Bila Kau Nak Turun Daa..

 Tadi berita tempatan melaporkan minyak petrol RON97 naik 15 sen.
Aku dah agak dah minyak akan naik tapi tak tahu bila masanya.
Pesal 'beliau' tempoh hari dah menang. Alamak!

Ok, jom pakat ramai-ramai gunapakai RON95.
Ada yang kata RON95 ni banyak plumbum. Pada aku itu silap kot.

Majoriti petrol yang dijual kat Malaysia ni adalah petrol jenis tanpa plumbum (unleaded).
Kita perlu tahu setiap petrol yang dijual oleh Petronas, Shell, BHP, Esso, Caltex, dan Mobil adalah tidak sama. Setiap syarikat mempunyai campuran bahan (additives) tersendiri untuk meningkatkan keupayaan kualiti petrol masing-masing.
Termasuk campuran RON95 berlainan, ada yang berkualiti ada yang kurang.
Yang selebihnya anda semua baca sendirilah kelebihan dan kekurangannya.

Tak semestinya semakin tinggi RONnya lebih baik. It's depend on your engine needed.
Dulu aku study bab enjin ni pun berbuih kepala aku nak jawab periksa.
Sekarang semua dah lupa. Hehe...
Kalau tak tahu jugak, sila tanya cikgu kimia atau mekanikal anda. :p

 **Apa kata anda? Nak lagi banyak info berkenaan RON, search saja RON kan search engine pokcik G... Hehe..


Best Regard,


Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

27 komen:

aima in luv berkata... [Maklum Balas]

ya ka.. naseb tak pakai keta ag... hehe

imanshah berkata... [Maklum Balas]

man aku nyer design baru ni got problam lah..haish, tengok kumen berterabur tu kan..haish

then camner nak buat sidebar yang ada kotak eh??puas godek2..tak berjaya juga..

eh, alamak aku guna RON97

Citarasa Rinduan berkata... [Maklum Balas]

peningnya..

adeh...susah nie, kena jimat pakat guna kereta kawan lah..

Mujahadah berkata... [Maklum Balas]

Jom kita naik moto! :)

Siti Mashitah Saidin berkata... [Maklum Balas]

naiklah bas.. :P

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

OOOH IYE KE

selalu yg tau isi minyak waktu sejuk

tu je

bab2 plumbum haramm nak tahu

Mazwandi Mustaffa berkata... [Maklum Balas]

err, bukan kita negara jual minyak ke? Pelik sungguh, patutnya, harga minyak dunia naik, lagi untunglah kita.....

cuba layari blog hamba jap. Ada cerita sikit pasal minyak ini.... jeng,jeng, jeng.....

nza berkata... [Maklum Balas]

hujan je yg turun dik...jgn harap la minyak nk turun..

betul ke ada org kata minyak RON95 mudah trbakar kalu brlaku kemalangan..risau gak akak bila bc paper sejak kebelakangan ni bila aksiden ada je kete trbakar...

sahromnasrudin berkata... [Maklum Balas]

aku pakai kerete nasional..ron 95 dari shell dah cukup superb agaknya hehehehehe

Amieynna Amin berkata... [Maklum Balas]

aku takut isi minyak..
tak taw laa ngape aku berasa fobia..
so, bab isi minyak akan diserahkan kepada yg pakar..
hehe

::FAIZ FARISH:: berkata... [Maklum Balas]

hm (mengeluh) naik lagi? Aku suka pakai Ron 97 Sheel. Sbb aku rasa laju je bawak. Kalau pakai ron 95 sheel, aku rasa bunyuk kete aku macam teksi. agak bising. ni minyak naik lagi, susahla macam ni...

SiNoMoSa berkata... [Maklum Balas]

salam,

betul3x cuba tgk nanti k..w/pun Ron 97 yang baik, harga brg sedikit sbyk pasti naik jugak

hysman berkata... [Maklum Balas]

cik aima,
akan dtg kena pkai kete gak.. hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

cikgu imanshah,
mane ade terabur..
elok jer..hehe..

jd yok tuko RON95..
ahakzz

hysman berkata... [Maklum Balas]

kak CR,
hahaa..
boleh je tumpang..
tp risau dicop kedekut plak..
:p

hysman berkata... [Maklum Balas]

cik Mujahadah,
jom.. pokcik mmg naek moto jer..
hahaa

hysman berkata... [Maklum Balas]

cik mashitah,
bas skrg dah mahal...
naik concord yok..
;)

hysman berkata... [Maklum Balas]

syazwan,
lps ni kena amek taw..
pesal klu tak tahu enjin cepat rosak...huhu

Dinas Aldi berkata... [Maklum Balas]

akak pakai RON95 ja. alhamdulillah ok.

hysman berkata... [Maklum Balas]

incik mazwandi,
itu mmg betul..
keadaan ni sama spt kite jual air dgn negara seberang..
kita rugi depa untung...

baek..akan ku terjah...
sat naa.. hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

kak nza,
betul la kak..
hujan turun la ni lobat.. kena pkai baju hujan naek moto tiap hari..
huhu

pd saye,itu dah ajal kot..
tp dr sudut saintifiknya kemungkinan betul pesal RON95 byk benzena dr oktana,benzena mudah terabkar berbanding oktana...

hysman berkata... [Maklum Balas]

sahrom,
yer.. same laa...
pakai mane yg terabek...
pengkaji lbh hebat dr pengkritik yg zero..
huhu

hysman berkata... [Maklum Balas]

Mynna,
ko memang laaa..
hahaa..
abestu ayah ko jer yg isikan..
hampeh mu..
huu

hysman berkata... [Maklum Balas]

faiz,
ko nk bandingkan RON97 dgn RON95 shell.. mmg ler shell mantop der..hahaa...

hysman berkata... [Maklum Balas]

sinomosa,
betul tu..
itu semua dah dijangka..
wait n see jer..
hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

kak Dinaz Aldi,
sama la saye...
yg pntg enjin bersih n slalu hanto servis. huhu

Sham berkata... [Maklum Balas]

turun xde...naik lagi ade...