihi wasallim. Betapa cintanya Rasulullah kepada kita.
.
Mengalir air mata aku baca artikel ni.. Sedangkan Rasulullah SAW yg maasum sakit yg amat tika Malaikat Izrail menarik roh baginda, apetah lagi kita insan biasa nih?? MasyaAllah..
Bape byk dosa kita??
.
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

50 komen:

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Marilah kita sama2 merenung kembali kata2 Akhir Rasullulah yang mana... masih lagi sempat memikirkan UMAT2 nya sebelum Baginda WAFAT

Mulia Sunggoh Baginda...

Al Fatihah - Untuk Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W dan para2 pengikutnya...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

Rasulullah...

sebaik-baik manusia...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Tak dpt aku bayangkan bagaimana sejuknya hati apabila memandang wajah Rasulullah SAW.... sampaikan ulama Yahudi sanggup meninggalkan agama lamanya untuk masuk Islam... Itu baru wajahnya, belum lagi melihat akhlak Baginda... Subhanallah...

*entry yang cukup bagus Man...

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Cukup mulia sifat&akhlak baginda... bebanyakkan selawat keatas nabi... sedekahkanlah al-fatihah selagi mampu... best entr ni Man! Thks...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

(^-^)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Dj Epoi,
Betul tu bro..
Al-Fatihah..
dan berselawat atas junjungan baginda SAW..




Fina,
Yes betul tu fina..
Tidak ada manusia sesempurna Rasulullah SAW..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Aku tekan punya tekan kat search google,klua artikel nih..
membuat aku terpanggil utk baca..
dan berfikir sejenak..
hmm..tak salah klu aku kongsi artikel nih kat kwn2 aku..
aku tersentuh ntah nape..
mungkin aku byk dosa kot..
hmm..:(
dgn gambaran yg diceritakan para sahabat..sempurna sungguh baginda..
rasa kerdil sangat..
ape yg boleh dikongsi,akan cuba dikongsi bro..
walaupun org slalu ckp cite2 mcm nih tak sesuai dgn umo aku,sesuai utk org yg da nak mangkat...
ape aku kesah???
yg penting aku gumbira..
beringat sesama sendiri..
:p




Bro Mirul,
Best kan????
kawe mula2 baca tajuk pon da membuat utk baca sepenuhnya..
insyaAllah..
thanx...n u r welcome..
:p



Fina,
(",)

Naz berkata... [Maklum Balas]

rajin yer ko ni menggodek2 kat pokcik google tu.. n3 ni sesuai dng semua golongan x kira tua atau muda...

saper yg ckp mcm tu org tu la dah nak mangkat... hehehee...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aik,dari aku bukak yg tak senonoh bek aku cari benda yg berpaedah..
dapat ilmu baru...
dan dapat dipanjangknpada kawan2..
gumbira beb..

mangkat depa walucamtu pon dijulang jugak bro..
hmm..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

ilmu kalo dikongsi sampai bila2 akan dpt hasilnya... hapdet lg pas2 ni.. jng x hapdet...

saper tu yg mangkat dijulang tu ha..?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

akan ku cuba utk hapdet slagi terdaya..:)
coba ko coba..

ade laa....tak tercapai akal..
hehee..
:p

Idalara berkata... [Maklum Balas]

Salam hysman..menarik sungguh artikel ni.akak ada juga mendengar Dr Fadilah Khamsah bercerita tntg ketampanan dan kehebatan peribadi Rasulullah SAW..dan juga terima email..video yang menunjukkan kebesaran Rasulullah SAW di MasjidilHaram...semasa Azan nama baginda dilaungkan tiba2 cahaya yang sangat terang terpancar diseluruh kawasan Masjidil Haram..sungguh menakjubkan..

Ye kita semua mng banyak dosa..tak terhitung rasanya..
Mudah2an kita berpeluang menatap wajah Baginda di 'sana ' nnti..insyaallah...mudah2an Rasulullah SAW mengaku kita umat Baginda.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
Waalaikumussalam..
Kuasa Illahi..
InsyaAllah kak..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

(O_o)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cik Fina,
aik mate sblh cik fina da bengkak ke??
itulah dok ngadap dpan pc je..
hmmm..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. betul la.. mata Fina bengkak. dia intai orang mandi... hahahahaa

FiNa berkata... [Maklum Balas]

oit... spe intai orang mandi ar???
mate aku bengkak bukan sebab intai orang mandi la... mata ku bengkak sebab dok bace karya merepek man tu ha.... memang la bengkak...

Naz berkata... [Maklum Balas]

ciannyer Fina... sampai bengkak2 mata tengok blog Man... g la jumpa doktor mata. boleh dpt mc seminggu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
agak2 ko,cik fina nih skodeng sape??
heheee..
aderkah????
jeng3x..
ntah fina,gi ler jumpa doktor bukan takat dpt cuti seminggu malah dpt continue 'ku intai cinta dalam rahsia' lagi..
jgn lepaskan peluang dpan mata..
hahaa..
:p





Fina,
trima kasih coz sudi membaca walaupon karya merepek..hehe..
jadi sesape yg membaca secara otomatik pon akan jd kepek cam aku.
hahaa..
tapi mata ko bengkak camane pon sis ko still forever manis..
cewah..(amek ati)..hehee..
peace!!

FiNa berkata... [Maklum Balas]

hahahahaaa....

yela2...

hysman and naz memang macho....
(blaja nak amek ati...)

hahhahahahahaaaa....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Macho ke???
mmg lebam tu mempengaruhi pandangan mata ko ke fina??
Naz ye laa..kalu aku dak laa..
nak tau rahsianye??
makan lolipop manyak2..
pastu sapu dgn minyak zaiton..
hahaaa...
ko nak amek ati sape???
nehii....
(memang carnibal la mu nih)
hehee..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

xpe la... aku memang tak pandai amik ati orang... huhu... amik hati ayam pandai le..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

pengambilan hati ko aku accept..
acces accepted!!
hahaa..
jgn lupa amek hempadu sekali ye..
ngeeee...
:)

ntah nape fina,nakal betul aku sejak 2 menjak nih..makan ape ye aku nih..
:(

FiNa berkata... [Maklum Balas]

aku tau... ko jatuh cinta kat seseorang kot...

takpe, ko kalo da jatuh cinta, capat2 bagitau orang tu... karang melepas...

kalo da melepas, dunia ni memang rasa serba tak kena...

ko takkan boleh berpatah balik bile ko melepas...

man, aku doakan ko dapat cari orang yang dapat bahagiakan kau...

untuk terakhir kalinya, aku nak cakap,
jangan nakal2 korang..
lepas ni, ko bole kutuk aku macam-macam... aku dah takleh marah...

bye...

=,D

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. cik Fina kita x skodeng apa2.. huhuhu...sedey la bro. dia nak sibukkan dirinya dlm masa yg agak lama... ko x sedey Man??? jom kita nangis sama2...

Fina.. mintak maap zahir batin kalo aku ader salah dah silap. maklumlah... aku ni cuma insan biasa yg slalu lakukan kesalahan samada sengaja atau x... huhuhu... sedey la sis...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
thanx atas nasihat ko..
aku hargai sesangat..
jgn cakap macam tu sis..
sedeyy kami..
klu ko takde,sunyilah kami..
bibit2 persahabatan baru nak berputik..ko dah pegi...
jauh mane pon ko gi,skrg kan zaman IT still boleh contact maa..
kami janji tak nakal2 lagi ye..
Fina jangan pegi!!!!!!!
:(




Naz,
Fina sibukkan diri pasal ape bro??
perhimpunan UMNO ke???
aku sedeyy ooo...
aku baru kenal die,die da nak tinggalkan dgn mcm tu...
sedeyyy..
nak nangis....
huuuuuu...huuuu....
:(
Aku pon mintak maaf zahir batin jika bahasa aku kaso sangat..
aku juz nak bergurau senda..
janji,mmg takde niat lain..
oraitt..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man, patutnya ko lebih tahu mana si cantik manis ni nak g... waaa.... aku nangis makin kuat ni....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Aku tak tau...
itu aku tanya ko...
waaaaaaa!!!!
egypt...
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo Fina baca komen ni, aku nak suruh dia kim salam kat mumia dlm pyramid tu... hahaha.... Man, ko x nak kirim apa2 ker??

FiNa berkata... [Maklum Balas]

korang, penat aku nak taip panjang2, bace comen aku yang terbaru kat last post aku yer

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku nak soh die nanti bawak balik mumia ke Malaysia..
boleh aku buat biznes gallery mumia nasional..
hehee..
:)



Fina,
Oraittt....
penat betul jari yg manis tu ye..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

Mana ada penat, x berlari pun... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tapi die berlari..
ko tak nampak ek Naz..
kesian aku tgk die..
die berlari sambil masak kepek..
cewahh...
hahhaaaa..
huh..
aku nih tak serik2 lagi..
heheee..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

wa... korang memang best... bertuah aku dapat kenal korang...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. dasat2x... x tumpah ker minyak goreng tu?? huh... kagum gue..

kami pun bertuah dpt kenai hang Fina oiii... betul x Man?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
im so lucky too..:p
aku tujukan lagu 'lucky' dari jason mraz khas utk mu sis..
hehee..


Naz,
oppssttt..aku lupa nak habak kat hang,die goreng tak pakai minyak bro tapi pakai air...air perigi dari planet zargus..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

pergh... kepanasan 4569.73 darjah c. aku kira pakai sampoa kedai ah kek.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

fuyoooo..
panas ditahap gabanmen tuu bro..
tp nape ko pkai sampoa ah kek,
tak pakai sampoi ah moi???
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

takut kana tangkap basah... huhuhu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

klu kna tangkap basah ko keringkan ler Naz..ape susah..hehe..
apekah dalam otakmu itu??
adakah???
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

pesal.. ah moi tinggal sorang2 dlm kedai sampoa. kalo aku g pinjam kat dia, org kampung syak bukan2..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

same peginyer kalu ko gi pinjam sama itu ah kek..
knape org kg tak nampak plak??
kan bapak ah kek klua gi ngeteh kat kedai pak dollah time ko dtg..ah kek pon sorang2 kat kdai jugak..
cis...ko memnilih,nak yg lawo je,yg kureng mcm ah moi bg alasan mcm2..
hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ish.. aku bukan homo bro. ah kek tu lelaki. aper ke jadah aku nak bermesra2an dng dia. x rela!!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oo..aku ingat Lee Chi Kek tu pompuan upanya jantan..hahaa..
naseb baik hang tak jadik homosapien..kihkihkih...
tak rela u...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hahaha... lawak ar...

x der maknernyer... hahaha... ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

takde maknenyer la yg akan merungkai segala2nya wehh...
hahaaa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

hurmm.. berfikir sekejap...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ermm..merenung sejenak??

FiNa berkata... [Maklum Balas]

ish... ish.... ish....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina hang da cukup 18 ka???
klu under takleh baca sis..
hahahaaaa..
mengong...