Lawat Melaka Bermakna Melawat Malaysia..

Sebelum tu aku nak wish dulu kat sepupu aku, Hasnol dan pasangannya Syuraya yang melangsungkan perkahwinannya hari ni kat Seremban.. Trima kaseh bro, sodapp woo santapannya. Mane taknya, ROHANI Catering. Aku tambah nasi minyak sampai 3 pinggan.. Hahaa.. Halal yea bro..
Selamat Pengantin Baru, semoga kekal hingga ke akhir hayat hendaknya.. Back to da topic..
Lepas aku gi kenduri kat Seremban umah sepupu aku ni, balik aku singgah ler kat Bandaraya Bersejarah, Melaka. Kononnya siang masih muda.. Sekali jalan balik JB kan!!.. Hehee.. Aku klua kat Tol Ayer Keroh Melaka. Penat wooo jalan2.. Da lame aku tak gi Melaka nih. Makin chantek bandarnya.. Bersih dan banyak tempat2 yg menarik utk ditangkap gambo. Hahaa..
A Famosa, Muzium Samudera, Dataran Ayer Keroh, Zoo Melaka, Taman Buaya, Taman Rama2 dll.. Best gilak.. Tapi sadis aku tak gi A Famosa Water World.. Tak sempat beb..
Da main is, orang2nya suma baek2 belaka dan ayu jugak.. Bukan ape, saje.. Aku juz layan kpale akak aku je.. Hihikk.. Aku takde pape la nak citer, saje nak citer aku gi Melaka.. Wakakaaaaaa..
Konklusinya, pegi la melancong dalam negara.. Macam2 ade.. Takyah gi obersi..
ZOOM MALAYSIA!!! Hahaa..
Best Regard, Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

49 komen:

my name is KARL berkata... [Maklum Balas]

seronok kan dpt visit places2 nih..

karl sgt2 busy... nnt la bulan jun ke baru leh nk g vacation memana

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

njoy...
beter gi pulau2..
best wooo.....

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

uit..singgah tempat tumpah darah ku nampaknyerrr..heee..klu tahu tumpang blk umah..huahua~patutla pokcik tak dtg mlwt smlm..
rindu kat pokcik..lalalala

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem..
org Melaka ghupanya..
patut ler baek semacam jer..
hehee..
awat tak ckp awal2..klu tak,boleh tolong antokan sampai tepi highway..
haha..
:p
rindu??hang nak soh balak hang yg cool tu dtg tetak beta kaa???
hihi..

Naz berkata... [Maklum Balas]

selamat datang ke kampung gua... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ayoyoo..
patut ler lu baek semacam jer..
hahaa..
weh,kampong gwa bile plak lu nak jejak bro??
takot kang,lu dtg kampong gwa jejantas tombang lagik satu..
hihikk..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

org Melaka semua baik2 belaka.. hehehe...

nanti kalo aku nak g sana, aku akan roger2 hang... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

iyolah tu..
hahaa..

aik,takyah roger aku bro,roger kluangmen..nnt die dtg..sblum tu ko kne buat appoinment dgn tiongmen dlu k..
:p

Idalara berkata... [Maklum Balas]

laa...man wei..g melaka ke..nape le tak bgtahu akak..akak ni kan org jati melaka tau.tu pasal akak ni baik hati tau,peramah dan ala2cun..hahaha..kg akak famous dgn ikan bakar..memang lah melaka da best tapi akak sndiri jrg dpt berkunjung tmpt2 yg man katakan tu..yg akak teringin nak naik taming sari kat banda hilir..ntah bilalah merasa..
naz pun owg melaka ke...best ni ada org senegeri..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
tak dirancang suma tu kak..
skali jalan balik jb..singgah kejap kat ayer keroh..
ikan bakar??fuyooo..terangkat beb..
nnt klu saye dtg Melaka lg sure saye roger2 akak ye..
hehe..
memang betol kak,kdg2 kat tempat sendiri pon tak terpegi lagi..

ghupanyer ramai jugak teman2 blogger org Melake ye..hahaa..

Idalara berkata... [Maklum Balas]

biasanya yg tk dirancang tu jadi best kan...best man ikan bakar..leleh air liur..adik pmpuan akak tkang masak ikan bakar kat 'terapung-umbai'
nnti akak jemput man dth kenduri bolehlah seround pulak kt ikan bakar...
nak kumpul kwn2 blog asal melaka kat umah mak akan masa kemduri best gak kan..

p/s Naz..melaka kat mana?

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Akak pi hanimun kat Melaka dulu...
Best gilork...
heheheeee....
Bln 6 nanti, ke sana lagik....
adik ipar ku kawen ngan org sanalah.....

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

adehhh...org melaka laa ni!pure punyer tauu..hee~
jalan2 maner jer?
dah kata pun dia cool wahai p0kcik.jgn isau dia tak reti tetak sape2..heee..

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

naz kg kat melaka ke ?or mmg asal melaka bandau bersejarah tuu..ngehngeh..beca2 kat mlk ada kat dlm utm ni,sempena konvo42

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
fuh..nak lagi ikan bakar cicah dgn air asam kan..leleh wa cakap luu..
hahaa..
oraitt nnt insyaAllah,akan ku jejakkn kaki ku lagi ke Melaka..
yg pasti akak jangan janji kosong ye..tapi teman org johor..
hehee..
:p
jawab Naz..



Kak Nurul aka TC,
wah,hanimum..kat mane kak??
A Famosa ke??
caya lah..
bln 6 nnt gi melaka trus la turun ke jb ye..akak ku kawen jugak..
hahaa..



Anem,
iye ker??speaking Melaka skit..
mmg die tak geti tetak tapi takot nnt kitorang bertekek plak..
hahaa..
Naz jawab la yea..
abg beca,abg beca ditgh jalan..
konvo??waaaa.....

Naz berkata... [Maklum Balas]

Iyer Man. x caya tanya cik Anem kita tu... org Melaka semua baek2 belaka..

wow.. banyaknya kena tapis... ok nanti aku wat appmt ngan tiongman dulu..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Anem...
Saya dilahirkan kat Melaka. kg nenek kat sana juga. saya membesar kat Slangor...

awak dah naik beca tu?? :)

Naz berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida...
la... rupanya kita senegeri rupanya... akak duk serkam, umbai atau mana? org Melaka memang baek2kan??

Man gua da jawab... :)

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Nampak gayanya... semua org melaka sudah bertapa di sini...kekeke... apepun SELAMAT PENGANTIN BARU buat yg berkenaan...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
isi bakul angkat sendirik ler kamu...
hehee..
oraitt,no tiongman 999 k..
remember..

O..jadi hang bukan pure Melaka la,born je kat sane..
wallaweii,patut ler kdg2 baek kdg sebaliknye..
hehe..

angkat bakul sendiri lagi..
pigiii ler..
hahaa..
lu da jawab tapi gwa tak puas ati lagi..
ces..
=)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ala.. aku angkat x pakai bakul. tp cuma pakai lif bomba... hahaha...

tiongman cakap suruh wat apmt ngan katakman. huhuhu... bila nak habis da???

aku balik sesekali jer. tp bnyk yg best kg kg gua tu...

apa lg yg lu x pueh hati kat gua? hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Amirul,
depa suma bertapa utk menunggu turn ahli My Burung Hantu datang..wakakaaaa..
oraitt..



Naz,
wahh..ade kemajuan woo..
lift bomba tu.hehehehe..
ko ingt senang ke nak jumpa Kluangmen,kena tapisan lembaga perfileman negara dulu..baru boleh..hahahaa..da mula daa..
:p
tapi parent ko dok sane lg ar??aku tau sesekali tu maksud ko time ko nak pinjam duit dorg ko balik ler kan??paham..haha..
banyak gwa tak pueh ati kat lu..

Naz berkata... [Maklum Balas]

kluangmen memang suka low profile.. sampaikan org nak minta tolong pun beliau masih menyembunyikan dirinya... ish..

parent aku duk kat sel da... kat mlaka tu rumah nenek dan arwah atok aku. aku balik kg sesekala pesal sibuk. bila balik, aku g kebun tebas semak samun. lepas setengah tahun balik kg lg, tebas balik.. huhuhu... never ending story...

ish.. aperlah loser sayer?? sayer x bersalah...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

uish... man, smalam aku pon kluar ngeri gak... aku pegi negeri kelahiran ko, johor... patotla smalam tak nampak ko... ko kluar ngeri gak ye???

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
kluangmen bukan sebarang kluang tau,kluangnye datang dr gua kapor sireh..baek hati,pemurah dan bersemangat kental..
hehee..

ooo..ko org bando ler maknanyer..
huhu...bagus,tapi mesti ade ending story bro..takkn rutin yg sama jer??ape kata ko racun je semak samun tu suma...ha!!sonang..
:p

org yg kate die tak bersalah adelah org yg btuk2 bersalah..
hmm..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
awat tak ckp nak dtg Johor??
ko turun johor kat mane??
majlis kawen jugak ke??
klu tak,ingt nak tempah kerepek kat ko??
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

kluangman memang best. tp dia bukan aal tampoi ker?

aku org separuh2 antara bando dan kg. kalo racun, rosak la pokok kat sana..

aku memang x salah... btul..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahaa..iye laa..hospital tampoi tu sbrang sungai je dr sini..dlm tu banyak pokok sireh..batang2nya banyak kapor..kat bawahnye terdapat gua semut jadi ler gua kapor sireh..
hahhaa..

bagus ler environment ko..
tapi ko lebih prefer yg mane??
kg ke bando??
aku pilih kampong..huhuu..

aku sendirik poneng..
ceh..!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

wow... hebat nya tempat tu..

aku suka dua2.
dua2 best...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hebat kann???
ko tak teringin nak masok??
best woo..

mmg 2-2 best..
tp kehidupan yg sungguh berbeza..

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo hospital tampoi, aku x nak...

kalo cari rezeki, kat kota.. kalo nak rileks, balik kg..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

klu tak nak hospital tampoi ape kate hospital permai??nak??

betol tu...2-2 penting..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku x nak spital. aku nak spa...

aku raser mcm nak balik kg ler..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

wahh..up skit spa..
tp Spa Q da abes wooo..
klu Spa Cik Nyet ade lor..
:)

Balik ler,mungkin family ko kat sana da sebut2 nama ko..teringat kat ko bukan jauh pon Naz..Melaka je..Aiyaaa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

kat sana x der org. kalo time cuti2baru parents dan sedara mara balek. aku balik ikut suka hati jer.. hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

abes tu atok nenek ko takde???

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku da ckp hari tu, nenek aku masih ada. atuk aku dah arwah. so, nenek aku skrg duk kat rumah pakcik2 dan makcik aku dan sesekali rumah aku.

nenda2 ko ada lg?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oo..ic.itu yg aku tanya lagi..hang ckp ade nenek lg tapi ko kate takde org kt kg..itu yg aku pelik..
tuko2 giliran la nih??
ko pon jaga jugak???
ko dok dgn parent ko pe??

nenda aku da takde..datok aku pon da takde..kat kg juz pokicik&mokcik aku je..
hmm...
tapi nenda sedara ade lagi...

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo arwah atuk aku ada, nenek aku duk kg. skg dia dah solo, kenalah anak2 dia jaga dia demi keselamatan. kalo tinggal sorang2 kat kg bahaya. mana tau sakit atau apa2 yg jadi ker.

aku tinggal asing dah skrg. dah setahun lebih. kalo aku tringin nak makan best, aku balik la ghumah parents aku. dekat jer...

kat ghumah kg hang ada sedara jaga ye? ok tu. kalo dibiar kosong mcm2 makhluk dtg menumpang teduh.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

betol tu Naz..
org tua jgn biarkn die dok menung sorang2 dan biar die tgk TV lama2 tak bagus utk kekuatan ingatan die..jaga selagi boleh walupon sbg cucu..
:(

oo dat mean slama 30tahun ko dok dgn parent ko la ye..adik bradik ko yg laen mane bro??suma da kawen pe??aik,nak makan sedap ke nak save baget..eceh,mcm aku tak paham je bro..
:p

ade mmg ade bro tp rumah kg tu pokcik aku da pecahkn buat rumah batu..so da tak rase teratak kg..
sedey woo..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu la Man... wargab emas ni kita kena jaga baik2. kalo xde dia, kita pun xde juga.

actually, dulu walaupun aku duk ngan parents, aku slalu berkelana.. chewah.. duk Mlaka, Arau, Penang, Ampang.. last2 aku bli rumah sebijik. kalo rindu masakan bonda, aku balik ler. bukan nak save budget, tp nak menjenguk2 keluarga tersayang...

kalo dah convert rumah batu, x best pesal x rasa feel kekampungankan?? kt kg aku pun sama, tp separuh jer renovated, bhg tengah rumah masih kekal kayu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Yep,betol tu..

bekelana eh??waaa..bunyi mcm dahsyat..haha..
oo..so skrg nih ko dok uma ko sendirik la ye..

mmg da takde rasa kg pon tapi still terletak kat kawasan cerok dlm hutan kelapa sawit..feel environment kg still ade lg la..
ok la,skurang2nya ko still ade lg kayu..cam aku hampeh.. :(

Naz berkata... [Maklum Balas]

duk rumah sendiri x sama duk rumah parents. nasib dekat. boleh jengok2..

yg pnting environment kan? kg aku pulak kat blah blkng ladang getah. blah depan bekas sawah. kat avatar aku tu part rumah yg still kekal kayu. rindu la pulak nak balik...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

best kan ade umah sendirik..
bla eh aku nk ade umah sendiri??
ko bli umah tu bla??ade 5tahun??

waaaa..sawah tu..rindu aku kat sawah..bro,balik ler...gerenti suma tension ilang..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

memula tu best gak. lelama sangap.. hehehe... kena maintain bayo instalment bank. dr skrg ko kena start pk nak beli ghumah sendiri. persediaan time nak kawen nnti..

aku tngh plan nak balik Melaka bila... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

wahhh..kawen??aku mmg nak kawen tp pikir balik kawen perlukan duit..trus sagap jugak woo..

adoyaii,balik melaka bkn jauh pon..ish ko..nak 1000 daya tak nak 1000 daleh..

Naz berkata... [Maklum Balas]

mas kawen dlm puluh2 hengget..
wang hantaran paling koman pun 4,5 ribu..
wat kenduri dan pelamin dlm 20,30 ribu...
tu baru basic... hehehe...

kalo aku balik, aku snap kg aku dan hapdet dlm blog..:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

baek duit tu suma aku sedekah kat anak yatim je..
membazir beb..
nikah n buat doa selamat skit sudah ler..
ish...

oraitt..kem slm kat warga kg mu itu jugak..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu la Man. org kita bnyk brhabis pesal kenduri kendara. sampai ada yg brhutang... betul, derma kat anak2 yatim lg afdal...

insyaallah, kalo aku balik kg nnti..