Kuasa Kunci..

Sekarang ni dah banyak kes ragut di tempat awam mahupun di tempat yang terselindung. Bagi sesapa yang menghadapi situasi seperti diragut berdekatan dengan kereta anda, sudah pasti kunci kereta anda berada di gengaman tangan sebelum menaiki kereta anda, iye dakk?? Oleh itu, kunci adalah penyelamat diri anda ketika dalam keadaan tersebut. Jadikan ia sebagai senjata pelindung, ianya bukan saja sesuai untuk perempuan saja bahkan lelaki pun boleh gunapakai apabila cubaan diragut. Hanya berkongsi dari kotak dalam (inbox). Peace yaoww!! Padan muka ko.. Nakal gaban.. Amek ko penangan anak ku ini.. DUSH!! .
Best Regard,
hysMan
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

40 komen:

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
gud info..
so lepas ni pegang laa kunci sentiasa...

tp klu da panik..
sempat ke nak berpk?

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Saya lagi.. Mana cekelat seposen wane wani??? Ku datang nk tuntut hutang.. Kah kah kah..

Adoiyai.. Kau kunci.. Cintaku.. Di Dalam Hatimuuuuuuu.. Peace yaow.. Hik hik hik.. Cian kat de tu kene cucuk mata.. Nanti jadi kassim selamat.. Huhu.. Tapi untuk kselamatan diri, dibenarkan.. Wawawa.. Tapi kan bgus kalo ade spiderman ke batman ke, keluang man ke, ade gak yg dtg tolong.. Ape? Hysman??? Ekekeke.. =p

Peace yaow.. =)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
sbb tu la kita kena selalu rileks n pk scra bijak step yg perlu kita buat..
masalah disini kalu peragut tu guna parang..
elak kena tetak kepala je sblm kunci sempat menghunus ke mata depa..
minta2 dijauhkan...
:(

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Waalaikumussalam Cik Hana WanAbe,
waa...maseh ingt kamoo ya cekelat terseboootttt...ku da post dr jb..esok pagi sampai ler..ku pakai pos express..peace yaoww!!
hahaa

hysman adik beradek dgn kluang men so die pon akan memunculkan diri sekiranya kamoo menerima bencana..hanya sebot 3x hysman..insyaAllah die akan terjaga dlm mimpi.."oh mimpi rupanya"..
hehehehee...

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

ehMMM! Taktik yg berkesan!! Bagus juga!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Taktik berkesan bg sesapa yg terkesan..
hehe

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Masihkah kau ingat sekuntum bunga itu, di tapak tangan ini, ia mnjadi layuuuu.. Kah kah kah.. Mesetilaa ingat.. Janji2 manismu.. Wahhh.. Akan tetap ku ingat sampe bila2 ye hysman wanAbe.. Post dari JB??? Betul niii??? Ku dok bentang tikar dpan umah sampai pos laju dtang niii.. Haaa.. Bek ckap betol2.. Jgn main2kan prasaan ku ini.. Kah kah kah..

Nape sebut 3 kali jek??? Taknak sebut boleyyy?? Wawawa.. Dlam mimpi jek pun.. Alaaa.. Tak besy.. Takde aksi2 hero lawan org jahat nak slamatkan heroin laa.. Wakakaka.. =p

Okey laa.. Ku nak smbung blajo erk.. Aja2 fighting.. Cte fullhouse kan? Basya.. Cte mygurl kan? Haaa.. Ku ni pngumpul drama korea.. Musti laa ku tahu.. =)

Ok hysman wanAbe.. Maceyyy la yerk sbb mnyakat daku lagi arini.. Wat daku brsemangat gilerrr nak blajo nih.. Hahaha.. =p

Assalamualaikum.. =)

miss GAZA berkata... [Maklum Balas]

huh!
ini ruponya kunci2 kejayaan drp diragut.
haha
bleh cuba torai test ni..
=p


er,
agak2 ada ka org brani nak meragutku yg bertali pinggang merah dlm taekwando ITF neyh?!?
haha


na'uzubillahi min zhalikk..
mintak dijauhkan sgt2!

DaliaLiyana berkata... [Maklum Balas]

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK-----a very meaningful phrase..

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

ha ha ha.. Bio buta mate lelaki durjana itu!!

tapi kalau dia naik motor susah sikit lah! X sempat nak cucu dia ah pecut!!

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

acu standby pisau lipat..hahahaa
lagi ganas... :-D

byk entry man yg acu tertinggal..
byk nk kena khatam nie..huhuhu

Eiba berkata... [Maklum Balas]

Dah pernah berlaku pada akak man... Kena ragut..tinggal kunci kete jer.. Tapi tu laaa...mmg tergamam..x sempat nak wat apa pun...panic weeii...

Naz berkata... [Maklum Balas]

best perkataan 'kotak dalam' tu... inbox box rupernyer... ni boleh masuk dlm kamus dewan ni...

aku x terpikir yg kunci ni boleh buat senjata sulit. tq bro... walaupun aku ni lelaki, tp kena juga sentiasa standby. mana la tau, penjenayah ada di mana saja... thumbs up4 u bro!!!

Luth Textile berkata... [Maklum Balas]

dasat,, tak terpk pon aku bro nak bt cmtu..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cik Hana WanAbe,
Harus nyatakan ku biarkan engkau pergi,membuat ku termurung rasa ingin mati..kahkahkah...
posmen ku akan hanto jika dibentangkan kapet kuning or merah tp klu tikar mengkuang no..no..no...hahahaa

nnt klu die lawan da jd mcm cicakmen..tak besh lorr..ni hero alam maya daa..:p
hantu korea juga kamu yaa..
ya bethholll..tp ku hanya tengok my girl only..my memories wif dat drama lorr..tett!!!
hahaa

da pi blajo sana..jgn dok dpn PC je..ambo nyakat sbb nak bagi semangat la..tau pon hang..hehe

Waalaikumussalam Dr.WanAbe..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

miss GAZA,
coba terai test laa..
laa..hehee..
uji n kaji tak mau kaa??
hahaaa..

wahh!!! red belt ghupanya die..
takpe teman pegang gold belt..
hahahaa..sape brani dekat..
cheewahh!!!
hahaaa..

nauzubillah...
kepoyoan ku teserlah daa..
:p..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

DaliaLiyana,
wahhh sedap nama kamoo..
Like my sister's name la..
hehe..

thanx sudi datang..
welcome to my blog..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

S| Ted,
klu depa naek motor,ape kate kamu sepak terajang itu motor kasi jatuh..pastu panggil org kg kasi belasah..kaw..kaw pnya..
klu pula kamoo juga atas motor kamoo jgn bawak handbag..hehee..
kan mahal hand bag tu,so simpan bt perhiasan kat umah.
heheee...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Acu Sayang..
wahhh manyak rindu ar kat acu..
lama dok diam je acu..
acu pi mane??

pisau lipat??lagi bahaya,takut nnt pisau tu terlipat sendiri da putus jari..pisau posong daging boleh..
hehee...

ambo pon da lame jugak senyap..bru la nih aktif balik..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Eiba,
tinggal konci ajo??
walaweiiiii..
terok betul mamat takda akai tu..
kat mane akak kena??
jb??

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
minta simpang laa bende2 mcm tu..


aku ade idea..
ape kate kite kunci je hati peragut tu???
ngeh3...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
kotak dalam inbox,kotak kluar outbox..
ngeh..ngeh..ngeh...
aku ni perosak bahasa bro..hehee..
tp itulah klu english dimelayukan..
cakera keras,sesawang,peranti,tetikus,papan kunci..hahaa

mane boleh thumb up bro,kat aku kena thumb down mean aku tak layak..org yg cipta idea ni yg kena thumb up..hehee..
aku pon tak terpikir tp ilmu yg aku dpt dr kawan2 aku nih aku share ler..
hahaaaa...
thumb up4u geng..!!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Luth,
sama2 la kita pikir cara2 nak menghapuskan jenayah..makin bijak kita makin bijak depa..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
simpang renggam ke simpang ampat..
hahaaa..
Subhanallah..
minta jauh malaikat 44...
:)

ku kunci rindu buatmu..ku rela hidup sendiri..by izla..
hehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

man..
simpang tiga..
hehe..


apsal lak da kunci rindu tu pastu nak hidup sendiri lak??
aku suke lagu tu dulu2..
izla tu dak jb kan???

FdausAmad berkata... [Maklum Balas]

Gua nak jemput lu dtg makan kenduri kat blog gua..Folo baca doa skali pun takpa..

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Buto mato tuuu...huhuhu

Naz berkata... [Maklum Balas]

bila bi di bm kan mcm tu lah jadinya... tp bagus jg ada istilah2 mcm tu. boleh mengayakan lg bahasa kita ni...

ko layak dpt thumbs up pesal kasi tips berguna walaupun sumber dr org lain. manalah tau, di saat2 kecemasan tips ni berguna.. terutama skali buat kaum hawa kita...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
da road is not taken..
ada penah dengo kaa??

yepp,izla bdk jb..tp aku tak kenai pon..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fdaus Ahmad,
Gwa da jengah siap bace tahlil skali..
hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Lela,
adekah itu satu makian??
hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
mengayakan bahasa yg tak masok kamus dewan bahasa dan pustaka..oh cannott!!hehe

aku cuma share..ibu jari tu ko patot bg yg selayaknya saje..
but not me wooo..

Redynne™ berkata... [Maklum Balas]

adooooooii kasimah!! buta sudah mata ku!!

bagus..info b'guna ni especially utk perempuan..

tp klu dekat cenggitu jarak peragut ngn kita, mmg cedera parahla peragut tu klu t'salah org.. silap2 bole putus lidah klu bagi sebijik kat dagu dia tu.. :)

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko ada baca x crita pesal DBP? DBP kena kritik pesal x der istilah yg baru dikeluarkan. x mcm tahun2 kegemilangannya dulu. bila pikir2, memang betul juga. dulu2 DBP bnyk keluarkan perkataan baru. skrg ni dah semakin sepi dah...

yg penting, maklumat yg ko post. secara automatiknya jari jemari ni akan selak... :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Redynne,
klu putus lidah lg baguih tak byk cite..hehe
nak lagi klu kena bertalu-talu..umargghhhaiii...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
iye ke??
owh,nmpaknya aku kurang alert laa..
depa da takde perkataan yg nak dimasukkn lg pasal skrg ni byk bahasa inggeris yg dimelyukan mcm bisnes,proksi,gasket etc..
da malas kot..hehe

Naz berkata... [Maklum Balas]

sepatutnya perkataan2 dr bahasa kita, semakin kaya dan banyak mengikut peredaran zaman. kalo bi ditranslatekan ke bm saja, x mencerminkan ketulenan yg sebenar. perkataan baru spt wacana, teruja, jeriji, belenggu, wawasan, dan mcm2 lagi. bahasa kita memang indah dan sedap didengar. bila kita dah biasa gunakan bi di melayukan, dah jd carca marba mcm bahasa yg aku gunakan sekarang jugak... hahahaha...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

hasil penulisan short form juga salah satu kecacatan bahasa bonda kita..sangat rosak..hehe..
gwe juga..hehe
di era globalisasi ini..cheewahhh!!
carca marba da mcm tepong komak..
huhu

Naz berkata... [Maklum Balas]

tu la pasalnyer... kalau kita taip secara formal dan ikut skema, agak2 mcm mana erk? mesti panjang dan ikut bahasa kamus kan... hehehehe...

FiNa berkata... [Maklum Balas]

oit!!!!!!

sakit ye mate peragut tu!!!!!!