Awas Kicap Eliza..

Tolong war-warkan pada kengkawan yang lain sebab bukan anak-anak saja yang sukakan kicap, kita mak/bapak pun sukaaaaaaa masak kicap..
Betul ke?????? Orang Perak tolong periksa!!! Kicap Eliza. Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org..
Dibotol kicap ini tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3, Jalan .Jelapang, Ipoh. Setahu Saya di Batu 3, Jalan Jelapang cuma ada kilang kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah dipersimpangan Jalan Jelapang dengan Highway ke Lumut (ditraffic light).
Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang tersebut berada disebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar... dan bangunan kayu lama disitu. Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap. Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun tak perasan itulah kilang kicap Eliza ... kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (Ahad).
Gunalah kicap dan sos cap "HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya memang orang Islam... seorang jutawan yang dermawan tinggal di Kampung Melayu Majidee JB. Produknya pun khabarnya dah sampai ke Timur Tengah sana ... satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yang warna merah .yg merah, sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam).
Untuk maklumat kawan2, setelah diselidiki dan dipantau... Kicap yang disebutkan itu sememanglah benar, dipunyai oleh seorang taukey cina kilang kicap tersebut mengunakan nama orang melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu, jadi itu adalah strategi mereka. Oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut.. Semoga apa yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih. Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di Akhirat nanti. Wallahualam..
.
.
JAWAPAN PIHAK JAKIM:
Saya merasa terpanggil untuk menyiasat setelah membaca email kesangsian mengenai Kicap Jenama Eliza. Saya tinggal berdekatan dengan kawasan ini, Meru Valley. Ini adalah maklumat saya:
Jenama ELIZA Kilang kicap Weng Lee ini adalah diusahakan oleh Keluarga Cina, dan perkerja2 nya adalah dua orang makcik India. Secara kebetulan , ada kenalan saya yang telah tinggal di Taman Meru ,hanya 50meter dari Kilang itu , menceritakan sejarah wujudnya perniagaan Eliza itu. Seorang pakcik ketika dalam tahun 1985-87 berasal dari Kelantan tinggal berhadapan dengan rumah dia, selalu beli barang dari Thailand dan perniagakan ke sini. Dia membela seorang cucu bernama Eliza (8 tahun ketika itu). Nama jenama itu diambil sempena nama Cucu dia.
Atas perancangan dengan taukeh2 cina ini (adik beradik,family bisniz), Memang wujud pengusaha bumiputera dalam kilang itu dan jenama Eliza hanya untuk strategi pemasaran. tapi kilang itu juga mengeluarkan jenama lain. Menurut kata jirannya , pakcik tu dah lama tak datang sini lebih 10 tahun (sejak 1995) , malah rumah dia dah diduduki oleh keluarga lain. Budak yang nama Eliza tu pun dah besar dah pun dan bekerja di KL.
Pakcik tu terkenal sebagai perdagang barang2 Siam awal 80-an dan kontraktor binaan kecil-kecilan buat selengaraan sekolah ugama satu masa dulu. Penduduk Taman Meru memang tahu pakcik tu ada kilang tu tapi tak tahu pada mulanya dijalankan oleh taukeh2 Cina ni. Di Perak sendiri kicap ini tidak mendapat sambutan mengikut penduduk di sana (mungkin kerana mereka tahu siapa pembuatnya).
Buat masa ini kicap2 ini banyak dipasarkan di Pantai Timur, khabarnya ada kontrak. Bagi sapa2 nak tahu lebih lanjut tentang kilang ini, ianya terletak di antara Jelapang dengan Meru, Ipoh. Ada simpang permulaan yang nak pergi ke Lumut jalan raya baru. Bagi mereka yang datang dari KL , susur keluar sebelum Tol Jelapang masuk kiri akan melalui 4 traffik light sebelum sampai simpang ke highway Lumut. 2.3km dari tol Jelapang.
Kesimpulan pemerhatian saya, kilang ini mempunyai kicap Jenama Eliza hanya untuk mencapai pengguna Muslim atas nama Pengguna Islam. Kilang ini tidak mengutamakan kebersihan, malah salah satu gambar yang saya (104-0455) ambil melalui rumah pemilik bengkel itu kelihatan kicap2 disimpan dalan bekas plastic macam tong 5 liter ubat-ubatan.
Dari segi perdagangan ianya tidak salah tapi dari segi kesucian saya harap ada pihak lain yang akan menyiasat. Kalau saya, saya tidak akan gunakan jenama ini. Ketika saya ambil gambar ini saya telah diperhatikan oleh pekerja2 disana, dan saya tak nak teruskan khuatir dikejar oleh mereka.
Bagi sapa2 yang pernah membawa usul ini di dalam email ini, saya ucapkan syukur kerana perihatin pemakanan yang kita makan, agar anak cucu kita tidak tercemar dengan unsur2 yang tidak bersih dari pembuatannya. Demi kebaikan pengguna Islam. Wallahualam.
.
Gunalah Kicap Kipas Udang.. Sodapp!!! Dolu2 aku penah beraya kat umah tokey Kicap Kipas Udang ni, beso giler umahnya, baek plak tu orgnya.. Aku rasa kat kampong aku tu uma die antara rumah paling mewah selain pemilik Mutiara Motor empunya suami Juliana Banos.. Hehe..
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

58 komen:

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
La ilaha Illallah... strategi namanye tu... utk mengelirukan pengguna Islam... Kalu betul maklumat ini... pihak bertanggungjawab harus bertindak... bukan buat bodo!

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

wahh
baru tau
ish2
bahaya btol

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam man...
Akak pnah baca pasal ni melalui email..
Pnah juga menyarankan kepada seorang teman di Jabatn Agama Islam Perak untuk turun siasat...
tp, tak tau apa plak tindakan dorang selepas tu...

apappun, TQ man atas info berguna ni...

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Kicap eliza??? Huuhu... Baik tuan.. Saya akan ambush tmpt tu skarang juge.. Heehee.. Dkat jek dgn tmpt kita tu.. Huuhuu.. Tapi kannn.. Skunk ni mcm da tak penah nmpk jek kicap tu.. Hurrmm..

Assalamualaikum hysman.. Ape kabar? Sehat? =)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ni yang aku nak bukak kilang buat kueh bulan cap pagoda nih...

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

wah
menakutkan
boikot!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
depa tak buat bodo tapi pihak yg tak bertanggungjawab yg buat bodo tang amaran yg dah diberi..
hmm..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
kat shifield takde laa..
no worries..
haha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
ape cite lepas tu kak??
takkn senyap je??
ish..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
dekat yo..ha pi serang ramai2 bawak geng tiga calit..hehe..
da heboh dorang senyap dulu nnt da senyap baru depa kluakan balik kicap tu..
hmm..

Waalaikumussalam Farhana..
Kabo baek..sihat..
kamo plak..
wahhhh!!!hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
kenapa mesti buat kueh bulan cap pagoda?? haha... cap KLCC tak leh ke??
hehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili,
yok boikot gheramai...
hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

xpnah dgr..
n of course xpnah gune..
hehe..

aku pnah g maulud nabi kat tokey kicap JALEN..balik maulud dpt sebotol kicap, sos JALEN...hehehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu marketing strategy namanya.... nama produk kena tepat utk menarik minat prospeks. ;)

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Abg man.. Saye turun dari tingkat atas lalu ke sini pulak.. Heehee.. Saya pn kabor baik, saya pun sehat gak.. Wahhhh.. Heehee.. Nk kacau dia ar pasni.. Suka sgt nyakat org.. =p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
dpt kicap JALEN free,perghhh best tuu...
aik takkan uma kicap kipas udang ko tak penah pegi kat kg melayu majidee oiii??
waduh...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
wahhhh,bagus tu guna kueh bulan sempena kueh cina tapi halal..
baguih idea tu...
aku nak bikin jugak le...
kueh bulan cap pisa senget..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
mane ade nyakat org..teman baek ajo dok diam kat sini..
tak mau nakal2..dosa woo...
:)

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Aiyak.. Ke sini pulak.. Okeyh2.. Last2.. ku tidur pasni sbb ku org johor sejati yg tidur awal di pukul 3 pagi.. Haha..

Aiyo.. Tatau.. Takmo nakal2 tapi da nakal2 jugak.. Aiyo.. Dosa woooo kacau anak dara orang.. Ooppss.. Kamoo kacau diriku ke diriku yg kaco kamoo??? Heehee.. Okey.. Tido btol2 da ni.. Assalamualaikum.. =)

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Huhuhu...tak penah dengar/tengok kicap jenama tu kat sini. Tapi jom boikottttt. Guna kicap kipas udang dan tamin lagi best...kekeke...

Naz berkata... [Maklum Balas]

bagus idea ko ni. jom kita buat biz kueh bulan sama2. hahahaha...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

aku suka kicap ABC..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

serius aku xpnah tau pasal kcap kpas udang...
nanti raya..
bleh laa kite ke rumah die ye..
nanti dpt botol kicap byk2..
ngee..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
kamoo kacau diriku walaupon kerana diriku sungguh berharga..
hahahhaa..juz kiddin'..
standard ar student tidol awal2 pagi..suboh melepas..
hehehehehehe..tettt!!!
selamat malam doktor!!
Waalaikumussalam...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
yok kita boikot..
tp mmg skrg nih da tak menjelma lg eliza nih haa..
takooot kot..huhu..
kipas udang lazaaattt pekena dgn limau kasturi..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
NazMan Moon Cake Pagoda Pisa Teleng..
wakakakkaa..
da mcm nama DJ radio daaa..
kekeke...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ABC??
tak penah dengo pon dik oiii..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
Aku lupa nama banglo umah die tuu..
aku penah gi kat Villa Azizul perghhh!!! jutawan kg melayu wooo..
nnt kita buat rombongan cik kiag ye..
haha..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

haha..
bleh2..
bleh kite mintak die kongsi rahsia kjayaan die..
mana tau biznes kite satu ari nanti bjaya mcm die..
berangan jek aku ni..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Apa??? Subuh mlepas??? Sape tue??? Kamoo erk.. Ish3.. Mmg harus dikjut tiap2 pagi budak ni.. Hik hik.. Man, bgun solat subuh.. Jadi imam arr.. Bley? =)

Naz berkata... [Maklum Balas]

perghh.. idea mu itu sungguh mengujakan ku. nnti kita reg company kat 'suruhanjaya syarikat Malaysia'. pastu reg nama kueh tu utk copyright. pastu kita produce besar2an sampai semua moon cake kaum depa x laku. nnti dlm kueh tu kita campur air Yassin, kasi depa terbuka hati lihat kebenaran... ;)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
berangan akan jd kenyataan..
insyaAllah..asal ade usaha..
yok mai.....lai..lai..lai...
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana..
sape yer??cik Ana bagun cik Ana..
hari da petang..
huh,subuh,zohor,asar melepas daa..
susah betol nak kejutkan cik Ana nih haaa..sape gerangan tersebut??
hahahaaa..

bukan takat imam jd pembaca talkin dan tok kadi pon boleh..
yok layanzzzz..
hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
waaaa..satu idea yg bernas..
baguih idea tuh..ingat depa saje yg boleh kelirukan kita muslim..kita pon boleh maa..
sambil tu kita cipta world rekod da biggest moon cake kat tgh2 suria KLCC kasi mencapap brand kita..seantero dunia..
pasti kita dpt keuntungan yg beso sambil dapat membuka pintu hati berbillion2 pintu hati yg tertutup itu..hahaha..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku sokong.. aku sokong.. bila kita dah pecahkan rekod, brand kita tu akan terkenal dan ranking akan naik secara mendadak. pastu semua kaum tu akan beralih arah kpd moon cake kita tu walaupun depa x tau sapa tokeh sebenarnya... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

tokehnye nak kena sekeh tuu..
hahaa..
tup..tup..tokehnye dapat mengatasi ranking billionaire dunia Bill Gate..huahahahahhaaaa...
bangga kita as bangsa melayu yg berwawasan..
pastu dpt title datuk sri..
waaaaa..

~berangan mat jenin betul laa..
haha

Naz berkata... [Maklum Balas]

perghh... jauh sungguh imaginasimu itew. boleh buat ni... yok, kita pergi cari resepi moon cake dulu...

>berangan mat sentul pulak...

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Aik.. Kita lak dia kata balik.. Subuh, zuhur skali dgn asar lak tu.. Amboi3.. Pandai2 jek yer kamoo..

Ape? Blh jadi imam? Jadi tok kadi? Pmbaca talkin pn blh.. Wah.. Mmg lelaki melayu terakhir idaman wanita Malaya.. Huhu.. =p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
nnt aku mintak dgn ah keong resipi itu..die kate klu nak kasi pecah moon cake tu blend sama itu mangga woo..
hahahaaa...

angan2 mat sabu..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
pandai ku lagi pandai mu jua..
hehe..gurau je..

wahhh..lelaki melayu terakhir idaman wanita Malaya tu takleh handle...
lelaki idaman cipan pon tak tentu depa nak..:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ah keong nak kasik ker? tu kan resepi nenek moyang dia tu? wah resepi baru tu...

wuih, mcm isu politik jer...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

mmg resipi baru..die sangup nak mencuri dr neneknya semata2 kerana mahukan kejayaan moon cake kita..
hahahaaa..

takdak kaitan yg idop maupon yg mangkat..
hahahaa..manade bro..

Nur Farhana berkata... [Maklum Balas]

Hysman.. Mmg pandai kamu brgurau.. Mngusik, mnyakat, number 1 laa kamu..

Lelaki idaman cipan pun tak tentu depa nak? Depa taknak ade org lain yg nak.. Heehee.. =)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko dah kasi makan apa kat ah keong sampai dia sanggup lakukan sedemikian ruper? dasat btollah hang ni.

ooo... ingatkan ada kaitan... hehehe...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

dasyat! dasyat!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
i balajar dr u juga..
hehe..
life must like dis..
huhu..

sape tu yg nak??barangkali org tu ade masalah penglihatan..awatnya die tak dpt beza antara manusia dan cipan..hehe..
aih doktor pi rawatnya cepat..
kasihan saya melihatnya..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku kasi makan mee slurrppp je..
huahahhaa..ting tong..
:p

skit2 ade la kot..
huhu..hanya gurauan semata2..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ape yg dasat??
cuba try terangkan pada beta..
:)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

entah..
aku cume beckup nak punye komen je, tak tau la plk ape crite..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu mee ho liaw ker? aku suka makan mee siput cicah kicap sambal. aku x kan guna kicap Eliza...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
aku tak dpt tangkap ayat ko..
im so slow now..
huhu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ni betol2 ho liaw..hohoho...
mee siput camne ye??aku tak penah makan plak..mencegah lebih baik dr meneruskan klu ade kemusykilan..
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

mee siput mcm mee megi, tp bentuknya bulat. sedap kalo dicicah sambal kicap. rasanya makanan ni berasal dr Johor la...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

iye ke??
aku tak penah dengar pon Naz..
mee siput??huh...mmg konfrem tak penah dengo..huhu..
mungkin aku slalu bantai order mee bandung je kot dan abaikan menu mee lain..
hehee..
nnt aku try order kat sini mee siput..

Naz berkata... [Maklum Balas]

hari tu aku g rumah kawan aku (org Johor), dia keluarkan mee siput utk sntapan di petang hari. pastu hari tu taman perumahan aku wat gotong royong buat pagar, wife pengerusi taman aku (Johorian juga) pun keluarkan mee ni. so, aku buat kesimpulan, mee siput ni berasal dr negeri ko. aku dah research kat pokcik google baru td, compom memang berasal dr Johor... memang sedap smpai menjilat siku...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

waaaa...menjilat siku??dasat la bro..panjang betuh lidah ko..huhu..

iye ke Naz,aku tak penah denga pon..mee kuning ke??tapi dalam menu jarang nampat list mee siput..
aku try survey..klu ko kate sedap mesti konfrem sedapp..hehee..

waa..rajin juga ko bergotong royong ye.baguih..ko ade member johorean jugak??ape beza ye??bahasa2 die ke??

Naz berkata... [Maklum Balas]

bio lidah panjang, jng lidah bercabang... ;p

mee siput bentuknya bulat. cara nak makan, x payah rebus. cuma cicah dng kuah sambalnya saja. kat pasaraya ada jual. aku ada bli buat stok.

hidup berjiran mcm ni la. kenalah tunjuk2 muka sesekala. Johorian aku tngk sama jer mcm org2 dr negeri lain. cuma aku peratikan Johorian ni agak ramah.

Tanpa Nama berkata... [Maklum Balas]

salam.. sy rasa terpanggil utk menjawab kekeliruan mngenai kicap jalen..ingin sy menerangkn disini, saya selaku sebahagian dri pekerja jalen ingin memaklumkn bahawa syarikat jalen adalah milik 100% melayu islam, anda bleh datang trus ke kilang kami di kempas jb utk pengesahan. rumors dlm internet kdg kala akan mengubah perception org awam terhadap syarikat kami..