Mandi..

KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh.. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki. Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.
Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit. Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.
Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.
Selesema dan sakit kepala:
Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelamkan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukannya selama 10 hingga 20 minit.
Insomnia:
Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsonia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah,pendarahan hidung, selsema dan sembelit.
Iilmu tu merupakan ilmu yg bermanfaat. Tidak ada ape yg dpt tolong kita diakhirat nnti melainkan 3 perkara 1) anak yg soleh yg mendoakan kedua ibu bapanya 2) sedekah amal jariah 3) ilmu yg bermanfaat Moga-moga kita semua bahagia hendaknya dgn amal mulia kita ini, Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

32 komen:

Idalara berkata... [Maklum Balas]

info yang bagus,bnyk manafaat yg boleh kita perolehi dgn mandi.tak kiralah dgn air suam atau air biasa....kalau tak mandi satu hari apa rasa agaknya...tmbh pening pale..
teringat akak pada satu rancangan kat tv..bagaimana pndtg2 asing terpaksa mandi dgn air takungan yg ntah dtg dr mana...seksanya diaorg...
bersyukur kita masih dapat mandi dgn air bersih.
sesekali dapat berendam dalam air suam2 kuku..alangkah nikmatnya...
(......lamanya tk g berendam kat air terjun di sg congkak...)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahahaaaaaa....
-jadik busuk la kalu tak mandi..
-ngeh3..
-syukur alhamdulillah...:p
-wahhh..nikmatnya tak terhingga...
-sungai congkak????adoiii....nikmat..

tapi kak,dengar cite org korea tak mandi coz suhu sana sentiasa sejuk xberpeluh..
tapi nape suma awek2 dorang cantek2 segar bugar takdak sakit pon.. hmmmm..:p
hehee..

my name is KARL berkata... [Maklum Balas]

karl sgt suke mandi..

ehem3xxx..

hahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mandi ape karl???
WAJIBBBB ha????
ceh...

hahaa...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

Aku baru balik... aku nak mandi ikut tips ko ni... :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

pi mandi..
lu mandi mlm2 boleh kena peparu berair ooo....
apalah lu....
ceh....

liverpoooolll monang hahaaa...
4-1 beb...ayam la manU...
manU poyo lebih,main cam ayam...
wakakaaaaaa.....
naz,ada panas ka????

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Sebab itu dalam Islam...
ada mandi wajib....
ALLAH MAHA MENGETAHUI...
Allahu Akbarr!!!

~shihhhh...shihhhh...pi mandi...pi mandi....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

thats right sis,
mandi wajib ada,mandi sunat ada,mandi jenazah pon ada..
hihikk..
abe da mandi daa...
hihikk..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

gua x panas beb. pasal gua baru mandi.. hahahaa...

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Aku mandi 3x sehari... cube tak mandi sehari... comot gila arr... apepun thanks for the info...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
16.53..bukan ka opis hour???
aiyaaa..kantoi mu nak tipu kawe...
hahaakk...
:p




Bro MIrul,
baguih bro..
sihat tubuh badan..
tapi dengar ustazah citer beter 5x sehari b4 solat..hmm...
teringat dulu zaman persekolahan,ari biase mandi 2x je bila time pose 10x sehari..huahahaaaaa...
apa maksudnya????hahaaaaa...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku mandi x kira jam. time makan pun aku bole mandi... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ko nak tau satu fakta..
(berkonsepkan islam)..
aku penah dengar (klu salah tlg marahkan),klu lepas makan trus mandi @ makan sambil mandi (mcm yg ko war2kan tu) perut kita boleh buncet atau kembang semangkok..
hahaaaa...
lebih baik tunggu 10-15minit lepas makan baru pi mandi..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku mandi sambil makan angin. tu pasallah bucit... lalalaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahaaa..tau takpe..
makan angin takpe tapi jangan makan air..
air makan kaa????
ajaibb??
hihikkk...
:p

hazlin berkata... [Maklum Balas]

siapala yang malas mandi tu? mesti ketiak busuk kan?

Naz berkata... [Maklum Balas]

haha.. aku ada member2 penang. kalo depa dahaga, depa kata lapaq ayaq...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
bukan takat busuk tapi masam plus masin..hahaaa...
:p



Naz,
itu ajaran songsang..baek kita hindarkan..
hahaa..
itulah keunikan Malaysia...
Warna Warni Malaysia..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

banyak la ko punya songsang. org blah sana memang cakap mcm tu kalo dahaga. memula aku compius gak...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

heheee..
aku tau..saje jer..
citrawarna mlaysia..lain tempat lain adatnya,lain bangsa lain bahasanya...
hihikk...
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu la bestnyer negara kita ni... Wonderful Malaysia...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

naz,ko ade dpt email aku tak?
psl satu bangsa nih???

Naz berkata... [Maklum Balas]

ada... baanyaakk... tp aku x dan nak bukak. kalo aku dah baca aku hapdet dlm blog aku... buleh?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

boleh,member no hal punya..
tapi ape yg aku pikir slama nih mmg betul pon ek..bila aku ckpsuma org tak caya ckp bangsa yg aku jumpa ni juz minoriti..hampeh tol..nnt ko da bace,bg respon kat aku ye..aku nak tau psl satu bangsa nih dgn mengikut paradigma ko..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

wow.. mcm ilmiah bunyiner. bagus, ko ada wat kajian. tu menunjukkan kepala hotak ko tu sentiasa aktif dan proaktif. nnti kalo aku da baca, aku try komen...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aiyooo..
aku memang da lama geram dgn mambang2 tu suma..
ntah ler..
mmg aku tak suka..
hahaa..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

mambang?? huhuhu... hai mambang tanah, mambang air, mambang api, mambang angin... sekali mambang kubur daa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mambang kubur kira ok lg naz..
ni mambang singa kepala dongga yg berkubu atas bukit timah..hahaa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

fuh... dasat gak namer mambang ni eh?? apa punya mambang lar...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mambang semangkuk..
hahaa..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mangkuk tandas...
:)