Lagu Agnes Monica - Allah Peduli..

Bersesuaian dengan isu hangat kekeliruan penggunaan perkataan 'Allah' didalam penerbitan gereja Kristian.
Kelmarin Ahli Parlimen Baling, Dato Taib Azamuddin semasa pembahasan di Parlimen mengenai isu ini mengulas "Allah yang mana" yang mereka maksudkan. Kita biasa mendengar orang Cina menyebut 'Tuhan Alah'.
Sesiapa yang pernah mengambil subjek TITAS (Tamaddun Islam Tamadun Asia Tenggara) dahulu ada mengajar mengenai agama-agama mereka iaitu Hindu, Budha, Kristian dan sebagainya, juga yang tidak beragama dipanggil "pagan" serta yang tidak mempercayai agama di panggil ateis.
Agama Budha,Kristian dan Hindu dipanggil agama langit. Tutor saya ada menyebut mereka juga percaya Tuhan yang betul ialah Allah cuma mereka menggunakan perantaraan.
Di dalam Kristian, mereka mendakwa 'God' di dalam bible mereka tu adalah Allah iaitu bapa kepada jesus mereka dan suami kepada Mary mereka . Namun begitu tiada sepatah pun di dalam bible yang menyebut perkataan Allah. Begitu juga dengan agama Hindu dan Budha.
Namun begitu, orang Kristian di Indonesia telah menggunakan perkataan Allah. Contohnya lirik lagu Agnes Monica (Kristian) yang bertajuk "Allah Peduli".
Di sini jelas menunjukkan keburukan jika mereka dibenarkan menggunakan perkataan Allah walau pun tidak sama dengan Allah SWT kita.
Tidak mustahil orang Islam yang kerana fanatik atau pun jahil tentang Islam menyanyikan lagu tersebut. Saya yang kurang ilmu agama ni berpendapat adalah murtad menyanyikan lagu tersebut walaupun ia hanya sekadar lirik lagu sahaja kerana Allah yang Agnes Monica itu adalah bapa Jesus mereka.
Jadi kepada peminat Agnes Monica khasnya dan peminat lagu-lagu Indonesia amnya..berhati-hatilah! Mungkinkah Agnes Monica cuba mengkristiankan orang Islam!
Lirik Lagu :
Allah Peduli - Agnes Monica
Banyak perkara yang tak dapat ku mengerti
Mengapakah harus terjadi
Di dalam kehidupan ini
Suatu perkara yangku simpan dalam hati
Tiada satupun kan terjadi tanpa Allah perduli
Allah mengerti
Allah peduli
Segala persoalan yg kita hadapi
Tak akan pernah di biarkanya ku bergumul sendiri
Sbab Allah mengerti
Allah mengerti
Allah peduli
Segala persoalan yg kita hadapi
Tak akan pernah di biarkanya ku bergumul sendiri
Sebab Allah Yesus ku mengerti
Subahanallah... Sumber dari peti masukan email aku.. hmm.. :(
Best Regard, Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

26 komen:

my name is KARL berkata... [Maklum Balas]

karl dh dgr dh lagu ni

sedap melodinya

sayang lirik tu jahil

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

skrg ni mcm2 gaya org nak rundumkan ISLAM..
hmm...ntah ler..
lagu nih part mula2 tu bole layan lagi..
tapi bila part akhir lagu tu ade plak lirik sumbang..
hmm..:(
down..

hazlin berkata... [Maklum Balas]

tepuk dada tanya iman...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

betol kak...
terpulang pada individu tu sendirik..
tapi ade org kate plak,tepuk dada terbatuk2..
hmm...susah org camni..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

agnes ni agama aper yer?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

menurut member aku (indonesian),agnes ni berbangsa dari keturunan cina tapi beragama kristian..
:(
nape??ko ingat islam??
kate member aku tu,kat sana takde masalah kalu kristian menyebut nama 'allah'..itu yg aku sangkal..
hmm..

Naz berkata... [Maklum Balas]

oo... gue pikirin si cewek itu muslim.... baru nak start nak syok kat dia. da jd lagu ni, kansell...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hmm...
tau takpe...
menurut member aku jugak,ari lasso pon aku dengar bukan islam..tapi tak silap aku ade lagu die nama tajuknya "Misteru Illahi"..
ntah ler..
pelik ar org sana..
dorang barangkali kesan dari fahaman mazhab hambali kot..
boleh mix..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

ntah.. aku pun x paham life dorang? ada yg kawen lain agama, tp x pasangan convert...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ko cite pasal kawen nih,aku la ni tgh dok pasang Ku Tunggu Jandamu..
hahaahahaaa..sesuai oo..
heheee..

kat sane da biasa cam tu..die kate yg penting sesorang tu mesti taati agama masing2..jgn dok pertikaikan..
hmm ntah la..
yg terbaru Marcell (penyanyi-kristian) kawen dgn pelakon singapura,(yg jadi heroin cite DENDAM-Islam)..
still tak convert....
alahaiii..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

sengal betul tajuk lagu tu. nampak mcm lucah pun ader... kui3x...

ko ni serba tau la. mana ko dpt berita2 artis sensani?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

lucah tapi menghiburkan..
hahaaa..

aku campor org laa...
aku nih mane2 org boleh masuk..
politik skit,hiburan skit,kehidupan skit..hahaaa...
mix kan dpt ler informasi terkini yg malatop...
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko boleh tambah 1 lg blog. wat la blog pasal informasi terkini yg malatop... hehehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ish..blog satu ni pon tak terbela..ko je yg setia kat sini..cewahh..
klu aku bukak satu blog lagi ntah takdak pengunjung kot..hmm..
:P

Naz berkata... [Maklum Balas]

belum try belum tau... mana tau d'bom... try la...

*aku suker lepak sini pasal tuan rumah x sombong dan suker wat klako tahap bd z...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

cantek menarik tertarik ko memang tembam...hahaa..
nnt ler aku cuba buat k geng..
tapi nak buat kena bagi 100% komitmen..aku
tak mcm ko boleh buat 50blog dlm 1-1 masa...hehee...

*ditemani unggas2 malam yg beterbangan diangkasa melewati sepi melafazkan kata2 pujangga yg istiqomah..hihikk...

Naz berkata... [Maklum Balas]

merepek la ko ni. aku mana ada wat blog secepat tu. aku bukan robot... :p

*dikala mendengar kalimah istiqomah yang meruntun jiwa di malam hari, saat itulah segala pancaindera dan hati bermunajat memohon keampunan sang Pencipta... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ko bukan robot tapi kepala ko berpikir macam robot..
titt..titt...
tabek spring..toing..toing..
:p

*Di saat waktu diri bermunajat tunduk kepada Yang Esa,diri terasa kosong ditambah hampa pabila mnilai diri terhambat dgn dosa sang hasutan si syaitan yang direjam..sesungguhnya pada Dialah aku meminta dan memohon..
Allahu Akhbar!!! frasa bangkit yg terlafaz andaikata ku tewas ditangan si durjana iblis..
Nauzubillah...
:P

Naz berkata... [Maklum Balas]

jng ler memuji2. malu sayer dibuatnyer... syyy...

*Iblis yang durjana persis karang di lautan mencalar2 dan merobek2 kulit penyelam mutiara di dasar lautan dalam yang amat gelap gelita bagaikan kelkatu di ruang angkasa raya... (amender la aku taip nih..)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aik,tak deny kan tu..hehee..
ala...trima je laa.aiyoo..

*sang kelkatu memungkiri akan janjinya pada sinaran ultra violet yang menundukkan cahaya sang mutiara yg berkilauan didasar lautan yang pastinya akhir nanti kalkatu itu menjadi si kalkulator yg selalu tertekan...
hahaaa...
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

deny x accept pun x... :p

*kalkulator magis yg merungkai misteri kod rahsia da vinci...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahaa..
:p
wahh... da vinci code ya..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hantam saja la labu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hehe.. out of topic bro..
org bace pon nek gelak..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

adoih... nak pecah perut aku gelak... naseb baek tak pecah...

*mati2 aku ingat aku masuk blog sastrawan sesat mane ntah...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. jom sambung lg. kita kasi meletop perut minah nie ...

*pabila kod da vinci terungkai, maka kusutlah minda si pemikir ulung membuat percaturan antara hidup dan mati...

(Fina jom join)