Bahasa Jiwa Bangsa Katanya..

Semalam petang balik kerja aku merajinkan diri ke Jusco untuk beli kertas glosy bagi pihak kawan aku. Aku pun bayarlah pada cik Juruwang. Disebabkan beliau awek cun (semestinya Melayu & Islam), aku dengan baik hatinya bagilah salam dengan penuh hormat dan takzimnya,

Aku   : Assalammualaikum cik. (dengan senyuman sampai ke telinga)
Bukan Aku    : @%$#^ (tarik muka konon aku nak ngurat dia, hampehh)
Aku  : Ini saja yang saya beli.
Bukan Aku   : Ok...
Aku   : Ingat tak ada suara tadi. (lagak macho, hehe)

Dia pun masuk plastik dan kembalikan wang lebihan..

Bukan Aku   : Thank You.
Aku   : Sama-sama.

Lepas tu aku pun terlepas cakap,

Aku   : Cik, Terima Kasih cik bukan Thank You. Maaflah, saya bukan warga singa. Kita orang Melayu, cik tak bangga ke jadi Melayu?
Bukan Aku   : &%$#@ (menjeling dengan muka bengang)

Aku pun berlalu pergi dengan penuh langkah bongkak.. Cehh, ayat aku.

Aku tak tahu la kalau protokol kat Jusco kena berbahasa orang putih. Aku minta maaf. Tapi mana pergi Satu Bahasa kita? Sungguh!! lepas ni aku pergi Jusco kalau aku jumpa awek tu PASTI aku sembunyi dalam 'Fitting Room'. Aku pula yang malu ye. Tapi perlu ke aku malu? Adoyaiii..

~ Teringat dulu seorang jiran aku ke negara seberang tambak kena maki hamun dek kerana berbahasa melayu dengan juruwangnya kerana tidak berbahasa orang putih. Tapi berlainan pula di sini.


Topik tak ada kaitan : Persoalannya di sini adalah berapa ramai di antara kita sekarang ini yang...

i) Fasih berbahasa Melayu tapi tidak fasih berbahasa Inggeris
ii) Fasih berbahasa Inggeris tapi tidak fasih berbahasa Melayu
iii) Fasih menggunakan bahasa 'Rojak/Manglish'
iv) Tidak tahu Bahasa Melayu / Bahasa Inggeris

Satu sahaja nasihat aku, Utamakan Bahasa Kebangsaan. Perkasakan kemahiran Bahasa Inggeris. Jangan tinggalkan bahasa ibunda anda (Mandarin, Tamil, Iban, Kadazan, Tausug, dll).

TAPI!!!

Jangan Guna Bahasa Rojak!! Jangan persoalkan Bahasa Kebangsaan!!
Tiada Alasan!!

 Best Regard,
Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

14 komen:

joegrimjow berkata... [Maklum Balas]

nanti thank you pun akan dibukukan dalam kamus dewan seperti 'bajet'

imanshah berkata... [Maklum Balas]

i love to speak in malay u!!

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

i sound stupid when i speak in bahasa rojak..

hehehe..

aku tak suka orang cakap bahasa yang aku tak faham dan masukkan nama aku dalam perbualan mereka.. pastu gelak2... tapi itu yg aku selalu hadapi skg.. menyampah!

nza berkata... [Maklum Balas]

tu man belum tgk gaya bhs anak2 murid skrg...buat karangan dh brcampur aduk BM n BI...aduh!!!tragis sungguh...

Naz berkata... [Maklum Balas]

bagus bro!!! semoga kejadian tu dpt menyedarkan pompuan casher tu. psss... naper ko x selit no hp kp kat dia... hehehe :p

Tukang cerita berkata... [Maklum Balas]

I sound silly when 1 speak malay maaaaaaa....hahhahhaha


tak yah pang akak...dush, akak tumbuk diri sdiri.....
hahhahhaha.....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

joe, taw takpe.... english yg dimelayukan..... bussiness = bisnes etc.. grr..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

cikgu imanshah..
awwww.. i ponwwnnn...
hahahaa....

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

mynna,
aku taw la ni tmpt keje hang mesti kena speak maglish kan?? pesal ramai c**a.. hehee.. terima la hakikat klu ko kena bbhasa rojak.. huhu..

~biarkan tikus dgn labunya.. ko senyap dpt pahala... yg lain ade ko kesah?? asal ujung bulan dpt gaji.. iye dak??

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak nza,
itulah pasal kak.. zaman la ni tak sama dgn zaman dolukala... asal sedap je bunyi tp hancur.. perlu ade penekanan dr aspek bahasa la kak..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Naz,
Ntah la bro,elak aku kena baling dgn kotak duit tu jer.. tak memasal sebijik burung hinggap atas kpla aku.. hahaa..

~tak mo aku pompuan yg action lagu tu.. bak kate aku,biar huduh tp adab & maruah terjaga.. cecececehhhh... hehe

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

Kak Nurul,
dush..dush..abooo kitttt..
terbakorr...... ngaummm!!!!
hahahaa

hazlin berkata... [Maklum Balas]

wellllll..i hav 2 speak english coz i'm teachin' programming subject! so.. don't dush dush dush me wokieh!...


..but i will speak Malay when i get angry... hahahaha

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak lin,
hahahah.... warghh madam, hav u speak english all da tyme wen p&p.. gewd job.u r so talented 2 become 1st lady laaa... hehehe

when u angry all da student was quiet n heard ur leteran in malay maa...adehhh.. dush..dush..dush...