Al-Kisah Aeroplane..

Kejadian ini berlaku di dalam sebuah pernebangan Boeing 767 dari Los Angelas ke Malaysia. Kelihatan seorang gadis cantik molek sedang duduk bersebelahan dengan seorang peguam cerdik pandai. Otak peguam yang bergeliga itu terus bertanya gadis tersebut untuk bermain teka-teki. Gadis yang dalam keletihan & penat tidak berminat & dengan sopan santun ditolak permintaan peguam tersebut. Peguam berasa tidak puas hati & berasa direndah-rendahkan maka diajaknya gadis untuk menjawap teka-tekinya.
Peguam berkata "Saya tanya satu Teka-teki, jika u dapat jawap I pay u RM500 but if u tak dapat jawap u only pay me RM5.00!!! amacam??
Maka gadis tersebut menerima cabaran peguam tanpa segan-silu.
Peguam terus memulakan teka-teki yang pertama: "Berapa jauh jarak diantara Bumi dan bulan??"
Gadis tersebut diam selamba dan membuka dompetnya mengeluarkan wang RM5.00 menyerahkan kepada peguam tanda kalah.
"Sekarang giliran u" cabar peguam!..
Maka gadis acuh tak acuh bertanya: "Apakah haiwan yang naik bukit dengan tiga kaki dan turun bukit dengan empat kaki".
Peguam tersebut terus mengeluarkan computer riba dari begnya dan terus mencari maklumat, tiada jawapan... Dia terus memasangkan Modem dan mencari dalam internet, tiada jawapan. Dengan putus asa, peluang terakhir dia mengirim e-mail kepada setiap kawanya sebagai doktor, lawyer, scientice, dan arkitek namun tiada yang dapat menolongnya.
Setelah sejam bergelut untuk mendapatkan jawapan akhirnya peguam tersebut mengaku kalah dan mengejutkan gadis yang telah tertidur dan menyerahkan RM500.00 tanda kalah.
Dengan perasaan ingin tahu, peguam bertanya "Apakah jawapan untuk teka-teki tadi?"
Dengan selamba, gadis itu membuka dompetnya dan mengeluarkan note RM5.00 dan menyerahkan kepada peguam tersebut dan menjawap: "Tidak Tahu".
Hahaa.. Sekadar santapan minda.
.
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

32 komen:

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

haha...
kaya2...
jom man kite lawan teka teki mcm tu..
kite up skit duit tu..
ade brannn???

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum penghuni sekalian smile myfta.. Saya singgah sebentar sebab tuan blog nak bagi santapan minda.. Heehee..

Sekarang daku yang keliru.. Sape sebenarnya peguam.. Laki itu atau perempuan itukah.. Wakaka.. Pandai pompuan tu putar belit.. Hak hak hak..

Moral of the story.. Pempuan memang bijak.. Ahakz.. Bijak cari duit.. Wakaka.. =p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
aku brann..
takut hang je yg tak de brannn..
kakakakaaa...
yokk!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Waalaikumussalam Hana WanAbe,
santapan minda utk malam penghulu hari..
hehe..

Perempuankan mmg pandai putar belit kalah ulor orok2..hehe

Sesungguhnya pompuan mmg bijak,bijak cari dunit..
any komen of pisau cukur??
hohohoho..(gelak gajah)

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Salam....

Gua dah santap dah nih weih!!!!!!!
Mula2 baca punya lah exited...pasal citer dalam kapal terobang...

Last2 skali citer duit 5 henggit!!!!

Siut Betut!!!!

Memang penoh ar malam ini ngn santapan2 dari Lu sebelum Gua tidow hehehehhe

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam Man...

ada sihat kah???

Emmmm...setuju dgn Hana...
Pompuan memang pandai cari duit...

Pisau cukur???
Tu, lelaki yg guna....

~ala2, pompuan cukur2 sayang jer maaaa...
:)

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

wah!! Boleh di praktikkan! Syhhhh!! jangan bagi tau sape2 teka teki ni ek?

ekekekeke

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

aku sokong dr hana..
pompuan mmg pndai cr duit..
kihkih..

man..
aku berani saje..
yokkkk...

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Wakakaka.. Semua sokong daku.. Bagus-bagus rakyat smile myfta.. Hahaha.. Kak nurul, minna.. Kita bertiga boleh bukak bisnis.. Sure makmur bisnis kite.. Kita kayaa.. Wahhh.. =p

Nape kamu gelak gajah??? Gajah pandai gelak ke?? Hohohoho.. Pisau cukur? Kata kat sape tu??? Hurrmm.. Kalau ku pisau cukur, sorang saje laki yg akan ku cukur, namanya hysman.. Wakaka.. Cukur janggut.. =p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DJ Epoi,
perghhh!!lame gwa tak nampak lu..
hehee..
mmg siuuttt gaban..hahaa
lu tidow enak2 malam ni yo!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
Waalaikumussalam kak..
sihat,alhamdulillah..
akak plak??manyak sihat kaa??
hehe..lg 3person backup singer kat blkg sihat jgk kaa??
hope all of u get bless of Allah..
Aminn..

laki pon bijak juga cri duit tp dikongsi/dikikis oleh pompuan/isteri sebab tu tak nmpk kebijaksanaan si laki mencari duit.
abes ke pompuan..

klu pompuan plak duit hasil kebijaksanaannya mencari duit dipakai utk diri sendiri takyah kongsi dgn anak2 or husband.
sebab tu duit pompuan nampak bergunung2.

laki haram nenanyakan pendapatan isteri apetah lg guna duit isteri..
tak begitu ustazah??
hmm...

pompuan tak gna pisasu cukur kaa??
hehee

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| Ted,
syyyyy..saya janji tak bagtau sesape..
hehe..rahsie kita berdua..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
ko pompuan mmg ko sokong die..
tapi biarlah sape yg kena die yg merasa..

~psssttt,ade gak pompuan cri duit dgn melacurkan diri...bijak ye...lagi2 bdk U...hehe

yok!!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Dr. Hana WanAbe,
KAYA je ungkpan sering terucap cik Hana ye??tapi bebaik klu anda bertiga bukak biznes pasti akan stuck ditgh jln.pasti sure depa berdua tak tahan dgn hasil bebelan kamoo ya WanAbe...hahaha..
tutup mulut dlu baru boleh berjaya..
:)

Gajah pandai gelak laa..klu ia gelak bergego bumi ni lorr..hohoho...
janggut sunnah Rasulullah SAW..
diperkemaskan tp jgn dicukur habis..
:p

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Uikkk...teka-teki apa lak camtu? Mana aci...hehehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

sebenarnya 'tak tahu' adalah jawapannya.. jd, sepatutnya si lawyer tu kena la bayo rm500 kat awek tu...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
nak jumpa aci,pi kat pekan Rabu ler..
hehee..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Iye ke??
knape plak??

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

ala,
lawyer takat rm500 tu apala sangat..
haha





er,
adakah ku mata duitan..?
bukan yer..
tapi ku juga perempuan yg pandai cari dwet mcm mereka2 itu.
haha
=p

Redynne™ berkata... [Maklum Balas]

hehe..
bijak..bijak..
gf sapa la tu... :P

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam Hysman.....

memang lelaki tidak boleh tnya pndapatan isteri...
tp..akak redha saja kongsi segalanya.....

tidak kisah juga walau bkongsi duit gaji.....
:)

Naz berkata... [Maklum Balas]

sebabnya jawapannya ialah 'tak tahu'... hahahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA,
meh ku lihat adekah matamu yg chantek itu mengandungi duit??kekeke..
ku juga pandai cri duitt!!
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Redynne,
GF ku la itu..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
sesungguhkan akak mmg sempoi..
en.hubby sungguh terkesima agaknya tak mau lepas..
hehehehe

~hutangmu,hutangku jua..
hahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
adekah tak tahu itu jawapan yg seswaii??kekeke..
klu itu jawapan yg boleh diterima akal,mmg sepatutnya gadis tersebut menerima rm500 itu..huhuu

Naz berkata... [Maklum Balas]

hmmm... x boleh diterima kot jawapan 'tak tahu' tu... tp kalo pompuan tu bijak bermain kata2, sure dng senang dia akan dpt hadiah tu... hehehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aku pikirkan bukan takat bijak bermain tp bijak bercerekaram..pasti dpt seriban woo..
hahaa

Naz berkata... [Maklum Balas]

'bercerekaram' tu aper yer??

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

aku tetinggal a daa..
hehe..
bercekerama...
bukan mengeram k..
mengeram itu ayam..
haha

Naz berkata... [Maklum Balas]

ooo... ingatkan istilah baru dbp... hehehe...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

karam sigh walia..huhu