Sangat Menarik Lagi Benar!!

Petikan Ucapan Ustaz Hj. Akil - Sangat Menarik Lagi Benar!!
.
Di dalam hidup manusia, yang penting ialah BERKAT..
Bila hidup kita berkat, diri ini akan selamat.
Apabila diri selamat, rumahtangga jadi sepakat.
Apabila rumahtangga jadi sepakat, masyarakat jadi muafakat.
Apabila masyarakat jadi muafakat, negara kita menjadi kuat.
Apabila negara menjadi kuat, negara luar jadi hormat.
Apabila negara luar jadi hormat, permusuhan pun tersekat.
Apabila permusuhan tersekat, pembangunan pun meningkat.
Apabila pembangunan pun meningkat, kemajuan menjadi pesat.
TETAPI AWAS..
Apabila pembangunan meningkat, kemajuan menjadi pesat.
Kita lihat bangunan naik bertingkat-tingkat.
Ditengah-tengah itu, tempat maksiat tumbuh macam kulat.
Apabila tempat-tempat maksiat tumbuh macam kulat,
KETIKA ITU manusia mula mengubah tabiat.
Apabila manusia telah mengubah tabiat,
ada yang jadi lalat ada yang jadi ulat.
Apabila manusia dah jadi ulat,
sembahyang makin hari makin liat.
Apabila sembahyang jadi liat,
orang baik ada yang bertukar jadi jahat.
Apabila orang baik bertukar jahat,
orang miskin pula nak kaya cepat.
Apabila orang miskin nak kaya cepat,
orang tua pula nak mati lambat.
Apabila orang tua nak mati lambat,
tak dapat minum madu telan jerla minyak gamat.
Yang lelaki, budak budak muda pakai seluar ketat.
Semua nak tunjuk kuat. Bila berjudi, percaya unsur kurafat.
Tapi hidup pula yang melarat.
Tali kasut dah tak berikat. Rambut pun jarang sikat.
Yang perempuan, pakai mini sekerat.
Suka pakai baju ketat.. Suka sangat menunjukkan pusat.
Hingga tak pedulikan lagi batasan aurat.
Pakai pulak yang singkat-singkat.
Kadang-kadang ternampak benda 'bulat'.
Bila jadi macam ini, siapa lihat pasti tercegat.
Silap gaya jadi gawat, bohsia bohjan lagi hebat.
Duduk jauh berkirim surat . Bila berjumpa, tangan berjabat.
Kemudian pakat lawan peluk siapa erat.
Masa tu, nafas naik sampai tersekat-sekat.
Usah peduli agama dan adat. Usah takut Allah dan malaikat.
Yang penting apa kita nak buat? Kita 'bukti' lah kita buat.
Akhirnya perut kempis dah jadi bulat.
Apabila perut kempis dah jadi bulat,
maka lahirlah pula anak-anak yang tak cukup sifat.
Bila anak-anak tak cukup sifat,
Jam tu kita tengok bayi dibuang di merata tempat.
MAKNANYA KETIKA ITU, IBLIS MULA MELOMPAT2..
Dia kata apa? Habis manusia dah masuk jerat.
Habis manusia telah tersesat.
Inilah dia fenomena masyarakat.
Oleh itu wahai saudaraku dan para sahabat,
Marilah kita pakat mengingat,
Bahawa dunia hari ini makin singkat,
Esok atau lusa mungkin kiamat,
Sampai masa kita semua akan berangkat!
Berangkat menuju ke negeri akhirat.
Di sana kita akan ditanya apa yang kita buat.
Masa tu, sindri mau ingat. Umur mu banyak mana mu buat ibadat...?
Zaman muda mu, apa yang telah mu buat...?
Harta benda anta, dari mana anta dapat...?
Ilmu anta, adakah anta manafaat...?
Semoga ianya dapat mengingatkan kita supaya segera meninggalkan maksiat dan memperbanyakkan ibadat.. .
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

33 komen:

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

pernah baca
gud untuk refresh balik

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

insaf...insaf...insaf....

:(

Bla3 berkata... [Maklum Balas]

memang menarik ucapan ustaz ney..
sesuai sngat ngan zaman ney..

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Salam Man

Menarik.........sesangat....

Masih ader lagi ka?
ader YM tak Man?

Idalara berkata... [Maklum Balas]

salam hysman..
very interesting..info yang tak memboringkan..(mnglah..sbb ada selingan gambar2 mnarik)bgus buat tatapan para pembaca..buat pedoman tiap masa..tak kira tua atau muda..sbb yang mati bukan je tua tapi muda juga.

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

alamak Dj Epoi..
siap tnye de ym lg tak..
wah wah...laku sgt ko skang!
hhahahahahaha

Naz berkata... [Maklum Balas]

perghh.. pandainya al ustadz samakan hujung setiap ayat dng huruf 'T'. ada mesej yg patut kita ambil iktibar... Man, gambo2 tu amek mana??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

jogrimjow,
sama la dgn aku juga..
hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
aik...
insaf tgk gambo tu ye??
hahahahaaa...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bla3,
zaman nih zaman diakhir zaman..
:(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
Info yg menarik utk kawan2 gwa yg sempoiii..hahaa..

gwa ada skrg nih..
hahaa..
tp gwa tak slalu online..
--> eisman_5555

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Ida,
Waalaikumussalam utk DJ Epoi n Kak Ida..
waaaa.....akak pon terer ar bab2 mengarang ayat..cayalah..

hamba yg tak seberapa nih cuba memberi,dikala hati tengah sepi,tatkala malam hujan turun tanpa henti,berkongsi info untuk saling ingat mengingati,itulah agama yg dituruti sampai mati..
moga2 hidup kita dirahmati..
cheewahhhh...
hahaaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
ko mane tau sheh..
ni ahli2 kelab BH je yg boleh join YM nih..
hehee...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
gambaw tu aku amek dr koleksi peribadi aku..huhu..
ishhhhh!!!! hang nak juga kaa??
yg lagi dasat lg manyak woo..
hehee....
shhhhh!!!!

ini dr email la Naz..
aku juz wanna share je..

amirul berkata... [Maklum Balas]

Salam man,

Yang aku bleh kata entry ko memang best...Ape-apepun insafilah diri kita & perbanyakkan amalan sebelom terlambat...Kerana kiamat itu pasti...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro Mirul,
Waalaikumussalam bro..
yepp,qiamat itu pasti dan bumi ni da terlalu uzur..
hmm.. :(

Naz berkata... [Maklum Balas]

ish.. dasat gak koleksi pribadi ko tu yer.. ko simpan baik2. aku skrg rasa nak format laptop aku ni. rasa mcm dah berat jer...

ooo.. dr email. ku sangka ko salin masa al ustadz berikan ceramah...

~ h a n i m h u s i n ~ berkata... [Maklum Balas]

tersurat dan tersirat..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ni baru intro bro..hehe..
berat dgn ape Naz??
jeng3x..
sblm ko format hulur2 skit..
ngeh..ngeh..ngeh..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Anem,
tapi yg tersirat susah nk perbaiki..sedangkan tersurat depan mata..
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko nak ker? aku punya stok dlm 100gig... hahahaha....

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

100gig??
ku tak kesah...
aku punya space 1tera kosong lg..
no worries..
bagi je..
kihkihkih...

Naz berkata... [Maklum Balas]

1 tera? kalo ko boleh penuhkan space tu, ko memang terrer... muahahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ish..klu aku isi 'benda' tu je maunya 5tera tak cukup...
haha...
aku mmg terer bab2 mcm nih..
jgn ler hang persoalkan..
heee.... (off record)
:p

Naz berkata... [Maklum Balas]

umangg aaiii.. bnyknya stok ko bro... rajin sungguh ko wat koleksi yer... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

teeetttttt!!!!
koleksi itu utk bekalan dimasa mendatang...oppssttt!!
masyaAllah..ko ingat aku ni ape??
tokan??aduh......
se'byte' pon aku tarak beb..
gwa pure,lg suci...
hehe..

Naz berkata... [Maklum Balas]

ingatkan ko ada... baru nak mengendeng barang se tera dua... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

itu ayat kalis rindu laa...
(pssstttt!!! nak ke???)
hehehhhh...

Naz berkata... [Maklum Balas]

fuhh.. sungguh bijak ko menggunakan pelapik yg kalis udara. agak2 ada yg prasan x? hehehe...
ko simpan dulu ler. kalo aku kepingin, aku mintak la kat ko.. hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

kita berdua je yg perasan..haha..
Adoiii..jatuh maruah aku sbg lelaki melayu terakhir..
ku tak sanggup beb..
aku baek..
dush!!!
pandai ko eh..
ade hati juga nak kepingin..
(laki eh..natural ape..hehe)

Naz berkata... [Maklum Balas]

hehehe... kalo ada yg prasan, sudah pastinya depa akan mencelah dan minta apa2 yg patut... hahahaha.... ko ni lelaki Melayu trakhir yg nakal. title tu masih ada... hahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hahahahahaa...senak tangan aku..
hehehee...sape la yg meminta tu ye..
Fina???jeng3x..
1st runner up lelaki melayu terakhir yg nakal..hang la weiii..
hihikkk...
klu pompuan akan ku beri pada FINA..haha

Naz berkata... [Maklum Balas]

naper sakit tngn bro?? hahaha...

aku bukan nakal, tp naughty jer.. hahaha... ko yg nakal, smpaikan Fina ckp jng nakal2 ek?? hahaha....

Fina sesuai utk gelaran... ratu jng nakal2 ek... hahahaha...