Amaran Zil Zaalun.. Onak Syattaamun..

Amaran Gempa Bumi..
Semalam petang dalam lingkungan pukul 6 lebih lepas aku jogging aku rehat kejap sambil baring kat papan sit up kat taman, time aku baring aku dapat rasa satu gegaran beronak. Aik, pelik semacam je goyang, ada something yang tak kena ni. Tapi aku buat tak tau, takut kepala aku yang ting tong pasal jenuh sakan berlari cheetah ni.. Ehee.. Bila balik rumah, abah aku buka cerita yang beliau baring kat atas katil tadi pun macam ada gegaran yang amat terasa pasal rumah aku nih tinggi menggapai awan Dania, biasalah rumah sangkar memang terasa gaban.. Ibu aku pun cerita juga lampu kat hall bergoyang macam nak jatuh. Aku terus buka tv Awani, hmm.. betul ada gempa bumi kat Sumatera Barat, Indonesia berkekuatan 7.6 SR berikutan bencana Tsunami kat Samoa Island. Macam-macam bencana yang melanda kini. Seram sejuk bila aku fikirkan. Usia bumi barangkali dah tua kot. Sana gegar, sini banjir, sana ribut, sini taufan, sana Tsunami, sini Ketsana. Adakah bumi dah tak sanggup menanggung beban dosa yang dipikul oleh manusia yang kononnya khalifah dibumi? Tepuk dada tanya iman..
.
Onak Si Pemaki..
Pada jam 9, aku buka tv3 plak. Hmm.. Pasal PEKIDA. Pertubuhan Kebajikan & Dakwah Islamiah SeMalaysia adalah sebagai pembela agama, bangsa dan tanah air.. Itu betul dan yang sebenarnya. Jangan disebabkan nila setitik rosak susu sebelanga. Dulu masa aku belajar, aku pun ada pengalaman tentang budak yang kononnya PEKIDA padahal mereka ni budak 3 Line. Korang ingat lagi ada satu kes kat Masai @ Pasir Gudang dulu yang kononnya kaum India & Melayu nak merusuh bergaduh?? Haa.. Dari situ mula ianya berleluasa. Aku yang duduk kat Masai masa tu terseksa zahir batin nak keluar rumah tak boleh, nak pergi kelas pun tak boleh. Risau pasal ada kes India tetak orang awam Melayu dengan sengaja. Dari cerita member aku ni, memang dorang ni kena bersumpah depan al-Quran sambil pedang yang tajam sedang dihunus kat bahu. SAHABAT ni aku tengok tak la rajin sangat solat, merempit juga, kacau perempuan usah ditanya. Aku musykil, jadi satu malam tu ade asignment grouping esok pagi dah nak kena hantar die boleh nak keluar bila terima satu panggilan mengejut, dalam masa satu jam baru la dia balik ke rumah sewa aku semula. Aku tanya apa hal? Dia jawab tak ada apa. Tapi bila aku tanya member aku lagi seorang, member aku ni cerita yang member aku tadi tu pergi ke taman sebelah sebagai pemukul kayu hoki yang 'terhebat'. Macam ni ceritanya, ada sorang budak luar tak sengaja berlaga bahu dengan budak 3 Line ni kat pasar malam taman sebelah, hanya kesilapan kecil je weh.. Nak dijadikan cerita Budak 3 Line ni tak berpuas hati (aku rase budak luar tu poyo kot, nak tunjuk terer) jadi si budak ni 'tarik' la budak luar tadi. Apa lagi, mulalah rojer-merojer, calling-mengolling member-member seantero dunia untuk join bersama team hebat menjadi pemukul sejati yang tegar sehingga nak pecah kepala budak luar tu dikerjakan mereka. Kesian beb budak tu. PEKIDA tu betul tapi bila anasir-anasir lain yang menyalah gunakan nama tu untuk dijadikan lesen untuk bergaduh, itu silap. Akan jadi benda hinaan dan sindiran kepada orang yang tak berkaitan. Kata aku, beringatlah hanya Allah yang layak untuk menjatuhkan hukuman pada hambanya dan polis yang layak membanteras jenayah negara mengikut undang-undang negara yang tersedia. Bukan kita yang sewenang-wenangnya menjatuhkan hukuman kalau kita tak puas hati kat orang lain kita terus bunuh, zalim beb. Tepuk dada tanya IMAN.. Kalau dah takde IMAN? Cubalah cari semula cahaya tersebut.. Huallahualam..

. Aku minta maaf, kalau ada silap bicara, tolong perbetulkan.. Aku manusia tak sempurna..

Best Regard,
Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

28 komen:

Naz berkata... [Maklum Balas]

ko boleh rasa Man?? aku time kul 6pm ada dlm kreta lagi. so, tak rasa gegaran tu...

tiga line? hmmm...

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

malam tadi rancangan 360 ada pasal PEKIDA kan?
rugi btul tlepas......

~ari tu, ada navy kena lempang ngan org Pekida.... gempak wehhhh kat sini....

Lili Puteh berkata... [Maklum Balas]

kat sini tak pasti lah gegar ke tak.
abis skola kul 6.05.
mmg bergegar time tu.
2ribu budak berlari dlm satu masa.
jd tak tau gegaran semula jadi atau tak.

3 line??
eh, 1st time dgr ni.
tapi rs cam jahil je.

I am Karl berkata... [Maklum Balas]

a very good info psl yg bwh tu

heard bout PEKIDA before, tp 3 line, my 1st time came across dat word!

hazlin berkata... [Maklum Balas]

tsunami ...
memang pernah mengalami gegarannya 'dulu'

PEKIDA? 3 line? no komen....

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

sebenar nye lbh ramai ahli yg POYO berbanding ahli yg suci & bersih.konon2 nye bila dh join 3 LINE nie diri dah jadi BESAR & GAH gile aaa...huh

Farhana berkata... [Maklum Balas]

Assalamualaikum notti boy hysman WanAbe.. Hahahaha.. =p

Peringatan utk semua, tapi masalahnye kita tersedar, tersentak tapi lepas tu lupa.. Dah kena betul atas kepala kita, time tu mungkin dah terlambat.. Nak wat cane??? Hmmmm..

Penah pasal insiden tetak menetak tu.. Time tu pn ku ade kat kampung.. Sibuk gak dorang kuarkan amaran darurat, tak boleh kuar malam sume laa.. Takut ditetak, menetak dan tertetak.. Salah siapa???

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
yer aku rase la jugak tp tak ler rase semcm kat indonesia sane.. Kita serumpun,walau anti camne pn org depa kat Malaysia kita tetap simpati bersatu membantu.. :(

3 line, merah kuning ijau = bob marley.. no women no cry.. haha

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
kak bikin ape sampai terlepas?? buat susu jihah yer.. ehee atau men tenet?? oo... :)

~ape sebab navy tu kena lempang tak pasal2 kak??

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

cik Ja,
hahahaha..terimbau kenangan sekolah dulu kan.. bukak je pago suma berebut klua dah mcm lembu terlepas kandang..hahaha..

no komen cik Ja pasal kes nih.. hmm.. :)

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Karl,
thanx bro..

bside that,byk lg group haram.. :(

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Kak Lin,
saye jugak no komen..
nk komen pasal ketupat..hahaa

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Acu,
betul3x.....
sokong tp klu dorg tak menggangu org awam takpe,klu yg kacau yg masalah tu.. hmm.. :(

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Cik Hana wanAbe,
Waalaikumussalam dokter..ehe
same2 la kita beringat..kita manusia Allah cipta sesempurna kejadian tp bila hati penuh dgn hitam mcm2 maslah yg tak dijangka berlaku akan berlaku.. ntahla..

tp waktu polis berjaga laluan klua masuk ke Masai tu,mmg dah mcm darurat..leceh giler nk kena tunjuk IC.. tp teman sajer jer gi cc kat taman perumahan india time tu..tp syukur hidup lg.. :)

FiNa berkata... [Maklum Balas]

pokcik!!!!
aku dok penang ni tak rase pape pon??
hurm.. camne neh??

Naz berkata... [Maklum Balas]

bnyk yg mati kat padang sana.... makin hari makin ramai mayat dijumpai... huhuu... Al Fatihan buat mereka yg terkorban....

hahahaha... no women no cry.... evergeen tu...

nza berkata... [Maklum Balas]

kata org bumi dh tua n tu tnda2 dh hmpir dgn kemusnahan bumi...Takut betul kalu ingatkn sume tu.....
Tmpt kak nza ada gak rs gegaran tu n kwn kak nza time tu sdg mancing...ktnya air brkocak2 n bralun2.....

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Fina,
gempa nih bkn kat utara Sumatera dak Fina..kali ni kat Pendang area pantai barat sumatera jd area selangor ke johor dpt rase.. jb mmg rase giler..suma kena turun bwh.. hmm..

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Al-Fatihah..
lepas kerajaan sane dengan bangga announce atas kejayaan menembak mati Nordin Mat Top.. secara tak langsung gempa menyusul..hmm..
ade pro dan kontra..ntah laa..
kite serumpun walucamne pn turut simpati.. :(

aku takde pompuan ilekss je tak cry pon.. hahaha

Naz berkata... [Maklum Balas]

mungkin kebetulan saja. nordin mat top kena tembak, sana trus bencana... kuasa Tuhan, x siapa pun boleh nak halang...

no men, no flying kick... hahahaha

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

iyer betul tu..itu semua sbg peringatan kita yg masih hidup nih.sesama la kita berdoa moga2an saudara seislam kita selamat dr bala bencana..ko penah dengar tak nak kiamat nnt semua org beriman & islam pupus dimuka bumi..yg ada hanya bertopegkn islam jer..hmm..

yeahh!! bethol sekali..haha

Naz berkata... [Maklum Balas]

yg tu aku selalu sngt dengar... dan dah nampak dah tanda2 tu. kiamat dah semakin hampir, tp manusia semakin gilakan dunia...

hehehehe...

bUaL kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

manusia sekarang gila glamer,semua mahu menonjol diri.merasa bangga buat dosa dan malu buat baik.. :(

hohohoh..

Naz berkata... [Maklum Balas]

bangga buat dosa tu yg selalu sngt dpt dilihat. huhuhu...
bangga bergambar dng botol arak kat tangan dan tersenyum eksen...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

yer betul dan tepat skali bro..
kita ckp pon utk nasehat diri kita sendiri..hope kita terhindar dr perkara lagha tersaboot..ape nak jadi..ape nak jadi..sampai skrg tak kwen lg.. aikkk!!! :p

Naz berkata... [Maklum Balas]

ewah... apa nak jadi...
Nyawa ku yang pertama namanya si Jamilah....Baru nak berjinak-jinak
Mak bapaknya pulak dah pindah... ewah... jom joget jom Man...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

ini versi sm salim ker versi ali mamak?? yg part ali mamak takleh blah laa.. hahahhaa

Naz berkata... [Maklum Balas]

ni versi ali mamak... terguling2 aku gelak dengo lagu tu. tambah dng abon.. adehhhh... lagi senak perut aku gelak... hahahahaha...!