Sayang Anak Tangankan..

Tiada kaitan dengan tajuk sebenarnya. Cuma 'lately' aku kerap kali terbaca tentang kesan-kesan 'Fesbuk' dalam kehidupan harian kita sama ada di blog mahupun di dada akhbar. 

Pernah aku terbaca perlakuan dan perbuatan melalui facebook yang boleh mengundang dosa terlalu banyak, antaranya mendedah keaiban suami isteri di facebook, penyamaran, muaturun gambar berlebihan, 'tagging' gambar tanpa izin yang membuka aurat dan lain-lain. Pada aku ianya banyak keburukan dari kebaikan jika disalah guna. Bagi yang menggunakan untuk tujuan dakwah baguslah Alhamdulillah. Tapi bagi yang saja-saja nak 'update' status tu mungkin tak ada faedahnya.

Semua dah maklum ia adalah produk yahudi, tapi kita masih lagi aktif disebabkan ianya mudah untuk dikendalikan. Sama juga seperti aku, masih ada lagi akaun 'Fesbuk' disebabkan ramai kenalan semasa zaman persekolahan dulu aku dapat hubungi kembali. Tapi rasannya aku dah tidak seaktif dulu. Perlukah aku tutup? Kalau dulu pada tahun 2008 saja dah 180 juta pengguna apatah lagi tahun 2010 jejak 500 juta. Kalau aku tutup pun tak memberi kesan pada pengasasnya. 


Itulah 'Fesbuk', ia boleh menjadi sumber pahala, jika diguna dengan betul, boleh menjadi pemudah azab jika digunakan tanpa ilmu dan limitasi. Berhati-hatilah dan berpada-padalah pemilik 'Fesbuk'. Suntingan dari sebuah artikel...
 "Niat untuk mendekatkan ukhuwwah antara rakan lama, sekolah dan sebagainya tidak sama sekali boleh menghalalkan sembangan mesra, gurauan senda di antara suami dan isteri orang, antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Ia hanya akan membawa kepada kemudaratan dan keruntuhan rumahtangga. Janganlah lagi mempermainkan nama ‘ukhuwah’ untuk berbuat dosa".

Ukhuwwah itu hanya terhad sesuatu yang membawa kepada ingatan kepada Allah, mengajak kebaikan dan menjauh kemungkaran. Lihatlah surah al-Hujurat dan fahamkan kalam Allah sebaiknya akan erti ukhuwwah di kalangan mukmin.

Ada sebuah lagi 'Social Network' berbentuk islamik yang semakin naik namanya, konon pengasasnya dari Pakistan (muslim) iaitu millatfacebook.com yang ingin menandingi 'Fesbuk'. Siapa pengasasnya aku sendiri keliru. Ramai yang beri pendapat bahawa ia juga produk dari yahudi. Betul ke tidak hanya Allah saja yang tahu. Nak lebih selamat jangan 'join' mana-mana 'sosial network'.


 "Ketahuilah yahudi zionis ini sangat cekap dalam penipuan khususnya dalam menipu umat islam..”

Best Regard,

Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

10 komen:

hazlin berkata... [Maklum Balas]

ahahaha..
nasib baik profile pic akak blurrr..

apa saja medium di internet, boleh disalahgunakan.. melalaikan...

semuanya terpulang kepada individu itu sendiri... ...

masih mencari yang terbaik..

imanshah berkata... [Maklum Balas]

saya pun dah tak berapa gemar dengan MUKA BUKU sekarang

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak lin,
saje blurr kan..
takut kena sue.....
haha... :p

betul3....
betul tu kak,its depend on our delivery.. klu ia kosong tak berisi makanya lalai la die.. klu baik dan padat,jd medium lain utk bdakwah...

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

cikgu imanshah,
yeahh betul tu.. dulu baru2 mmg best.. tp skrg mcm dah bosan..
huhuhu

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

ape2 pun yg kite buat..
niat yg penting..
memang benar fb dicipta oleh yahudi..
tapi xsalah andai kita gunakan..
asalkan niat tidak terpesong..
lagi baik jika kita gunakan untuk kebaikan..

man..
selamat berkursus..
semoga boleh kurus..
hehe

amirul berkata... [Maklum Balas]

Man... semenjak 2 nie... hampir setiap hari ada entry baru arrr? keep up! :)

hazlin berkata... [Maklum Balas]

amirul... itu salah satu hikmahnya..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

mynna,
tp ramai yg terpesong sehinggakan nak tido pon update status..
adehhh...

terima kasih,dah abes pon..
huhuu

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

bro Mirul,
semangat baru..
medan baru lps dah bosan dgn FB..
huhuhu..
thanx..

bUdAk kEnTaNg berkata... [Maklum Balas]

kak Lin,
hehehehe...