40 Tip Jimat Minyak..

1. Servis kereta ikut jadual - kereta yg di maintain dgn baik akan beroperasi pada kecekapan maksimum
2. Penapis udara dan penapis minyak petrol kena check! (Penapis minyak petrol kene tukar 40 000 km sekali)
3. Spark plug perlu dlm keadaan baik (Tak hitam & gap OK)
4. Tayar perlu diisi angin dgn pressure yg betul, kalu tayar tak cukup angin,minyak makan...
5. Pakai kereta yg CC rendah tapi kalau nak pakai yg CC tinggi pun boleh cuma system kene bagus la macam Honda i-VTEC, Toyota VVTi atau pakai sistem
6. Jangan tarik pick-up lebih 3000 rpm setiap gear , tapi sekali-sekala boleh la takut engin lemau
7. Go slow man! jangan speeding. 90-100 km/j tu kira ok la.., tapi kalau terbakar sebab ada orang ajak race kejar.. jgn tak kejar
8. Elakkan kesesakkan jalan raya, lagi lama tersangkut (engin idle) lagi makan minyak (kene tukar gear selalu)
9. Kalau parking menunggu tu, matikan engin
10. Berkongsi kereta
11. Naik motor (4 lejang)
12. Naik Basikal
13. Naik pengangkutan awam
14. Guna tayar kereta yang low profile dan ada special rubber compound (Griptinggi rintangan kurang)
15. Pakai rim tayar biasa dah le, kalu nak pakai sport rim biar sesuai dgn kereta (dapat pakai macam rim motor lagi bagus - ringan maa... macam kereta klasik)
16. Isi minyak kat stesen minyak yang pakai meter analog
17. Tingkatkan tahap kecekapan pembakaran engin, kalau kereta biasa - 80%daripada campuran bahan api dibakar dgn sempurna. Kalau nak tingkatkan ke 90%pakai high frequency converter dlm sistem spark plug seperti Stromberg ataupunpakai special magnet pada talian minyak (Dah terbukti !!!)
18. Isi minyak slow-slow masa kat stesen minyak. Isi minyak sambil minum kopi dan borak-borak
19. Elakkan jalan berbatu dan tanah merah
20. Gunakan engin Hybrid (gas-electric)
21. Guna engin Electric (pakai bateri)
22. Gunakan tenaga solar
23. Kurangkan penggunaan air-con
24. Kalau kat highway tu, cucuk angin kereta lain (follow belakang kereta lain utk kurangkan daya tolakan angin (Di sarankan cucuk angin kereta yg power sahaja seperti Mercedes, BMW, EVO )
25. Buang Catalytic converter pada system ekzos dan ganti dgn free flow center bullet (Tapi sebelum buat pastikan tahap kecekapan pembakaran engin anda ditingkatkan, kalu tidak banyak asap keluar beb)
26. Ganti ekzos belakang dgn free flow ekzos (Kalu takut bising, cari yg brand baik punyeee, mesti marii)
27. Loweredkan kereta anda
28. Pakaikan kereta anda skirt labuh tapi jangan cecah jalan dah la.Ini bertujuan untuk kurangkan rintangan angin, tapi skirt tampal tak main sebab takut angin tembus
29. Kalau nak pergi kedai kat rumah tu, jalan kaki lagi bagus, boleh exercise
30. Cari tempat kerja dekat dgn rumah, kalau dapat tidur,makan, berak,mandi kat office lagi best.
31. Petrol mudah terpeluwap, jadi kalau nak isi minyak isi time pagi atau waktu sejuk dan kalau dapat parking tempat redup lagi best. Cuba korang kene jemur.. masak dibuatnye.
32. Kalau nak isi petrol kat stesen minyak pastikan isi penuh, tak payah nak ulang alik cari stesen minyak
33. Jangan bawak banyak barang. Kalau boleh bawak yg perlu sahaja. Penggunaan minyak bergantung kepada weight/power ratio - power kereta dah fix, bila berat bertambah - nisbah meningkat dan penggunaan minyak pun meningkat. Lagi satu, cuba-cubalah kuruskan badan tu sikit dan turunkan perut tu....
34. Tinted cermin kereta anda (Semua cermin). Lagi kurang cahaya matahari masuk,lagi bagus (cthnya gold dust 95% block heat) sebab ia berkaitan dgn penggunaan air-con dan emosi anda. Contohnya, kalau air-con kurang guna atau guna pada tahap minimum, minyak pun save dan anda pun kurang terbakar atau kurang nak marah sebab ada kajian menunjukkan cuaca panas akan meningkat tahap kebrutalan seseorang itu Bila dah 'panas' mula la jadi samseng jalan raya
35. Terdapat juga teknologi baru dimana kadar ketembusan cahaya pada cermin kereta anda boleh diubahsuai (Kat negara kita belum dikomersialkan) menggunakan tenaga elektrik drp bateri anda. Bila nak parking - gelapkan cermin kereta, bila nak drive cerahkan balik. Rujuk: http://home.howstuffworks.com/smart-window.htm
36. Gantikan Air filter kereta anda dengan filter K&N sebab filter K&N diperbuat daripada gentian kapas dimana kadar aliran udara adalah lebih tinggi daripada filter biasa yg diperbuat dari kertas dan mudah tersumbat
37. Boleh cuba pakai micro-compressor (www.micro-compressor.com) atau Air Injector (www.air-injector.com)
38. Kalau nak pergi kerja tu, keluar la awal sikit, takde la terkejar-kejar. Rilek je drive dan tak sakit kepala.
39. Perbanyakkan stesen Petronas
40. Pasang intercooler pada enjin anda (bila suhu enjin diturunkan, power meningkat dan boleh save minyak)
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

37 komen:

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

hahahaha..
tak tahan no 18 n 30
boley pakai ke? ahaks!

Bla3 berkata... [Maklum Balas]

vote no 11..hehe
no 22 tu kat Mas ney kureng ade kot..

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

no 11, 12, 13:
takde kaitan dengan keta itu sendiri.
yg tu baik takyah ade keta.
kamo ni..

yg 30:
tak ingat.
klo bole nak je i buat khemah kat tempat keja i.
lagi senang.
takyah pkai keta, berlari je.
hee~

info yg menarik.
i memang amalkan pengisian minyak hanya pd waktu mlm.
bajet..

tp i nak share gak 1 benda,
pasal jimat minyak ni la.
u rasa keta yang dimodified (tambah skirt + spoiler +) akan lebih jimat minyak atau lagi makan minyak??
banding dgn original design la.
nnt jawab tau.
i tunggu.
ghee~

hazlin berkata... [Maklum Balas]

40 je? bukan 100?

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

anda di tag..sila lawat laman web acu untuk menjawab soalan nye ye

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
boleh pakai la..
itu salah satu cara yg berkesan noo..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bla3,
sama dgn aku ler..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili Puteh,
hahahaaa..
konklusinya pakai la motor..
saya menang MOTO..hahaa..

betul tu,mlm2 bagus isi minyak den pon sama gak..
eh,kita banyak persamaan lorr..
huhu..(gelak bodek)

pd pendapat i la kan..
hmmmmmmmmmmm...........
ape ye...
hmmmmmmmmmmm...........
hehee..
klu spoiler tu barangkali ler boleh jimatkan minyak coz tujahan angin pada kete tersebot..
pasal pasang skirting tu i tak sure..nnt i try tanya sifu i..
orait..
fuh,berpeloh nih...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
nak lagi ke??
hehee..
kuota ade 40 je.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Acu Sayang,
Oraitt,sore nnt ku jawab ye cu..
tunguuuuuuu!!!!
(",)

Naz berkata... [Maklum Balas]

perghh.. bnyknya tips. yg letak magnet tu aku da pasang. tp mcm biasa jer. 1 lg aku da pakai stabilizer yg cucuk kat palam rokok tu. tu ada prubahan sket. lebih pick up kat jln berbukit. hmm.. klako gak tips2 ni. buat aku sonyum simpul.. hehehe...

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

jawapannya...
jeng2..

yg pasang skirt & spoiler yg lebih jimat minyak.
i tgk dlm rancangan tv yg bersama proton tu.
kan ada cabaran pada setiap minggu.
so cabaran minggu tu antara saga biasa & saga modified,
mana lagi jimat.
hehe.
tak sangka kan.

so midified cepat.
ghee~

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
takkn kita nak stret je kan..
somtime kena selitkn skit2 perkara yg takleh dimasok akal..hehee..
sonyum sokmo...huhu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili Puteh,
waaaaa....saga pon dorang kasi modified eh..
klu gitu awat proton tak kluakan ketenye yg ade spoiler n skirting??
pasti malatop!!!dush!!

yok modified yok!!
agak2 EX5 boleh letak spoiler n skirting tak??
hehehehehehe....

Naz berkata... [Maklum Balas]

betul2x bro.. kalo ada lawak jenaka syok sket nak membaca.. hahaha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
dan info yg nak disampaikan juga turut masok 100%...
hehe..itu salah satu cara..
hehe,,pepandai je gwe..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hahaha... pandai la mu ni... boleh jadi lect auto la...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

auto paling gwe nyampah blajo dolu..
tidok!!!
ZzzZZzz..
heheee..
bek tima pendidikan islam..
bab munakahad..hahahaaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

wow.. bagus3x. bnyk ilmu ko ni pesal bab2 munakahad. boleh gtahu aku apa yg tau? :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

banyak....
ade 5jilid kitab munakahad..
sejak dari darjah 4 sampai darjah khas agama..hehee..
nnt klu ko nak tanya pasal bab munakahad,aku di sini utk ko..
hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

wow.. 5 jilid? banyaknya silibus. actually apa maksud munakahad ni Man. aku slalu dngr, tp langsung x tau 1 apa pun?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

munakahad nih satu subjek dalam matapelajaran sekolah agama kat johor..(tmpt lain aku tak tahu)
siapa yg skolah agama kat sini wajib amek..

munakahad nih overall citer pasal bab2 kawen..
awal silibus,citer pasal maksud perkahwinan..next,dr etika@adab baru perkenalan dan pergaulan antara lelaki dan pompuan..pastu merisik,bertunang,berkahwin,persetubuhan,utk dapatkan zuriat yg baek,didikan anak2 yg betul dan macam2 lagi..
da highest level dlm munakahad ni kena study bab hukum hakam yg dikenakan dlm Islam ke atas pelbagai kes syariah contohnya cerai,tuntut fasakh,edah,suami yg dayus,isteri yg nusyuz,lafaz talak,hukum 'cina buta' etc berlandaskan nas2 AlQuran dan hadith..macam2 lagi perkara berkaitan perkahwinan dlm aspek Islam..kena paham n hafal dalil2nya..hehee..aku pon byk kali kantoii dlm exam..nak ingat hadith punyalah panjang..hmm..
tapi time blajo mmg sonok giler la contoh biasanya ustazah tunjuk benda yg senang ade dpn mata..itu mata asek terbeliak bila kelas munakahad nih..hehee.. best laa..

selain munakahad nih,ade subjek muamalat(jual beli),tasauf,faraid(pembahagian harta benda) macam2 lagi laa..kitab2 aku pon suma da bersawang dalam gobok tu..hahaa..

ko boleh paham Naz??

Naz berkata... [Maklum Balas]

oooh... munakahad tu pasal perkahwinan. baru pokcik tau... patutlah ko terer... tq, kongsi kat sini. aku ni x pernah belajar mcm yg ko blajar ni... bagus2x..:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

taklah terer sangat..
suam2 je beb...
ko pon terer jugak pe..
hehe..iye ar sape yg tak terer bab2 kawen2 nih..hahaa..
klu nak yg lebeh lanjut tanya kak Nurul,die grad bahagian syariah..
hehe..
aik,kat skolah menengah kan ade gak Naz...dlm silibus Pend.Islam form 3..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku mana terernya. terer tido buat taik mata tu ada la..

aku dah tak ingat la apa aku blajar dulu. bagus ko ni. kuat daya ingatan...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bro aku nih umo 22 bru 4tahun tinggalkn skolah mmg la fresh lagik nak recap..
ko pon sama time umo cam aku..kuat daya ingatan..kan??
klu time aku cam ko,gerenti aku pon tak ingat ape2..yg dlm kepala cuma biz..biz..biz..dan keje..keje..keje..
hmmm..

Naz berkata... [Maklum Balas]

4 tahun tu mcm2 dah padat dlm kepala hotak. aku dulu baru setahun habis spm dah x ingat apa aku blajo. hahaha... time tu niat blajo nak pas pekser jer...

ooo.. tu kena pikir pesal tu lah periuk nasik aku. kalo x der, soru mis... mkn nasik kosong la jawabnya...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oo tu mungkin ko sek ingat nak kawen saja kot..
hehe..

untung ade juga ko makan nasi..klu org kat zimbabwe lagi kesian makan pasir woo..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hahahaha... mungkin juger. ingat nak kawen smpai blajo jd blank terus... nikah x pulak nak ingat.. hahaha...

ye lar.. kat zimbabwe depa lg terukkan?? ish... sungguh bertuah aku duk Msia ni...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

haha...itu lah yg bernama Naz..
kawen hero nikah zero..hehe..
its normal woo..
dush!!

alhamdulillah syukur dibumi M'sia nih..bangga daku...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

nah aku kasi sebijik.. dush...

selalu kita lupa bumi tuhan ni penuh dng limpahan rahmatNya... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

adoiiiii!!!!
pergghhh!!! salah kaa??
hehe...
ya ampunnnn....

penuh dgn limpah rahmatNya tapi manusia mensia2kannya..
:(

Naz berkata... [Maklum Balas]

x salah.. saja kasik dush sebijik. aku kasi dlm email hang..

mensia2kan dan mempersiakan adalah tabiat manusia yg suka mensia2kan usia...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

patotla email aku jem..
trus takleh bukak..
abooookitttt!!!!

usia dipersia bila masok akademi fantasia..
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu baru hikmat dush 1 petala. dah jem email ko. kalo aku tmbah lg 1 petala, hdisk ko plak yg pecah... hahaha...

kalo menang x la sia2 sngt... aku dulu suka tngk af, tp la ni x lg. pesal lepas aku pindah, aku x pasang astro... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

wahhh manyak terer hang naa...
cuba try test skrg...lappy ko plak yg meletop haha..

aku baru taun ni layan af..dulu aku blajo dok hostel mane penah tgk tv..drama tv mcm af tu takyah la disokong sgt..buat berabes duit je..yg untung depa..drama sebabak betul asterok nih nak kaut untung..huh..
walupon aku tak penah miss tgk konsert (juz 4 fun tapi tak penah afundi)..hehe...

~sape yg kaye byk krdt afundi hafiz n akim..haha..
dulo budak comei aisyah ade..skrg da klua..kesian die..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ooo... gitu. aku pulak layan af masa mula2 dulu. tp skrg dah malas nak layan. kalo g rumah mak aku, aku lg suka layan National Geo dpt layan diari. ko jng tanya nama2 budak2 af yg baru tu. aku langsung x tau. hehehehe...