REQ: Lagu Kanak-Kanak..

Special entry.. Sebelum tu, aku nak selitkan sikit info salingan n3 nih.. Hahaa..
*************************************************************
(gambo ihsan dari Naz)
.
ASAS-ASAS PEMBINAAN AQIDAH ANAK
1. Pendidikan kalimah tauhid kepada anak. 2. Mencintai Allah SWT dan merasa diawasi olehNya, memohon pertolongan kepadaNya, serta Beriman kepada Qadha’ dan Qadar. 3. Mencintai Rasulullah SAW dan Keluarga Baginda 4. Mengajarkan Al-Quran kepada Anak 5. Mendidik Keteguhan dalam Aqidah dan Bersedia Berkorban kerananya .
ASAS-ASAS PEMBINAAN KEMASYARAKATAN
1. Mengajak anak menghadiri majlis-majlis orang dewasa. 2. Menyuruh anak menyelesaikan kerja rumah. 3. Membiasakan anak mengucapkan salam. 4. Menjenguk anak yang sakit. 5. Memilihkan kawan-kawan yang baik untuk anak. 6. Melatih Anak berniaga. 7. Kehadiran anak dalam majlis-majlis perayaan yang disyariatkan dan dalam pesta perkahwinan. 8. Bermalam di rumah keluarga yang soleh 9. Contoh nyata berkenaan kehidupan social RAsulullah SAW dengan anak-anak
.
DOA MELEMBUTKAN HATI ANAK2 YG NAKAL
(SURAH TAHA AYAT 1-6)
طه
مَآ أَنَزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْءَانَ لِتَشْقَى
إِلاَّ تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَى
تَنزِيلاً مِّمَّنْ خَلَق الاٌّرْضَ وَالسَّمَـوَتِ الْعُلَى
الرَّحْمَـنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى
لَهُ مَا فِي السَّمَـوَتِ وَمَا فِي الاٌّرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى
Ta Ha. We have not sent down the Qur’an unto you to cause you distress. But only as a Reminder to those who fear (Allah). A revelation from Him Who created the earth and high heavens. The Most Gracious Istawa the Throne. To Him belongs all that is in the heavens and all that is on the earth, and all that is between them, and all that is under the soil.
*************************************************************
Back to da topic. Oraitt, arini aku nak share skit lagu2 di zaman kanak2 kita dulu. Bebudak skrg tak tau ler tau ke tak lagu nih suma. Aku amek dari Koleksi Mari Menyanyi yg ade kat pasaran skarang nih. Lagu bebudak nie di 'REQUEST' oleh Brader Naz. Da lame brader nih mintak tapi baru skrg dapat buat. Sory geng.. Banyak lagi lagu kanak2 dalam koleksi aku, tapi yg ini aku sempat haplod. Silalah layanzzz kawan. Harap ko berpuas ati yo!! Hahaa..
Nak layan? Klik tajuk lagu bawah nih..
Lagu nih klu Adlin Aman Ramli dok komen tang sore bebudak ni suma, sampai keesokan petang tak abes. Piching out habis, terabor plak.. hehe.. Juz 4 laugh. Naz, aku utang ko lagi satu req..
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

70 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

YAAAHHHOOOO... akhirnya dpt juga aku lagu kanak2. sat lg aku nak donlod dan sedut smpai kering. kemudian bole wat ringtone hp aku. msti kawan2 aku jaki ngan aku pesal aku sorang jer ada rington tu..

woi bro, naper ko tampal gambo pokcik kat n3 hah? malu gwa...

ala Man, req aku yg lg satu tu bukan la hutang namanya. kalo ada masa, baru hapdet..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cukup ape??Nak lagik??Aku ade banyak lagik koleksi lagu childish nih..hehe..
Aku da pakai ringtone lelagu nih..
gempaq..amek part chorus..
hahaa..

aku saje tampal gambaw ko beso2..
pomot skit.kasi dorang trus ke blog ko..nnt klu ko da fames cam Yuna jgn lupa gwa k..haha..

kira utang la tu..
utang wajib bayo woo..
hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

skrg baru 3 lagu tngh sedut. jap lg lagu keempat pulak sampai habis. ada lg ka? kalo sudi, ko hapdet la semua koleksi yg ko ada. seronok woo, dpt layan lagu kanak2 ni. terasa mcm diriku ini masih kanak2 7 tahun..

aku x nak fames mcm Yuna tu. nnti tiap kali show, aku kena bersembunyi kat jamban. aku ni jenis pemalu.. aku x lupa kat kawan2. tp kawan2 yg slalu lupa kat aku...

bagus la ko ni. amanah sungguh. saper la yg dpt ko ni yer? :)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Lagu2 yg banyak meninggalkan nostalgia...

anak2 akak ,
dh tak pandai nk nyanyi lagu2 ni dah.....
:(

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

fuiyoooo...br nmpk muka naz btl2..hee~
rindu nyer kat lagu2 time anem knk2 riang..tapi anem lagi byk dgr lagu cina..sbb dulu sekolah SJKC..hee

tau lagu2 ni sbb mama or abg2 anem nyanyi bagi anem dgr..hee

paling suka bangau oh bangau..
=]

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
tapi lelagu nih suma sore boleh runtuh air dr langit..ujan lobat woo..piching lari abes..
terhantok aku kat dinding berdekah..hehe..
naseb baek terasa diri 7thn,tak perasan 7thn..wakaka..

tapi klu jamban ko sechantek jamban mcm dak Anem,no hal la ar bro..tidok dlm tu boleh..
a'ah pastu jadik member bertanduk..huhu..

amanah tu tanggungjawab weii..
da janji berani buat arr..
klu idak sape soh janji..hehe..
(tp salahkn ler org yg request tuuu)kahkahkah..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Hehe,a'ah..banyak kenangan lagu2 nih suma..teringat dolu2 pkai maskod katak buat show time hari sukan tadika..hahaa..

takpe la,lepas nih akak bg dengar la lagu2 nih suma..pasti terlena depa berdua..

~Izzah da sihat kak??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
nape??terpikat dgn muko Naz pa??
haha..still available woo..dush!!
naz,jgn tumbok aku noooo... :p

woo dolu2 skolah cina ye??den tau satu ayat je..wo ai ni,ape ye??
hehe..mesti terer speaking mandarin nih..fuyooo...

bangau oh bangau?? ku juga begitu..
cheewahhhh!!! heee..

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

hi man..wat2 tak tau lak wo ai ni itu aper...hee~

anem tumbok pokcik bg pihak naz!dushhhh

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

betul..sungguh!! den tak tau..
:p

adoii..fuh,kuat juga tangan black spec ni ye??agak2nye da slalun pogang milling machine..
aiyooo..
:)

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Layan je lah... seronok juge sesekali melayan nih... :)

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku suka banget. ramai member2 nak bluetooth lagu2 ni. terutama lagu 'katak si katak lompat'. walaupun pitching lari, namun suara budak2 adalah jujur dan tulus dr hati yg bersih dan suci.. aku jadi gembira, ceria mendengarnya... bro, koleksi 'mari menyanyi' tu dlm dvd atau cd?

ye la.. nnti aku nak pinjam jamban Anem la. hahaha...

its ok bro.. kalo ada masa hapdet la.. bukan salahku meminta dr mu... huhuhu... :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Woit.. apa korang ni.. maen tumbuk2..

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Lagu karaoke Indon yang baru ada tak Man hehehheheh.......

Kalau ader baguih gak hehehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Sonok beb..teringat kisah kanak2 yg takde beban masalah..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Hahaa..ghupanya ramai gak yg interested kat lagu bebudak..ingt takde sape..
mmg sore bebudak telus,itu aku sek berdekah..hehe..
Koleksi Mari Menyanyi dlm bentuk CD..nape nak pinjam??haha..
tapi menjadi masalahku setelah diminta olehmu..hehe..
men tumbok2 dgn anem best o..
feel rase cam maen kat token hit..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
Indon lagu ape lu nak??gwe lagu indon kureng coz kat opiz gwe boikot lagu dr seberang..hehe..
tapi akan gwe usahakan..
oraitttt!!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

iyelah.. depa tu asyik dngr lagu org dewasa sajer. bila dngr lagu kanak2, jd minat ler.. sorer budak2 lg best. background muzik nya ceria tu..

dlm bntuk cd? aku ingat dlm dvd yg ada gambo2 katun tu. x perlah.. ko haplod jer semua tu, nnti aku sedot semua skali. ada lg kan??

patutla cik Anem asyik pakai spek itam. rupanya mata dia lebam kena tumbuk dng Man.. hehehe... nak join..

aku juga kdng2 boikot lgu dr sana.. mentang2la Epoi baru balik dr sana.. hehehe

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

hypeeee...ada jugak cik anem geget korg berdua sat agik..nak main tumbik2 yer man..
meh anem milling man terus jer laa..

Idalara berkata... [Maklum Balas]

salam hysman..terimakasih..info yg sgt berguna buat akak..doa tu mng ada akak amalkan utk anak2..man fahamlah kan akak sorg2 jaga anak2..yg bungsu tu lain mcm sikit manjenya...nak kena berlembut selalu..
lagu2 kanak2 ni mng best..tapi ada ke kanak2 yg nak dgr lagi?

p/s...terang benderang gmbr si naz tu...hehehe hensem gak..kang ramai lak yg tergoda..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
klu ko dengar versi senario punya lagi riuh..nak sedot jugak pe??hehe..

yezza,cd tapi gambaw depannye pon gambaw katun gak.klu dvd hang nak karaoke pe?huhu..weh,sedot menyedut nih bahaya,itu hak cipta terpelihara..gwa takoot kena tangkap woo..hahaa..

nak join,yok ler..la ni gak kita gi UTM serang Anem..haha..

aku tak 100% boikot..tang lagu yg sedap aku kdg2 layan sendirik gak..
bro Epoi nak bagi pecah kenduri kawen dgn lagu dr seberang kot..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
klu cik Anem geget ktorang bagik eko cicak lorr..nak??hehee..
milling machine mmg makanan pokcik..
:p



Kak Ida,
Waalaikumussalam..
beselah kak anak bongsu mmg manja skit..tak salah pon..
budak skrg layan lagu Jay Z n Linkin' Park je..hahaa..
mane main lagu bangau lg..
saje saye letak gambo mamat tu beso2,bagi terang skit..akak tergoda tak??hehe..juz 4 laugh.. :p

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

huahua..cik anem milling korg ngn cicak2 sekali..hee~

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

best jugak tuh..
tapi tak kesian ke kat cicak tuh??

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. kalo ada version karoke memang aku bli. aku suka banget dng lagu kanak2. seyes, aku suka tahap gaban ni.. paling aku suka lagu 'buih sabun'. agak2nya itulah yg bebudak kecik pikirkan time main buih sabun kat bilik mandi... sorer budak tu comel sungguh. kalo dah besar, mesti lg besh sorer dia.

ala.. skrg dah mlambak sedot menyedot kat tenet ni. nnti haplod la lg semua lagu2 tu. :)

jom.. kita ke UTM... mana cik Anem ni?? hehehe

Mungkin juger.. hehehe...

Naz berkata... [Maklum Balas]

Anem..
Kita orng bawak cicak mcm dlm iklan minyak kat iklan tv tu.. ala, yg cicak maen2 dlm enjin moto tu.. hehehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida..
Man ni sajer jer nak pekenakan saya. patut saya saman dia pesal copyright.. hehehe..

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

haha..
xsuka tgk iklan tu..iyuuu..
tiada belas kasihan langsung sama itu cicak...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku pon suka lagu buih sabun..
hehe..cute giler sore budak tuh..hahaa..
fuh,fanatik abes ko..
nnt aku ikhtiar dapatkan..

aik,makin menggalakkn nampak beb??
kesian kat artis yg berkenaan..
takde sape nak beli album dorang..
sedeyy woo.. :p

Anem larik gi toilet...

a'ah..kita bawak cicak tu..
eeeeeee.....gerenti cik Anem suko..
hahaaaa..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fuyooo Naz nak saman aku..
takpe ku redha saje..
apelah nasib diriku yg malang ini!!!
hahaaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
A'ah la cik Anem,cicak pon yg bising semasa Rasulullah SAW bersembunyi di gua Hira'..
ku juga jadik tidak sukaa...
iyuuuuu..
hahahhahaaaa........

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man.. memang sedap lagu 'buih sabun' tu kan. aku bkan saja fanatik.. bombastik dan segala macm plastik dah ni. hidup lagu kanak2..
bukan menggalakkan, tp realitinya memang camtu. artis susah nak wat untung bnyk2 pesal gajala sedot ni. kesian kat depa kan...

Anem.. cicak tu suka main2 dlm enjin. comel...

Naz berkata... [Maklum Balas]

bukan saman, cuma nak sue jer.. hahaha

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

xder makner nyer chomel cicak tuu..lembikkk!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku teringat lagu 'sabun di bilik mandi'..kihkihkih...
hidup lagu kanak2..aiyoooo..
huh..
so kita as pendengar kenalah support our local artist..
ape hukumnye ek??hehe..
(da haplod bru nak tanya..) :)

bukankah saman dan sue 2 perkataan mempunyai maksud yg sama??
aiyoo...fening lorr..
weh,klu berani sini mari??
hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
hehehehee.....
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

hehehe... 'sabon dbilik mandi, sabon....'
ntahla, aku x tau apa hukumnya...

x der niat pun. saja2 jer. ala, kalo x gurau2 x best.. ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ish mane boleh gurau2 woo..
aku skrg da xleh gurau2 tahap petala 5..klu boleh kasi up lagi petala 10..bio gurau extreem lagi..
hehee..

kalau takleh gurau senda,masuk keranda..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

mak oii... gurau2 smpai tahap 10 petala.. gilo babas betoi. kalo camtu kalah la Apek & Nabil. compom tahun dpn hang menang... hahahaha...

x leh gurau g masuk surau.. hehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aku masok audition blum tentu lepas apetah lagik nak menang..
adoiii...hehe..
klu ko len ar..kumpulan sepah pon kalah..haa..

aku nak buat ayat tu tapi takut mencabar sensitiviti rakyat..kahkahkah..

Naz berkata... [Maklum Balas]

kau dah sampai tahap 10 petala. tu hikmat paling power.. hehehe..

oo.. ada yg terasa yer?? oklah aku tuka, x leh gurau, g kebun limau.. boleh kot??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tapi aku blajo dr ko..ko sifu aku..aku bagi kat ko je la ye..hehee..

boleh bro..
takpon,takleh gurau balik merlimau..can juga...hahaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hmm.. x nak la Man. title tu ko simpan ajer.. hehehe

Merlimau?? terkenang aku kpd kawan sek lama aku.. dia duk sana..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ok,aku simpan dalam poket ajaib aku nih..hehe..

budak tu mesti kawan baek ko..takpon ex-awek ko kot..
betui ka??

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko ada poket ajaib mcm doraemon ker? wow.. pinjam barang sehari dua..

kawan baik x la sngt.. ;p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ade poket aku lagi power dr doraemon..tapi poket aku sblh belakang..hehe..
takyah pinjam,aku bagi amek terus..

camne gaye kawan baek tp tak la sangat..fening gwa..
ko lost contact pe??

Naz berkata... [Maklum Balas]

kalo poket tu, aku pun ada.. hahaha...

ala kawan aku time sama2 duk kat asrama dulu. aku duk aspura, dia duk aspuri.. hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hehe..kantoiii..
ooo bdk aspuri..
so camne skrg??
still lg??

Naz berkata... [Maklum Balas]

last2 dia kapel ngan budak kelas machanical da.. mngkin budak elektronik x ngam dng budak elektronik, pesal cas sama. hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mengikut teori ko tu mmg ade kemungkinan..coz zaman aku dulu pon ramai mamat mecha couple dgn minah civil n electric..gitu jugak sebaliknya..so konklusinya mmg takleh sama cas kot nnt meletop..kedebaboommm...

aku turut simpati dgn ko kawan..
hahaa..
da takde rezeki barangkali..
mungkin die sedar diri die tak setanding dgn ko yg terlalu kacak mcm tarzan kot..heheeee...
tapi akhirnya tarzan n jane bersatu kembali wooo...
dont worry lorr..
hahaaaaa... :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu la pasalnya.. kemungkinan itu begitu besau smpai kat u pun sama juga keadaannya. cuma sorang jer kawan aku yg kawen dng sama course. itulah jodoh namanyer..

ish.. bukan la bro. memandai jer. dia kapel ngan budak machi pesal aku x caring. aku wat kepala aku jer. last2 burung suda terobang.. layan blues lg best.. hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ade baek ade buruknye Naz kawen dgn 1 aliran nih..coz lect aku ramai kawen dgn lect 1 course..
tapi kepala mmg gegiler..hehee..
jodoh kan namanye..hmm..

ko jgn ckp mcm tu Naz..
takkn dlm selama2nye ko nak blues jo bro..best ke??sakit ceria takde sape tahu..hehe,aku ckp mcm ler aku nih da kawen..
tapi ok ape,ko ade biz sndiri Naz,aset suma da lengkap..ko petik 100 yg dtg..sooo... :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ha.. tu aku blom dngr lg. lecture kawen lecture sama coz. wa... 1 anjakan paradigma buat aku. hehehe...

ala.. biz yg masih terumbang ambing di lautan atlantik. ada masa ada job, ada masa melopong.. hehehe... tu pasal staff aku kejap ada kejap x der...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ya Allah,ramai laa..
tima aku blajo dlu nak kate 5pasangan kawen dgn lect satu jabatan..adoiii..itu yg best..

alaa..suma mcm tu..dlm idup pon camtu..takkn al da ways kat ats je..somtime kat bawah jugak..
mcm laut sntiasa bergelora..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ooo.. baru aku tau. kat tmpat aku dulu x pernah dngr lg.. smpai 5 kapel lect kawen? wow.. hebat..

ye la Man. kalo asyik kat atas nnti lipa daratan pulak. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

awesome kan..hahaaa..
itulah realiti..
lect kawen dgn student pon ramai..
siap bunting final test lagik..hehee..

so,carilah calon cepat2 ye..
hahaa..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

memang mengkagumkan... aku nak jd lecture la kalo camtu. boleh main2 mata ngan student.. hahahaha... jahatnya pokcik ni...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ko bru tau ke pokcik Naz ni jahat??
aiyaa..gwa da lame tahu..
bukan takat main2 mata tapi mata keranjang juga..
hahaaa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

oo... pokciknaz x jahat tp nakal. kadang beliau juga suka maen bola keranjang... hahahaha

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
aku br sedut satu lagu..
n aku perasan..
suara dak2 ni macam suara yg nyanyi lagu wonderpet kat tv9 tu..

nak request lagu wonderpet leh???

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
pokcik Naz mmg nakal tengok pompuan seksi memanjang..
hehee..
klu begitu,yok figh bola keranjang..
aku nih dulu lead dipaksa masok kelab bola keranjang,jgn maen2 dgn keteraan aku nih..hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
iye ke??
yg mane satu??
ok nnt aku cuba try test haplod..
tunguuu....
:p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

ala..
wonderpet2..kami dtg..
mbantu anak haiwan dlm kesusahan..
kami xkuat dan kami xbesar..
bile bekerjasama sume jd mudah...
-ape yg penting..kerjasama...

hahaha...
ko xpnah tgk ke?
hehehe...
setiap hari pukul 2.30ptg tv9..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hehehe... bnyk la ko ni... x baik tengok pompuan seksi, nnti juling biji mata...

jom kita fight. aku tunggu kat stadium tetutup JB..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mina,
ku org dewasa..
tak layan citer begitau..
hahaaa..
nnt aku cuba try..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

klu aku juling,hang pon turut sama lorr..hehee..
mcm aku ckp b4 dis..skali panjang rezeki,2 kali pandang bru dosa..
ahakkzz..
:p

ok aku tunggu..tapi tunggu jap..
hmm..next week konsert search kat stadium tertutup jb lorr..
sory la ye..
aku nak layan Isabella..hahaaa..
yok naz..haaa..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ye tak ye juga. kan kita ni sama2 lelaki... hahahaha... jom pandang sekali tp berjam2... hahaha lagi...

loh.. aku dah siap training ni. ish, kacau daun betul Isabela. tp nasib baik Search pujaan hatiku selain Wings... apa kata ko rakam, pastu kasi aku sedot vid konsert tu... ;)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

pandang berjam2 nanti putih mata plak beb..hehee..
biar putih mata jgn putih tulang..
oppssttt,silap laaa..
biar putih tulang jgn putih mata..
hehee..

Isabela sekarang da naek ke langit 8 petala 'ke awan biru' lorr..
haha..
rakam2 salah disisi undang2 jalan raya nooo...
takoot gwe...
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

x boleh la nak rakam2 konsert Search tu? x per, nnti aku guna satelit utk tengok live... hehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

kabel beso giler...
haha..