Kerana Diriku Begitu Berharga..

Balik kerja, aku singgah di kedai alatulis.
Di situ terdapat beberapa orang budak lelaki. Suasana kecoh...
Bila suatu ketika, dua orang budak perempuan masuk ke kedai tersebut.
Lingkungan umur dalam darjah 3 (9 tahun).
Sekumpulan budak lelaki tadi keliling mengejek dan terus mengejek salah seorang budak perempuan tadi.
Apa yang diejek aku tak naklah mention  di sini.
Cuma agak kasar dan geram bila kita yang dewasa mendengarnya.
Tapi budak-budak, apa mereka tahu. Mungkin dianggap gurauan semata.

Budak perempuan tadi hanya tundukkan saja mukannya.
Semacam sesuatu untuk dilihat wajahnya.
Seorang lagi temannya buat tak endah dan tak melayan.
Mungkin cuba untuk melindungi kawannya tadi.
Bila budak perempuan tadi mendongakkan mukanya untuk mengambil pen biru yang letaknya tinggi di atas.
Baru aku perasan, dimukanya terdapat tanda lahir yang agak besar.

Bila aku amati aku rasa simpati.
Lantas aku 'sound' sekumpulan budak lelaki tadi.
Mereka cabut keluar terus lepak di kedai sebelah, CyberCafe.
Dua orang budak perempuan tadi bayar di kaunter dan terus pergi.

Apalah anak melayu sekarang ni.
Kita sama kita mengejek satu sama lain.
Tak cukup ke dalam politik pon mengeji antara satu sama lain?
Dalam hati aku tertanya, "Budak-budak lelaki tadi anak siapalah yer?".
Sengaja nak kontroversikan nama mak ayah bagi 'famous'.

 (sumber dari Pokcik G)
Terfikir sejenak,
bersyukur kepada Allah SWT kerana aku,
tidak terlalu sempurna di antara manusia yang sempurna zahirnya.
Merasa bagaimana sakitnya jika fikirkan kekurangan diri.
Tapi apa yang boleh di buat, itu ujian dariNya. Redha ketetapanNya.

Bagi mereka yang merasa sempurna mengejek dan menyindir itulah makanan.
Motifnya, mahu mengatakan bahawa merekalah yang cukup terbaik.
Yang penting berfikiran positif dan cuba memperbaiki diri supaya lebih baik dari orang sempurna.

**Awak, terimalah saya seadanya... :p



Best Regard,

Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

34 komen:

IMANSHAH berkata... [Maklum Balas]

Wah abang Hysman, sound budak..bagus2

Citarasa Rinduan berkata... [Maklum Balas]

selamat malam hsyman..
kak kan..dah banyak kali teliti..selalunya budak2 lelaki ganggu bila ada geng lelaki..cuba sorang2, ada berani??

dan hasil pengamatan kak ayu..depa nie..kebanyakkannya suka dgn budak pompuan tu....ala2 usha lah....


tapi, kalau kak ayu dengar budak2 lelaki dok ejek2 nama mak ayah..mmg kak ayu masuk campur...

(sebenarnya citarasa rinduan dekat dgn sekolah agama)

Sham berkata... [Maklum Balas]

lain kali ko sekeh je budak2 tu...jangan bapak dia gengster sudahlah...huhu..

FarhanaDr berkata... [Maklum Balas]

Penah melaluinya juge.. Pada seseorang yang sangat dekat denganku.. Sangat sangat..

Dia selalu diejek hanya sebab wajah dia ada kelainan sikit dari orang lain.. Walau sampai dia dewasa, gadis itu tetap diejek dan dicemuh.. Turut bersedih.. Sebab kesannya bukan sikit juga bila diejek dan dicemuh.. Tapi orang yang mencemuh tak pernah nak pikir.. Hmmmm..

FiNa berkata... [Maklum Balas]

slm hisman. sorry dah lama tak jenguk. serious busy.

bgus2.. aku pun kalau ada budak ngejek2 dpan mata aku, mmg aku libas ngan penyapu lidi kot.

tak sangka ya~ <-- merujuk ayat terakhir entry kamu.

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

manusia sering memandang kesempurnaan

simpati pd nasib budak perempuan itu

white rose berkata... [Maklum Balas]

owh adikku...
kakakmu terima mu seadanya...

miahahaha...

"gediks laa akak nih... :p "

miahahaha...




ye man...TERIMALAH DIRI KITA SEADANYA...

ijatnuar87 berkata... [Maklum Balas]

isk,paling sakit ati kalu dengar kutuk sebab fizikal...memang kategori yang tak leh bagi muka...memang ambe akan sound on the spot...

HEROICzero berkata... [Maklum Balas]

aisshh budak2 mcm neh. mmg patut kene maki jek.

bukan lepas geram. sekurang mereka beringat lain kali.

sigh~

nza berkata... [Maklum Balas]

budak2 sebaya tu mmg kebykan xde perasaan la. Kalu kwn jatuh diaorg boleh gelak2 giler...bkn nk tolong pn...trkdg geram tgkkn....

hazlin berkata... [Maklum Balas]

terima seadanya.. baik atau buruk

bintangku berkata... [Maklum Balas]

Teringat sorang member dulu... Pompuan. Ada jg sedikit kecacatan pd mukanya. Bila diejek dia selalu diamkan diri. Tp dia ada kelebihan lain... wakil sekolah dlm lumba lari dan bebrp acara sukan yg lain. Skrg, dah lost contact. :-(

niesz berkata... [Maklum Balas]

yeah!kerna diri niesz begitu berharga..hehe..terima diri kite seadAnya n bersyukur la dgn kurnianNYA..

nabilah_2908 berkata... [Maklum Balas]

kesian pada budak perempuan tu...mesti dia rasa down je..

jom ke APA KATA HATI pulak,
HEADER BARU

mR.sYaH berkata... [Maklum Balas]

kesian kt bdk tu.. baguslh sound bdk2 tu sbb masa kecik nilh nk kena ajar..

aleen aiden berkata... [Maklum Balas]

geram btol pesen budak mcm nih.nak je hentak kat dinding suruh insaf cket.kejam sgt x?hahah

Citarasa Rinduan berkata... [Maklum Balas]

salam..
hsyman-
ada award untuk adik..sila ambil yer
http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/01/award-dari-mas-duniaku.html

hysman berkata... [Maklum Balas]

@IMANSHAH
sesekali..:p

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Citarasa Rinduan
selamat mlm kak..
itu namenyer tak gentlement..
penakut.. huhu..

owh iyer ker?
tak penah plak usha pompuna lgu tu..
hehe

ejek nama mak ayah dr saye sekolah dah ade.. geram.. grr...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Sham
nnt dorg repot kat mak ayag dorg... :(

hysman berkata... [Maklum Balas]

@FarhanaDr
sayu bile ngenangkan org camtu...
kasihan dan simpati..
tp itulah ujian Allah..

hysman berkata... [Maklum Balas]

@FiNa
waalaikumussalam wbt..
takpe..paham..
hehe

klu ko tak jumpe penyapu?
ahakss

hysman berkata... [Maklum Balas]

@mr.syazwan
mati dikapan jugak...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@white rose
yeahh...i do..
hahahaa...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@ijatnuar87
jgn main sembur je der..
karang ko yg tersembur..
hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

@HEROICzero
bdk2 payah utk dilentur..
bdk skrg manjer..

hysman berkata... [Maklum Balas]

@nza
dah name pon bebudak kak..
klu tak gelak,bdk tu ade masalah..
hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

@hazlin
akak cikgu yg baik.. :p

hysman berkata... [Maklum Balas]

@bintangku
sukar utk kita memahami mrk..
bg kita ni,jgn ler mengasingkn mrk...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@niesz
diriku jua... haha...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@nabilah_2908
jgn down slalu...
tak baek utk kesihatan...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@mR.sYaH
bergantung juga pd parents dorg gak..

hysman berkata... [Maklum Balas]

@aleen aiden
tak kejam slagi tak mati..
heheh

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Citarasa Rinduan
waalaikumussalam kak...
terima kasih..
saye akan amek.. tq