Tragedi Teluk..

Jadi bila aku tak jadi ambil cuti, keesokan harinya dengan berani mati ni balik kerja dalam pukul 5.45pm, aku terus bawa motor cepai aku tu ke Teluk Danga kononya nak mencuba nasib la kalau ada rezeki buka lagi la Maxis Main Center kat Danga tu.
Dalam perjalanan ke Danga Bay tu, banyak renovation pada jalan utama jadi jalan yang 3 lane sudah menjadi 1 1/2 lane (memang kecik giler) disebabkan pembikinan 2 fly over baru. Jadi dengan keadaan jalan yang agak sesak macam tu, aku pun tak la bawa laju sangat dalam average 80km/j je (tak laju kan??hehe..).
Hujan masih lagi turun dengan renyai-renyai. Bila sedang aku asyik tangkap lentok bawak motor tu ada satu ketika, ada sebuah kereta Honda Civic 'tonjol' belakang aku saja bagi aku lampu bling-bling gayanya seperti mengejar masa. Dah la jalan pun macam tu sempit nak laju macamana lagi wehh dengan keadaan jalan yang licin lepas hujan. Aku pun cuba bawa selaju yang boleh sampaikan sikit lagi aku nak eksiden dengan 'punggung' bas.
Kereta tadi makin lama makin dekat dengan motor aku, aku dapat rasa ada la dalam sejengkal bumper dia nak 'cium' dengan 'muggat' motor aku. Aku rasa kalau aku brek emergency skit je ni da mengelongsor ke bawah lori tanah dah dek kena hentam kereta dari belakang (Alhamdulillah aku selamat, sebab situ area construction, banyak lori tanah keluar masuk). Tak ada sikap prihatin betul baii mamat tu (marah ni wehh). Aku pun buat dang terus press minyak kalau boleh nak elak ke tepi la motor kan beroda 2, gesel sikit aku juga yang parah (think positive cheewahh..) tapi keadaan tak mengizinkan sebab banyak kereta berhempet-hempet. Tak dan lepas tu aku secara tak sengaja terpandang plat kereta tu melalui side miror motor buruk aku tu, oh... SGF76XXX, kereta empunya Singaporean rupanya. Dalam hati aku cakap, "Apa hal dengan mamat nih tak puas ati pe?? atau nak cari gaduh dengan tyco Kg. Dusun nih??". Aku cool selamba je.. (poyo woo)..
Dalam masa aku dapat tahu tu, aku bawa slow la motor tu bukan apa aku dapat rasa itu bukan kes emercency disebabkan aku intai kat cermin kecik aku tu yang si 'driver'nya gelak sakan dengan aweknya barangkali saja nak psyco tunjuk 'X' kat bandaraya ni. Dah lama pada tu, mamat tu tensyen + geram sebab terpaksa ekor di belakang aku. Mamat tu sempat kasi lampu tinggi, dia cilok kiri aku pergi la blah kiri, saja.. Bila dia masuk balik lane kanan, baru aku nak cilok kanan masa tu la ada seorang lagi brader Johorean naik Honda Civic 2.0 hitam JLJ52XX kasi kejar sama itu Honda Civic Singaporean tu tadi. (Memang smart ar brader tu, dekat giler brader tu follow). Dah macam Impak Maksima woo aku tengok. Seronok beb. Hehehe.. Jangan meniru aksi ini ye. Brader tu balas balik ape yang Singaporean tu buat kat aku tadi. Rasanya brader tu nampak aksi drama aku tadi kot. Hahahaa..
Akhirnya Singaporean tu mengaku kalah beralah masuk ke lane kiri. Hehe.. Brader Johorean tadi tu dah hilang pecut entah ke mana. Dalam hati, gelak gembira melihat ke'bengang'gan warga Temasik tersebut. Yang bestnya, ketika satu masa di traffic light, aku sempat berhenti di sebelah kereta Singaporean tadi, aku pun hon dan sempat mengangkat kening tanda 'kekalahan' yang bermaruah atas kekurangan ajar di atas jalan raya. Mamat tu tak pandang aku pun. Buat tak tahu je. Mungkin malu kot. Hahahaaa. Bangganya aku. Kalau aku ada kamera, aku dah snap gambar mimik muka bermuncung merah beliau. Aweknya lagi la, terus pakai cap Nike (cantik juga cap Nike yg dipakai olehnya hehe..). Aku tinggalkan mereka dengan pantas.. Pengggggggggg!!!!
Aku pun meneruskan perjalanan ke Maxis Center Teluk Danga dengan perasaan yang sungguh gembira. Hahaa.. Setibannya di sana, mak datokkkk...
.
Cun woo.. Ape yang cun?? Ade keje skit ni, nanti ler aku sambung lagi..
.
Pengajaran: Bawalah kenderaan anda dengan berhemah dan ikut undang-undang jalan raya. Ingatlah orang yang tersayang.. Sezarah kelalaian anda, mungkin akan menyebabkan kelayangan satu nyawa..
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

31 komen:

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

bahayaa
xtau sempat tak nak angkut bmw
huhu

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

woiiiii...
bahaya dik oiiiii....
hati2 skit, jangan bawak laju beno......
~80km/jam kalau motor, mahu nak tercicir dok belakang....

cepat..cepat...sambung citer lagi...
:P

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Btul kata adik joe.. Bhayanya kamu ni.. Kata ingatlah org trsayang.. Kesian kat saya ini tau.. Ish3.. Ni nak marah ni..

Hik hik hik.. Pape pn, cayalah hysman.. Da laa msuk ngara orang, tunjuk eksyen lak tu.. Kan da kene dgn abg hysman kita sorang nih.. Heehee.. Hurrmm.. Sapelah abg berhonda civic itu kan.. Hero utama dlm cite ini.. =p

Haha.. Mmg saje jek kan wat cite smbung2.. Nak wat supaya hati trtinggal di smile myfta laa tu.. Ish3.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ada 2 mender terdetik dlm kepala hotak aku ni...
1. jangan amik risiko
2. ko memang berani
mujur ko masih boleh tulis n3 ni. kalolah mamat bengong tu terlanggar moto ko tu... hi, x taulah betapa sedihnya aku kat sini... aku x nak sahabat aku yg sorang ni masuk hospital. kat hospital x best, x der internet dan sakit woo kalo jatuh moto.
aku tersengeh sorang2 masa part ko hon dan angkat kening kat mamat bengong tu. hahaha, dia ingat dia tu bagus sngt. kat jln mcm tu pun nak bawak laju. aku rasa, dia x leh tido malam pesal tersangat malu. hehehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
BMW?? waaaaa....
ku idam evo n civic cukup laa..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
abis tu da terpaksa kak..
cuba bayangkan klu saya bawak slow tak ke kena g*l*s dek kereta tersebut..hmm..
terpaksa kak..
inilah ragam bagi org yang tak berkereta..hehee..

nanti klu saya ade waktu saya update lagi ye.. tunguuuu...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
barangkali adik joe mu itew boleh menggantikan tempatku itu..
hahaha...aik,benda mcm nih tak mau gelak2..tak baek..selisih...
nauzubillah...

biasalah,klu dokter nanti 1 day gi oversea pon mesti dokter rasa X klu dok negara org,suma org pandang kita rite,camtu lah gayanya bila org asing datang negara kita..yg penting pokcik slalu pikir positif..hehe..

abg berhonda tu walaupon msuk interprem sesaat tapi impaknya keseluruhan cerita beb..hehe..
nnt,klu ku jumpa nak ku bagi pingat ku padanya..cheewah!!!

~penah dengar lagu dewa cintaku tertinggal di Malaysia??same like Cintaku tertinggal Smilemyfta..
hahaha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
1.risiko yg terpaksa ku tempuhi..
2.berani kerana takut.. takut kereta tu hentam aku dr blkg..

Alhamdulillah,suma selamat..
syukur aku masih boleh menulis n3 ni..sahabat maya tak sama mcm sahabat depan mata bro..klu aku takde pon taklah rasa sangat kan..
:).tapi mmg hospital tak best,aku yg temankan kawan aku kat spital mmg bosan giler..huhu..

aku brani mati hon n angkat kening sama itu cina singaporean sebab ini negara aku wooo..aku sayang...dorg ada hak ke??

Naz berkata... [Maklum Balas]

eh.. aku akan terasa sngt kalo ko masuk spital. x boleh nak sembang2 dan usik2 Fina sama2... ooo, cina ker? memang x der kesedaran sivik btul la.. apa yg penting, ko x der apa2 kan.. cepat2 la ko smbung pengembaraan ko tu. mcm crita lone ranger pulak... hehehe

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Brader Naz.. Dirimu trasa kalo hysman tiada.. Jgn risau, ku ada di hospital menemani.. Tkut2 duduk hospital x mo kuar daa pasni.. Hik hik hik..

Tapi ku ttap doakan ksejahteraan kamu.. Btol2.. Len kali xmo nakal2 lagi.. Msuk hospital sape yg susah, jwapannya bkn saya.. Heehee..

Alamak.. Cintaku trtinggal di smile myfta.. Ku ambil bawa pulang laa ye.. Kerna rmai lagi cinta yg tlah trtggl di sini.. Msih rmai yg mnanti.. Ku brundur diri, mberi pluang mereka merasai.. Hak hak hak..

Brader Naz.. Nk jadi pngapit hysman ke? Sy pn nak gak jadi psangan pngapit.. Hee.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Cik Nur Farhana...
adakah kamu seorang misi atau dokter?

kalo mcm tu, saper nak jd pengantin pompuan? hahaha....

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Encik brader Naz.. Heehee.. Ku bakal doktor 2 tahun lagi.. InsyaAllah.. Doakan ku yerk.. =)

Haah laa.. Sape nk jadi pngantin??? Brsanding sorang le gamaknya encik hysman nih.. Yg pnting, kita tukang kipas ajo.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

Cik Nur Farhana...
Boleh... Insyallah kamu boleh jd dokter yg bagus x lama lg. yg pnting, score kat exam dan praktikal.

hehehe... kesian pengantin lelaki. kalo kita kipas dia, saper nak kipas kita pulak. kita suruh pengantin ajo yg kipas nak??

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Man, 80km/j tu tak cukup laju. Cuba ko bawak 100km/j. Aku rasa habis semua yang ada kat depan ko terbang melayang bila ko lalu...hahaha...

Aku gelak sorang2 bila baca ko cilok kiri bila kete tu cilok kiri gak. Ko memang berani. Tabik la. Tapi siapakah hero yang telah menyelamatkan keadaan ittew?...hmmmmm... Rasa nak berkenalan lak...kekeke

Haiggzzz...cepat la sambung cite...

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Lebeykan berhati2 taw naik motor...awak tuu...bahaya..kalau x kena gesel pun jatuh...di gesel apa lagi kan??? beware on da road yaa...

Jgn suka sgt man oiii....

hazlin berkata... [Maklum Balas]

semalamku bermimpi...

bertemu denganmu...

tengah naik motor kapcai...


wah..wah.... ada hati nak gesel dengan honda 2.0 ye...

hati-hati dik..
nanti awek cun dia tepis lu punya kapcai...

bersepai...

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

hahahaaaa.....
dah jd macam drama bersiri lak...
kena tunggu ari2 nak tahu ending nya...
Poyo lah hang ni man.....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hang terasa kaa??oh sahabatku..
tocheh3x...begitu juga aku beb..
hehee..
lone ranger??huhuu...
tak kira chinese ke malay ke dr 'sana' mmg eksen/terok bila dtg sini(jb)..
depa buat mcm banda depa sendiri..
depa suka lupa diri..huh..geram woo..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
jgn la undur diri..
ku masih menunggu kunjungan mu sekerap yg mungkin di smilemyfta ini..hehee..
pengapit??tetttt!!!
hahaaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sis Lela,
100km/j??boleh woo..
takut nanti kereta civic tu yg terhumban..tak pon motor cepai ku yg bersepai..
hahaaa..
nak berkenalan??
namanya Selasa bin Rabu..huhuu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
ku telah berduka..sadis..huhuu




Kak Lin,
moto kapcai??
ape standard woo..
ku taknak la..bagi la mimpi motor LC ke??ini kapcai??pergghhh!!!
hahahaaa..
ku tak kawen lg ku masih ingat kak..:p





Kak Nurul,
ku poyo sape sifunya..
anda la sifunya akak oiiiiii...
heheee...

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Sekerap yang mungkin??? Ohhh.. Tidak.. Ku trharu.. Ahakz.. Gosip sdg mlanda hebat skunk nih, maka ku perlu brundur memberi ruang pada gosip utk reda dulu.. Ada jodoh, kelak pasti kita ketemu lagi.. Hahaha.. Sadis tol ayatku.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

org2 dr sana memang mcm tu ker? poyo x bertempat? kalo depa langgar sapa2 kat sini, memang teruk la kena blasah...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
gosip ape??
waaa...macam artis la kamoo nih..
oraitt takeur time..hehe..
susah nak ke blog kamu somthing error..
:(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku rasa klu ko da biasa dok sini (jb) mesti ko pon tak suka dgn 'depa'. terus trang aku cakap mmg aku tak suka perangai dorang..
kerek giler,lampu merah dilanggar,hon tak menentu,rebut parking,potong Q kat kaunter,gaduh dgn security macam2 laa..
ish tak tahu la aku nak ckp Naz..

worse........!!!!

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Hysman.. Takpe3.. Mgkn blom masa de soh dtg jenguk blog ku itu.. Ok.. Take care.. Slmt pngantin baru wat kakakmu.. Assalamualaikum.. =)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Aik,len mcm je bunyi kamuu itu..
hehee.. nnt esok kt opis ku cuba lg ye..
belom lagi la wakk..
Waalaikumussalam..
:p

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

huiks.
80km/j?
rasanya bleh tahan lajula..
tapi mmg tak sswai bawak area construction gitu..
bahaya bro.

klaw jln clear bawak 100km/j pon sdapp kn?
tp cam nk mlayang ja helmet.
haha
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ntah la Mizz GAZA..
laju ye??
hmm..tangan maen press je tak perasan laju ke tak..hehe..
thanx coz prihatin..
anda juga berhati2 k..

klu helmet pakai bebetul,ikat..insyaAllah tak melayang wakk..hehee

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

huhu
mmg slaloo pakai helmet tak betul ponn.
truk btull!
=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

teruknya depa ni. x der adab sopan ketimuran langsung. kalo aku duk sana boleh jd hijau aku. nak jd hulk... grrr...