43 Perkara Ringan Yang Menyekat Rezeki..

Terdapat beberapa perkara yang mempunyai kaitan dengan kesusahan atau secara lebih khusus sebagai penyebab ditimpa kesusahan dan penderitaan yang mana pada kebiasaannya kita mengambil ringan tentang perkara tersebut. Dalam kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi telah diterangkan perkara yang mempunyai hubung kait dengan kesusahan seseorang.
.
1. Tidak sembahyang atau solat.
2. Tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. Makan atas pinggan yang terbalik.
4. Memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri.
5. Menganggap ringan apa2 yang terjatuh dalam hidangan makanan.
6. Berwuduk' di tempat buang air besar atau air kecil.
7. Suka bersandar pada pintu rumah.
8. Suka duduk di atas tangga.
9. Membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. Membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.
11. Tidak membersihkan rumah.
12. Membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. Suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. Suka tidur di atas muka.
15. Membakar kulit bawang.
16. Menjahit baju yang sedang dipakai.
17. Mengelap muka dengan baju.
18. Berdiri sambil bercekak pinggang.
19. Tidur tidak memakai baju.
20. Makan sebelum mandi hadas.
21. Tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. Pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. Lambat pulang dari masjid.
24. Doakan perkara yang tidak baik terhadap ibubapa dan anak-anak.
25. Kebiasaan tidak menutup makan yang dihidangkan.
26. Suka memadam pelita dengan nafas.
27. Membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. Membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. Membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. Memakai seluar sambil berdiri.
31. Memakai serban sambil duduk.
32. Mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. Makan dengan menggunakan dua jari.
34. Berjalan di antara kambing.
35. Berjalan di antara dua perempuan.
36. Suka mempermainkan janggut.
37. Suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. Meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. Suka menggigit kuku dengan mulut.
40. Mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.
41. Mengadap kiblat ketika membuang air besar atau air kecil.
42. Menguap ketika solat.
43. Meludah di tempat buang air besar atau air kecil.
.
* Yg di 'highlighted' tu adelah perkara yg sering kita buat..
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

34 komen:

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man, aku tak pernah jumpa dalil nieh...

kalau ade mase aku nak check...

sebab, ade beberapa perkara tersebut memusykilkan aku..

boleh tak ko bagi aku sumber ko dapat mende nieh??

Bla3 berkata... [Maklum Balas]

no6 > kalu kat u mmng tmpat nye kat situ..camne eh?
no7&8&13&22 > knape eh
n030&36&38 > aq konfius dah ney
no 42 > pernah kot..takpe.dah sedar ney

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Dek, kalau suka gigit jari cemana lak yerk... Lagi satu, kalau hubby kita lebih suka kita tido mlm x pakai baju cemana??? Issskkk... banyak gak yg selalu dilakukan kan???

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
aku dpt article nih dari email..
ini cuma hubungkait yg dpt diterjemahkan dr kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah yg disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi..
tapi dalilnya aku tak tau..

klu salah please in4m ASAP..
oraitt...
aku insan tak sempurna..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bla3,
aku takleh nak jawab sebetul2nye ape yg men'konfius'kan ko tu bro..

no.6 - klu takde pilihan tmpt lain,tak salah rasanya kot..

no.7&8&13&22 - kate org tua2 takut rezeki tak masok..

no.30&36&38 - aku penah terbaca kat blog Naz,lela ade ckp benda yg sama..reffer blog Naz..

no.42 - aku pon bese buat..nak lagi time subuh..hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
tersuratnya gigit jari tapi tersiratnya mungkin itu kotor boleh ifek pd kesihatan dan melemahkan otak jd takleh bekerja so pintu rezeki pon da mengecil..
hihikk..
soklan ke 2 tak bape clear la,sape yg tak suka pakai baju??akak ke TB??hehe..

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

mekaseh bnyak2!

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

panjang sungguh tazkirah.
baik.

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

bagus...bagus...bagus...
{nfo berguna

byk benda yg kita kekadang ambil lewa saja.....

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

akak pun ada confuse dua tiga pkara...
tp, kalau bnda2 yg tak elok tuh...
apa salahnya kita cuba elakkan...
dah memang tak elokkan?

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

gud info..
thanks for sharing..
mmg byk pon yg kite terbuat..
klu xtau xpe..
klu da tau wat..
pk sendiri..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joegrimjow & lili puteh..
info berguna utk dikongsi..
klu salah tolong tunjuk ajar..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
teman pon ade musykil juga..
betul tu kak,ape yg boleh dielakkn cuba dielak..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
klu tak gheti nak pikir camne sis??

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
Allah da bg elok2 akal..
terpulang kat individu..
huhu..=)

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,

Entry yang mantap...seelok-eloknya itu kita jadikan pertunjuk supaya kita tak lalai didalam jalani kehidupan seharian....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
tp individu tu tak geti nak pulang..
terus berjalan mengikut arus permodenan..
camne tu???

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Waalaikumussalam bro Mirul,
aik lama tak hapdet blog..
dok komen je bro..
tak bez ar bro...

insyaAllah sama2 kita membantu menyelamatkan sambil ingat-mengiganti sesama saudara Islam..

apis (bukan nama sebenar) berkata... [Maklum Balas]

uiksss!
banyaknya yang aku buat

hohoho

kena ubah tabiat ni

gagaga

p/s: terima kasih berkongsi maklumat~

Naz berkata... [Maklum Balas]

ni ko dpt dr email ker? hmm... bnyk rupanya yg aku langgar... ish3x...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
klu xreti nak pulang..
tgu laa..
nanti azab..
bile die pulang kepada DIA YANG SATU..
=)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Apis (bns),
ur welcome bro..
aku pon manusia tak sempurna banyak yg bikin silap..
sama2 beringat..
cheers!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
yup,aku pon sama cam ko sedetik info from gwa punya kotak email..
haha..
blog aku nih bukan semata2 utk personal life tapi everything yg nk dishare...
mane yg aku rase best aku foward kat ko geng..hehe..

samolah den..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
takoootttt woo!!!!
larikkkkkkk!!!!
dush!!!
:p

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

alamak byk btol yg aku buat..
so skang aku kena elak la yg..
8,13,18, 28..huh byk lagi
tp malu nk sebut..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ooo.. mcm tu. baguih3x... ilmu kalo x dikongsi, x akan bercambah...

huhuhu.... ya ampun...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

aku pon takut..
so..
kite saling ingat mengingati la ye..

-aku da smpai majidi bahru ni-

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
yg pasti no.19,30 dan 39 mesti habit ko paling top...teettt..
hehe...
ape yg kurang cuba sama2 kita perbetulkan..aku juga..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hahaaa..
bercambah perlukan teras yg gentar dan baja yg mantop...
ku juga minta ampunnnn..
kihkih...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
iye,sama2 la kita..
insyaAllah..
:P

~ko da sampai majidi???
wuuyehhhh.........
majidi baru la not bahru...
huhu...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

tu laa..
sharing is caring..

majidi bahru laa..
selalu aku tulis alamat mcm tu..
huhu..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

ok, nanti aku tnye kat bapak aku..
die tau kot...
tapi tak tau la bapak aku tau ke tak...
senbab bapak aku kalau nak rujuk, rujuk kat Al Quranul Karim and haadis je..

tapi, kalau kitab Al-Barakah fi Fadhl lis Sa'yi Wal Harakah ni, aku tak penah dengar lagi..
sumber belum penah dgr...
tapi tak tau la, ilmu aku ni cetek lagi...
em.. ape kate kite tanye kat ustazah tukang cerita plak...

aku musykil bukan pe, sebab kalo bende2 siries camni, mesti dalil yang sahih mudah kita temui...

ok, aku akan selidik balik...

insyaAllah lah, kalo aku ade mase.. sebab sekarang pon aku bizy ni... nak urus sume bende pasal ipt aku tu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
dat mean im caring of u..
huahahaha...

sekolah majidi dulu ko tulis ape??
baru ke bahru???
klu johor baru johor bahru..
kota bharu..
produk baru da tuka ke produk baharu..
mcm terer je aku nih..
bm pon fail..haha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ko try cari sumber yg sahih..
sory sis klu aku tersilap..
awal2 aku minta maap..
aku juz take from my email..
so ko try tanya dulu bapak ko..
klu ade dalil2 or nas2 bagitau aku..
itu penting utk meyokong fakta n3 nih..