Mudahnya Nak Masak Telur..

Perhatian!!
Tahukan korang ape impak sekiranya kita berada di antara 2 gelombang talian dalam jangka masa lebih 65 minit?? Tak kesah ler korang tepon antara dgn mekwe ke, pakwe ke, parent ke atau sesape je laa.. Aku terbaca satu artikel dlm tenet ni.. Saje, nak share..
(Aku saje bagi tajuk ni, bio alert sikit.. :p)
Oraitt, kat sini aku nak share skit info yg aku dapat. Betul ke tak, hanya Allah swt saje yg tahu..
Layan gambo kat bawah nih dulu..
15 minit pertama takde pape perubahan. Nothing..
Tapi 25 minit selepas tu, telur tu da mula untuk memanaskan dirinya. Warm up la kononnya..
Selepas 45 minit, telur tu da panas (hot-tempered) dan seterusnya dalam masa hanya 65 minit je, telur tu da masak (already cooked) dan sedia untok dimakan..
Hahaa.. Mudahkan nak masak telor. Baguih ler petua moden nih.. :p
Tuntasnya, kesan radiasi handphone ni berpotensi untuk mengubah kandungan protein dalam telur tu. Bayangkan ler jugak bape banyak protein dalam kotak pemikiran kita yg hilang or rosak bila kita bergayut kat telepon berjam-jam lamanya??
p/s: Adoyaii, ayat tonggang langgang. Maap ye kawan2.. Tapi naseb baik aku tak suka bergayut.. Kihkihkih.. Aku pon tak cuba lagi petua nih. Sape yg nak cuba, bolehla..dialu-alukan.. :)

Best Regard, Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

58 komen:

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Boleh cair taik telinga ini macam owhhh !!!hehhehehehee

Gua nak cuba juga aahhhhh.....

Nampak macam tak loggik.....
Tak pa...nanti kita try tgk k...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

isyhh...
biar btol man..
aritu aku call ko..
sejam seminit = 61minit..
tambah lg 4minit je..
huhu...
takutnye..
tp celcom da bg free..
xkan nak mmbazir kan?
ngeh2..=p

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Ayooooo........
Bukan setakat taik telinga cair...
ngan telinga~telinga ku cair.....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro DJ Epoi,
ahahaahahaaaa..
tau takpe..
:p
nampak pon macam tak logik..
mungkin depa nak inform bahwa jangan bergayut lama sangat atas pokok tu kot..
hahahaaa...
always tink +ve..
:)




Mienna,
kantoii..
ini rahsia kita,jgn habak kat org kampong..
hahaaa...
patutlah aku rasa telinga aku kebas2 je time tu...
hihikkk..
aku suka part "celcom da bg free..
xkan nak mmbazir kan?.."
betul tu..
hahaaa..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul TC,
hahahhahaaaaa...
tapi la ni akak tepon sape lama2??
aik takkan bergayut dgn en.hubby kot??
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

kan amieynna, ntah2 man saje kuarkan artikel ni untuk akak tak???

heheheheheeeeeeeee......

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

Fina..
haa..btol gak ckp kamu tu..
kot2 la kan..
hehehe..=p

hysman...
btol ke???
=p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

btolll... tak caye tanyer die.. tapi die mesti tak ngaku punyer... hahhahaaaa..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

Fina..
confirm xngaku nye..
menjaga hati..
hehehe..=p

jap2..
nape panggil kite "akak"..
tp si hysman ni x dpanggil "abg"??
xadil tau..
ngeh2..=p

Idalara berkata... [Maklum Balas]

salam man..alamak ngerinya akak bc..tp mujurlah akak jrg bergayut sampai gitu lama...(sbb tkde bf..so tkde sape nk call..hehehe)
n...man punya rahsia dah terbuka..kantoi...amboi bergayut dgn si mieynna sampai 1 jam lebih..citer org muda2 kan..
tapi setahu akak mng tak bpe elok guna hp lama2..ada bahayanya..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

Idalara..
alaa kak..bukan gayut ape pon..
maklum laa dpt free call..
kene laa gune dgn berhemah..
ngeh2..=p

panggil aku sheh berkata... [Maklum Balas]

ayoyo!!

mudahnye nk masak telor kn
nk cuba la..
tp ade ker yg lbey cepat..
agak2 wireless signal effect x?
wuhaha

just_me berkata... [Maklum Balas]

kagum arr... seb bek aku tak ske gayut da skang... jimat kedit seyh...

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku rasa cam fake jer... tp kalolah betul, nampaknya kena kurangkan pakai hp...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
pandai ler kamu..
hahaa..
takde makne nye lah..
:p



Amieynna,
tak betol tu suma..
ini hanaylah info semata2.takde kene mengena yg idup atau yg mangkat..hahaa..
ikhlas..
:)



Kak Ida,
ike ke takde bf??
klu takde boleh carik kak..
hahaa..
tapi sama lah kita..single mengle..
saye bergayut atas pokok bunga raya..mane ade gayut tepon..
ish..
betul tu kak,setau saye bagi lelaki tepon lama2 tak bagus sebab ia boleh melemahkan ....
klu pompuan saye tak tau ler..hehee..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sheh,
cuba jgn tak cuba..
hahaa..
tak kesah wi-fi ke bluetooth ke infrared pon boleh sampai meletopp..
:p



Juz Me,
ini cuma info..betul tak betul tak tau lg..heheee..
jgn kagum sangat..
:)



Naz,
aku pon pikir begitu jua..
tapi aku bukan takat kurangkan tapi memang aku tak suka tepon org..mesej pon aku malas nak reply..
heheee..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

pakai email lg best. pree jer kan..

Nuranim~ berkata... [Maklum Balas]

dasyat tuh..hehe
telur pn jadik bhn xperiment..
pape pn..kene hati2

ade kajian ckp..lelaki jgn letak hp dlm poket seluar.tk bagus utk sistem..
cari la kt tenet..bnyk pasal tu

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

lecture anem pernah bg tahu..klu nak gayut letak enpon kat telinga kiri..sbb klu letak kat telinga kanan akan effect otak directly..

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Tul tu HanimHusin...Saya sokong..pasal saya pun ader dapat info cam tu... So mulai sekarang ader lah lebih baik guna loud speaker..x pun handsfree...lagik2 bebudak muda yang tgh nak naik kannn...hysman...yang rajin gayut2 tuu...(61 min?? lama wooo citer apa tuu??) Yang penting jaga kesehatan k..???

FiNa berkata... [Maklum Balas]

kak mieynna, saye panggil akak as akak sebab akak lebih tua dari saya...

tapi saye takmo panggil 'abg Hysman' as abang sebab perangai die lebih mude dari saye...

wawawawawawawaaaa....

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

btl tu eiba..org pon selalu loudspeaker je klu kat dlm room..malas nak pegang telepon lame2....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
betul tu bro..
pree of charge..
takde charge tersembunyi mcm *tuttt*..
:)



Nuranim,
heheee..bukan kat poket je nim,kat telinga pon sma..
takut woo...
hehee..
oraitt den..



Anem,
iye ker??
naseb baek suke pegang hp sblh kiri..
selamat daku..
huhu..
aik,takkn budak mecha pegang hp da malas???
wake up!!!
:p



Kak Eiba,
mane bole loud speaker kak..
tak privesi siot..
hehee..
nnt suma pasang tlinga baek2 tercabut..
pkai handfree beter den others..
sape budak yg bergayut tu??
terok bebeno budak tuh..ceh..
:p



Fina,
aku muda???
yeyehhhh...so makan ler jamu mustika patu..
aku muda Naz......
hehe..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man..
Hahaha... rahsianya selalulah berjiwa muda... hahaha....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

betol3x...
mudahkn jawannye..
hahaa...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hang ada berdarah jawa?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ader..nendaku..
hahaa..
knape??org jawa suma awet muda kan??
bangganye aku.. :)
ko plak??

asal org Melayu Malaysia pon memang dr sana..except org asli ler..
kihkihkih..

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo camtu aku juga berdarah dr seberang... mcm ko tulis tu...

selain tu aku ada keturunan cina blah nenda blah bapaku... dulu2 time aku kecik org ingatkan aku ni Chinese.

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hihikk...
oo..patutlah dr jauh muko hang mcm cina tapi bila pandang dekat2 200% melayu tulen..
kihkihkih...
nengok wane kulit da tahu..

Naz berkata... [Maklum Balas]

pesal skrg aku slalu berjemur, dah jadi sawo matang dah.. dulu lg la, masa aku kerja pasang lampu jalan.. duk kat luar dr pg sampai petang. bila aku balik, mak aku pun dah tak kenal aku... huhuhu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

alaa..org cam ko takyah takut gelap bro,gelap mcmne pon ko still hensem.. :)

mengikut pgalaman cikgu kesayangan aku yg berkacukan cina,die tak suka lelaki yg puteh2 sangat nih..
tak macho katanya..hahaa..
cikgu aku tu muka cina puteh,chantek betul tapi husband die mcm ismet ulam raja manyak gelap..hehee..anak die memang cun abes..

ko sawo matang,tapi kulit aku da mcm ulor sawo..anak melyu tulen..
hahaaa...ha!!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

ish manader... goreng kerepek la hang... hehehe...

aku ada jumpa awek cun tahap 8 petala, tp balak dia hurm... maleh la nak cakap. maybe balak tu ayat power kot??

dasat la kulit hang... boleh aku pinjam? ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

goreng kerepek aku hangus dan hancus tapi hang maseh separa masak..cool je kan..wakakakaaa..
mengong lu..

balak tu aku ler..hehehee....
bukan ayat power la bro,tapi hanya minum power root je..
:p

ko nak pinjam kene mintak permission dgn Tuan Orok2..
coz die da booking dlu awal2..
ceh..

Naz berkata... [Maklum Balas]

pesal aku pakai minyak cap burung unta.. hahaha... minggu lepas aku dpt daging burung tu. buat goreng sodap...

pergh... ni yg aku x pueh hati... ko tengok x jutawan power root.. org ca ya nu alif yg menang... hampeh...

ok, nanti aku kawtim dng tuan tu. hehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

asal ko tak pakai minyak burung hantu??daging burung unta??mak aii..boleh makan pe bro??sodapp??

aku mati2 tak paham 'ca ya nu alif',ape kebendanye tu??
berkali2 baru aku paham 'Ca Ya NuN Alif',N ko tertinggal..baru aku paham..hehee..
itu suma mungkin da dirancang..tak pon bangsa tu banyak duit,boleh beli berkaton2 air tu..berbaloilah..

Bebaik,tuan tu pulak berkawtim rapat dgn Master King Kobra..
aku doakan ko slamat..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

nak termuntah aku membacanya... heee, x naklah minyak burung hantu. jd ajk biasa pun dah loklak..

bukan pasal bnyk duit atau x. tp pasal kepala hotak dia tu lebih bijak sket dr peserta bangsa kita. alahai... naperlah yg masuk iq biasa2?? memalukan bangsa jer... last2 saper yg kaya? huh!

Master King Kobra tu duk blakang ghumah aku jer. hari2 maen karom sama2... dia guna ekor utk jentik buah..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aik,camne nak jadi chairman klu bru jd ajk da loklak bro??
haha..

marah betul ko..
rileks bro..da kat dunia memang syurga kekayan harta pada bangsa depa..kita nih kejar harta akhirat..
dunia hanya sementara akhirat kekal selama2nya..
cewahh..

oo..ic..
die jentik kena buah yg wane ape slalu bro??stau aku stiasa kolop..

Naz berkata... [Maklum Balas]

bro Amirul chrman seumur hidup. x leh kacau. hehehe..

memang la, tp semua yg masuk tu org kita.. 1 jer ca ya nun alif. boleh menang pulak yg 1 tu... huhuhu... sadis...

dia buta warna. semua buah dia jentik...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

kate idop ni mcm roda..kjp kat atas kjp kat bwh..so...hehee..

1st kne tgk 'cer' tu org kaye tak??
klu kaya tak mustahil..
takpon mugkin power root nak tarik lbh ramai pelanggan 'cer' beli produk depa kot..biz Naz..

termasuk buah ko ler???
hahahahahhahaaaaaaa..
adoyaiii...galak..
hehehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tp kez ni laen.. bukan mcm roda, tp mcm banggunan klcc. menaranya sentiasa di atas..

ntahla.. mungkin kot??

bukan la.. telor mcm dlm n3 ko ni..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tp cuba ko try naek menara tu..
boleh kan..wlupon namanya menara tp still disediakan lift@tanggga boleh naek sampai ke puncak..sedangkan gunung K2,puncak tertinggi dunia pn org boleh sampai inikan pula KLCC..hmm..
:)

mcmne gaya die jentik telor ye??hmmm..musykill...

Naz berkata... [Maklum Balas]

dia jentik pakei ekor da..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oooo....libas ler..
fuyoooo...mantopp..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

sekali dia libas, smpai terbang2 buah karom tu... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

maaakkkk aiii...
terer tahap super saiyaa ni..
saat ia terbang sampai jugak ia terbang hinggap ke kpale hang..
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku mengelak jer. buah tu terbang kena siling dan melantun kena kepala dia balik... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

kena kepala die pastu die tandok dan teros berlari masok ke kotak panalti dan teros merembat kencang nampaknya..golll!!!
hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

wah.. ni dah mcm fifa/uefa jer?? x pun liga super.. hahahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

liga super???malaysia??
down.. :(
hahahaa...hancusss....

Naz berkata... [Maklum Balas]

inilah senario bola sepak negara walaupun hancus... :(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

baek kita memartabatkan sukan basikal lg bagus..cewah..
haha..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hah.. betul. lgpun kita dah menang pingat hari tu... bravo!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

marbeles...hehee..
genit bukan sebarang genit,genit depa kebanggaan negara..
hahaa..
tahniah buat Azizulhasni Awang dan Mohd Rizal Tisin atas kejayaan mereka..
hehee..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tahniah dr aku juger.. wa bnyk la habuan depa tu nnti dr krajaan Malaysia...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ala..habuan??sementara tu je kot..lepas ni klu kalah??ha!!
menang dok sorak bila kalah, maki hamun ntah pape tah..
aku nyampah tgk paper malaysia ni nak lagi BH..
klu sporter tu menang dok meninggi tp bila kalah,maki mendalam woo..
ish..

Naz berkata... [Maklum Balas]

bukan apa. semua ni penting utk pembangunan sukan Malaysia. kalo menang campom dijulangan melangit. kalo kalah... huhuhu... sendri mau ingat. duit rakyat brapa bilion dah habis demi sukan saja...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

jadi biarkan besederhana je sudah..
takyah nak meninggi takyah memaki..
buat keje masing2 dan jgn berat sebelah..sonang..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

kita boleh berfikiran camtu. tp masyarakat Malaysia yg laen camner? kalo menang dipuji. kalo kalah dikeji. bukan saja sukan, bnyk bidang pun sama saja. apa yg penting.. kerjasama... ;p