Mulut Panggang..

Bila tiba bulan puasa..
Bazar Ramadhan pun ada..
Orang ramai sibuk nak niaga..
Cari untung berlipat kali ganda..
Tak pandai nak niaga dikata suka-suka..
Bila ditanya kononnya berniaga jalan mudah nak kaya..
Simpan duit poket untuk nak sambut raya..
Bila tiba jam 3 petang sibuk yang amat si peniaga..
Nak niaga di bazar sanggup ponteng kerja..
Tapi bila jual tak ingat dosa pahala..
Yang ada hanya untung dikepala..
Hati pembeli alpa untuk dijaga..
Ini satu kisah aku nak cerita..
Semalam semua pelusuk JB aku ronda..
Nak cari santapan untuk berbuka..
Jalan-jalan di ibu kota..
Terserempak bazaar Ramadhan di Taman Sentosa..
Aku singgah untuk seketika..
Ingatnya nak beli roti jala..
Rupanya ianya tak ada jual disana..
Penyakit malas sudah bergelora..
Kuih depan mata terus terpesona..
Pulut panggang ku beli saja..
Aku terkejut mulutku terbuka..
Tatkala makcik tu kata..
Seringgit hanya dapat dua..
Mahalnya tak terkata..
Aku tanya kenapa..
Dia kata kuih ni sedap menutup mata..
Itulah reaksi orang yg berniaga..
Pandai bermain dengan kata-kata..
Aku nak cancel kesian makcik tu da tua..
Aku beli saja niat dihati hanya Allah yg boleh duga..
Bila tiba waktu berbuka..
Secubit ku ambil untuk dirasa..
Astagfirullah, mentah tak rasa apa..
Ku fikirkan aku salah meneka..
Ibunda ku rasa turut rasa loya..
Dah sah pulut itu punya angkara..
Dahlah mahal tak terhingga..
Tak cukup masak kulitnya terbakarlah pula..
Kalau aku tahu bukan bulan puasa..
Mahunya aku perambat makcik tu dengan cota..
Tak pun aku simpan kau dalam belantara..
Aman dunia.. Habis cerita..
Aku yang sedikit hampa..
Kenapa tertarik dengan kedai si dia..
Banyak lagi kedai yang terkemuka..
Kenapa kedaimu yang ku terjaga..
Lepas nih aku serik nak ke sana..
Lantak kaulah aku taknak jadi mangsa..
Biarlah orang lain seterusnya..
Diperdaya oleh kau yang penuh dusta..
Aku marah-marah kurang pahala..
Ingatlah wahai saudara..
Aku doakan kau semoga hidup sejahtera..
Dengan pulut panggang kau yang penuh citarasa..
Padahal ianya hanya pulut berbisa..
Ni la kuih Pulut Panggangnya. Saiznya sebesar jari hantu je. Banyak kecik. Aku rasa sikit je, lepas tu terus biarkan dalam pinggan. Ntah hilang ke mana. Dibawak dek tikus barangkali. Hehehe.. Nasib baik ada cengkodok pisang ibunda aku buat. Lagi sedap tak payah beli mahal-mahal. Aku tak puas hati, aku pergi ke Giant Hypermarket aku beli Ayam Panggang Black Papper. Tak dapat pulut pangang, ayam panggang marii.. Umargghhaaiiii.. Marbeless.. Itu pun da tinggal sekor.. Berebut-rebut. Yang lain da di curik dek orang yang gila ayam cam aku.. Hahaaa....

Best Regard,

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

20 komen:

imanshah berkata... [Maklum Balas]

Salam..mak ai mahalnya..tapi memang ar, peniaga2 ni kul 3 dah terpacak kat sana..pastu kan kalau dah nak bukak2 pose bukan nya nak bagi free ke air yang tak habis tu..yalah dapatlah sikit pahala tu kan..depa rela buang dari bagi free kat pembeli..isy2

FiNa berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum...
erm... memang cekik mate la aku tgk pulut bakar tu..

man, mule2 aku ingat ko nak promot lagu baru naz... hehhee.. lirik bole tahan.. cube tanye naz, nak tak die masuk lirik ni...

<< s| tED| >> berkata... [Maklum Balas]

pulut tu pun rentung ke dalam kebakaran semalam? la la la la

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam man...

siannya hang, ngidam ke dik....??
siap berseloka gitu...
ada bakat terendam ni....
:)

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

agak mahal la
apa2 pon
a a a a a bat selesa membaca
hehe

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

senget ar ko!
pantun2 lak..haha
NOT BAD..
ces..
*mesti-kembang-ni*

takbir AYAM!!

Redynne™ berkata... [Maklum Balas]

salam hysman...

len kali klu mengidam ape2, try la gi kg melayu.. kat sane kn besh.. untung2 bole t'langgar bahu ngn red.. hehehe..

*pulut panggang.. mokcik penah mkn yg sodap kt desa tebrau.. teceruk je warung akak tu..tp..peeerrgh! sodap menjilat jari wa ckp lu.. :D

saya berkata... [Maklum Balas]

tajuk entri ney memang mulut panggang ke?? ke salah eja?? hahahaha

saya berkata... [Maklum Balas]

tajuk entri ney memang mulut panggang ke?? ke salah eja?? hahahaha

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cikgu Imanshah,
salam kembali..
itulah lumrah manusia..
penuh PhD..
sama2 beringat..
:)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Fina,
Waalaikumussalam...
camne gaya mata tercekik cik Fina??
hehee..

tak yah tanya Naz,awal2 die dah reject..
hahaaa..ayat bodoh dr aku..
saje nk tarik org mmbaca..
hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

s| TED|,
uikk..merli nampokk..
hahahaaa....ianya turut terbako..
:p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
salam kembali kak..

seloka sengal dipagi dini hari..
hahaa..
terendam??baik makan kuih badak berendam lagik sodapp wooo..
hahaaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

joe,
bukan agak mmg da mmg mahal bro..
ehee..
keselesann perlu diutamakan tak mcm mokcik yg jual kueh tuh..
poorahh..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
aku tak senget tp aku mereng skit di bulan poser nih..
pantun tu hnya pembuka..
kembang ku kembang mu jua..
hahahaa..

we want chicken..
we want chicken..
we want chick..uikk..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Red,
salam kembali kak..
da mmg selalu sgt gi bazaar kg.melayu dgn bazar southern city..
nak tuko hangen skit..
dush!! terkena dgn mokcik tu..
adehh...
wahh..wokeh nnt klu saye gi sane sy inform kak Red yea..
hahaaa..yg sure pasti berbaju merah.. :)

desa tebrau?? dkat setia indah yea??owh..ni boleh try riki nih..
heee

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

saya,
takde ar mmg sajer menulis title n3 ni MULUT PANGGANG..
pasal mulut mokcik tu patot kena panggang..
hahaa

nza berkata... [Maklum Balas]

trpaku sketika daku menmbaca,
apa dh jadi dgn manusia,
xkira doa n pahala,
asalkn untung brganda2,
kalau daku trkena juga,
mau makcik tu nk kena,
akan daku smbat ke penjara,
atau daku cili mulutnya,
biar padan mukanya,
dari dok menipu setiap masa,
kesian adikku yg trkena,
kenapa xbelasah aja?????.....

prrrreeehh!!!!..dlm pulut tu ada inti emas ka....

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Adehhh...siap buat macam lagu lak. Rimanya sekata jew...wakakaka...

Orang nak meniaga memang camtu, Man. Kak selalu terkene sejak beberapa tahun yang lepas time bulan pose. Hampeh jek. Tak sedap tapi mahal gilos. Haritu kak beli kuih popia goreng. Punya la kecik. Harini kak balas dendam nak buat sendiri. Tak sedap pun tadappa la...itu belakang kira....harharhar

ɯıssɐɥıuɐq nƃʞǝɥɔ berkata... [Maklum Balas]

pandai ko bermonolog yg penuh dgn rima...
boleh ganti samad said nih...
tak pun pyanhabib...haha

tu la msalahnye kalau org yg berniaga bermusim nih...
hampeh kan??
kite doakan mereka semakin kaya... :P