Pemuda dan Paku..

Repost..
Ada seorang pemuda yang sangat pemarah. Dia tidak dapat mengawal kemarahannya walaupun ianya hanya satu masalah kecil sahaja. Pada suatu hari, bapanya telah menghadiahkannya dengan seguni paku. "Untuk apakah paku-paku ini ayah?" tanya pemuda tersebut. "Setiap kali kamu marah, kamu pakulah tembok batu di hadapan rumah kita ini, bagi melepaskan kemarahan mu" jawab ayahnya. Pada hari yang pertama sahaja, pemuda itu telah memaku sebanyak 37 batang paku pada tembok batu tersebut. Selepas beberapa minggu, setelah dia dapat mengurangkan kemarahannya, jumlah paku yang digunakan juga berkurangan.
Dia mendapati, adalah lebih mudah mengawal kemarahannya dari memukul paku menembusi tembok batu tersebut. Akhirnya tibalah pada suatu hari, dimana pemuda tersebut tidak marah, walau sekali pun. Dia pun memberitahu ayahnya mengenai perkara tersebut dengan gembira. Bapanya mengucapkan tahniah dan menyuruh dia mencabut kembali paku itu satu persatu, pada setiap hari yang ia lalui tanpa kemarahan. Hari berganti hari, dan akhirnya dia berjaya mencabut kesemua paku-paku tersebut. Pemuda tersebut lantas memberitahu perkara tersebutkepada bapanya dengan bangganya.
Bapanya lantas memimpin tangannya ke tembok tersebut dan berkata "Kau telah melakukannya dengan baik anakku, tetapi lihatlah kesan lubang-lubang di tembok batu tersebut, tembok itu tidak akan kelihatan sama lagiseperti sebelumnya. Bila kau menyatakan sesuatu atau melakukan sesuatu ketika marah, ianya akan meninggalkan kesan parut dan luka, sama seperti ini. Kau boleh menikam seseorang dengan pisau dan membunuhnya. Tetapi ingatlah, tak kesah berapa kali kau memohon maaf dan menyesal atas perbuatam mu, namun lukanya masih tetap ada. Luka di hati adalah lebih pedih dari luka fizikal.
Sahabat adalah permata yang sukar dicari. Mereka membuatkan kamu ketawa dan menggalakan muke arah kejayaan. Sahabat juga adalah seorang pendengar, berkongsi suka dan duka dansentiasa membuka hatinya kepada kita.
"Maafkan aku sekiranya kata2 aku pernah meninggalkan kesan berlubang di dinding hati korang suma."
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

87 komen:

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

akan sy berdiam aje jika marah.
sbb sy tak larat hayun tukul.
berat la.
huu~

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

ku pernah bace

klu nak marah
ku tido

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Akak sahabat yg macamana?
Pernah pakukan hati hang tak?

:P

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Okeyh.. Sume2 kslahan anda tlah sy maafkan.. Heehee.. Takde laa.. Gurau jek.. =)

To kesian kat abg dinding.. Hak hak hak.. =p

Idalara berkata... [Maklum Balas]

salam hysman..
wah bagus sgt kisah ni..bijak betul si ayah memberi pengajaran secara psikologi pada anak yg pemarah tu..
Betulkan man...kesan dari perbuatan dan kata2 seseorg yang sedang marah sgt melukakan hati org yg dimarah..sampai bila2 pun rasa itu tkkan hilang...itu yang akak rasakan bila teringat perbuatan dan kata2 cercaan dari dia 9x Hsb) dulu..aduh..pedihnya..
hingga kini bila dikenang seperti luka yg disiram air garam..

p/s mudah2an akak tak buat man marah ye..

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam Man,
Paku di dinding orait la tu....
jangan paku dihati udah lerrr hehehe...Anyway cerita ko memang menarik sebagai seorang ayah mengajar anaknya dengan cara yang lembut pakai psikologi...

P/S: Anak2 yang degil macam itulah obatnye....

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

best2...
jgn paku kat tengkuk da laa..
nanti jd..
pontianak harum tettttttt....
hehehe...

-ku juga mohon maaf andai ade lubang dhatimu- cehhhh..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lili puteh,
berdiam??patotlah hammer tu terhantuk kat kepala awak..
haha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
patutla jadi beruang kutub..
ngeh..ngeh..ngeh..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
akak bukan takat paku tapi drill sampai dalam..gerudi mata 20mm..mak aiii..
sakit woooooo...tak tertahan rasa hati nak ku meluahkan..hehe..
manade..sempoi la kak..
kita kepala gegiler..
feel happy whatever happen..
haha..yg penting ingat padaNya..
cheewahh!!!
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
adakah ku boleh tercalon sbg finalis abg dinding mu itew??
huahahahahaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
kata2 lebih tajam dr mata pedang kak..jd kena slalu berjaga2 bila berbicara..yg lepas biarkn lepas kak..asalkan anak2 akak bahagia disamping akak itu kebahagian akak skrg..org tak merasa ape yg akak rasa..sabo k kak..telan ajo..
hehe..

no worries..
akak tak de silap pape pon..
sempoiiiii!!!!!
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam bro..
tapi bro,la ni suma anak tak makan saman...kena hukum bunuh baru depa tau..
(ckp utk diri sendiri juga..tettt!!!)
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
pontianak harum sundal malam tu kena paku kat tengkok ke Minna??
bukan kat umbun2 kepala kaa??
aikk ini versi ape yo??
sundal bolong kaa??
hehe..

takde kesan lubang pape pon..
no worries..

Naz berkata... [Maklum Balas]

wow... perumpamaan yg sungguh memberikan kesan yg mendalam.. sungguh bijak si ayah. org2 tua ni penuh dng hikmah dan bijaksana mendidik anak. :)

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

aku cool jerr...
hehe

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

haishhh
2 teknik rahsiee

jgn cite!!

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Amboiiiiii hang.....

meh sini akk drill hang betoi2...

:P

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

bukan kat tengkuk ke?
mcm tau kat tengkuk je..
xpe..
nanti aku kaji smula...

-kdg2 kite xtau kite terbuat org marah dgn pbuatan kite, so rajin2 laa aku meminta maaf..hehe..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
secara halus lagi baek dr straigt 2 da point..kesannya berpanjangan..
InsyaAllah kita pon akan jadi ayah so b prepare..
hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
aku hot la baiii...
haha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
opssttt!!! rahsie ye..
sory,hehe..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
hehe..boleh kak..
no hal..nah!!! :p
tapi dril manja2 ler ye..
sampai kah hati anda men'drill' menantu mu sendiri..
kekeke...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ok ko kaji balik..
malam nih kol 12 kat kubur kebun teh..melayu ada,cina ada,india ada,jepon pon adaa..mcm2 adaa..
hahaa..

~ aku minta maaf kan ko..
hehe

Nur Farhana Abdullah berkata... [Maklum Balas]

Hysman.. No worries.. Kamoo adalah antara yg berada di top list utk calon2 abg dindingku itu.. Brusaha lbh skeeettt jewk lg k.. I'll give u 200% support.. Heehee.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

betul3x... so, prepare la apa2 sebelum bakal anak2 menjadi dewasa... ;)

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

kalau menantu poyo...
sanggup jer nak drill...

:P

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man...
aku mohon maaf kalau ko pernah terluka dek kata2 kesat aku ek...
naz, aku pon nak mintak maaf gak kat ko..

aku tau, aku selalu bersikap kasar kat korang...

em...
sblum aku pgi meninggalkan dunia blog yang indah ni buat masa yang lama sebb akan ke ipt tak lama lagi, aku amik kesempatan ni untuk mintak maaf kat korang...


maaf...

jangan nakal2 ek korang..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina.. maaf mu itu aku terima jika ko blanjer kentaki... ala, kat ipt kan ada internet acess. online la kat sana nanti...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
mlm ni xleh laa..
tgu mlm jumaat..
br best..

-ape punye ayat ko tulis tu..=p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Farhana,
oraittt..ni den tgh berusaha nih..
hehe..chaiyokkk!!!
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
susah tu Naz..
suma ibu nak yg terbaek utk anaknya tapi hang tengok anak muda skrg nih..
hmm... :(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Adoiiii...
tak baek kak..
kasihanilah daku ini..
sob..sob..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
ko takde silap,aku yg silap banyak..cheewahhh!!
klu Naz hamba tarak tau..hehe..
lek ar..

betul tu kata Naz,kat ipt kan ade wireless internet..ko byk bg alasan lorr..
iye ar da taknak kwn bg ler mcm2 alasan..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ni mlm jumaat..
yokkkkk!!!!
uuuuhuhhhhuhhhhh...

~aku minta maaf kat ko laa..
:p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

jom2..
aku tdo awal td..
supaya leh bgun tgh mlm..
utk wat kajian..
ngeh2..


-oo, ko minta maaf kat aku..ko ade salah ke?heheeee..=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

anak2 muda skrg bukan pikir sngt pesal parents sngt. bukan semua, tp kebanyakannya... bila susah baru cari parents. hmmm... harap2 kita x tergolong dlm kategori tu...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

man...
sampei ati ko kat aku bagi alasan...

takpe ko man...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
yok aku tunggu ko kat kebun teh yea..
:p

aku byk salah kat ko..
byk mane ye??
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
bila aku baca entry ko pasal seksaan wanita tu mengerunkan aku..
camne la seksaan klu menderhakai ibu bapa ye..
hmm..
InsyaAllah kita akan jadi yg terbaek..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
betul la..
da abes tu ko nak cross da line camne..
kan ade wireless..
mesti ade punyaa..
hehe..

ya ampunn aku minta maaf yea..

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

alaa..
da terlepas mlm jumaat laa man..
da xbest..
kene tgu next week..
nanti aku wat appointment..
aku letak nama ko skali ek..
hehe..

******
aku rasa aku yg byk wat salah kat ko kot..suke mengganggu ko yg sdg membuat keje..hehe...am i rite??
=p

Naz berkata... [Maklum Balas]

semua kejahatan akan dibalas dng azab. kalo derhaka kat ibubapa, x tau sure mcm mana pembalasannya...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

takpe man...
kadang2 ko kne gak berterus terang..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
oraitt..jgn lupa lotak nama aku..
aku tak sambo nak jumpa cik chong dan cik nak..haha..

skit la kot coz aku nih tak suka bermesej or telepon..
kdg2 ok laa..
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
aku rasa azabnya lagi teruk kot Naz..
sdgkan kat dunia da mcm cite si tanggang n batu belah batu bertangkup..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
sory ye..hehe..
i didn't meant it..
:p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

orait..
aku letak nama ko lg..
ko nak jumpe cik chong n cik nak je?
cik raya xmo?

*************
ok2..
maap lg skali..
=(

FiNa berkata... [Maklum Balas]

...

Naz berkata... [Maklum Balas]

ya.. aku setuju. kat dunia lg dah dt balasan jd batu. kalo kat sana, x taulah mcm mana dia punya azab...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Minna,
ok gak cik raya..
boleh ku tempai balai raya dgn free sekirannya ku nak bersanding nnt..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
knape dgn Fina kat atas ni..
hehe..

InsyaAllah coba jd yg terbaek sebaik mungkin..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

Man, Fina jd bisu tnpa suara seketika. aderkah??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Aderkah die tak timbul2 tatkala sudah ditolak ke dlm sungai..
hahahahaa...

Naz berkata... [Maklum Balas]

dia tengah menyelam dlm sungai tu.. lama betul...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

menyelam sambil minum air skodeng cikgu praktikalnya...
hahaaa..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

aku da abes skola.. takde maknenye nak skodeng cikgu praktikal...

skodeng ssifu praktikal jer..

sape tu???

aunty hysmahani and kak nazarina..

Naz berkata... [Maklum Balas]

sakit perut aku gelak.. adoyyy.. hahahaha... jaga2 Man, sok lusa dia pasti akan buat serangan balas..

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina.. sifu praktikal pulak? awek2 yg ko senaraikan tu sdng membaca tau. nnti dia carik ko...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

heheehe.. nak cari??
bagusla... boleh aku tanyer persetujuan dorang utk watak tu...

boleh tak aunty n akak??

aunty hysmahani berkata... [Maklum Balas]

owh.. aunty ok jerk!!!

kak nazarina berkata... [Maklum Balas]

akak pon ok jer dik...
auw...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

hahha.. ok!!!
tq aunty and akak...
sayang korang...

p/s: auww jgak!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

klako tahap dewa la ko ni Fina. yg aku tau, anty dan kakak tu tngh berkursus kat kg kinabatangan. sana tak der line tenet. hahahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
hahahahahhaha...
golak guling2 aku wehhhh..
adehhhhh!!!!
hahahahahhaha...

die da mula serangan balas brader..
dush!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
oh tidakkkkk!!!!!!
nehiiii....
adoiiiii...
gelak gamabn wehhh..
hahaha..
camne aunty n akak dorang tu boleh tau blog gwa ni weh..
adeyyyy!!!

Auwwww!!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
itu la pasai bro..
setau aku da berkotak2 die beli air kacip nak ilangkan ngantuk time kursus kat sana.sanggup beli kat air kacip kat batang ai semata2 ngidam..
line tenet sana jgn kata P1W1max,stremyx pon tak dapat..
sapekah gerangannye itew???
hahahha..

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu dia, cik Fina melancarkan serangan balas guna hantu internet. takoott gue. hahaha...

air kacip? aww, naper kena minum air tu. jngkan streamyx, dail up pun x der kat sana. ada 2 persoalan... pertama, mcm mana aweks2 tu boleh tahu blog ni. kedua, mcm mana depa boleh kasi komen sedangkan sana langsung x der line tenet?? hahaha...

>tringat time subjek geografi. cikgu beritahu tentang 'batang ai'. 1 kelas pulun gelak sampai kluar air mata... otak blue sungguh...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

serangan hatooo sunguh mengerikan..
ku juga takooot woo..
haha..

sebab air tu je yg ade kacip yg lain suma tongkat..
takpon kopi jandaa..haahaa..
2 point yg sungguh kuat menyatakan org tersebut adalah salah sorang dr kita..sapekah itu??

kate blues utk aku..kahkahkah...
aku juga gelak sakan time cikgu aku ajo kajian tempatan dolu2..hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

run 4 your life...!

kopi janda... hahahaha... lawak giler iklan tu. terngiang2 ditelinga aku lagu iklan tu..
kita dah cukup bukti utk menangkap musuh dlm toto tu... hahaha...

lawak3x... jom kita gelak sakan... hahaha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

taknak ar lari for my life..
aku nak jalan jugak..
kekeke...

hahaha..golak gajah aku dok tgk iklan tu..haha...

musuh dlm toto tersebut ade depan mata ni haa..takoot nak muncul diri..
hehe..

hahahahahohohohohohihihihihuhuhu,,,

Naz berkata... [Maklum Balas]

yok, jalan2 cari makan...

kopi duda x der ker? hahahaha....

kat dlm toto tu dia mematikan diri... ingatkan kita x nampak la tu... muahahaha....

hahahahahahahaha!!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

yok pekena lobster kerdil yok..
hahaa..

Mr.D dan Miss J,Miss J lagi fofuler nak banding dgn Mr.D..
so juz ade kopi J saje..
nnt aku buat biz kopi duda..
hahaa..

die tgh sembunyi sebalik toto sambil memegang guinting ditangannya..
itu dinamakn pula gunting dlm lipatan toto..
hahahhaa......!!!!

Naz berkata... [Maklum Balas]

yok, sesekali x per...

perghh, mcm expert jer ko ni.. mcm ko kena wat kopi bujang.. hehehe...

hehehe... akan rabak la toto tu dng guntingannya... hahahaha... (bersedia dng serangan balas dr yg pegang gunting tu)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

haha..sekali tak pe??mati pon skali takpe ye..
hehehe..takoooottt!!!

kopi bujang senyum..hahaha..
bez gak..

roger telah bersiap sedia dgn senjata ditangan..hadapan sedia..
hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

mati?? hehehe... ganas gurau nampak bro?...

Kopi Bujang Senyum?? Hmm, best gak nama tu. ada nilai2 commercial.

ko pakai senjata apa? aku pakai pisau rambo jer...

Kak nazarina berkata... [Maklum Balas]

naz,
ni akk bagi tau, akak n aunty bukan berkursus kat kinabatangan la dol...
kitorang kursus kat shah alam dgn fina cara2 nak goreng krepek ni ha!!!!
awwww!!

Aunty Hysmahani berkata... [Maklum Balas]

haah!!
btol kata kak nazarina tu..
kitorang jumpe blog ni semasa melayari internat nak cari resepi baru kerepek yg cik fina ajarkan tu tau!!!

FiNa berkata... [Maklum Balas]

amik ko naz!!
kne sound dgn akak n aunty 2 org tu..
tu la! mulut bukan reti nak cover!!
kahkahkah!!

kopi janda tu untuk llki gak kan??

'kopi janda.. bukan nak menggoda, cuma nak berniaga..'

hahahaha
ayat takleh blah...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
wah terlebeh sudaaa..
ganas kaa??hehe..tanpa disengajakan..
hanya gurauan semata2..
alamakkk!!!
:p

nnti aku bikin biz tu ye..
hang jgn tekujat nanti..hehe..

aku pakai Machine Gun A51740 kalis ultrasound..huhu

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

4 ur information Kak Nazarina n Aunty Hysmahani sayanggg...
nampaknya anda berdua terlalu rapat dgn sama itu budak nakal Fina yo!!
sebenarnya Fina tu nipu kamoo je..mane die geti buat kerepek..
ntah2 masak nasi pon tak tau...
slalu die buat kereek hangus da mcm punggung kuali..
hahhaa...

TIPAH TERTIPU naaa..
Auuwwww....

hahahahahahaaa....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
mane ade utk lelaki..
khas utk para janda je la..
so ko pon jgn ngengada nak minum sama..nnt tak pasal2 jd janda diusia muda..tettt!!hahahaa..
kopi janda tu untuk llki gak kan??

'kopi janda.. bukan nak menggoda, cuma nak berniaga..'

mmg takleh blah punya statement...
berniaga secara menggoda laaa..
:p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

0it!!!! mane ade la...........

aku reti masak nasi la bro..
sampei ati ko kata aku tak reti masak nasi..huhuuu

kopi janda, hanya sekadar kopi...

huhuuuu

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina... sungguh pandai ko menggoreng krepek. sampai hangus dng kuali2 sekali... tp, ko ni lawak betul la... sesuai jadi raja lawak musim akan dtg... hahaha....

Naz berkata... [Maklum Balas]

gurau boleh... no hal. boleh buat hidup ini lebih cheria...

bikin, jng x bikin bro. akan aku support ko dr blkng, depan, kiri, kanan, atas, bawah dan 360 darjah...

fuhh... ganeh mu ni. kalo camtu aku nak tuko senjata la. aku nak pakai snipper yg ada zoom night vision...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

muji lebih je mu nieh naz...

awwww...

hehehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

Fina..
aku puji pada yg layak. bila nak g audition Raja Lawak? ;)