Q & A Menarik Tentang Islam..

SOALAN DARI BUKAN ISLAM UNTUK ORANG ISLAM, TENTANG AGAMA ISLAM...
Sewaktu Nabi Muhammad saw wafat, telah disempurnakan agamamu (Islam). Semua persoalan akan ada jawapannya, hanya ilmu di dada penentu jawapan apa yang perlu diberi.
1) Nama Nabi Isa as disebut 25 kali dalam Al-Quran, tetapi berapa kali nama Nabi Muhammad saw disebut dalam Al-Quran?
Nama Nabi Muhammad saw hanya disebut 5 kali sahaja di dalam Al-Quran. Manakala nama Nabi Isa as disebut 25 kali. Mengapa? Kerana Al-Quran diwahyukan pada Nabi Muhammad saw, sebab itu nama Nabi Muhammad saw jarang disebut. Al-Quran diturunkan bukan semata-mata untuk memapaparkan kisah Nabi Muhammad saw tapi adalah sebagai panduan perjalanan hidup umat Islam.
2) Nama Nabi Isa disebut lagi banyak dari nama Nabi Muhammad saw dalam Al-Quran, tentu sahaja Nabi Isa lebih hebatkan?
Soalan sebaliknya, dalam Bible, nama syaitan lebih banyak dari nama Nabi Isa, jadi siapa lagi hebat? Syaitan @ Nabi Isa? Sebenarnya Allah tidak bezakan tentang kehebatan nabi dan rasulNya. Walaubagaimanapun, Allah Maha mengetahuinya.
3) Dalam Islam percaya yang Nabi Isa as diangkat ke langit, sedangkan Nabi Muhammad saw wafat. Jadi, bila Nabi Isa as dibawa ke langit, tentu sahaja nabi Isa itu Tuhan kan?
Dalam banyak2 kaum, hanya kaum Nasrani sahaja yang telah salah anggap tentang nabi yang diutuskan kepadanya sebagai Tuhan (Nabi Isa).. Sedangkan, dalam Bible juga yang ade menyatakan bahawa Jesus (Nabi Isa) berkata "siapa yang taat pada Allah akan masuk Syurga, siapa yang menganggap Jesus sebagai tuhan akan masuk neraka.
4) Dalam Islam, Nabi Muhammad saw adalah Nabi terakhir. Tapi, di akhir zaman nanti Nabi Isa as akan turun. Kenapa tidak dikatakan Nabi Isa as yang terakhir?
Nabi Muhammad saw adalah nabi terakhir berdasarkan tahun kelahirannya. Perumpamaan : Jika anak bongsu meninggal dunia, sedangkan anak sulong masih hidup, hakikat yang tidak akan berubah ialah anak sulong tetap sulong.
5) Nabi Isa as disembah sebagai anak Tuhan kerana dianggap mulia sebab lahir tanpa bapa.
Kita jawab seperti ini, antara ibu dan anak, mana yang lagi mulia? Tentu ibu kan? Jadi, kenapa orang Kristian tidak sembah Mariam je? Kan Mariam ibu, tentu lagi mulia. Nabi Adam juga lahir tanpa bapa, malah tanpa ibu juga merupakan manusia pertama, kenapa tidak disembah Adam sahaja? Jawapan lengkap ada dalam Surah Imran, ayat 59.
6) Jika baca tafsir, Allah berfirman sekejap guna 'Aku', sekejap guna 'Kami' Kenapa?'Kami' kan lambang 'Tuhan + Mariam + Anak Tuhan (Isa)'?
Al-Quran diturunkan dalam bahasa Arab, 'aku' kata jamaknya 'kami' yang menggambarkan tentang 'Allah dan keagunganNya' . Tengok sahaja Queen Elizebeth ketika bertitah, beliau guna 'We' bukan 'I'.
7) Orang Sikh Punjabi bertanya, kenapa Islam perlu potong rambut? Bukankah rambut itu anugerah tuhan yang perlu disimpan?
Kita jawab dengan soalan ini, kuku juga anugerah tuhan, kenapa orang Sikh Punjabi potong kuku?
8) Sami Budha vegetarian bertanya, kenapa Islam suruh bunuh binatang untuk dimakan? Kan zalim kerana bunuh hidupan bernyawa?
Sains telah buktikan, sayur dan pokok turut ade nyawa.. Malah, apabila kita basuh tangan pun, ade banyak nyawa kuman yang kita bunuh. Itu tidak kejam? Bila kita bunuh (sembelih sebenarnya) 1 ekor lembu, sebenarnya kita telah selamatkan bayak nyawa manusia.
9) Sami Budha menjawab "Bunuh sayur dosa kecil sebab sayur kurang deria, bunuh binatang dosa besar"
Kita jawab seperti ini, habis tu, kita Cuma berdosa kecil je la jika bunuh orang yang pekak, buta, bisu hanya kerana dia tidak ade deria?
10) Sami Budha menjawab lagi "Jika kita bunuh sayur, sayur akan tumbuh balik"
Kita jawab lagi "habis tu, awak makan lah ekor cicak kerana ekor cicak akan tumbuh semula selepas putus"
11) Sami Budha berkata lagi "makan binatang akan dapat banyak penyakit"
Kita jawab "Penyakit datang kerana kita makan banyak. Bukan kerana makan binatang. Allah suruh makan secara sederhana. Lagipun, Allah dah beri gigi taring dan gigi kacip untuk manusia makan binatang dan sayuran.. Alah, tembakau dan dadah pun dari tumbuhan juga kan? Lagi besar penyakitnya kan? Lembu yang ragut rumput hari2 pun boleh jadi lembu gila. Sebenarnya, tak kesah pun kalau kita tak nak makan daging, tapi jangan lah cakap haram apa yang telah Allah halalkan untuk kita.
12) Kan babi itu ciptaan Allah, kenapa Islam tak makan babi?
Sebab bukan semua ciptaan Allah adalah untuk dimakan.
13) Islam cakap Hindu sembah berhala tetapi Islam hari2 sembah Kaabah.
Islam bukan sembah Kaabah, tapi Kaabah itu adalah Kiblat untuk satukan umat. Dalam Islam dah sebut, siapa sembah Kaabah akan masuk neraka kerana Islam Sembah Allah, kaabah Cuma kiblat. Perlu tahu bezakan. Bukti, orang yg sembah berhala tidak akan pijak berhala, tapi orang Islam pijak Kaabah untuk melaungkan azan. Orang Hindi tak akan pijak gambar berhala tapi orang Islam hari2 pijak gambar Kaabah (sejadah). Jika ada gambar Kaabah diletak di KLCC, orang Islam tetap solat menghadap Kaabah di Mekah kerana itu kiblat kita untuk sembah Allah... Bukan sembah Kaabah!
14) Kenapa perlu ikut nabi Muhammad saw kerana nabi dan rasul sebelum baginda kan betul2 juga?
Nabi sebelum Nabi Muhammad saw diutus untuk kaum dan zaman tertentu sahaja. Sedangkan Nabi Muhammad saw diutus untuk semua kaum dan sepanjang zaman.
Soalan2 yg nyatakan di atas, sebenarnya memang benar2 di tanya oleh orang bukan Islam secara spontan pada orang Islam... mereka bertanya bukan kerana hendak tahu, tapi kerana hendak membuatkan orang Islam yg ilmu hanya ala kadar berasa was2 dengan Islam dan akhirnya orang Islam akan berasa was2 dengan agama yang dianutinya. Jadi jawapan yg disampaikanpun tak perlu panjang2 cukup sekadar ringkas dan padat. Aku hanya menyampaikan sahaja. Segala kekurang dan salah silap harap diperbetul dan dimaafkan... Wallahu'alam.
Sumber: Internet
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

37 komen:

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

wahhhh..terima kasih untuk ilmu ini pokcik..
tapiii..geli bila baca mkn ekor cicak..iyuuu,,tak suka cicak!

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Islam itu sudah cukup sempurna... bersyukurlah mereka yg dilahirkan Islam...

my name is KARL berkata... [Maklum Balas]

thanx bro

thanx for d info(s)

sgt2 berguna!

membuatkan karl erpikir sejenak

Naz berkata... [Maklum Balas]

Tq bro.. aku baru tau nama Rasullullah cuma disebutkan 5 kali saja dlm Al-Quran.

part yg klako tang eko cicak. hahaha... agak2nya sami tu sanggup ke makan eko cicak?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
U're welcome..
ilmu ni pokcik dpt dr email..
hehe..post je ler..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Tapi la nih ramai yg nggak bersyukur..malah ramai yg tgh dok Q nak klua dr Islam..hmm...



Karl,
Hang sek ucap thanx je..
takpe,no need..
ape yg gwe dpt,gwe akan cuba share..oraitt..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Aku pon baru tau bro..
hehe.. U're welcome..
jawapan yg simple tp makna yg sempurna..kdg2 boleh buat lidah org yg mendengar kelu tak terkata..
hmm..

mungkin ekor tu kita bagi kat Anem je kot..
hahaa..
:p

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

kalau kita yg di tanya begini
susah nye nk jwb..sebab ilmu cetek..huhu

Naz berkata... [Maklum Balas]

oo.. ye ker?
aku ingat nama Baginda di sebut berpuluh2 kali. aku suka artikel n3 hang ni. bnyk jawapan yg boleh kita standby kalo ada org kapir saja nak test..

orait gak tu. kita bagi saja eko cicak kat Anem..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Acu,
ilmu den pon cetek gak,jadi ape yg den da tau share ler..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
banyak lagi persoalan..
cuma ini yg slalu bermain kat kepala org kapir nih..
jd standby jo ler..
hehe..
aku tak ramai kawan2 yg bbangsa asing..jadi tak pernah ditanya lg..
klu kita bagi eko tu,agak2 nak tak klu kita ugut die soh serahkan toilet kristal hak die punya tu??
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

bagus3x..

wow.. idea yg realistik. jom kita kasik dia eko cicak kat Anem. rasanya dia kasi kot mangkuk jamban mahal dia tu kat kita. hahaha...

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

haippppppp...mangkuk jamban itu anem yg punya!haha...xmo ekor cicak!

nnt anem nak cilok la post ni..nk mail kat sedara mara..boleh pokcik?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

takpe lah klu die tak bagi mangkuk jamban kristal tu,kita mintak black spec die tuh..gucci tuh..
hahaa...mana die eko cicak..

cilok je la nem,mmg utk disebarkan..tolong yea..
jgn khuatir,beta takkan saman menyaman anda,buang masa je..
hehe..
suma artikel dlm ni FOC..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Anem.. bagi penutup mangkuk tu pun jadilah.. kalo x... kitorang letak eko cicak kat poket Anem...

Man.. agak2 dia nak ker kasik spec hitam tu. rasanya 24 jam dia pakai..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

die taknak bagi Naz,
die sayang bebeno mangkuk tuh..
hubby die bagik kot..
hahaa..
Naz,hang nak letak eko cicak tu bebaik,tak pasal2 hubby die datang habes kitak wooo...

Anem time 1hour safe earth pon die dok pakai..apetah lagik die nak bagi..tapi gwa tak dpt nak bayangkan camne dgn spec tu die dok dlm kelas..hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

dia x nak bagi eh?? mungkin juga hubby dia dah amanahkan supaya jng kasi pinjam walaupun apa terjadi sekalipun.. hehehe..

x nak la camtu. aku letak dlm pensel box dia jer la..

jd mcm saloma la.. pancasitara.. tarakucaca...

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

rancak nyer hangpa mengumpat di sini..kesian cik anem kan..jadi mangsa umpat di sini..

tapi cik anem blom kawen agik..
no hubby k~

mangkuk maggi ce anem korg nak?
mangkuk jamban tu ce anem dah mangga!

=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Anem..
Bukan mengumpat. kitorng cuma gosip jer.. hahaha....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Walupon jari die kena kerat??hehe..
setia nooo...
Anem pakai pensel box lagik ke??
la nih suma da pakai uncang pensel..haha..
klu die Saloma daku ko jadik ler P.Ramleenye tarakucaca...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
betoll kate Naz kamek bukan ngumpat kamek cuma bergosip ajo..
hehe..
bergurau senda di malam jumaat..
hahaa..
jgn mare nnt kena jual..
hehe..
fuyooo manga tuuu..
takpe la mangkuk maggi pon ok ler..
asalkn mangkuk,jgn mangkuk hayun udah ler ye..
:p

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

haha..anem pakai pencil box besi yang bulat. kalau jatuh satu class dgr...
anem bagi mangkuk maggi jer..
tgk sikit muka p.ramlee...hee~

p/s: no cicak2...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

oo ye ke??fuh,montang2 anda budak mechi suma besi yo!!takooot..
hehe..
adakah mangkuk maggi yg dimaksudkn serupa dgn mangkuk kristal tersebut??klu idak,takpo lah nem..
:p

takpo gwe bagi cicakmen..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man..
Anem taip dia x der hubby.. mungkin amanah dr mummy dan daddy dia tu.. kalo kerat jari dia, boleh tumbuh balik mcm eko cicak.. hehehe.. jng mare Anem..

Aku x nak jd P.Ramlee.. aku nak jd Ramli Burger. Dah jutawan dah dia tu...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Anem..
Klakar sungguh.. 1 kelas dngr kotak pensil besi jatuh. agaknya, semua org terdiam seketika, ingatkan bunyi guruh..

Man.. aku nampak cicak, jom kita kasik kat Anem.. hahaha...

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

man.
mangkuk meggi tu lg cantik dr mangkuk jamban krystal anem tuu..
confirm xnk?nyesal nnt...hee

naz..
pencil box tu akan jth sbgi amaran kpd lecturer,masa dah timeeeee!!!!
heee~

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hahahahaaaaa...
pecah perut gwa gelak..
Ramli Burger mak oiiii sodapp nooo...kepingin gwe..
jutawan die skrgt ye??
giler ahh..hehe..
guruh bedentum selalunye petandanya ujan nak turun tapi sangkaan meleset tatkala cik Anem rupanya yg memberi amaran pada lect..berani sunnguh die..
huhu..

ok,aku pon da nampok sekor nih..
jap aku amek getah..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. dulu2 masa en Ramli tu nak wat loan Mara, pegawai yg interview tu tolak kertas kerja dia mentah2. kata x der hala tuju dan x realistik. skrg pegawai tu mesti malu dan terpaksa jilat ludah sendiri time anak2 dia nak makan burger. 1 Malaysia Ramli burger dah conker.. kita mesti jd mcm en. Ramli tu. x mengalah walaupun banyak cabaran..

Perghh... memang cik Anem ni brani. kalo lecture buat dek, mau dibalingnya pensil box besi kat muka lecture tu..

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

tak sengaja laaa...terjatuh!hehe..15 minit sblm class abes, mmg mcm2 benda akan jatuh.lepas sorang2..bukan anem jer k..

sbb suma tgh tidoo~hee

kdg2 lecturer sindir:orangnyer tak jatuh pulak.hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ooo camtu ye??maksudnye en.Ramly tu mmg local resident la..aku ingat die indon ke ape..gaya mcm tu mental kena kuat..klu tak kuat tersungkur..padan muka dgn pegawai tu..hamek ko...aku rasa die malu klu boleh nak tanam muka die dlm tanah sembunyi..klu aku jadik en.Ramly tu aku pi jumpa balik pegawai tu..tumbuk skali sejibik kat muka..
hahahaaa..
insyaAllah,rezeki kat mana2.kita jadikn mana yg +ve sbg perangsang kita dimasa depan..

klu lect tu buat dek jugak,maunye die balik kosi..aiyoooo..
terkesima ku sejenak..hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
ooo...kira situation mcm tuh mmg da menjadi kebiasaan ler..aiyoo..
manyak sonok wooo...
baguih lorr..tapi klu pokcik jadik lect tu,pokcik jatuhkn siku pokcik atas kpala bebudak yg tidok tuuu..back hand skit.hehee...
jadik orgnye jatuh la tuu..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

rasanya x payah Man. ko jumpa pegawai tu, kemudian ko kasi sekotak daging burger. letak kad ucapan, 'terima kasih kerana mengajar saya erti kesusahan. tanpa tuan, saya x mungkin sampai ke tahap ini. terima kasih sekali lagi..' ;

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

waaa..bagus idea tu..cara halus tapi sungguh berkesan..
mahunya terjun bagunan pegawai itew..hahaaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ya bethooll.. kalo pegawai itew x terjun banggunan, mesti dia makan daging berger mentah tu sampai meninggal..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahahahhahaa..
pecah peroot gwe..
hehehheee...
meninggal sebab tercekik halkum..
hwahwahwaaaa....

Naz berkata... [Maklum Balas]

hahaha... so, the moral of the story.. jng pandang rendah pada org yg ada cita2.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

bettoll tu bro..
jangan pandang belakang also..
nnt nampak antooo.....
kihkihkih...