Tinggi Diri Rendah Hati..


Salam dihari penghulu segala hari...
Macam biasalah rutin tengahari Jumaat tunaikan Solat Jumaat.
Penuh betul Masjid Abu Bakar tadi. Mungkin sekolah dah naik kot.

As usual,
Sebelum solat mestilah kena penuhkan saf hadapan.

Tadi sebelum nak solat tu, saf kiri kanan aku kosong.
Jadi ada dua mamat ni serentak berdiri di antara aku.
Aku dongak tengok dia, dia pandang aku balik.
Mungkin dalam hati dia nak sampaikan sesuatu kot.
Hahaa... Aku tak kisahlah.
Sekali aku dongak dua-dua kiri kanan aku tinggi bagai tiang lampu daa.
Dah macam KLCC, tinggi aku ibarat paras jambatan KLCC je kot.
Mamat tu sengeh-sengeh... Boleh pula.
Saat tu aku rasa kerdil betul aku ni.
Aduhh...
Kalau aku di antara manusia pun dah terasa kerdil,
apetah lagi aku dengan Allah SWT. Astagfirullah...
Termuhasabah diri sekejap sebelum solat. Sempat tu...
Alhamdulillah...
Tapi nak kata aku rendah sangat tak juga,
Aku normal, diaorang yang tinggi sangat kot.
Hehee... Tak nak mengaku rendah.
Mungkin itu perancangan Allah untuk lebih menyedarkan lagi siapa aku di bumi pinjaman ni.
Subhanallah...

Situasi kedua pula,
Balik solat tadi, ada lah dua orang minah gediks ni.
Boleh parking kat tempat parking OKU.
Tak ada akal ke?
Pakcik OKU yang juga staf sini, terpaksa beralah parking jauh.
Aku nak saja sound minah dua orang tu,
Sudahlah pakai pakaian menjolok mata dalam kawasan Jabatan Agama,
Suka hati pulak nak parking kereta, tak reti baca sign board ke?
Terang-terang gambar Kerusi Roda situ.
Kalau cantik tak apalah juga. ini dah macam The Mummy Return, melekat terlekat.
Aku cuma menggelengkan kepala, tak tahulah diaorang paham ke tidak.

(sumber pokcik G)
**Harap-harap bagi wanita kat luar sana jika nak ke Jabatan Agama, prihatinlah cara pemakaian anda. Bagi perempuan tutuplah kepala dan lelaki janganlah pakai seluar pendek.


Best Regard,


Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

17 komen:

white rose berkata... [Maklum Balas]

akak bole bayangkan situasi no.1 kau tuh...
kalo akak ade disitu, akak saje2 buat blurrr...
pastu, "eh, ni man ke? hampir2 i tak kenal..."

hahaha...

setiap kekurangan itu ada hikmahnya...setiap kelebihan itu juga ada hikmahnya...

jangan sesekali kita lalai dalam kehendakNYA...kita hambaNYA yang lemah...

secantik mana kita, sehensem mana kita, setinggi mana kita, serendah mana kita...tempat kita ditanamkan adalah sama, pakaian jenazah kita juga adalah dari kain yang sama...

RENUNG2KAN...FIKIR2KAN...



(wah...bagus btul akak bagi ceramah)...miahahaha...

SiNoMoSa berkata... [Maklum Balas]

Salam Hysman,

Tahniah dah mudah nak masuk ke sini hehe
Puas gak cari button Nak Komen tadi hehe
Btw, alhamdulillah merasa keagungan Allah di rumah Allah..
Kesian pada Pakcik tuh..awat tak sound je?

niesz berkata... [Maklum Balas]

tggi giler kot mamat nie..hehe..ape pon bg niesz, xde manusia yg sempurna kt dunia nie..kena la slalu muhasabah diri..

nabilah_2908 berkata... [Maklum Balas]

lain kali kan..ambil kertas..tulis..

"awak cacat ke..? "

lepas tu letak kat kete org yg parking kt tmpt OKU...bahasa kan mereka skit..moga2 mereka insaf...xbuat lagi..huhu.. (^_^)

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

selalu terjadi kejadian begini

main dekkk je parking


benggong tul

hazlin berkata... [Maklum Balas]

sejak kerja kat pejabat agama ni.... bagus bagus bagus...

Dinas Aldi berkata... [Maklum Balas]

Kat parking space shopping mall pun sama. punyala besor signboard gambar kerusi roda tu tapi ramai jugak yg tak faham bahasa. tak sensitif langsung.

Afzainizam berkata... [Maklum Balas]

,=====,o00o Pon..Ponn..Ponn
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


EEEMMMM betul tu tinggi rendahnya darjat.... tapi sebenarnya yang paling penting tinggi rendahnya harga diri , moral, tingkah laku dan agamanya itu keutamaan...

bab parking OKU tu mmg selalu nampak Orang Bukan OKU gunakan kemudahan tersebut... Kat tandas kat parking. Kat dalam bus semua orang normal yang guna....

apa lahhhh manusia sekarang yerrr.... keji sungguh

hysman berkata... [Maklum Balas]

@white rose
ceh.. grr...
hahahaa....
kwn suka quote
secantik mana kita, sehensem mana kita, setinggi mana kita, serendah mana kita...tempat kita ditanamkan adalah sama, pakaian jenazah kita juga adalah dari kain yang sama...
tq kak....
boleh jd ustazah nih.... hehe

hysman berkata... [Maklum Balas]

@SiNoMoSa
waalaikumussalam wbt cik sinomosa,
hehe..tq..
aritu ade coding html yg crack..
kwn dah cuba solve..
alhamdulillah link dah ok...

sy mls nk sound tak tentu pasal..
tgok muka minah tu mcm lebih berusia dr saye,jd rasanya akal lg matang saye boleh pikir mane betul mane salah... huhu

hysman berkata... [Maklum Balas]

@niesz
mmg tinggi giler,2-2 plak tu...
adehh...
betul3... sokong!
:)

hysman berkata... [Maklum Balas]

@nabilah_2908
depa tu cacat akal kot..
nk kate downsindrom molek je ghuper saye tgok..
ntahlah manusia....
:(

hysman berkata... [Maklum Balas]

@mr.syazwan
ini golongan yg tak prihatin keadaan sekeliling, main tarah jer...

hysman berkata... [Maklum Balas]

@hazlin
alhamdulillah..hehe..
tp masih ade byk buruknyer.... :p

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Dinas Aldi
apa kate klu depa parking kat situ staf shoping mall tu trus dtg ke kete tu dgn kosi roda,konpom bengang giler customer tu.. haha

hysman berkata... [Maklum Balas]

@Afzainizam
betul tu bro.. la ni itu suma dah tak pntg,org yg tinggi nilai duitnya di sanjung...erk?
ade kaitankah? hehee..

mgkin dorg terasa nk jd OKU kot..hurmm...

apa2 pun manusia ade akal utk bfikir...

nza berkata... [Maklum Balas]

minah gediz tu xabis sk kot...kalu kt sk nie kiranya masuk kelas pemulihan la tu......