Shopping Ghayer..

Salam Jumaat..
Kini kita sudah berada di-10 malam terakhir di bulan Ramadhan. Alhamdulillah.. Malam LailatulQadar, satu malam yang nilainya menyamai dengan malam 1000 bulan. Sama-samalah kita cuba merebutnya. InsyaAllah.. :)
Hanya tinggal 8 hari saja lagi kita akan meninggalkan bulan yang penuh kemuliaan ni. Rasa sedih bertambah pilu sambil persoalan yang sentiasa bermain dibenak, "Dapat ke aku rasa lagi bulan Ramadhan pada tahun depan?". Persoalan tu hanya Allah SWT saja yang boleh merungkai jawapannya. InsyaAllah, harap-harap..
Rasa hangat kedatangannya bulan Syawal semakin kian terasa. Lagu raya berkumandang di sana sini. Mood raya dah sampai weihh.. Dan dan doommm kedebabooommm!!!... Bunyi mercun pelbagai jenis. Bazar Syawal pun dah mulai penuh penghuni kedainya. Cool beb. Syiokk raya katanya. Aku pun apa lagi, duit bonus pun dah dapat. Yok kita bershopping riang ria raya. Hahaaa..
Kena pula semalam Jusco area rumah aku buat Member Day. Waduh-waduh. Mata meliar jer tengok kesemua barang-barang. Potongan sampai 80% beb. Uumarrggg aaiii.. Ehee.. Ni bagi kaum hawa memang pantang bab discount-mendiscount ni, semua jua dibalun.. Hahaa..
Nasib baik aku bukan jenis yang suka membazir (kaver line woo..hahaa). Aku lagi suka tengok orang beli dari aku sendiri yang beli keluarkan ongkosnya. Sayang woo duit sendiri jatuh macam air.. Tapi aku tak lah kedekut macam 'orang tu'.. Ampunnnn!!! Hahaa.. Aku lagi suka beli kat pasar malam kot.. Bagi aku budak kampung takkan nak pakai baju branded pulak kan?? Ehee..
Jadi aku temankan ler officemate aku Fila nih ke sana. Sekali dia shopping ha!! amek ko, satu troli penuh. Memang shopping sakan si dak Fila nih semalam.. Aku pun turut terkena tempiasnya. Mana taknya cuba bayangkan troli berisi penuh macam dalam gambar ni beliau bawa balik naik moto?? Tak ke terer si dak Fila nih?? Aku pun sebagai kawan tolong ler angkut sikit barang dia pakai moto aku. Adehh!! Berdekah tak henti-henti kami berdua sambil memeluk kotak.. Dah macam menjaja barangan terpakai dari rumah ke rumah sambil menaiki motor berhon tin..tin!!. Hahahaa.. Tapi kami buat muka hero sajer. Lantak lah orang nak cakap apa yang penting dak Fila ni puas dapat pulun semua barangan less. Hahaa.. Itu je aku nak cerita.
Konklusinya, bijak lah berbelanja.. Syaitan memang dah kena ikat tapi nafsu masih bergelimpangan. Jadi kawal nafsu bershopping bagi mengelakkan pembaziran berlaku utk barangan yang tak perlu. Salam 21 Ramadhan.. :)

Aku sendiri terkejut satu troli penuh barang si dak Fila nih shopping nak bawa balik rumah naik motorey.. Dasat perempuan nih!! Memang tak tercapai akal tetapi nasib baik akal kami tercapai.. Alhamdulillah. Hahaa.. :)

Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

17 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

pokcik 1st... hahahahaha...

brapa bnyk barang dia angkut naik moto..? selamat smpai ke destinasi ker?? hehehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

i'm second..
mak aiii fila..
shopping raya ke shopping tuk kawen..
hehe..yg meneman tu..takkan xbeli pape kot???

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum encik suke cover line.. Hik hik.. Kamoo pny barang ke fila pny tu??? Hehehe.. =p

Man.. Yeke pompuan pling laju bab2 diskaun ni??? Oooo.. Yeke.. Tak ku tau pule.. Hahaha.. =p

Man oh man.. Taun ni braye kat negeri mane erk man??? Hehehe.. =)

Pape pn, tahniah kerana tlah brjaya mnjadi lelaki gentleman dgn mnolong mngangkut barang kawanmu itu.. Cayalah..

nza berkata... [Maklum Balas]

wow! dh dpt bonus beb!!!!

Ambolx3, bkn main gak org lelaki bila sskali kluar brshooping..Penuh 1 troli. tu diee...xpe le dik sskali raye apa salahnya kn asalkn xmmbazir....

Slmat menghayati mlm lailatur-Qadar...

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

Salam man....
asyik bertemu di fb, lama sudah tidak bercanda disini....

oh, siapa orang yg kedekut itu?
akak kah yang hang maksudkan????
Dushhhhhhhhhhh.........

Ala, kita samalah man...
shopping di pasar malam saja...
tp, tak pe lah....
kitakan sama2 budak kg.....

tapiiiiiii...
kalau ada sale, akak terjah jugak...
hahahaaaa......

bintangku berkata... [Maklum Balas]

Salam... amboi... byknye brg nak bwk blk. Camno nak susun ateh motor tuh? Letak kat seat blkg, org tgk dr blkg, nmpk brg jer... org yg bwk motornye tenggelam dek brg2 tu.. fuh.. dahsyat sungguh!

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Naz,
hahaa..ko 1st aku plak yg ke 100 mane hebat paling byk bro?? ehe..

semua tu beliau angkut naik moto beliau sendiri..hebat tak??aku cuba bawak baju,sabun n alas kaki die jer..ahahaa..zalim tak aku nih..:p
well...kekeke..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Aunty Mynna,
die bli 2+1.. guna pakai..
hahaa...klu buleh suma die nk balun tp bila kenangkn naik moto pasal tu beliau beringat skit..hahaa..

yg peneman tu beli kasut jer..
less 70% maa..sape tak mau kan..hahaa

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Dr. Hana,
Waalaikumussalam mokcik suka cover story..Fila pnya laa..adehh!! :p

Owh,kamu tak taw yer..nnt kamu da kawen kamu taw laa..try tnya Kak New Yoe..hehee..

susur galur family den suma dr Johor takde luar..so Johor la.. pandei kamu kaco line..chiess..:p

bkn gentlemen laa Hana WanAbe..
itu laki lembut..ni strongmen loe..hahaa.. :)

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Nza,
yeah!!! para guru2 tak dpt lg ker??
hehee..

yer betol,yg pntg jgn mmbazir..
hahahaa..amalan setan kononnya..
:)

Selamat juger utk akak..hehe

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak New Yoe,
hahaa..taw takpe..lame gak tak hapdet blog.. hihikk..

Adoiii!!! ehee..
iyer ar..sape lg yg kedekut klu bkn kak Nunu..taw ker sape??
hahaa..

warghhh same ar..sape yg tak mahu murah iye dakk..bijak berbelanja katenyer.. hahaa..

hysMan.. berkata... [Maklum Balas]

Kak Sha,
Salam kembali..
hahahaha..taw takpe.
da ghuper apek bwk surat kabo woo..
lebih dasat lg yg bawak tu pompuan..
hehe..

*ampunnnn Fila..hehe

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

hahahahaa.....
kelakar jer panggil kak new~yoe....
akak tak update sebab tak de cerita.... tukang cerita tak dak cerita daaaaa......

Kedekut?????? hahahhaaa.....buat kad sdiri bukan kedekut maaaaa, lomantik loh.... dulu2 pun,kami sebegitu loh... :)erat kasih sayang.... :)


~tp, gumbira bila 'dia' begitu menghargai kad yg ku buat sdiri..katanya, lebih berharga dari kad yang dibeli... kak nunu sukaaaaa..... :P

salah satu hobi akak, shopping... pantang ada sale... poning kepala si Tokang obat... :)

Bicarafiq™ berkata... [Maklum Balas]

Assalamu'alaikum . :) . Saya ikut blog ini .

Naz berkata... [Maklum Balas]

hehehehe... ko memang hebat... ;)

perghh... yg kotak beso2 tu pun dia angkut naik moto?? hahahaha.. ko memang zalim...

Dj Epoi berkata... [Maklum Balas]

Weih!!!
Jangan cakap Jusco atau Tesco
Gua shopping baju kat kedai beskal belakang umah jew!

Mak aih!!!

Beskal koworang cam " TUT - TUT" yang macam kat Thailand tuh ka?

hady berkata... [Maklum Balas]

wah, shopping sakan eh?
best tu suasana raya kat malaysia
tak kesah la beli kat pasar malam ke
atau kat butik mahal pon
janji boleh pakai, kan?