Akhirnya.. Terpaksa..

Mak datokk.. cun giler Mitsubishi Evo yang tersergam indah depan Maxis Center tu. Tak boleh tahan woo. Cun giler siuttt.. Aku kasi parking motor aku tu baik punya chantekk sebelah kereta idamanku itu. Hahaa.. Bagi feel semangat tu penting. Azam mesti gentar beb. Hahaa.. Aku duduk sambil2 ambik tender lap body kereta tu kasi kilat sikit (nasib baik alarm tak berbunyi hehee..) sambil berangan-angan Mat Jenin sekejap laa. Hehe..
Sudah 10minit aku sampai, baru aku sedar sambil mengucap syukur Alhamdulillah yang Maxis Center ni masih membukakan pintunya lagi. Hehee.. Aku masuk dengan langkah kanan sambil buat muka bangga dan terus menuju ke bahagian customer servis. Aku menapak pergi ke kaunter. Seorang wanita 'vogeu in da vase' bertanya padaku, "Boleh saya bantu?". Aku jawab "Cik, kalau broadband rosak kat sini boleh betulkan tak??" (gaya sama macam aku nak betulkan peti ais aritu la hehe..). "Oh boleh cik, encik boleh terussssssssss je jalan ni sammmmmpai paling hujung nanti cik jumpa staff kami dan cakap kat technician kami kat sana" jawabnya. Hahaa.. Yang aku pelik, aku rasa ruang officenya tak ler besar sangat dalam 5 langkah je dari setiap penjuru. Yang staff tadi cakap nada bunyi macam la jauh sangat. Aku toleh belakang dah boleh nampak 2 orang technician kat belakang aku nih haa.. Aku bantai gelak sorang-sorang dah macam orang giler nak terjun bangunan. Hehe.. Aku kira kalau aku bisik pun depa berdua (technician) kat belakang aku tu dah boleh dengar dah. Hahahahahaaa.. Adoiiii... Macam-macam ragam manusia ni laa.
Aku jalan 2 tapak sammmmmmmpai ler kat technician tu (jauh ni wehh hahaa..), sorang technician lelaki dan seorang perempuan. Yang perempuan ni kira sejuk mata memandang (pada aku cun sebab dia bertudung litup hehe poyo!!) dan si lelaki kira nak banding dengan aku memang die ada rupa la. Di sebabkan technician perempuan tu tengah dok sibuk melayan kerenah pelanggan lain, aku bertanya pada technician lelaki kat situ "Maaf encik nak tanya sikit, ni broadband mungkin ada problem la camane ye?". Brader tu buat 'donow' je tak pandang muka aku pun, dia suruh aku duduk dulu dan kononnya dia dok sibuk nak kemas kertas-kertas + kotak-kotak yang berselerak atas mejanya. Aku pun cam biasalah, buat muka seposen lagi. Memang tak ramai pelanggan time tu. Aku duduk punyalah lama dah macam batu belah batu bertangkup adalah dalam 20minit (aku rasa dia buat-buat sibuk kot, ish tak baik la wehhh.. bersangka baik).
Sesaat lepas tu ada seorang awek cun masuk, minah tu tak dan lagi nak duduk terus disambar oleh brader technician lelaki tadi tu. Perghhh!! ni menyebabkan kemarahan orang kampung. Aku rileks je duduk kat tepi sambil menyaksikan lakonan yang mengghairahkan si lelaki yang bergaya nak memikat si perempuan. Sabar je la aku duduk kat sisi dinding konkrit yang keras tu. Dalam 10minit lepas tu, technician seorang lagi perempuan datang dekat denganku, bertanyakan apa masalah aku. Aku jawab dengan nada sedikit sinis merli + senyum sambil menujukan muncungku ke arah technician lelaki tersebut. Cik tu pun memang sudah paham macamana atitude rakan sekerjanya itu. Jadi technician perempuan tadi tu dengan pantas ambil modem aku tadi dan terus memeriksa dengan mengoncangkannya. Alamak!!! Kantoiii, ada bunyi aneh plak dek..dek..dek.. Technician tadi pun tanya "Modem ni pernah jatuh ye bang?" aku jawab "Agaknya la kot". Hehee..
Setelah diperiksa, tanpa soal banyak staff tadi tu terus ganti modem yang BARU (nasib baik die cek masih under warranty lagi). Testing sekejap dan terus masuk kotak, aku dah boleh balik. Adoyaiii.. Aku kira tak sampai 5 minit pun service yang sepatutnya. Tapi aku terpaksa menunggu kat situ lebih dari 40minit dek kerana keranjangan mata saudaraku seagamaku itu tadi. Bukan ape, sekurang-kurangnya bagilah siapa yang datang dulu, diutamakan dahulu. Ini tidak. Betul kata Kak Eiba, aku tak patut suka sangat tadi, sekarang ni pedih hati aku ni wehh.. Hmm.. Nasib baik aku sempoi je, amek kotak modem tu terus keluar.
Bukak je pintu kaca tu, alamak!! dah nak maghrib daa.. Dalam aku nak balik tu aku terperasan plak, banyak betul khemah2 kat depan Maxis Center tu.. Aku jalan-jalan sambil amik angin senja kat tepi Danga Bay ********************************** Balik rumah aku tanya kat kakak aku, apehal kat Danga tu banyak giler khemah, rupanya baru aku tahu Sabtu dan Ahad ni ada JOM.. JOM.. JOM, JOM PEYBOH PEYBOH.. JOM.. JOM.. JOM, JOM PEYBOH PEYBOH.. kat Danga ye?? Tak tahu plak aku.. Memang dok bawah tempurung betul la aku nih.. Hehe..
.
Panjang lagi la ceritanya, bermacam-macam yang aku lalui semasa aku balik dari Danga tersebut tapi terpaksalah aku skip (*********). Sory ye kawan-kawan. Aku ade kerja sikit nak buat. Bukan apa sabtu ni office aku menerima kunjungan tetamu untuk mencapai piawaian ISO 9001 jadi kepala banyak ting tong skit.. Hope semua ok.. Maaf ye.
Esok juga aku kena pergi course NIOSH.. InsyaAllah, minta-minta semoga aku lulus dengan cemerlang.. Aminn..
Ada masa aku sambung lagi.. * semua gambar adalah hiasan semata-mata..
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

27 komen:

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

akhirnye mdapat modem yg baru ye..
boleh laa update blog slalu ye..

nway..
good luck for tomorrow..
moga doaku mengiringi kursus itu..
hehe..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Gadis dari rumah hijau datang singgah jenguk-jenguk tuan rumah nih.. Heehee..

Hahaha.. Kasihan kamu.. Sudah jatuh ditimpa tangga.. Banyak sungguh dugaan melanda yerk.. Pasti gadis cun itu amat cun kerana berjaya mngatasi ke"cun"an kamu.. Hik hik hik..

Wah.. Minat gadis bertudung litup yerk pokcik.. Heehee.. Semoga cepat kamu ketemu seorang sepertinya.. Boleh laa "mengubat" dirimu yang memang sudah ting-tong ini.. Hahahaha..

Selamat menyiapkan kerje ye pokcik, dan untuk course mu itu juga, best of luck ku ucapkan.. InsyaAllah, minta-minta juga kamu lulus.. =)

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Setahu aku... semua maxis center pun camtu gak le... mesti ada mangkuk semangkuk yg seperti itu... kekadang aku kurang pasti... apakah yg dipanggil customer service? kalu mereka tahu tanggungjawab mereka... maka tidak akan ada perkara seperti ini berlaku... bagi aku mereka ini boleh berhenti keje sahajalah kalu tak ikhlas... buat menyemak je!

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

aduhhhhh...penat akak baca cerita mu yg siap ada dialog2 nih...

apapun, gudlak tuk esok.....
akak doakan hang!!!
:)

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

berjaya memiliki modem baru.
tahniah2.
lili juga sudah dapat adaptor baru.
tapi
sudah mau pulang bercuti.
ghee~

gudluck ye tuk sok!
(^_^)

Naz berkata... [Maklum Balas]

memang mangkuk punya mangkuk ayun. smpai nak dkt sejam ko tunggu Man.. memng dasar lelaki boya la mamat maxis tu. akhirnya, dpt jugak ko modem baru yer? inilah yg dikatakan rezeki. ko x payah nak amek cuti, boleh simpan time perlu. cara ko crita penuh dng lawak jenaka. bikin hati ku ini terhibur. tp, mcm telenovela pun ada gak. main smbung2... ada lg ker smbungan kisah ko ni?

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Kihkihkih...bukan main yaaa... Salute sangat cara man citer..best!! Ada simptom2 penyebab sakit ginjal yang serius... Pandai Man wat karangan kan... Sure cikgu BM man terharu kalau dapat baca blog Man nie..maklum...Kelassss gitu..

Pe pun..modem baru...moga2 cerita baru gaks ehh...

Semoga lulus cemerlang exam NIOSH nanti yaaa....

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Aminnnn...good luck ek Man...

Man, patut ko snap la pulok gambar mamat mata keranjang tu. Nak tengok gak...kekeke. Modem dah kene hempuk pon buleh dapat tukar baru ye? Aku baru tahu neh...hehehe

I am Karl berkata... [Maklum Balas]

x singgah jom heboh??

haha

all d best la bro dgn sume kerja2 bro k

FiNa berkata... [Maklum Balas]

weh, mane dapat gambo awek cun???
awek2 ko erk???
nge3...

gud luck wat keje...

jangan nakal2 erk...

hazlin berkata... [Maklum Balas]

dah cuti sekolah... leganya rasa... nak cuti sepuasnya...

pegi jom heboh ke?

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ku da coba yg sebaiknya utk jawab soklan course aku tu td..mintak2 lulus laa ye..aminn..
thanx..
minna,yok pi pekena nasi minyak ahad nih..
hehe..




Farhana,
Waalaikumussalam dokter..
daku cun ke??oh tidakk seswai sama skali naaa...hehe..
InsyaAllah.. Thanx dokter..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam bro..
uih..marah betol bro..
tarik napass..hembuss..
itulah manusia bro..lumrah..
klu takde depa idup ni tak mencabar laa..
hehee..





Kak Nurul,
panjang sangat ye ceritanya??
hehe..ku da stop da..
takde sambong2 lagi..
nnt ade org sakit hati..
hehee..
terima kasih kak..
insyaAllah ku lulus..
aminn..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lili,
tahniah utk kamoo juga udah mendaptkan adapter yg baru..
hehee..nnt boleh ler continue berblog kat semenanjung nanti..
hehe..
terima kasih cikgu lili..
insyaAllah..
:p





Naz,
Alhamdulillah dpt modem baru aku syukur.. :p
itulah antara segelintir perangai manusia yg sempurna Naz..aku tak terperanjat pon..da lumrah kejadian manusia..hmm..
:)
dah aku da stop cerita nih..esok aku kena dok terima org dr ISO datang opis aku..kurang masaku..hehe..
aku pikir 2-3 kali nak citer taknak..takut org taknak baca cerita merapu aku nih..hehe..
tapi inilah real life aku..hahaa..
coti tu aku nak foward ke honeymoon nanti..hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
Klu cikgu BM ku baca,meleleh air mata darah kak oiii..
dok baca ayat paso giler nih haa..
elak dpt smackdown..hahaa..
ku buat cerita ini pon dr my real life..tak geti nak reka2..hehee..
terima kasih kak..
IsyaAllah..
:p





Sis Lela,
thanx sis..insyaAllah..
ku lupa nak snap 2 benda time aritu..hero Civic 10saat dan hero keranjangan Maxis..hehee..
ntah gwe jugak tak tahu,ingat kena bayo..tgk je la nanti bill next month..hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Karl,
InsyaAllah..thanx bro..
time tu tak bukak lagi jom peybohnye..tgk ar sabtu n ahad ni..
hehee..






Fina,
ish ko nih..itu suma hanya gambo hiasan,takde kena mengena yg hidup atau mangkat woo..hehe
insyaAllah..thanx Fina..
ko juga jgn nakal2 juga..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
waaa...best tu coti skolah udah bermula..huhuhuuu...
tapi kertas peksa pon menimbun jugaa kan??
huahahhaaaa...

ntah la kak tak tahu lagi nak pegi ke tak jom heboh tu,da lama tak pegi rasa adalah 4-5tahun yg lepas..huhu..manyak sesak..sakit palaaaaa..hehee

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

brader seagama ko je ke camtu?
hehehehe...ko cane lak?
prasan baek ler tuhhh..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aku tak kate dan tak penah kate pon aku baek sheh oiii..ammaaa...
tapi ini soal kerja,pasal atitude melayan pelanggan..polisi bg sesuatu facilities biznes mesti customer 1st maa..ko penah baca polisi syarikat tak??
klu kena kat aku mungkin aku boleh sabo lagi tapi klu kena kat org lain (terutama cer) camane??

hahahaaa..gelak baii...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
insyaallah ko leh score..

hehe..
jom2 kite g mkn nasi minyak..
nanti confirm kan smule tau..
jgn xjadi lak..
hehe..

hady berkata... [Maklum Balas]

biasa la tu
kekadang dalam ramai ramai
ada lah sorang dua yang kaki buaya
at least dapat setel kan? kira ok lah

p/s : best tak life di jb?
ingat balik malaysia nanti mahu tukar angin, keje di jb
tak mahu stay kl..

Naz berkata... [Maklum Balas]

mesti ko sdng bergumbira di smping modem baru tu kan? semakin panjang sonyum ko tu.. hehehe...

pegawai ISO dtg cek apa? ada mcm audit tak?

crita ku tu bkn criter mrapu. bnyk advanture dan pengajaran. aku rasa mcm kat tmpat ko jer masa baca. mcm baca novel... hehehe...

wah.. dah ada plan nak foward cuti ke honeymoon. ehem2x...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
gembira??pergghhh! banyak slow jugak..
ikot hangen..
klu la nina memang slow gaban..
huhu..sabaw man..
:)

A'ah..ada audit..tapi yg ini 1st stage juz documentation lepas ni plak site visit..tension wooo..
huhu..

iye je ko bro.. aku cerita mmg terabur giler..
klu cikgu BM aku baca meleleh air mata darah beb..hehee..
thanx sudi baca geng.. :p

perancangan jangka panjang mesti ade bro..hehee..makan gaji katekan.. :) honeymoon ku nak ke korea.. cheewahhh...

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

mmg kna sabar banyak la klaw jmpak boya2 gini..
tp klaw pompuan pun kadang2 sama jgakla,
sebok nk mlayan yg jantan tu dlu dr yg pompuan2 ni.
biasa lah kn??
=)

moga kpalamu tidak ting-tong lagi.
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

skrg ni mizz GAZA suma sama baek laki atau pompuan..like what 'she' said "apa2 laki boleh buat kita(wanita) boleh buat juga.." so tak mustahil..hehee..sapekah 'she' tersebut??aderkah??? jeng3x...

kepalaku tak ting tong tapi poneng bangat nih..hehe

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

btul2.
huh!
tp kan..
saya budak baek.
(puji diri sndiri pulak!)
lalala~
:p

erk!
bukan sama ka tu?
=D

Naz berkata... [Maklum Balas]

slow jugak? masalah line la tu... jng hempok2 modem lg udah ler... hehehe

ooo... mcm tu. masa site visit kena berlakon sket. buat2 mcm pro. pas tu masa beri penerangan kerja kat peg tu kena cakap manis2. kasi ayat power...

best bro baca pengalaman ko tu. bnyk btul lawak spontan. kalo cikgu bm ko baca mesti meleleh air mata dia gelak.

bagus2x... ada perancangan long term. naper ko nak honeymoon kat korea? napa x kat hawaii...?