Tolonglah Prihatin..

 Assalammualaikum dan salam sejahtera.
Harap anda semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya, insyaAllah.

Apa perasaan anda bila anda dapat memo seperti ayat kat bawah ni?


Actually, memo kat atas ni aku yang tulis. Hahaha...
Aku minta jasa baik member aku ni untuk hantar kertas kerja secepat yang mungkin.
Nampak ganas ke arahannya? Atau kurang didikan? Adeii.
Pagi-pagi lagi dah ada staf yang terkejut beruk bila terbaca memo ni kat atas meja dia.
Member aku ni releks saja, tapi orang lain pulak yang kecoh-kecoh.
Hingga ada yang nak report kat pegawai. Aku senyum saja dari kejauhan. Hehe...
Member aku tahu, aku yang tulis. Sebetulnya, kami dah biasa bergurau ekstrim macam ni.
(tapi sememangnya betul pun aku nak cepat, ahaks...)

"Woi Man, ko nak gaduh per? Jom ar garaj atas kasi setle!!! Hahaha"

Dibalas pekikkan seloroh dari dia di sudut kejauhan. Aku pun tergelak. Hahaa.

Niat aku sebenarnya nak memerli dia,
Pesal sebelum ni aku ada terbaca memo seorang 'hamba Allah' padanya.
Kenapa ada certain 'hamba Allah' yang mengambil kesempatan atas kerja dia?
Hinggakan bil-bil persendirian pun nak disuruhnya beratur panjang kat kaunter.
Dia dibayar gaji untuk menjalankan surat-surat dan bil-bil berkaitan organisasi,
bukan kerjanya semata-mata bayar bil persendirian staf.
Sudahlah upah tak ada, inikah pula memo yang ditinggalkan atas meja ayatnya tak berapa nak sedap dibaca. Itu yang membuatkan aku simpati kat dia.

 "Jelaskan bil ini - Kak B****"

Apa ayatnya tu? Pertolongan berupa arahan. Aku yang emosi tapi dia releks saja.
Dia buat juga... Aku yang bising-bising, dia cool je.
Jika nak minta pertolongan orang, kan lebih baik gunakan ayat sopan,

 "Mohon jelaskan bil ini, t.kasih - Kak B****"

Ataupun,

 "Minta tolong untuk menjelaskan bil-bil ini, *ada balance lagi RM5 ambillah akak belanja. Terima kasih - Kak B****"

Ada perkataan tolong dan wang upah, pesal bukan dekat nak bayar semuanya tu.
Perlukan duit minyak, bukan meminta tapi cubalah prihatin.
Gaji anda beribu-ribu jauh beza dibandingkan gaji dia, apalah sangat setakat sa-sa ni.


**Aku bersuara bagi pihak dia. Bagi yang berkenaan, jangan ambil kesempatan atas kebaikan dan darjat seseorang demi kepentingan peribadi.


Best Regard,


Posted by: http://smilemyfta.blogspot.com

Tapaknya..IMAN, Jalannya..SYARIAT, Natijahnya..AKHLAK

20 komen:

eMMe berkata... [Maklum Balas]

Assalam hysman,
betul tu, kene la ckp dgn sopan santun kalo nak minta tolong kan...ni main sergah je, nak wat keje pun tak syok, lemah je, best la entry u ni....hehehe...

@cu SaYaNg berkata... [Maklum Balas]

acu ada sorang kawan yg main sergah je kalau nak minta tolong...hasil nye memang ramai orang menyampah dgn dia & orang tolong pun mcm tak ikhlas je

::FAIZ FARISH:: berkata... [Maklum Balas]

kadang-kadang aku sindir kat Fb kwn2 yg mmg takleh blah.....

aleen aiden berkata... [Maklum Balas]

amboih,lemak btul org 2.pegila beratur sendirik!wah,hangennye dgn org mcm nih.hu3

mr.syazwan berkata... [Maklum Balas]

kalau ku sah2 kena perli dulu ckp

"ingat bapak ko byr gaji ku??" hohohoh

jahat kan

=_=

wahida berkata... [Maklum Balas]

betul tu, selalu je org atasan ni amek kesempatan kat org bawah...x prihatin langsung!! bab menyuruh nombor satu, bab bagi upah, senyap!!

ieda berkata... [Maklum Balas]

ekekekke haa betul tuu tindakan adik .. serun akak baca ekekek

Oasis berkata... [Maklum Balas]

Kalau dapat kawan yang sporting dan memahami ok lah.

Kalau yang panas baran...aduh, mau tak perang besar dibuatnya.

Dinas Aldi berkata... [Maklum Balas]

kehkeh, nota gitu kalau dengan kawan yg betul2 kamceng, takda hal. lainla dengan orang yg tak berapa rapat, cari susah tu, hehe.

melampau la sampai bil persendirian pun nak suruh pekerja pejabat tolong beratur bayar, apa kes tu.

HEROICzero berkata... [Maklum Balas]

kalau aku, aku hantar balik memo, kata dengan kak B tu,

"tak nakkkkkkkkkk"

keh3x

Sham berkata... [Maklum Balas]

sori saya sibuklah... @ buat sendiri tak boleh ke...? @ Takde kaki tangan ke...?

niesz berkata... [Maklum Balas]

xsuke kalau org suruh buat kerja yg bukan kerja kite, kalau sekali sekala tu ok la, tp kalau da bnyk kali, lemak tu..heheee...n yg suke tangguh kerja, rase nk sound je..

ADfeez berkata... [Maklum Balas]

kekadang bgus juga orang yg berani bersuara sbb ada sesetengah golongan mmg senang ditindas...

hehe.. cantik tulisan man.. hehee.. ;D

Afzainizam berkata... [Maklum Balas]

•*´¨`*•.¸¸.•*´¨`*•.¸¸.•*.¸.•*´¨`*•.¸¸.•*'
(\_(\ ...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
(=' ;') •::::::::HI….. :::::::::::•
(,('')('')¤...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*...*
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Assalamualaikum salam sejahtera,
Pemanis kata pembuka bicara;
Dari Blog kami bercerita,
Untuk tatapan sahabat semua.


adekalanya sinis ni sidir
adakalanya kata-kata kiasan perli tak hengat dunia tu sume memedihkan ... kalau tak fahan tak tau lah

sahromnasrudin berkata... [Maklum Balas]

ASSALAMUALAIKUM...

bayarlah bil online..kemudahan kan dah ada..buta ICT la nie..pastu menyusahkan orang..pangkat je besor huhhuhuhuhh

NzA berkata... [Maklum Balas]

sskali wat gurauan gmpak camtu best gak.....

white rose berkata... [Maklum Balas]

akak slalu bagi memo mcm tu kat org atas...

hahaha...

memo suh sain borang2 yg akak siapkan...

pastu siap ade nama akak & ucapan terima kasih...


huwawawawaa...aku lebih besar kuasanya dari org atas

mahfudzah berkata... [Maklum Balas]

apelah kak B tu kan..xpatut wat cmtu..die ingat manusia ni xde hati dan prsaan ke?huhu

nabilah_2908 berkata... [Maklum Balas]

hmm...

budi bahasa budaya kita kan...?

apasalahnya kalau letak perkataan TOLONG.....tk perlu upah pun...sure dgn senang hati org akan buat...

sama2 lah kita jadikan iktibar dr prilaku Kak B ni...

jom ke APA KATA HATI pulak,
KESAN KOMEN MELALUI EMAIL

mR.sYaH berkata... [Maklum Balas]

klu kawan2 mmg dah bese gurau2 camni.. hari2 gurau ekstrem camnih..

mmg susah buat baik dgn org yg suka ambil kesempatan mcm tu.. mmg pk diri sendiri jer.. xprihatin lgsg..