Al-Isra’ wal-Mi’raaj..

Bulan Rejab kian hampir melabuhkan tirainya. Maka semakin terasa dekatnya pertemuan dengan bulan mulia lagi penuh rahmat, iaitu Ramadan al-mubarak. Namun, di penghujung Rejab yang mulia ini, kita terpanggil untuk merenung sejenak peristiwa yang besar dan bermakna bagi seluruh umat. Peristiwa yang dimaksudkan itu ialah peristiwa Israk Mikraj yang menakjubkan, yang berlaku pada malam 27 Rejab, tahun ke-11 daripada kerasulan Nabi Muhammad SAW.
Israk dan Mikraj adalah dua peristiwa yang amat besar dan luar biasa yang dialami oleh Nabi Muhammad SAW dan dianggap sebagai satu penganugerahan yang tinggi nilainya dari segi kerohanian. Kedua-dua peristiwa itu adalah kurnia Allah SWT kepada baginda untuk memperlihatkan tanda keagungan dan kekuasaan-Nya.
Sungguhpun peristiwa luar biasa yang terjadi setahun sebelum Nabi Muhammad SAW berhijrah ke Madinah itu mustahil dapat dijangkau oleh alam pemikiran manusia, namun kita selaku umat Islam wajib percaya dan mengyakini bahawa Israk Mikraj yang ditempuhi serta dialami oleh Nabi Muhammad SAW adalah benar dan berlaku dengan roh dan jasadnya sekali. Segala-galanya boleh berlaku dengan kehendak dan kekuasaan Allah selaku Pencipta dan Pentadbir alam semesta.
Ikuti sambungan peristiwa Isra Mikraj di Blog *KoTak E-MaiL*...
Kredit for Naz..
~ Meh dok pakat-pakat reramai pose sunat esok..
.
Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

21 komen:

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Salam....

Alhamdulilah bagus x 3

Wah.........Entry dah boleh main pasing-pasing macam bole dah skank nih hehehhehehehe....

Yang Mana Cuti hari ini Selamat Bercuti.....perbanyakkan Amal Ibadat Kita.....

KL & Selangor kerja weih!!!!!

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

aik,
entry boleh sambung ke blog lain ek.
style baru ni.
ghee~

hazlin berkata... [Maklum Balas]

selamat berpuasa...

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

selamat berpuasa sunnat..

nak buka ape ek??
hehehe..

xuen adyla berkata... [Maklum Balas]

jom puasa

Naz berkata... [Maklum Balas]

ni 1st time aku tengok posing gaya mcm ni... kreatif sungguh. bila aku baca yg bawah tu... rupa2nya blog aku daa.. hehehehe... ko ni memang baik hati la bro. siap promote2 blog pokcik lg. tq2... :-D

manader aku perli2 hang. mcm blog ko jugak, blog aku tu, semua n3 yg lepas2 boleh di ambil. x der hal punyer... aku lagi suka pasal dapat memanjangkan info2 kpd sahabat2 bloggers semua...

>yg part keuntungan tu... hahahahaha... :p

FiNa berkata... [Maklum Balas]

nape kat pulau pinang tak cuti erk?

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam Man...

Selamat menyelami maksud tersurat dan tersirat di sebalik peristiwa ini dengan mata hati... dengan rasa rendah diri........
:)

~puasa sunat??? Emmmm.... :(

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

aku nk cakap..

jom berbuaka puasa ley x??
slmat berbuke puase bg org yg pose
ari ni..

ijad berkata... [Maklum Balas]

rejab syaaban ramadhan syawal..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Bro DJ Epoi,
Donia da maju,ini bru dkata jalur lebar..
hahaa..

Johor pn keje wehh!!
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Lily,
new fomat..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
selamat juga utk akak..
haha..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
bukak ayam golek majidi..
huhu

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

xuen adyla,
jom.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
ko sendirik tulis blog ko blog aku jugak..ha..so??
hehee..
bnda yg sama,so pakai link read more aje la..haha
klu agak2 org yg membaca bbetul nak bace die klik klu tak mau takleh watpo ah..

bab keuntungan tu,hahahaha.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
mmg ler tak coti..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
salam kembali..

insyaAllah kak..
knape dgn pose sunat???
hehe..takleh yo!!
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
weh,buaka ke puaka??
adehh!!!
yok!! slamat jugak..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

ijad,
waa...menghitung raye nampak..
pose blum lg..
:p

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

bukan ayam golek laa man..
ABC kg melayu..
sedapp..
hingga menjilat mangkuk..
sudah try ka???