E471, Oink..Oink??

Aku boleh dikatakan selalu juga pergi ke Cofee Bean. Bukan apa, aku suka ambil udara sambil bercerita tentang kisah hidup dan isu-isu semasa dengan member-member aku tapi aku taklah dalam kelompok yang dikatakan melepak. Terlanjur kawan aku kerja kat sana, jadi selalulah jugak la aku melayan air kopi malam kat Cofee Bean (selalunya dapat minum percuma.. ;p).
Nak dijadikan cerita kat sini aku ada dapat email yang mengatakan all chocolate, vanilla and coffee drinks at Coffee Bean contains E471 (Emulsifier 471), mono and di-glycerides which is from animal origin (pork). Haa.. lemak BABI?? Adoii.. Ada jugak yang mendakwa Cofee Bean tak halal pasal tak dapat kelulusan JAKIM?? Raspberry Frap uses cherries that has been dip in alcohol & the tiramisu mengandungi RUM. Aku jadi serba salah. Setahu aku Cofee Bean local punya kan??
Jadi aku mulakan pencarian dengan menggunakan Pokcik G mencari maksud Emulsifier 471 (E471). Apa yang aku dapat, E471 adalah lemak babi yang secara mutlaknya, haram di sisi Islam. Banyak persoalan timbul mengapa terdapat produk buatan Malaysia yang mendapat pensijilan Halal Jakim menunjukkan di “ingridient” nya E471 contohnya seperti Ais Krim WALLS, Twiesties, Kopi Aik Cheong dan sebagainya. Persoalannya, adakah Jakim terlepas pandang? Jawapannya, E471 boleh diabstrak daripada binatang dan daripada tumbuhan. Bermakna, E471 yang telah mendapatkan pensijilan halal Jakim tidaklah lagi perlu diragui halalnya, kecuali dengan pasti diyakini, pihak pengeluar memasukkan E471 yang berasaskan binatang. Sekiranya TIDAK, kita sebagai umat Islam perlu yakin bahawa E471 itu adalah berasaskan tumbuhan.
Berkenaan status Coofee Bean pula, untuk makluman Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM maka Coffee Bean tidak berkaitan dengan email yang disebarkan ini tetapi Starbuck tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM maka tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan/minuman yang disediakan. Rujuk sini.. Yang terbaru di Kota Singa heboh pasal GREEN BEAN SOY DRINK yang mengandungi E471 juga. Isu ini aku tak berani nak komen pasal kat kotak terang-terang tulis product of China. Jadi bahan apa yang diguna hanya Allah saja yang tahu kerana negara tersebut yang dah memang tersohor bubuh melamine dalam susu!! Jadi TEPUK DADA TANYA IMAN nak minum ke tak nak wokeh..

White House dan Old Town aku tak pasti tahap halalnya. Yang pasti sekutu ISRAEL laknatullah..

Best Regard,

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

22 komen:

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum.. Datang lagik.. Hehe.. =)

Dulu ku penah dapat satu long list psal mende ni.. Code2 emulsifier ni laa yg tak blh kita mkan.. Cek pny cek, bnyk giler cokelat, jajan yg ade mende ni sume..

Cokelat yg ku beli di labuan dulu berdozen-dozen, adik kecilku yg umur 9 tahun tu pi buang sbb dia pi check satu2 code yg ade pade cokelat tu rupanya asal dari lemak babi.. Kalau beli jajan pn same, dia laa orgnye yg akan pi check satu2.. Huhuhu.. (cita-cita dia dari umur 5 tahun, nak jadik ustaz, tu la pasai kot.. hehe..)

Entahlah.. Ku tak brani nak kate, tapi slagi boleh elak, ku rasa baik je elak.. Betul tak encik Hysman???

*ayam masak merah, biru, ungu.. Hahahaha.. =p

Naz berkata... [Maklum Balas]

wuihh.. siap buat research lagi tu. mcm ni lah bagus. kalo dah dpt sijil jakim tu, maknanya halallah? hmmm.. kdng2 meragukan sungguh. senang2 makan jer kat rumah. dpt jimat belanja.

eh Man, cik Hana skodeng kita ker? hahahaha...

{lumut} berkata... [Maklum Balas]

bagus lah kamu.
manusia tuh kalau makanan haram halal pon dah langgar..yg lain ape tah lagi kan??

imanshah berkata... [Maklum Balas]

minum kopi jantan sudey!!!

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Pokcik naz.. Saye kan mmg kaki skodeng.. Nak jadi perisik kerajaan tak lpas sbb mulut tak blh tutup rapat simpan rahsia.. Hahahaha.. =p

Tapi ye laa.. Korang ni cite dari ayam tu kaler merah, pastu jadi biru, pastu ade purple lak.. Adeh.. Org yg skodeng ni pn musykil.. Yg korang crita tu ayam ke ayam??? Hahahaha.. Btul tak pokcik naz dn pokcik man??? Hehehe.. =p

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Sebab tu la kak support produk muslim sekarang neh. Selagi mampu, kak elak la makan benda2 yang boleh mendatangkan syubahah. Macam ayat Man...tepuk dada, tanya iman...

aRaBeLLa berkata... [Maklum Balas]

sis pulak kalo kat Coffee Bean suke makan kek diorang..itu pon x taw halal ke tak tuh..huhu

nza berkata... [Maklum Balas]

kekdg 2 yg jd confuse psl mknan ni..risau gak kalu trmkn bbnde yg xhalal...thlh...

panggil aku shEh berkata... [Maklum Balas]

pasni xley la minum white house n old town kan???
hahaha.. merana la ko ek!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Cik Hana WanAbe..
Waalaikumussalam...datang ler..anda sememangnya dijemput..hahaa..

taw takpe..
buleh kate suma ade E471..tp klu jakim da kate halal camne yer??
baguih betul adik kamu tuh..
cita2 melangit..mcm akaknya..hahaa...

yer,betul skali..klu buleh dielak sebaiknya elak laa..hmm..

* ish,kamu taw sajer yea.. takpe la..yg pntng ayam..hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
itu la pasal..tak taw status walupn JAKIM da mention tahap kehalalannya..meragukan..
tp bro,klu dok sorg mane save antar makan rumah or beli (mkn luar??

> cik Hana mmg kaki skodeng sejak dr azali lg..hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

lumut,
yer betul..makanan la punca utama terjadinya benda lain tu..dr makanan jd darah jd daging dan membentuk minda serta perangai si pemakan...

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

cikgu imanshah,
hahahaa..kopi red guara..
hehehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Lela,
hurmm..tp kak skrg nih produk muslim pn ade yg meragukan..luar kate muslim,model kat paket depan gmbo bertudung muslim tp tokehnye cina..hmm...
tp klu buleh di dielakkn b aek dielakkn ye tak kak??

TEPUK DADA TANYA IMAN.. yer.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Sis Ara,
kek kopibin manis wooo..silap aribulan kena kencing manis..hehe
tp sedap gak..hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nza,
sbb tu la kak..
kita klu nmpk buleh elak,tp bila kita nmpak tp disebaliknya kat belakang kita tak nmpk hmm..itu masalahnya.. :(

sI tEDI berkata... [Maklum Balas]

nasib baik.. aku x pernah perhi dan x pernah minum :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

p.a.Sheh,
ntahla sheh,klu agak nk minum minum sajer yg penting tepuk dada..
aku meran sbb takleh minum pree lg..huhukk.. :p

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

si TED|,
actually bukan kat tempt yg aku mention jer,suma kedai or jenama yg ada crimer pasti akan campur walupn kamu gi kedai tepi jalan..

Naz berkata... [Maklum Balas]

aku fikir makan kat rumah (masak sendiri) lagi bagus. 1st pasal boleh berjimat. 2nd pulak, kita pasti ianya bersih dan halal. tp kena gak pilih bahan2 yg dijadikan ramuan. kalo ada mender2 yg meragukan, jng beli. 1 lagi belilah produk keluaran bumiputera. dpt jugak support biz org2 kita...

>hahahaha...

Sulela berkata... [Maklum Balas]

Kak setuju tu...contohnya bihun. Dia letak gambar masjid tapi barang tu keluaran syarikat ca ya nun alif. Sebab tu kak selidik (minat jadi ahli CSI...hahaha) dulu barang2 yang kak nak beli tu. Kekadang produk bumiputera tapi dia amek bahan mentah dari ca ya nun alif. Contoh, udang kering...huhuhu. Geli dah weh nak makan binatang tu.

Selalu la...kat tempat kak ni la...penjual dia akan selidik dulu dari mana datangnya produk yang mereka jual. Jadi, bila kak tanya...dia akan bagi jawapan yang meyakinkan. Terpulang jugak la pada kepala hotak kak yang tak berapa betul neh. Kekadang bila dia dah cerita susur galur (chewah) keluaran produk tu...kak tak beli jugak...harharharhar

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

salam mesra man..
rindu kat blog ni..
lama xdrop komen..
hehe..
kekangan masa..

haa...
nasib baik aku xminum kat coffee bean ni..
almaklumlah bajet ciput..
hehe..
tp takut gak coz daku suke mkn coklat..
almaklumlaa..

gud info..
pasni nak beli pape..
kene tgk ramuan2 yg dgunakan dulu..
kang xsia sia je termakan oink2 ni..